Koeien melken met het CoPulsation Milking System

Koeien melken met het CoPulsation ™ Milking System is volgens Cornell dairy research een unieke, zachte en comfortabele manier van melken. Het melken is het meest vergelijkbaar met de werking van een zuigend kalf en leidt niet tot schade en uier vernietiging tepelkanaal. Aldus William Gehm van Cornell dairy research.

Afgelopen zaterdag stond hierover een groot artikel in [www.melkveemagazine.nl] :

‘Mastitis wordt onterecht afgedaan als managementprobleem’

Er iets fundamenteel fout met de gangbare melkapparatuur, volgens de Amerikaan Bill Gehm. „Tijdens de rustfase worden speenpunten afgeknepen en melken ze gewoon door. Hierdoor treedt schade op die mastitis bevordert.” Samen met zijn vader ontwikkelde Gehm het revolutionaire CoPulsation, volgens hen de enige humane manier van melken.

Meer: [www.melkveemagazine.nl]

Deel dit topic

Reacties

brabo
gewoon zorgen dat je niet blind melkt, dus elke speen afpakken wanneer deze uit is. Dan zul je zien dat je al veel minder problemen krijgt.
brabo
ja, meestal zijn die nieuwelingen nogal positief over een bepaald produkt.
Mogelijk werkt Jeanbiti voor de concurrent
brabo
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die melkinst. is wat ingewikkelder, Westfalia 2x3
> opentandem compleet automatisch, dat zal niet zo
> eenvoudig worden om dat zelf in te bouwen, heb er
> nog niet echt naar gekeken, misschien deze winter,
> eerst we moeten nog flink wat koeien bijkopen,
> zitten nu op 1,2mil moet naar 1,5mil.

moet ?
is dat in duitsland een verplichting ?
anonymous_8
sommige mensen laten zich nu eenmaal graag een beetje voor de gek houden... laten we ze dat plezier maar gunnen..
anonymous_8
daar moet ik meer van weten...
anonymous_8
dat klinkt heel plausibel...
anonymous_8
per melkbeurt, per dag, per 2 dagen, per week???
anonymous_8
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
, dat was het plan.

Ok..... en wat is het plan nu? doorstomen naar 2.0 miljoen?
Farmer_
Wim, Google kent het woord tepelvoering niet, liner = tepelvoering, anders zou je nog rare dingen gaan denken.

Een stijve liner zal niet goed instorten daardoor niet aan de speen masseren als nodig is om congestie en zwelling te verlichten.
Farmer_
[www.progressivedairy.com]

“Cows no longer willing to go through on old side,” Gehm’s guide responded.

Gehm knew the situation meant the cows had access to both systems and preferred the new one.

Koeien hadden de keus om op de oude manier te worden gemolken of op de CoPulastion manier, ze wilden niet meer naar de kant van de melkstal waar het oude systeem was.
Farmer_
Wat je zegt.
Farmer_
Ik had Bill Gehm van CoPulsation een e-mail gestuurd voor meer info, hij is de week van 8 Januari in Nederland met 1 of 2 meetings, 1 in het zuiden en 1 in het noorden, Co misschien wat voor jou om er met de camera erbij te zijn.
Farmer_
Als alles door gaat melken we volgende maand ook met dit systeem.
Farmer_
2012 Januari Wim , hun beweren dat het sneller melkt 10 tot 20%, denk dat de melktechnicians die voor westfalia-surge(gea) werken voor hun eigen spul pratenunaaitmesteedsofamerica, maar we zullen zien of het zo is, krijg het voor een zacht prijsje omdat we de eerste in Duitsland zijn, hou jullie op de hoogte.
Farmer_
Ken je marktplaats.nl
Farmer_
$1000,-- per koe dat is een flinke prijs voor een simpel pakket, werkt het is het idd niets, in Noord-America is mastites nog steeds de nr 1 van opruimen, heb je een cross-ventilated barn, sprak deze week iemand die zei dat de voerkosten /liter in de US het dubbele was van hier.
Farmer_
Diegene had het ook over rond de 6-7 dollar/dag en hier rond de 3, hij was 1 jaar herdsman geweest in Michigan, als je bij die boer in Wisconsin geweest ben zeg ff hier hoe zijn ervaringen zijn met het copulsation, ben benieuwd.
Farmer_
Hij bedoelde waarschijnlijk krachtvoer denk ik, ben er verder niet op in gegaan.
Farmer_
Heb daar niet zoveel last van, er zijn er 2 die dat vrijwel altijd hebben verder geen andere koeien met uitstulpingen, gaat me meer om de uierontsteking voor te blijven, afgelopen jaar vlakna na de blauwtong vaccinatie 2 weken flink last van uierontsteking daarna was het weer rustig en in september met dat virus of wat het ook was, celgetal ging van rond de 200(voor de blauwtong vacc. zaten we rond de 150) ineens naar 400 bij melkfabriek en bij melkcontrole naar 650, nu 4 weken erna weer op 240 en het zakt nog, ben benieuwd hoe de koeien erop reageren.
Farmer_
Klaas de B Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dus je gaat investeren in een melksysteem met een
> concept waarvan de voordelen twijfelachtig zijn
> omdat je mastites wil voorkomen terwijl de oorzaak
> niet het melksysteem is. Of begrijp ik je nu
> verkeerd?

