Doornbos trapt na "het is de boeren hun eigen schuld"?

Doornbos miste afrekencultuur
Leden van belangembehartigers en van cooperaties zijn niet kritisch genoeg. Bestuurders moeten meer worden afgerekend op slechte plannen.

Wat heeft Doornbos zelf als LTO-voorzitter gedaan tegen het financeel wanbeleid van LTO-Noord gebied en de onvrede van de leden over de bestuurders.
Tevens is de door de wolgeverfde bestuurder verbaast over de zwakke reacties van leden.

Dit zegt vertrekkend LTO-voorzitter Gerard Doornbos woensdag in antwoord op vragen van Zibb Landentuinbouw tijdens het Agrivisioncongres van Nutreco. Doornbos verwijst naar ZLTO-leden die uit onvrede massaal lid zijn van de concurrende vakbond NVV. ?Waarom een dubbel lidmaatschap? Corrigeer liever je bestuurders als je het oneens bent?, aldus Doornbos.
Andere voorbeelden zijn financiele problemen in het LTO Noord gebied. Tekorten konden jaar na jaar oplopen, terwijl leden de cijfers kenden. ?Dan grijp je als ondernemers toch in. Dat doe je op je eigen bedrijf ook.?

Uit zijn eigen tienjarige periode heeft Doornbos wel kritische maar inhoudelijk zwakke reacties gekregen. ?Vaak zijn het dezelfde leden. Je kent ze van de ingezonden brieven in de landbouwbladen.?



Publicatiedatum: 15 juni 2005

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Hiermee bevestigt Doornbos hetgeen ik al vaker heb geschreven, LTOers zijn kuddedieren en meelopers zonder eigen mening. Het type die gaat maaien als de buurman begint.
Onbekend
moet ik hier nog op reageren zolang er verdeeldheid onder de boeren bestaat helpt geen een organiesatie
Onbekend
Daarom is het zo jammer (ik schreef zoiets vorige week ook al) dat deze man weg gaat. Wie staat er nu op om de bezem bestuurlijk er door heen te halen ? Schreeuwen langs de lijn kunnen we allemaal wel maar stuctueel iets meedelen dat zijn niet veel mensen machtig. Misschien moeten we maar onder de paralpu van het MKB gaan met een poot veehouderijbelangen, is dit een optie ? wat vinden julie en zijn er alternatieven.
Onbekend
Altijd hetzelfde met mensen die hun functie verlaten. Nog even zeggen hoe het had moeten gaan. Wie de schoen past. Ik zou zeggen trek hem aan Doornbos.
anonymous_821
Jos weet alles zelf veel beter, net zoals die Meret,.. tenminste…. dat denken ze..
Toch jammer, dat ze het zelf nooit tot (hoofd)bestuurslid hebben kunnen schoppen, wát zou dan de boerenstand best af zijn geweest.
Onbekend
Beste arie.j ooit was ik zelf lid van de LTO. Dus ik weet hoe het er daar aan toe gaat. Op een vergadering zit de een de ander wat na te praten. Over het algemeen zijn het zo wie zo al niet zulke praters. Vaak is men al blij dat iemand iets zegt. Wat de inhoud is is vaak niet eens zo belangrijk voor de meeste leden ze zijn al lang blij dat zezelf niet aan het woord hoeven. Diegene die het vaakst het woord voert wordt al gauw tot bestuurslid gebombardeerd vaak niet de slimste figuren die zeer gevleid zijn dat ze worden gevraagd. Mensen met een afwijkende mening worden wat verdwaasd aangekeken en zeker niet als bestuurslid gevraagd. Daarom veranderde er ook nooit wat in de LTO. Zelfs de nieuwe bezem van indertijd Jan Kees Vogelaar werd vermalen in de brijpot van de LTOcultuur. LTO is iets uit de vorige eeuw, geschiedenis dus. Het onvermogen zie ik ook hier weer op deze site, het ach en wee en hoe moet het nu verder is niet van de lucht. De oplossing licht mijnsinziens voor de hand. Jonge vakbonden als de NMV en NVV zullen de fakkel overnemen of beter hebben de fakkel al overgenomen. Zij zullen in rap tempo doorgroeien en hebben het frisse elan waar de belangenbehartiging hoog nodig aan toe was. Mischien vinden de LTOers dit wel weer geschreeuw van de zijlijn, maar als je het nuchter van de zijlijn bekijkt dan zag je dat al een poosje aankomen. Diegene die dat niet ziet heeft de oogkleppen dus nog niet af.
Onbekend
De NMV? Dat is toch een marginaal clubje wat nog nooit iets heeft klaargemaakt?
In mijn ogen blijven ze een beetje hangen in het nastreven van een fata morgana (lees: DD. Daarmee maken ze een paar boeren een beetje gek in de kop. Die vervolgens wat later gedesillusioneerd merken dat de wereld er nog net zo uitziet als voorheen.
Onbekend
Ruud je hebt het nogal hoog in de bol, zo hoog dat je niet door hebt dat je diep aan het vallen bent. De klap zal hard aankomen als je staks neerkomt.
Onbekend
Ik ben ondertussen neergedaald, meret. Ik kijk om me heen. Ik zie de NMV-ers schreeuwen. Maar ze maken niets klaar. Ze kunnen de wereld niet veranderen.
Kortom , het is veel lawaai en weinig wol.
Gelukkig heb ik de klap niet gevoeld. Ik had het namelijk wel verwacht.

