Illustratie van: YaMaGa

Uittslagen van ons maisproefveld

De resultaten van ons korrelmais proefveld staan op onze website.
Er staan rassen van verschillende kwekers .
Het stond eigenlijk te goed zodat er weinig stengelrot en bladvlekkenziekte voorkwam .
Maisboerke plaatse al foto's van de oogst
Probeer hier maar eens
.vanhelmondloonbedrijf.nl/content/…

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Saldo Opbrengstprijzen zijn dat de netto winst per ha of zijn dat de opbrengstprijzen en moeten daar de kosten nog van af ?

vanhelmondloonbedrijf.nl/files/proefveld_2012.pdf/
de hoef
Zal wel schoon geld zijn anders had george niet meer bestaan .maar die zal nu wel torres gaan zaaien want zn lacta is nergens te vinden
pieta
Er staat ook dat er gerekend is met 250 euro per ton droge maiskorrel. Die heeft heeft ook wel eens 290 euro opgebracht bij Agrifirm Langeweg dacht ik.
Bedankt voor de info Dre.
+1
de hoef
@pieta
goed onthouden pieta weet je ook nog wat george schreef ik dacht 210 of was dat de prijs toen ie hem iets te vroeg had verkocht
pieta
@de hoef
Weet je nu dan ook hoe goed of slecht het zat voor degene die de mais van jou kocht?
De prijs van George weet ik zo niet exact, kon ook wel 230 zijn.
de hoef
@pieta
gisteren is die man nog geweest 7 ha snijmais was tegen gevallen 8 ha snijmais goed en dorsmais was super kon hem volgend jaar weer leveren als we over hadden
George
@pieta
@de hoef
De prijs op Matif Parijs stond toen ik verkocht begin juli 2012 ergens rond of iets boven de €210,-.Nu weet ik niet exact natuurlijk waar mijn buurman de mais voor kan verkopen maar dat zal niet heel ver van de Matif prijzen afliggen en is voor mezelf een mooie richtlijn. De maisdrogerij heeft op dat moment mijn mais verkocht als novemberlevering en met de marge voor het drogen ontving ik €155,- ex BTW bij een vochtpercentage van 30%.
George
[de hoef]
Torres? Nee die is me veel te nat en in 2010 zat dit ras vol builenbrand. Lacta gaat al meer dan 10 jaar mee en is een erg stabiel ras en heeft totaal geen last van bladvekken , builenbrand of stengelrot. Ik heb dit jaar meer mais in het bouwplan en ga grotendeels weer voor zekerheid en dus Lacta van KWS. Bij KWS weten ze zelf niet hoe goed dat die mais is. Nu ga ik op een perceel van ruim 7 ha langs doorgaande weg een hectare of 3-3,5 Millisem zaaien.
De linkerzijde en de kopakker van het perceel zaai ik Millisem en de rest natuurlijk Lacta.Komt er zo'n bordje voor het perceel te staan van KWS: Hier komt Millisem. 😄
Bij mij had de Lacta een opbrengst van 16380 kg per ha.
en de gedeeltelijk plat liggende Ricardinio 15570 kg per ha.
Dus de Lacta kan nog steeds goed meekomen met de moderne rassen.
Mooie en duidelijke lijst van Dre , ook al vallen me de opbrengstprijzen een beetje tegen. Hier waren echt mensen met heel goede mais die niet net als ik vooraf verkocht hadden die ruim €2800,- per ha overhielden met de dors- en transportkosten betaald.
de hoef
Dus geen torres zaaien voor snijmais ook dan mee gie builenbrand
+1
Dre van Helmond
@de hoef
Torres is echt wel geschikt als snijmais
Lacta is een heel ander gewas, doordat George dikker zaait komt hij toch goed uit met de opbrengst van korrels .
De rassen die wij op het proefveld zaaien zijn bij 80000 planten geschikt om te hakselen. Dat verwachten we er zeker van .
Op ons proefveld staan ook een paar vroege rassen die ook iets meer opbrengen als je dikker zaait .
George zijn mais is ook beter als ons proefveld.
de hoef
@Dre van Helmond
