Illustratie van: fordson dexta 58

Spectaculaire resultaten emissiearm mestuitrijden

Hotnews op Twitter door @thegreenduo @careldevries01 :

Spectaculaire resultaten recent onderzoek emissiearm mestuitrijden gepresenteerd. Oude cijfers lijken factor 10 te hoog!. Hier het eerste stuifschade rapport

Deel dit topic

Reacties

ErikSmale
In de link valt niet af te lezen wat de ammoniak emissie is....jammer
Grasbaal
Het zou heel mooi zijn als rundveedrijfmest weer volop gebruikt gaat worden als antistuifmiddel. Dan is het mestoverschot in de rundveehouderij in vrijwel een klap opgelost:
+2
cs-agrar
Zo'n onderzoek is nog een duur gebeuren trouwens. Met de plannen om sleufkouter ook te gaan verbieden zullen er nog meer van dit soort onderzoeken komen in aanwending en emissie.
Overigens is het misschien wel leuk om bij dhr Wolters een bedrijfsreportage te maken over het hoe en waarom bij zijn systeem van mestaanwending, het is namelijk niet alleen het water toevoegen wat hij doet, hij werkt ook met dikte verschillen in fracties en verschillende aanwendings tijdstippen. (heb de man laatst gesproken)
+1
spotmelker
Onderzoek moet gespitst zijn op stikstofrendement. Hoe hoger het rendement hoe lager de emissie. De veronderstelde emissiearme aanwending waarbij je zomaar >100 m³/ha geeft (de strookjes mest) helpt weinig tot niks en heeft op met name kleigronden een zeer nadelig effect op de benutting omdat de grond ahw geösmotiseerd wordt.
+1
Grasbaal
Heb reactie van @TheGreenDuo gehad betreffende ammoniakemissie: De eerste uitkomsten worden morgenavond op TV noord gepresenteerd en zaterdag in de Nieuwe oogst. Rapport in Januari. Er is vervolg onderzoek nodig in 2013
+2
Grasbaal
Gelukkig hoeven wij niet tot zaterdag te wachten:

Minder ammoniak met Green Duo


Bovengronds uitrijden met een bemester die meteen water over de drijfmest sproeit, verlaagt de ammoniakemissie spectaculair. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR).

De ammoniakemissie bij deze methode is vergelijkbaar met die van emissiearm aanwenden, blijkt uit het onderzoek dat WUR-studente Ciska Nienhuis uitvoerde onder begeleiding van ammoniakonderzoeker Egbert Lantinga. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd in Wageningen

Klaas Wolters
Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd bij Klaas Wolters in Het Groningse Winsum. Deze melkveehouder werkt met The Green Duo. Dat is een bemester die drijfmest uitrijdt en er in dezelfde werkgang een laag water achteraan gooit.

De methode leidt in vergelijking met regulier bovengronds uitrijden zonder toevoeging van water tot een verlaging van de ammoniakemissie met factor 10. De emissiecijfers komen daarmee op vergelijkbaar laag niveau als bij het in de grond brengen van de drijfmest.

Quote:
Toevoeging Klaas Wolters: 'Eigenlijk moet je zeggen dat die factor 10 niet klopt. Het oude ammoniakemissiecijfer dat aan bovengronds uitrijden hangt, is in onze optiek verouderd. Het is daarom correcter om te zeggen dat de ammoniakemmissie van de Green Duo ongeveer drie keer zo laag is als bij bovengronds uitrijden. Dat is nog altijd behoorlijk.'

Internationaal
De resultaten worden meegenomen in een internationaal vervolgonderzoek, dat nu op stapel staat. Dat kan wellicht leiden tot herziening van de nu geldende verplichting om mest in de grond te brengen.

Tekst: Jelle Feenstra

Bron: Nieuwe Oogst
ErikSmale
Goed nieuws! jammer dat presentatie in Prezi is, ziet er mooi uit maar niet heel praktisch om de data/grafieken te bekijken.