meret schreef:
>
> Ruud je hebt het nogal hoog in de bol, zo hoog dat je niet
> door hebt dat je diep aan het vallen bent. De klap zal hard
> aankomen als je staks neerkomt.
Onbekend
die schreeuwers meestal de mensen met weinig verstand aldus meret, die mensen zie ik juist vertrekken naar de nmv. Ook met oogkleppen op zie ik dat gebeuren.
anonymous_821
Jou verhaal over vergaderingen herken ik niet.
NVV en NMV zijn op geen enkele manier een vervanger voor LTO.
Tal van zaken willen ze niet behartigen, enkele noemdeik hier b.v.
[www.prikpagina.nl]
Ook hebben ze op nogal wat gebieden onderling tegengestelde belangen, dus dat is leuk voor de overheid om ze lekker tegen elkaar uit te spelen

Het zijn vertegenwoordigers van een déélgroep en dan ook nog daarvan maar een gedeelte n.l. het meest radicale, oftewel de grootste schreeuwers,veelal nogal eens onrealistisch en daardoor schieten ze als ze niet oppassen in hun eigen voet en doen ze de groep schade.
De NVV is wel radicaal bezig geweest maar behalve een slecht imago van varkensboeren bij de burger én politiek heb ik bijzonder weinig resultaat gezien.
En wat heeft de NMV voor de boeren bereikt? Behalve veel geschreeuw bitter weinig, als jij er mee tevreden bent als bestuurders grote praat kunnen verkondigen, nou succes hoor met zo’n club
Onbekend
Beste Arie:
je zegt Ook hebben ze op nogal wat gebieden onderling tegengestelde belangen, dus dat is leuk voor de overheid om ze lekker tegen elkaar uit te spelen.
Helemaal juist daarom IS LTO ook zo verdeeld, we hebben alles op een hoop geveegt, al die tegengestelde belangen zitten nu op die hoop''LTO''
Dus juist daarom kan LTO zijn werk niet goed doen.
De overheid moet voor iedere burger op komen en is dus veel meer geschikt om met tegengestelde belangen te werken.
De tegengestelde belangen van boer en tuinders lopen door alle geledingen in de LTO, in een plaatselijk bestuur zitten dus ook allemaal verschillende mensen, een boer, tuinder enz.
Als iedereen lid wordt van de NMV of NVV en/of de tuinders beginnen ook al
Dan is het zaak dat deze bonden samen een vuist maken tegen de regering, maar waar ieder zijn eigen tegengesteld belang naar voren brengend kunnen.
EEN tuinder moet niet het belang van een koe boer verdedigen en een koe boer moet niet het belang van een tuinder willen verdedigen.
Onbekend
Beste Arieit schrijft Doornbos''zibb'' ???
Onbekend
Wordt kotsmisselijk van veel van die schreeuwers!
Natuurlijk heeft Doornbos het (achteraf...) niet altijd bij het juiste eind gehad, maar hij heeft tenminste wel zijn nek uitgestoken, en was wel een goed aanspreek punt voor o.a. politici.
Ben bang dat de zwartgalligheid die nu heerst niet zozeer een verdienste is van de werkwijze van doornbos en LTO, maar meer een uiting van de onmacht die overal in de agrarische sector voelbaar is. Hoe nu verder?
In ieder geval is ongeorganiseerd zijn het slechtst wat ons kan overkomen.
MKB-Nederland, LTO of vakbond, alles is goed, maar stop met schreeuwen vanaf de zijlijn.
Onbekend
Helemaal mee eens
anonymous_1250
Laat er geen misverstand over bestaan dat ik doornbos een hele goede bestuurder vind. Deze man had altijd heldere standpunten met een dito uitleg. Vakbekwaam en kon goed uit de voeten met de meeste ministers van lnv. Alleen vind ik het jammer dat ie stopt en dat ie wel na het aftreden de vinger op zere plek ligt. Dan denk ik van leg die vinger daar dan neer als je nog in functie bent.
Grasbaal
Goeie bestuurders, politici en kunstenaars krijgen hun waardering pas jaren nadat ze gestopt zijn, Cees Veerman zal over enkele jaren herdacht worden als de laatste "echte" landbouw-minister. De varkens-houders zullen Wien vd Brink herdenken als een held en voor Braks wordt alsnog een standbeeld opgericht. De echt slechte of onbetekenende bestuurders zullen snel vergeten zijn.