ik zaai altijd 100.000 korrels heb wel eens 80.000 gezaaid voor betere kolven maar ik heb het idee dat ik dan geld laat liggen in opbrengst.en moet bijna alles huren .dus kan me eingelijk geen missers veroorloven ik zaai lg225 en amadeo .en zaaien doen we zelf voor de hoby
George
@de hoef
Wij zaaien ook 100000 korrels per ha en durf het ook niet aan om dunner te zaaien. Ik heb alles in eigendom maar de korrelmais draagt bij in mijn totale inkomen en kan me ook geen missers veroorloven. 😄
+1
pieta
@George
Wijzaaien vroeg Torres op maximaal 90.000 per hectare. En ook ik kan me geen missers permitteren. Dit wil overigens niet zeggen dat er nooit eens wat mis gaat.
George
@pieta
Als snijmais boer zou ik zeker voor Millisem of Ricardinio kiezen of misschien ook wel Lacta. Maar Millisem en Ricardinio heeft meer massa en voor het plat gaan hoef je bij snijmais niet zo bang te zijn omdat de oogst vroeger is. Torres is voor mij zeker geen favoriet.
de hoef
@pieta
hier gaat gelukig ook wel is wat goed
de hoef
@Dre van Helmond
mooie site dre .ben je bij george aan het dorsen mee die pik wielen
pieta
@George
Wij hadden dit jaar voor het eerst Torres. Goede ds-opbrengst, 1.022 VEM, 416 gram zetmeel.
George
@pieta
Ik ben er niet zo van gecharmeerd. In 2010 zat dit ras vol builenbrand en als korrelmais is deze werkelijk niet droog te krijgen.
Liever Lacta ,Millisem of Ricardinio.
+1
jorisdriepinter
@pieta
Hier ook al jaren favoriet. Moet wel op goede grond.
Zag onlangs de door Agrifirm verzamelde voederwaarde uitslagen van maiskuilen waarvan het ras bekend was. Kwam Torres als beste uit.
George
@jorisdriepinter
Agrifirm heeft de grootste winst op dat maiszaad is me verteld.
Hendrix UTD propageerd Multitop.
Ricardinio is beter op de lijst van Dre.
Dre van Helmond
@George
George jij koopt zeker geen maiszaad bij agrifirm .
Maar ik wil zeker niets zeggen over de rassen die jij noemt
Ik verwacht dat Ricardinio geen ouwe topper word net als Lacta of F58
George
@Dre van Helmond
Nee ik heb het maiszaad gewoon van Ceel. Die zaait de mais en leverd ook het maiszaad. Maar het valt gewoon op dat die CHV Agrifirm mensen altijd voor Torres gaan en bij Hendrix UTD voor Multitop. Deze wordt door deze organisaties heel groot ingekocht is me verteld door iemand van KWS waardoor een gunstige marge gehaald wordt en daarom flink gepropageerd.De Belgische Aveve gaat voor Vitalplus een ras van KWS wat we hier niet kennen. Het is niet zo dat die rassen slecht zijn maar zeker niet het best maar wel gunstig door hun inkoopbeleid en winst. En ze mogen dat proberen alleen ik hoef geen Torres , Multitop en dergelijke.
hans m
@GeorgeDus jij geeft aan dat de handel ieder zijn "eigen" maïsras inkleurt!
George
@hans m
Tja daarom is het ook handel. In ieder geval zich extra inzet voor bepaalde rassen die voor hun het meeste marge leveren. Waarom adviseerd Agrifirm Torres en geen Ricardinio of Millisem terwijl Ricardinio en Millisem volgen KWS zelf beter zijn? Dit komt ook naar voren uit het proefveld van Dre.
pieta
@George
Mijn voorlichter van Agrifirm zei dat van Torres bepaald geen grote hoeveelheid beschikbaar is en van die andere twee wel. Wellicht dat je ook een keer naar de beweegredenen van KWS moet kijken George. Met nieuwe rassen worden je telkens gouden bergen beloofd net als bij KI stieren en na een tijdje blijken ze toch weer niet beter te zijn. Jij zaait toch ook Lacta die niemand je aanraad. Je hebt wel goede opbrengsten.
Dre van Helmond
De opbrengst is af land net als meestal bij snijmais .
Maar het is nog niet allemaal winst .
Mart216
