Geen eenheid

Hoe graag dbb alle neuzen een kant op wil hebben zal dat helaas niet lukken, begin maar bij je zelf, de een koopt cooperatief voer in, de ander particulier, de loonwerker die bij jou op de dam staat is waarschijnlijk niet de loonwerker diebij jou uit de buurt komt maar een dorp verderop, de een is lid van delta, de ander van alta,
Zo kan ik nog wel een hele poos doorgaan, van een voer kopen is voordeliger, van een sperma kopen is voordeliger, een loonwerker uit de buurt is goedkoper wat reisafstand betreft, als we hier de handen ineenslaan kunnen we ook nog wel kosten besparen maar we doen het niet want we leven allemaal op ons eigen eilandje, omdat we geen eenheid willen wat deze zaken betreft, is het onmogelijk om alle boeren achter de dbb te krijgen hoe graag we dat misschien wel in stilte hopen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
dbb komt er niet en dat is maar goed ook. DBB zal misschien heel kort bestaan maarde schade die dat zal aanrichten zal vele malen groter zijn dan een ieder kan bevatten en zal zeer lang nagalmen. Als ik dan toch moet kiezen kies ik voor continiteit op langere termijn.
Onbekend
Weet je wat jij doet , jijkiest voor de continiteit van een veel te lage melkprijs. Goed zo jongen, lekker veel melken voor een heel klein beetje.
Onbekend
Ben ook benieuw want jij continuiteit vind volgens mij is die er op dit moment helemaal niet, maar dit hoort bij het ondernemen en maakt het ook leuk.
Onbekend
Met dbb kun je wel een hogere prijs proberen af te dwingen maar wij zijn een schakel in een keten naar een eindproduct en die kun je op langere termijn nooit blijven forceren d.m.v kunstmatige hogere melkprijzen Jij mag elke dag bij jou leveranciers de laagste prijs claimen of hij daar nog een stukje droog brood aan over houd is niet jou probleem. Als jou leverancier te duur wordt en hij begint eisente maken om zijn marge veilig te stellen haak je af en ga je naar een ander toe. Omgekeerd is hetzelfde, de supermarkten(als voorbeeld) stellen eisen en gaan voor de lage prijs. Wat jij elke dag doet, doen hun ook. Wij moeten een product creeren waar een toegevoegde waarde aanzit en blijft, daar hebben wij onze coop.zuivelindustrie voor(zij doen ook hun best) Maar waarom hebben wij hier zo'n problemen mee met de handelswijze van de supermarkten omdat we ons zelf op slot hebben gezet met torenhoge schulden. Ik heb mijn boerderij 12 jaar geleden ook moeten overnemen tegen +/- 1,50 euro/kg met een quota van 375000, maar door (de verleiding was soms groot) nuchter en reeel te blijven hebben wij toch nog kunnen groeien tot 450000 kg melk met een schuld nu onder de 1 euro/kg (incl pacht). Ik kan er zat van eten, ik heb plezier in mijn werk en zie de toekomst niet te somber in. Natuurlijk er zal heel wat veranderen maar om nu al, we hebben nog maar 2 jaar een lage melkprijs moord en brand te schreeuwen, zeg je volgens mij dat je je eigen bedrijf naar de bliksem hebt geholpen. Als ik nu toch even mijn gal mag spuien over sommigen, dat (ik ben geen lid van de lto, te duur voor mij) afgeven op de lto is zo vreselijk kinderachtig, wordt dan gewoon lid en zorg dat je in een afdelingsbestuur komt kun je je gal en hoe het wel moetdan uiten, als je dan nog durft!
Onbekend
Continuïteit op lange termijn hebben we al heel lang voorgeschoteld gekregen van de voorzitters van het vroegere Coberco, later FCDF. Kijk wat de lange termijn betreft, daarover kun je maar een ding met zekerheid zeggen en dat is dat we op de lange termijn allemaal dood zijn. Ik zou voor die tijd toch ook een beetje resultaat willen zien, dat lange termijn verhaal kennen we al 30 jaar.
Onbekend
Zo is het.
Onbekend
En dat lange termijn denken heeft er voor gezorgt dat de melkprijs hier nu hoger is dan in de meeste omliggende landen, en melkfabrieken.

Welk resultaat wil je nog meer....???

Dat de melkprijsnu daalt wordt niet veroorzaakt door FF maar door Brussel. Corect bekeken halen ze nu alleen dat extratje dat we 50 jaar lang hebben gekregen er af en gaan we nu naar een normale melkprijs... Wij daar niet voor kan produceren moet zijn bedrijf staken en niet gaan smeken bij afnemers om dit extratje nu maar te gaan betalen.
Onbekend
Het is maar al te gemakelijk om de schuld van de lage melkprijs af te schuiven op Brussel. De Nederlandse zuivelsektor krijgt jaarlijks 400 miljoen euro steun uit Brussel. De subsidies worden de komende 3 jaar met 25% afgebouwd, dit houdt dus in dat we maximaal 100 miljoen euro minder subsidie krijgen. Nu is de melkprijs sinds 2001 met 5 cent gedaalt, dit houd in dat we 550 miljoen euro minder beuren, waarvan slechts 100 mijoen door toedoen van Brussel. Als we dan ook nog in beschouwing nemen dat de consumentenindex voor zuivel in diezelfde periode is gestegen van 100 in 2000 tot plus minus 125 in 2005 (25% prijsstijging dus), dan kun je je afvragen waar die 450 miljoen euro is gebleven: in de zakken van de supermarkt of in de zaken van de verwerkers???????????????????????
Onbekend
Sterker nog, veel boeren zien er helemaal geen been in om al die toeleveranciers tegen elkaar uit te spelen, om de laagste prijs te betalen.
Waarom zou je de afnemers dan eigenlijk dat recht willen ontzeggen?
Principiele vraag.
Onbekend
Bij deze beredenering kom ik tot de conclussie dat het jou niet uitmaakt hoeveel je moet betalen bij een leverancier. Als deze de prijzen met 25% zou willen verhogen (wil de DDB ook met de melkprijs van 32 cent naar 40 cent) zou je die prijzen gewoon willen betalen. Vervolgens 25% meer voor de melk krijgen, Melkfabrieken 25% meer voor hun producten krijgen, Winkels 25% meer vragen.

Oftewel alles is 25% duurder geworden (= inflatie van 25%) en we kunnen nog steeds niets extra's kopen.... we schieten er dus niets mee op.

Bosch
Onbekend
Ik verdedig het vrije marktprincipe, wil niet gedwongen worden om tegen vaste prijzen mijn produkten in te kopen. En :'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!'
Daarom ageer ik ook consequent tegen het DDB idee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , sperma , sparen en loonwerker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0