Het systeem is nieuw en misschien twijfelachtig, wat ik er tot nu toe van gezien/gelezen heb,zijn de reacties positief.
Mastites van afgelopen jaar was waarschijnlijk al in de stal, maar door de zwakkere weerstand tijdens de vaccinatie/virus stak het de kop op, misschien is het pulsatiesysteem zoals we kennen toch niet zo goed als we denken, als het waar is wat hun beweren zal de infectie kans op mastitesverminderen (mastites kost gemiddeld over 10 jaar meer dan dit systeem)en wordt het melken voor de koe aangenamer en dat vindt ik het wel waard, het is een risico maar dat neem ik.
Farmer_
[dairysolutions.nl]

Volgende week zijn er 2 bijeenkomsten over het CoPulsation systeem, in Heerenveen en Nuland,Bill Gehm zal ook aanwezig zijn.
Farmer_
We zijn dat spul aan het inbouwen, is vrij makkelijk te installeren , omdat de (spoel)yetters te groot zijn kunnen we het nog niet gebruiken maar heb wel 4 melkstellen al met de tepelbekers en tepelvoeringvan Copulsation in gebruik op nog het oude pulsatie systeem, die tepelvoering is al een wereld van verschil, lichtgewicht en melkt erg goed uit, veel beter dan de boumatic tepelvoering.
Heb 1 koe erbij waarbijwe 1 kwartierniet leeg kondenmelken zonder zo'n [melkquotum.startpagina.nl] simple to use dop, met deze tepelvoering is dit geen probleem, de voering is erg flexibel stop je de (middel)vinger erin dan voel je ook dat hij tijdens rustslag geheel dicht gedrukt wordt, bij de boumatic tepelvoering voel je enige druk meer niet.
Farmer_



We hebben nog een stal daar zit een Europese melkinstallatie in, westfalia, mijn medewerker wilde ze ook even proberen en zegt hetzelfde en wil ze niet meer terug geven.
Farmer_
Kweet niet, heb er zelf nog nooit in gemolken, weet nog wel van Can. dat het vrij agressief melkt, hoog vacuum met snelle slag, je haalt meer koeien/uur, maar met meer witte harde randen aan de speen of uitstulpingen, Boumatic of Dairymaster werken ook met hoog vacuum, ik melk graag met 37,5 kPa met een conventioneel systeem, minder problemen.
CoPulsation werkt met 44-45 kPa aan de klauw, dat is erg hoog, vandaar de 10-20% sneller melken?, wordt de speen geheel afgesloten tijdens rustslag zal dat dan wel niet zo'n probleem zijn??, maar is denk ik beter dan constant 40-42 kPa op de speentijdens de rust en zuigslag.
We wachten af hoe het uitpakt.
Farmer_
Daar heet het Westfalia-Surge, klopt wat je zegt, we hadden zelf DeLaval, die liep wel goed.
We hadden een buurman met W-Surge, die had 2x10 zij aan zij en lag op zo'n 120-125 koeien/uur, hoorde weleens boeren klagen over de slotgaten.
Farmer_
Rond de 30 Liter/koe.
Farmer_
/dag.
Melk sinds gisteravond met Copulsation, heb nog niet alle nieuwe tepelvoering/bekers eraan, wacht nog op de nieuwe yetters, wat hun beweren klopt wel, koeien zijn merkbaar rustiger/relaxed tijdens het melken, het melkt sneller zo'n 10-20% en de melkstroom is rustig in de klauw alsof het wegloopt in een afvoer, spenen voelen droog aan na melken en ingekrompen.
We hebben het zelf geinstalleerd, is vrij eenvoudig.
Farmer_
Pulsator natuurlijk, ging makkelijk die van boumatic trek je eraf en schuift de nieuwe erop, besturingskast aansluitenop 220, kabels van deze kast naar de kabels van de oude besturingskast voor pulsators, luchtslangen en T-splitters (zijn van een iets grotere diameter)en tepelvoering/bekers vervangen, luchtgat in klauw opboren, regelateur opschroeven naar zo'n 47 kPa( moet 44-45 op de klauw zijn) en dat is alles.
Het meeste werk was om het op te halen bij de Zoll, wat een pain in the.........
Farmer_
Geen melkmeeting, gaat naar de afsluiter/voeler, dan melkleiding, geadviseerde kPa is 44-45 op de melkklauw is richtlijn.
Farmer_
We hebben beide klauwen, en ik moet ze nog opboren dat wilde ik morgen doen, had geen tijd meer zaterdag, er zijn speciale boren bijgeleverd, het melkt echt super, ben benieuwd hoe het celgetal is over een paar maanden.
@wim, de melkleiding ligt recht onder de afsluiter/voeler, we hebben geen rand het is een rechte muur.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/01/2012 21:12 door Farmer.
Farmer_
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> denk dat Wim op de hoogte van je
> melkleiding/afsluiter-voeler doelt.. Opboren van
> melkklauw, moet je nog goed mee uitkijken, is echt
> precisiewerk. Bij opboren met standaard boortjes,
> vooral die met grote spoed, krijg je 3-hoekige
> gaten en geen gat is gelijk. Ook het afbramen
> vereist aandacht. ivm luchtstromen en reiniging.
> Met alleen opboren van die gaten was de afvoer van
> melk ook al stuk sneller geweest. Had jij de
> kleine boumatic klauwen nog?
> Die luchtgaten hebben groot effect op je vacuum en
> of je pomp de installatie nog wel aan kan.

Had de klauwen opgeboort, bij de nieuwere type klauwen geen probleem, maar de oudere wel, luchtgat zit hier niet boven op de klauw maar tussen halverwege en bovenkant, het leek op een melk tornado in die klauwen, was de koe leeg dan was het er nog een beetje en dat was net genoeg dat de afname de koe te laat afhaalt, heb nu een aantal nieuwere types klauwen(gebruikte) op de kop kunnen tikken, je moet er idd voor oppassen, vooral als het luchtgat niet boven op de klauw zit.
Het systeem melkt wel erg snel, als je eerste groep beide tegelijk aansluit pompt de melkpomp aan een stuk door.
Farmer_
Het draait om de werking van de pulsator bij het Co Pulsation systeem, tepelvoering/klauw is ondersteuning.

[www.melkveemagazine.nl]

3. Wat is het beste melksysteem?
„Hoewel bijna verdwenen, is simultaan beter
dan alternatief, waarbij pulsatie niet gelijktijdig,
maar om en om plaatsvindt. De kans is dan
groter dat er melk van de ene naar de andere
speen schiet. Het beste systeem is CoPulsation.
Normaal zit er in de pulsator een klepje tussen
het atmosferische en het vacuümkanaal, dat
omslaat, waardoor er korte tijd een open verbinding
is tussen beide kanalen. CoPulsation
werkt met twee aparte klepjes voor een betere
overgang. Daardoor melken koeien iets vlugger
en beter uit en is de speenconditie beter.
Bovendien stopt het de verspreiding
van Staphylococcus aureus.”
Farmer_
20 minuten korter melken, +-3-3,5 min/groep of /koe, spenen zijn ineengeschrompelt, onderste gedeelte +- 1/3 is een beetje klam, komt misschien ook omdat we pre-sprayen, we hadden er een paar bij die meestal een paar maal het melstel erafsloegen en dat is vrijwel voorbij, sommige die begonnen te zuigen als ze half leeg was en dat is ook vrijwel voorbij.
Vacuum pomp of leiding is geen probleem, denk dat de meeste installaties genoeg overcapaciteit hebben hiervoor, weet niet hoe hoeveel koeien je tegelijk melkt, maar met veel koeien kan de melkafvoer misschien wel een probleem worden.
Farmer_
2x6 visgraat, op het moment 75(veel te veel melk) heb koeien geruimd wat weg kon en droog wat droog kan, kan slecht tegen lege plekken.
Als het luchtgat boven opzit werkt het goed, die oude klauwen waren cylindervorm en dat gaat helemaal niet, voordat die gaatjes opgeboord waren liep het ook goed ik geloof niet dat het persee moet tenzij de melk niet snel genoeg weg kan.
Farmer_
Die melkinst. is wat ingewikkelder, Westfalia 2x3 opentandem compleet automatisch, dat zal niet zo eenvoudig worden om dat zelf in te bouwen, heb er nog niet echt naar gekeken, misschien deze winter, eerst we moeten nog flink wat koeien bijkopen, zitten nu op 1,2mil moet naar 1,5mil.
Farmer_
Dat nou ook weer niet , dat was het plan.
Farmer_
Is idd metatron, kende de open tandem eerst niet, het melkt voor de koeien rustig (in en uitlopen)op zich wel een mooi systeem, gekke is de meeste boeren in de omgeving gooien het weer eruit, die melkklauwen/bekers zijn loodzwaar, kun je de vrouw beter niet mee laten werken.
Farmer_
Deze zijn plastic en nog te zwaar, idd komen ze niet dan wordt het een loop je rot melkstal.
Farmer_
Ik had nog ff willen wachten met reageren, omdat het celgetal vorige week nogal was opgelopen enweer zakte deze week naar wat het voorheen was(heb na installatie geen nieuwe gevallen van uierontsteking gehad), is een normale reactievolgens Copulsation.
Tot op nu is het denk ik een van de beste investeringen die je kan doen voor melkvee:
- Het melkt veel beter uit/leeg.
- Enkele koeien die vaker uieronstekingen gehad hadden(snelle melkers) hadden wat verharde kwartieren, die worden nu zachter/normaler.
- Koeien vinden het melken merkbaar aangenamer en gaan makkelijker de melkstal in.
- Nadat een koe leeg is zie je rond het slotgat vaak een witte rand (eelt)met het oude systeem, dit schijnt ook langzaam te verdwijnen.
- Het melkt beduidend sneller.
- Langzaam melkende koeien waar je normaal op moest wachten die zijn vrijwel gelijk leeg met de groep(behalve extreme gevallen), ik sta in ieder geval nu niet meer te wachten op die koeien.
Tot dus ver

Heb je nog contact gehad met die boer uit Wisconsin?
Farmer_
unaaitmesteedsofamerica Schreef:
-------------------------------------------------------
> Perfect, voldoet meer dan aan je verwachtingen!!
> goed te horen, moet nodig is na wisconsin om ff te
> kijken!
> Bedankt en hou ons op de hoogte

Is de moeite waard om daar te gaan kijken.
cs-agrar
vooral instelbaarheid van pulsatie, melkmeting en afname's. Daarbij een en ander veranderd aan de melkstellen zelf, duidelijk groter en veel groter doorstroomvermogen.
cs-agrar
jouw canades Westfalia systeem is zeer waarschijnlijk surge geweest. En surge melkt heel anders dan westfalia. Melkstellen wegen als lood en pulsators zijn bij doormeten af en toe niet meetbaar (lag niet aan meetapparatuur, is vanwege zulke bevindingen meermaals getest) en gevoelig voor vervuiling.
Europese WF-installaties, vanaf degenen met metatron-besturing, zijn heel mooi af te stellen.
Zelf een hele tijd op afstelling 70/30 gemolken, weet maar van 1 andere stal die dit ook zo deed en dat ging perfect, vacuum op 41,5Kpa, lager kon eigenlijk niet bij deze afstelling.
Vaak staan ook veel afname's veel te ruim ingesteld, koe is allang "uit" voordat deze afneemt, gevolg trappen, gevoelige spenen enz.
Ook daarin was ik best ver gegaan, weet de exacte cijfers niet meer, weet alleen dat de afname sneller stond dan in de instructieboeken van WF te vinden was. Celgetallen en speencondities werden steeds beter naarmate ik dichter bij deze extreme afstellingen kwam.
Het is wel zo dat je met zo iets donders goed moet opletten wat er onder de koe gebeurt, wordt er wel goed uitgemolken, komen spenen niet verkleurd of met randen uit de bekers vandaan, speenpunten enz.
Hoe hoger de melksnelheid, des te lager de belasting van de spenen, kortere tijd nodig om zelfde melk er uit te krijgen en ook met minder beweging.

Onderhoud van pulsatie-systemen laat nog wel eens te wensen over, bijv WF pulsatie heeft om de 2-2,5jaar een revisiebeurt nodig, nieuwe rubbertjes erin. Je hebt het niet door omdat het geleidelijk gaat, maar het melken gaat steeds langzamer door de slijtage, dus de speenbelasting weer omhoog blabla enz.
Dus laat hier ook eens naar kijken, vooral duitse dealers moet je zelf opdracht geven dit te doen, NL-dealers houden vaak zelf een schema aan.
cs-agrar
dan kon die buurman wel bar hard in de 2x10. Gaven ze daar ook nog melk??
cs-agrar
wat moet je allemaal aanpassen?
cs-agrar
denk dat Wim op de hoogte van je melkleiding/afsluiter-voeler doelt.. Opboren van melkklauw, moet je nog goed mee uitkijken, is echt precisiewerk. Bij opboren met standaard boortjes, vooral die met grote spoed, krijg je 3-hoekige gaten en geen gat is gelijk. Ook het afbramen vereist aandacht. ivm luchtstromen en reiniging.
Met alleen opboren van die gaten was de afvoer van melk ook al stuk sneller geweest. Had jij de kleine boumatic klauwen nog?
Die luchtgaten hebben groot effect op je vacuum en of je pomp de installatie nog wel aan kan.
cs-agrar
tja eh, degene die het nu geinstalleerd heeft, is een oosterbuur!
cs-agrar
Misschien heb je het in het topic al genoemd, maar wat voor melkstal en hoeveel dieren gaan er door?
Zo'n luchtgaatje doet zomaar 60 ltr lucht per minuut hoor, sta je van je kijken. Als het deksel van opvangvat (bij WF tenminste) niet helemaal goed op z'n plek ligt, een kleine kier, valt de installatie al dood. Du denk dat het was wijsheid is te weten wat de benodigde- en overcapaciteit van van een en ander aan luchtgebeuren is.
WF-classic melkstellen hebben standaard een groter luchtgat, gaat eigenlijk ook boven de doormeetregels uit, maar goed, melkt wel best.
cs-agrar
als ik goed begrepen heb, had je er toch nog een stal bij, daar ook CoPuls in?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/01/2012 19:52 door CS-Agrar.
cs-agrar
Als je in die melkput Metatron bediening hebt, is meestal wel zo bij volaut. Kan je pulstors heel mooi afstellen, bijv 68/32 verhouding. Melkt (met de silicone-voering) dan al stuk sneller. En afname iets sneller maken.
cs-agrar
Zijn waarschijnlijk die oudeRVS klauwen, cilindervormig, glas aan de zijkanten. Die zijn idd loodzwaar. Hier Classic E, kan de vrouw goed mee worden
Nadeel van zo'n tandem is wel dat koeien er ook wel zelf in moeten komen, anders wordt je er niet zo vrolijk van.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/01/2012 13:31 door CS-Agrar.
pa
Als het niet werkt wordt er in ieder geval door iemand wat verdient.
Grasbaal
Het complete artikel in het Melkvee Magazine is hier nu ook online te lezen: [www.dairysolutions.nl]
Wimsumar
Beste discussieleden: Hier de vertaling '' Hoe werkt COPULSATION": ( Met excuse van Google-translate).

De basis van de CoPulsation ™ Milking prestaties van het systeem is de unieke pulsatie design. Deze pulsator heeft twee afhankelijke magneten (figuur 4) voor het regelen van verse lucht en vacuüm leveren aan de shell. De een solenoïde regelt de frisse lucht toegang en de andere het vacuüm. De een magneet dient vooraf te worden gesloten om de andere wordt geopend. Dit ontwerp voorkomt dat het mengen van verse lucht en vacuüm zoals gebeurt met conventionele pulsatie. Het ontwerp maakt het ook mogelijk de frisse lucht haven te zijn substantieel groter dan de andere pulsators en laat de frisse lucht aan de pulsator te betreden zonder te knijpen rond de magneet plunjer (figuur 5). Het netto resultaat is de mogelijkheid om lucht en vacuüm bewegen in en uit de schelp twee tot drie keer sneller dan conventionele pulsators. De snelle beweging van verse lucht in de schaal (figuur 6) tijdens de rustfase zorgt ervoor dat de liner anders instorten dan bij conventionele systemen. De voering stort op een wijze die resulteert in een compressie massage op de volledige lengte van de speen en het reliëf van de speen kanaal van het vacuüm. Een conventionele pulsator is alleen in staat waardoor de liner aan het einde van de speen knijpen en niet te verlichten het vacuüm.

Een integraal onderdeel van de CoPulsation ™ Milking System liner actie is het ontwerp van de liner. De voering moet een ronde liner met een lage ineenstorting kracht worden. De ronde vorm is van cruciaal belang omdat het het middel om het vacuüm van de tepelkanaal opening tijdens de rustfase. Een lage ineenstorting kracht liner is nodig om de druk-massage actie te bereiken. Een stijve liner zal niet goed instorten daardoor niet aan de speen masseren als nodig is om congestie en zwelling te verlichten.

Het bewijs voor deze verbeterde liner actie is het feit dat de koeien gemolken met de CoPulsation ™ Milking System geen speen zwelling ervaring tijdens het melken. Hoe verder bewijs is het feit dat de koeien gemolken met de CoPulsation ™ Milking System aanzienlijk minder mastitis besmettingen ervaring. Een studie gepubliceerd in het Journal of Dairy Science (83:2004-2007) documenten het feit dat koeien gemolken met een conventioneel melksysteem ervaring besmettelijke mastitis infecties die 16 keer hoger dan die gemolken met de CoPulsation ™ Milking System. Een latere studie (International Dairy onderwerpen) van langere duur verder aangetoond een aanzienlijke vermindering van de milieu-mastitis-infecties voor koeien gemolken met de CoPulsation ™ Milking System.

De CoPulsation ™ Milking System pulsator ontwerp zorgt voor gelijktijdige pulsatie actie. De pulsator wordt bediend op 45 ppm bij een 60/40 verhouding. Deze combinatie biedt een aantal fundamentele voordelen ten opzichte van conventionele producten. De gelijktijdige operatie richt zich op de feit dat de dubbele pulsering actie drukpulsen oorzaken met de cluster leidt tot besmetting over te steken. Het gaat ook in het feit dat de dubbele pulsering drukpulsen oorzaken binnen de schelp als een paar liners is geopend terwijl het andere paar is al open. Een studie in het Poolse Veterinary Journal (volume 8, issue 4, 2005, Pawlak) documenten van het feit dat de dubbele pulsering ongewenste drukpulsen bij te dragen aan kruisbesmetting oorzaken. Pawlak merkt op dat de drukpulsen rijden melk een back-up tegen de spenen waardoor ze nat. De spenen van de koeien gemolken met de CoPulsation Milking System zijn linker droog en niet gewassen met melk door de melkmachine.

De ware masserende werking van de CoPulsation ™ Milking System maakt het mogelijk het product om te werken bij een lagere pulserende tarief. Dit biedt voldoende tijd om de melk binnen de korte melkslang worden geëvacueerd. Observatie van de koeien gemolken met het product tonen aan dat de melkstroom volledig ophoudt tijdens de rustfase. Dit kan visueel worden opgemerkt door het observeren van de beëindiging van de melkstroom in de cluster van de korte melk buizen. Het verwijderen van de melk van de korte melk buizen in combinatie met de echte massage rustfase en simultane pulsatie elimineert vrijwel kruisbesmetting zoals gedocumenteerd in gepubliceerde studies van het product.
------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

Kort samengevat:
COPULSATION is een simultaanwerkende electronische pulsator waarbij men voordelen toedicht aan het sneller sluiten van de tepelvoering (C-fase van de pulsatiecurve) waardoor een betere speenmassage plaats kan vinden.

Technische details:
45 pulsaties per minuut simultaan (alle 4 voeringen tegelijk).
60 : 40 Zuig- rustslagverhouding.
C-fase van 60 milliseconden in plaats van veelvoorkomende 140 seconden.

In de "normen'' wordt een C-fase van 100 -150 milliseconden genoemd. Het effect van de korte C-fase is zeer omstreden: De tepelvoering klapt te fel dicht. Het geeft 'lastige' koeien!

[www.handboekuiergezondheid.nl]
Wimsumar
Beste Hak: Door met 2 kleppen te werken is de luchtdoorlaat véél groter (immers de lucht hoeft niet langs de kern van hetmagneetventiel) waardoor de vermeend betere,snellere C-fase wordt verkregen.
Wimsumar
Beste Oldhuus: Is dat wel zo? Volgens mij gaat bij het Duovac-systeem als de koe uitgemolken is het melkvacuumomlaag en verlaagt het aantal pulsaties.
Wimsumar
Beste Farmer: voor de mededeling.
( Maar dat is pas volgend jaar. )
Wimsumar
Beste Udingessteedsofamerica: "Duration", is dat de totale melktijd (per koe).
Wimsumar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
>hou
> jullie op de hoogte.

Beste Farmer: Als het melken door de Copuls dan maar geen volledige dagtaak wordt.
Wimsumar
Beste Farmer: Wat? Copuls gekocht, nog niet afgeleverd / geïnstalleerd en nu al op Marktplaats aanbieden?
Wimsumar
Beste Farmer: Is WESTFALIA dan zo beroerd?
Wimsumar
Beste Farmer: Hoe loopt de melkafvoer vanaf de melkklauw? Naar melkmeter onder de putrand?
(Dit om enig inzicht te krijgen in de geadviseerde vacuumhoogte à 47 KPa)
Wimsumar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
>gaat naar de afsluiter/voeler,

Beste Farmer: Deze zit onder de putrand?
anonymous_42
dit is het duovacprincipe wat Alfa Laval 30 jaar geleden al had
hookwood
Hier nog meer filmpjes: [www.facebook.com]

Van de conventionele melkstallen die ze daar op film hebben wordt je niet echt blij. Maar dat lijkt me een kwestie van afstellen.
jan w
Volgens mij zijn die 2 totaal verschillend. De "C" tijd zal bij de duovac en traditioneel gelaijk zijn, dit in tegenstelling tot het Copulsation systeem.
jan w
Hoe kom je aan die 3,
Voerkosten zijn hier zo tussen de 13en de 18 eurocent per kg melk.
Gem. 30 kg = € 3.90 a € 5.40 per dag.
jan w
Ze kunnen wel arrogant zijn, maar aan de andere kant zijn ze ook wel weer rieel. heb 1.5 jaar terug een vrij langdurige storing gehad op een zondag en daar is ook nog een monteur bijgekomen uit steenwijk. Men heeft het moederbord uit de robot vervangen. Wat dus niet de oorzaak bleek te zijn. Dat moederbordje zou weer teruggebouwd moeten worden als het daar niet aan lag. en daar lag het dus ook niet aan. Die monteur uit steenwijk vertelde van: "ik mag graag nieuwe onderdelen verkopen, maar als het niet nodig is, dan mag dat niet gebeuren." Dus nadien weer ombouwen. Maar de robot is niet weer omgebouwd en ik heb van de hele zondag ( 8 tot 4 ) geen nota gehad.
Dus ze zijn ook wel weer rieel.
kaas
ik denk wel dat ze een stukje gelijk hebben hou je duim maar eens 5 minuten in de tepelvoering ,maar ik weet niet als hun systeem beter is dat zal de praktijk moeten uitwijzen
spotmelker
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Oldhuus: Is dat wel zo? Volgens mij gaat bij
> het Duovac-systeem als de koe uitgemolken is het
> melkvacuumomlaag en verlaagt het aantal
> pulsaties.
De pulsatieverhouding gaat dan ook van 65/35 naar 50/50. Werk er al ruim 20 jaar naar volle tevredenheid mee.
boerbiet
Als dat zo is dan hebben de melkmachinefabrikanten toch geslapen de laatste decennia. Alleen maar bezig geweest om een hogere omzet te halen met nieuwe technieken die gericht zijn op arbeidsgemak. Moest ook gebeuren trouwens. Eigenlijk is er behalve stimopuls en alternatief pulseren de laatste 25 jaar toch niet echt veel veranderd aan de melktechniek zelf, of zie ik nu heel veel over het hoofd?
boerbiet
Toch heeft hij in tegenstellling van alle fabrikanten echt "aan de knoppen gedraaid". Melkmeting, afname e.d. is allemaal als de melk uit de speen is. Hem gaat het echt om de speen te ontlasten.
boerbiet
Ik ben in deze helemaal neutraal, maar uit uw woorden lijk ik op te maken dat u er erg op tegen bent. Kunt u toelichten wat uw achtergrond is? U lijkt mij in ieder geval niet een doorsnee boer die zijn collega's wil waarschuwen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/01/2012 13:47 door boerbiet.
boerbiet
Beste Jeanbiti,

ik zie dat u veel verstand heeft van het melkmachine gebeuren, echter als ik de tekst lees op de site van Co pulsation kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er nog winst te halen valt met beter te melken. Ik zal zeker niet als eerste een systeem kopen omdat dat waarschijnlijk niet eens op mijn Delaval robot past. Maar ik zie toch ook wel eens een koe met dikkere speenpunten op mijn bedrijf, dus ik zal wel geinteresseerd blijven.
Wat betreft de dealers; als bij mij onderhoud gepleegd wordt, dan wordt gewoon alles afgesteld zoals het bij delaval vanuit Zweden wordt voorgeschreven. Mijn dealer zal in ieder geval geen andere afstelling gaan doen.

Dan in mijn geval Delaval als fabrikant weet ik helemaal niet of hun zo bezig zijn met het pulsatiegebeuren. Ze zijn denk ik meer bezig met de ontwikkeling op andere fronten waar ze vervolgens een hogere omzet door proberen te halen. Waarom ik zo denk zult u zich afvragen?
Als je zoals ik 24 uur per dag aan het melken bent zijn er soms dingen die ze pas na jaren wilden veranderen in Zweden ondanks dat bleek dat iets echt niet werkte. (Als voorbeeld voor de kenners de smalle voerbuis die constant verstopte).

Volgens de verkopers van Delaval waren ze meer bezig met het ontwikkelen van nieuwe dingen dan bedrijfszekerder maken van bestaande systemen. Zelfs de dealers kunnen niet ontkennen dat ze in ieder geval bij Delaval erg arrogant zijn.Maar goed, daar gaat het nu niet om.
Misschien kunt u toch meer aangeven waar u staat in het geheel, want u komt toch duidelijk gekleurd over.
WHagradienst
Hangt er vanaf wat het moet gaan kosten
klaas de b
Wat vooral van belang is om de speen te ontlasten is een voldoende lange D fase, de rustfase, in absolute zin dus.. (Dat is wat ik tenminste vroeger heb geleerd) Als je dan een vrij ruime Z/R verhouding kiest (60/40) en daarbij de C extreem kort houd, en een laag aantal pulsaties per minuut (45), dan wordt de D vanzelf heeeeeel lang. Nadeel zou kunnen zijn dat de B (constant vacuumfase) ook lang wordt, de speen zou al lang leeg kunnen zijn terwijl er nog steeds vacuum op de speen staat. In theorie is dit een traag melkende pulsatiecurve, met lange machinetijden. Mijn bescheiden mening: Bij deze zeer korte A en C fase kan de pulsatiefrequentie best wat hoger richting de 50-55 en de Z/R naar 65:35. De D wordt een stuk korter, maar de machinetijd zal beduidend afnemen. Snel melken is over het algemeen goed melken.
klaas de b
Men weet al heel lang dat een voldoende lange D fase belanrijk is. De B fase is de eigenlijke tijd dat gemolken wordt. Om een beetje vlot te werken en de machinetijd te bekorten (= ook minder belasting voor de speen) moet B lang. Een lange B en D kun je dus alleen krijgen door A en C ( de overgangen) te bekorten. Er zijn in het begin ook al eens proeven geweest om in plaats van atmosferische druk, C te bekorten door een lichte overdruk in de D toe te passen. Dit was echter geen succes. Overdaad schaadt zullen we maar zeggen.
klaas de b
Dus je gaat investeren in een melksysteem met een concept waarvan de voordelen twijfelachtig zijn omdat je mastites wil voorkomen terwijl de oorzaak niet het melksysteem is. Of begrijp ik je nu verkeerd?
anonymous_155
Korte A en C fase werkt als 'rukkerig' melken, vol gas of vol op de rem. Geeft klappen op het uierweefsel. Een korte A en C fase bereik je door de transportsnelheid van lucht te vergroten, ofwel de restrictors uit de pulsator te halen. Heb je te kleine restrictors dan opent en sluit de tepelvoering slecht met als gevolg constant vacuum onder de speenpunt. Te kleine doorlaat geeft dus slecht melken, maar te grote ook.
Het verhaal met twee kleppen snap ik niet, de ruimte tussen melkbeker en tepelvoering wordt door een pulsator afwisselend onder vacuum of atmosferische druk (geen vacuum) gebracht. De klep in de pulsator staat of in stand verbinding met vacuumsysteem of in de stand verbinding met buitenlucht (fresh air). Een tweede klep voegt daar niks aan toe behalve een apart geluid ...
anonymous_155
Waarom dan geen klep van een maatje groter? Waarom ene klep gesloten voordat de ander geopend mag worden? Lijkt mij (gedeeltelijk) kletsverhaal.
anonymous_155
Je kunt ook het aantal pulsaties per minuut terugbrengen van bijvoorbeeld 60 naar 55 mits de pulsator die mogelijkheid biedt. A en C blijven dan gelijk, dus nemenB en D toe.
Scarlett
<<volgens hen de enige humane manier van melken. >> ????
anonymous_157
Ja logisch. Jij bent ook van de bron-correctors en aardstralen.
Farmer, het leek mij ook echt wat om verder mee te gaan... heb geinformeerd maar kwam erachter dat de duration echt gaat oplopen (heb het alleen van de verhallen van "melktechnicians". Gezien wij zo snel en veel mogelijk willen melken per rotation van de rotor (koeien per uur) blijf ik nog ff de oude gea pulsators gebruiken. Hou ons op de hoogte over je ervaringen!!
Moet hier bijna $ 1000.- voor een neertellen! Maar als het beter werkt is het natuurlijk niets, voor de nieuwste van boumatic ben je $ 400.- "kwijt"....
wacht jou ervaring wel even af en ga volgende week nog even kijken bij die ene in Wisconsin met 1400 koeien.
De voerkosten hier zijn gemiddeld rond die 9 a 10 dollar per cwt, per koe dus rond de 7 dollar per dag voor 70 pound melk. Diegene die het eigenvoer verbouwen is het nog voor rond de 4 dollar per koe per dag. Wat is het in Duitsland? Dit jaar is eindelijk weer een goed(super) jaar voor de melkveehouderij hier, volgend jaar lijkt ook goed maar je weet het maar nooit met de markt!
Hartstikke mooi, hoop dat het goed werkt hou ons op de hoogte!! Ik ben nog niet in WI wezen kijken, ben het nog wel van plan.
Beste Farmer, wat is de melktijd nu en wat was ie voor de instalatie? Zijn de spenen droog na het melken?
Hoe gaat ie nu met het copulsatie systeem? ben zeer benieuwd!
Perfect, voldoet meer dan aan je verwachtingen!! goed te horen, moet nodig is na wisconsin om ff te kijken!
Bedankt en hou ons op de hoogte
Gauweouwe
Super dat hier te vermelden.
Gezien het gegeven dat men hier graag feiten ziet, is het wellicht handig om nu alvast wat foto's van slotgaten te maken. Wanneer je dan bij die foto's zet om welke kwartieren van welke koeien het gaat, kun je na een half jaar het nieuwe systeem te hebben gebruikt wederom foto's nemen ter vergelijk.
Das ook voor je eigen goed om te zien, weet je waar je het voor doet.
anonymous_160
Beste mensen, voor dat jullie in extase vallen, lees eerst de studies eens waarmee CoPulsation hun resultaten mee onderbouwen. Bedrijven waar het celgetal tussen de 600.000 en 1.000.000 liggen. En de studies steeds weer vergeleken met bedrijven in US. Zonder deze "inovatieve pulsator???" zijn deze problemen ook onder controle te krijgen met het materiaal wat in doorsnee in elke stal in Nederland te vinden is. Misschien voor de wat oudere onder ons Miele (ja die hebben ook melkmachinen gemaakt) had dit probleem al geconstateerd in de jaren 80 en ook opgelost met een zo genoemde "Teller-pulsator" hiermee werden dezelfde resultaten bereikt als bij CoPulsation. Ja jammer genoeg wordt deze niet meer verkocht, ook deels omdat Nederland een alternatief melkend land is "jammer". Kijk je naar onze buren in Duitsland daar is er een firma (Lemmer-Fullwood) die simultaan melken met een pulsator die 244 liter per minuut bij 44 kPa verplaatst, en precies dat resultaat heeft wat CoPulsation beschrijft, dus zoals ook al eerder geschreven hier op het forum slaapt de industrie zeker niet.
Ik zeg nuchter blijven, kijk naar je eigen koeien, die denken ook altijd dat het voer bij de buurvrouw beter is en het voer wat ver weg licht lekkerder is. Maar ligt toch precies hetzelfde voer voor haar eigen neus!
Het belangrijkste bij het bestrijden van mastitis is ervoor te zorgen dat koeien volledig gemolken worden en leeg zijn, hierbij zijn goed voorbereiden van de koe, originele tepelvoeringen, juiste pulsatie verhouding, melkstel gewicht en melkstel positie de dingen waar naar gekeken moeten worden. Dit valt natuurlijk onder het bedrijfs management, vandaar altijd deze uitspraak.
Beste mensen hiervoor heb ik geen CoPulsation nodig.
anonymous_160
Ja een beetje meer als de doorsnee denk ik, neutraal blijven is voor mij moeilijk als iemand iets op de markt brengt wat belooft de oplossing te zijn voor het mastitis probleem en alles neerzet alsof de problemen verdwijnen na installatie van dit product. Hier in Nederland wordt je door de onafhankelijke voorlichting aan de boom gehangen als je C-Fase onder de 100ms komt. Raar is het dat na het artikel van CoPulsation juist deze voorlichting geen reactie hierop geeft!
Verder praat CoPulsation over conventionele pulsatie systemen, in geen van de artikels is uit te maken of het hier om een direct pulsatie systeem (plunjer) of een indirect pulsatie systeem gaat (membraan, Delval, GEA, Melotte, Fullwood). De nieuwe generatie pulsatoren die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn meestal indirect dus een pulsator welke door een kleine plunjer een membraam doet bewegen. Deze zijn preciezer en bereiken strakke pulsatie curven. Natuurlijk zijn ook hier weer verschillen per fabrikant. Een C-Fase van 60- 80ms is met deze pulsatoren ook bereikbaar. Grootste verschil van deze pulsatoren tegenover een plunjer pulsator is vaak het stroom verbruik vaak ligt deze bijna 3 keer zo laag.
CoPulsation geeft aan dat de testen met een verhouding van 60:40 en 43 slagen per minuut gedaan zijn, elke veehouder die dit gaat proberen zal merken dat dit langzaam melkt, daarom wordt er ook gemolken met 45kPa (wat super is) om de snelheid weer een beetje op peil te houden. Door simultaan melken krijgen we meer rust onder de speen (alleen melkstromen boven de 2,5kg/min) ook dit is natuurlijk goed. In combinatie met het juiste melkstel krijg je dan een beter melken.