Mooie lijst Dre, met denk ik eerlijke prijzen. Hier in de buurt is mais verkocht voor meer dan 2000 euro voor snijmais, althans dat zecht hier een verkoper. En nog beweert hij dat hij het achter af gezien veel beter had kunnen dorsen. Deze resultaten zeggen denk ik genoeg.
de hoef
Hier ook verkocht voor 2000 ex voor snijmais
pieta
Degene waar jij het over hebt denk had wel beste mais. En inderdaad ietsje meer als 2.000 de hectare ex btw.
+1
de hoef
Heb ook voor 1500 verkocht eerst een snee gras gemaaid toen geploegd en mais er in nog beregend ook dat was die 7 ha die tegen vielen .1 ding weet ik zeker goede mais is nooit te duur
George
Inderdaad had die hele beste mais. Maar er waren meerdere die dit overhielden. Maar het gros met gewoon goede mais hield met dorskosten betaald rond de €2400,- €2500,- per ha incl BTW over.
Maar er waren er zeker ook bij die niet aan €2000,- per ha kwamen.
Voorbeeld: 10 ton mais 26 % vocht.
Basis prijs €176 ex BTW.
4 % droger keer €3,- is €12 en dat maakt €188,- ex BTW. is €198.80 incl. BTW.
10 ton brengt dan €1988 incl. BTW op minus dors- en transportkosten van €210,- als het dicht bij drogerij is maakt €1778 ,- per ha.
Dus met dorsmais moet je wel goed je best doen en de tonnen halen anders brengt het ook niet al te veel op.
Bert Mais
In 2013 ook 2 van onze rassen mee laten lopen ??
+1
Dre van Helmond
Staan er geen rassen van Jou bij ?
We hebben vooral rassen die bij ons in de buurt worden vekocht en waar we iets in zien .
F58 is zo een , dat we 17 ton dorste dan gaan we kijken of het iets is voor onze klanten .
En goede nieuwkomers .Lacta van George hebben we heel lang geleden ook wel gehad maar als je die 80000 korrels gaat zaaien kom je tekort .
Als je P 8400 dikker zaait heb je een vroege die misschien ook wel meer opbrengt als in onze proef .
Wij dorsen al meer dan 20 jaar mais en als je verkeerde rassen zaait kom je met dorsen veel te kort ,dat is de reden dat we hier mee begonnen zijn .Als je snijmais per ton verkoopt moet er ook een kolf inzitten anders weegt hij ook niet .Of het water loopt uitde wagen en dat werkt tegenwoordig ook niet meer .Van gewicht kun je melken .
pieta
Wat zijn volgens jou de goede snijmaisrassen?
Bert Mais
Dre, ik lever je graag wat zaad van 2 rassen, als ik de rassen zo zie die het best bij je presteren, zijn dit vooral de latere rassen, wil danook graag 2 van onze nieuwe uit deze catogorie beschikbaar stellen.
Zoals: movo-zaden.nl/2011/mais/…
(deze is voor vele regios in Nederland te laat)
Maar ook een, net iets vroegere, zoals de F58.
+1
pieta
Quote:
@Bert Mais: best bij je presteren, zijn dit vooral de wil danook graag

Welke bedoel je? Heb je numlock af staan of zo?
Bert Mais
@pieta
Is inmiddels gecorrigeerd. Goed dat je oplet !
+1
Dre van Helmond
@pieta
De maisrassen op ons proefveld zijn allemaal geschikt voor snijmais
Veel goede snijmais rassen die vroeg zij zijn vaak niet goed voor korrelmais omdat die niet stevig genoeg zijn .Als je van Agrifirm koopt word het LG 3247 Of Torres
Wij zaaien ook veel F58 is heel goed voor mks en ccm . Als hij dan nog niet verkocht is drogen we.
Amelior zaaien we op droge grond,is geen topper maar is bij 80000 planten altijd goed als snijmais.
Minder planten en droogte passen bij elkaar heb je eerder een kolf .
Droge grond ook altijd vroeg zaaien .
Dre van Helmond
@Bert MaisAngelo is nog later als wat bij ons staat .
Als ik tijd heb ga ik je site eens bestuderen zag al een paar vroegere .
George
Welke 2 lijken je wat Bert?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en korrelmais geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN