Zoektocht naar minder ammoniakemissie in vrijloopstal

Zoekt en gij zult vinden:

De ammoniakemissie in vrijloopstallen voor melkvee moet omlaag. Maar hoe? Extra metingen op uiteenlopende praktijkbedrijven en een zogenaamde ‘kistenproef’ moeten meer inzicht geven in het effect van beluchting bij verschillende bodemmaterialen.
verantwoordeveehouderij.nl/images/…
Extra emissiemetingen in de praktijk
Op twee praktijkbedrijven lopen nog emissiemetingen. Een daarvan composteert houtsnippers door lucht in de onderlaag te blazen en de ander voert GFT compost aan van een composteringsbedrijf. Er zijn verschillende manieren om in de stal te composteren, namelijk door extra lucht erin te blazen of te zuigen of door niet te beluchten. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke verschillen worden praktijkmetingen uitgevoerd op vier bedrijven: één met beluchting door blazen, één met beluchting door zuigen en twee zonder beluchting.

‘Kistenproef’ moet inzicht geven
Daarnaast is op Dairy Campus een ‘kistenproef’ gestart. Verschillende soorten bodemmaterialen worden getest op mate van compostering en ammoniakemissie. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt in de wijze van beluchten. De temperatuur in de bodem wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Dit is belangrijk voor het composteringsproces en om inzicht te krijgen in de groei van thermofiele sporenvormers in relatie tot melkkwaliteit. Ook wordt het totale stikstofverlies per kist bepaald.

Meer: verantwoordeveehouderij.nl/index.asp/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie , stal , melkvee , ammoniakemissie , compost , stallen , vrijloopstal , houtsnippers , dairy , dairy campus en tocht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0