Kijk uit naar het volledige rapport!
+1
Grasbaal
Een flitsende presentatie waarin zelfs de wormpjes en de weidevogels zijn meegenomen. Wat veel boeren al wisten is te zien op deze foto. Ik ben zeer benieuwd naar de mening van Sharon hierover:

De complete presentatie: prezi.com/ktztj8oxwqh5/…
Grasbaal
Twitter reactie @CareldeVries01:

Als meetmethode en cijfers Lantinga cs kloppen, valt basis onder huidige regels voor emissiearm mestuitrijden weg.

Bron:
spotmelker
Dat zal nog wel even bevestigd moeten worden door vervolgonderzoek. Onze (voor) ouders waren zo dom nog niet.
Wiebren
Het is zeker zeer interessant! Qua verwachtingen: alle beleid op het gebied van ammoniak is morgen niet anders, er is nog wel de nodige discussie, meer onderzoek e.d. te verwachten de komende tijd.
Dit gaat veel meer over het effect op depositie (neerslag N).

En in de gedachte van @spotmelker: het is de vraag of de emissie zoveel lager is, want dat zouden er ook bijna geen stikstofverliezen moeten zijn, je oogst als boer net zoveel stikstof als dat je naar het land brengt?
Aanwenden van mest, depositie, kunstmest en nalevering zijn de aanvoerbronnen van stikstof op (gras)land, gewasopbrengst en verliezen (bodem, water, lucht) de afvoer. Dat is tegelijk het controlesommetje.

Dus, nog niet juichen, wel de discussie aangaan.
+2
spotmelker
@ wiebren, de komende onderzoeken m.b.t. ammoniakmetingen komen wel voor een dilemma. Een factor 10 tussen de beide methoden is een wel heel wankele basis om tonnen aan onderzoeksgeld te besteden. Hier zal een duidelijke weloverwogen keuze gemaakt moeten worden.
Verder mag een zichzelf respecterende onderzoeker/wetenschapper nooit de term "verlies" accepteren. Dat is een verzamelnaam voor menselijke onkunde. Een boer die niet van zijn grasland oogst wat hij er aan bemesting opgebracht heeft is vergeten te maaien. Dit bleek uit de meetonderzoeken van Schröder in 2007/8 op zandgrond waarbij de oogst de bemesting doorgaans overtrof. Met een BEX lukt je dit niet zo gauw omdat die berekening teveel "vervuild"wordt. We moeten het systeem van "no simulation without expirimentation" gaan hanteren ofwel de theorie aanpassen aan de praktijk en niet andersom.
Wiebren
Het gaat niet om een faktor 10, dat even vooraf, Klaas Wolters gaf dat ook al aan.
@spotmelker H: er is niet alleen bemesting als stikstofbron waar gras van groeit. Er valt stikstof uit de lucht, er is zoiets als bodemvoorraad. Er kan dus prima meer stikstof van een hectare komen zonder dat je het zelf bemest hebt.
De verliezen exact bepalen is de moeilijkheid en dat laat Lantinga ook zien, is het stikstofgas, ammoniak, lachgas, nitraat, nitriet....we weten het nog niet
spotmelker
De exacte hoogte van die factor is niet zo hele belangrijk, het verschil is (te) groot om zonder aanpassingen door te gaan met het ingezette beleid. Dat gras ook groeit vanuit nalevering uit de bodem weten we. Die nalevering of bodemvruchtbaarheid willen we graag in stand houden/verbeteren. Daar heb je bemesting/organischestofopbouw voor nodig. De exacte "verliezen" zullen we waarschijnlijk nooit meten. Lucht is een mengsel van gassen die continu met elkaar in reactie zijn totdat er een nieuw evenwicht wordt bereikt. Bij emissies van welke stikstofverbindingen dan ook herhaalt dat proces zich en is moeilijk zo niet onmogelijk aan te tonen in welke vorm die emissies hebben plaats gevonden. Vergelijk het maar met beton. Je hebt water nodig om het te maken maar bij het breken zul je nooit hoeven dweilen.
Wiebren
Toevoeging, zoveel mogelijk aan praktijk aanpassen ben ik 100% met je eens.
oldhuus
Nou, worden er al Kamervragen gesteld ???
Erco
Dat gaat niet lang duren...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestuitrijden , twitter , emissiearm en duospray geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1