Elke dealer van melkmachinen in Nederland wil dat zijn klanten goed melken en gezonde koeien hebben, tenminste hier mag je vanuit gaan. De meeste dealers en organisaties hebben hiervoor extra mensen in dienst die zich alleen hiermee bezig houden, je moet alleen bij je dealer naar deze mensen vragen.

Ik ben geen boer, maar heb veel van uw collega's bezocht (meerdere merken) en veel gezien. Het doet mij pijn als ik een bedrijf bezoek die een investering gedaan heeft in een nieuwe stal en het melken niet goed gaat, mooie koeien met veel melk zie maar dat deze er niet uitkomt. Ook al collega's gezien die geïnvesteerd hebben en natuurlijk zeggen dat alles goed gaat, alleen kan je dit nog vol houden bij een celgetal boven de 250.000. Vaak is de oplossing makkelijk, en af en toe vergt deze een grote inspanning, maar vaak is het op te lossen met het materiaal wat voorhanden is, of in ieder geval met dat wat de dealer in het gamma heeft.
anonymous_160
Beste boerbiet
Jammer te moeten horen dat Verkopers en Dealers zo over hun organisatie spreken, en dat dit nog door een collega van U bevestigd wordt. Maar hier gaat het om CoPulsation.
Maar wat U aangeeft is heel belangrijk zodra er een IK en ZIJ situatie ontstaat zal het moeilijker worden om SAMEN naar een optimaal functionerend systeem te komen.
Meestal bent U hiervan de dupe, zeker met een robot systeem. In dit geval krijg je natuurlijk de drang om ergens anders te gaan kijken, en dan komt ook nog net op dat moment CoPulsation om de hoek dit is precies dat wat CoPulsation nodig heeft.
Daarom is het altijd goed een organisatie en de mensen die zich inzetten voor hun klanten goed te bekijken en misschien wel te testen voordat overgegaan wordt tot een investering.
Ik schreef eerder "Vaak is de oplossing makkelijk, en af en toe vergt deze een grote inspanning" voor U na het lezen van uw verhaal geld denk ik het tweede, mits er verbetering nodig is?

Het is vaak makkelijker als er een paar koeien bij zijn die niet met hun spenen in de tepelvoeringenpassen de koeien te wisselen dan lang te zoeken naar een andere oplossing. Ook bij CoPulsation zal niet 100% van de koeien gemolken kunnen worden. Want die koe met die dikke speen past dan nog steeds niet in de voering. Het melken gebeurt niet alleen door de pulsator al de rest wat er onder hangt en vacuüm niveau heeft invloed op de speen. Wat wel belangrijk is dat het op elkaar past, en daar moet je mee oppassen.
anonymous_160
Ja hou ons even op de hoogte, ook hoe vaak je de tepelvoeringen gaat vervangen(1200 melkingen) en de prijs hiervan. De kwaliteit tepelvoering als CoPulsation gebruikt (soepelheid) zorgt voor korte levensduur dit is ook de oorzaak waarom de vervorming zo goed te zien was/is na gebruik. Klein vraagje mag je met deze tepelvoering wel volgens de nederlandse wetgeving melken (amerikaanse standaard bevat af en toe stoffen die in de EU verboden zijn)
Stap je over van het ene amerikaanse merk naar het andere, misschien toch de volgende keer voor een europese fabrikant kiezen.
anonymous_160
Beste mensen blij te horen dat er weer een collega beter melkt. Alleen kijk eens wat jullie buiten het installeren van de copulsation pulsatoren en tepelvoeringen nog allemaal veranderen.Het snelle melken komt van de verhoging van het vacuum en de betere speenconditie van de verandering naar simultaan melken.Het gewicht van het melkstel door de andere bekers.Dit allemaal samen en goed afgesteld geeft het tesultaat.In nederland wordt door veel met een te grote klauw inhoud gemolken en een te laag vacuum.Vaak is het gewicht van de klauw ook te licht. Het vacuum onder de klauw te stabiel door de grote inhoud.Ik heb het al eerder gezegd kijk naar onze oosterburen daar melken ze ook anders dan hier en met betere resultaten maar zonder CoPulsatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , mastitis , copulsation , melkapparatuur , dairy en milking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
51