Er is behoefte aan een top landbouw-bestuurder die boven alle partijen staat en waarna serieus geluisterd wordt, ik denk dat Jan Heijkoop in die rol kan groeien mits hij niet vooraf door de sector afgebrand wordt.
anonymous_821
Jan heeft wel behoorlijk wat capaciteiten, hij komt hier kort uit de buurt vandaan en is me niet helemaal onbekend
Het vermogen om boven de partijen te staan en te luisteren heeft hij wel, afwachten hoe hij verder in zijn functie groeit,
Als vervangend burgemeester en daarvoor als gedeputeerde kwam hij altijd tijd te kort en meestal overtijd waar hij moest zijn, misschien kan hij daar ook nog eens wat aan doen.
Onbekend

Van Weperen uit LTO Noord
Jan van Weperen is vanochtend uit het bestuur van LTO Noord gestapt. De melkveehouder zag geen basis meer voor samenwerking nadat mede-bestuursleden deze week het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Van Weperen wordt onder meer een te solistisch optreden in de landelijke vakgroep rundveehouderij verweten. Ook wordt hem een gebrekkige communicatie verweten. Van Weperen was voorzitter van de vakgroep rundveehouderij van LTO Noord.
Onbekend
Jos Vlaar schreef:
>
>
> Van Weperen uit LTO Noord
> Jan van Weperen is vanochtend uit het bestuur van LTO Noord
> gestapt. De melkveehouder zag geen basis meer voor
> samenwerking nadat mede-bestuursleden deze week het
> vertrouwen in hem hadden opgezegd.
>
>
> Van Weperen wordt onder meer een te solistisch optreden in de
> landelijke vakgroep rundveehouderij verweten. Ook wordt hem
> een gebrekkige communicatie verweten. Van Weperen was
> voorzitter van de vakgroep rundveehouderij van LTO Noord.

Goede zaak lijkt mij. Met die man valt niet te praten. Hij sprak niet voor alle leden van de LTO Noord: alleen maar voor de 'blijvers'.
Onbekend


Van Weperen onder druk weg uit bestuur LTO Noord
SIMON TALSMA
Leeuwarden – Onder druk van zijn medebestuursleden heeft Jan van Weperen gisteren besloten het bestuur van landbouworganisatie LTO Noord te verlaten.
Van Weperens medebestuursleden zegden eerder deze week het vertrouwen in hem op, omdat hij te solistisch op zou treden en onvoldoende zou communiceren. ,,Ik zou de landelijke belangen niet voldoende hebben behartigd’’, stelt de teleurgestelde bestuurder. ,,Ik ben verbijsterd. De berichten kwamen als donderslag bij heldere hemel.’’ Het Algemeen Bestuur van LTO Noord betreurt de situatie zeer. Voorzitter Jan Heijkoop: ,,Jan is een gedreven en kundig bestuurder, die duidelijk zegt wat hij denkt’’.
De bestuurder krijgt het idee dat het failliet van LTO Nederland hem in de schoenen wordt geschoven. Eerder deze maand zorgde de breuk van de ZLTO met de landelijke organisatie voor grote commotie. ,,Ik blijf staan achter het persbericht dat we toen de wereld in hebben gestuurd. Door het terugtrekken van ZLTO heb ik aangegeven dat de structuur van LTO Nederland gewijzigd moest worden. Op zich een logische gevolgtrekking. Nu wordt gezegd dat ik daardoor het failliet van LTO Nederland mee heb ondertekend.’’
De bestuurder, samen met zijn broer eigenaar van een melkveehouderijbedrijf in Oosterwolde, was binnen LTO 3,5 jaar lang onder andere verantwoordelijk voor de rundveehouderij. Eerst drie jaar voor de NLTO in de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland. Na de oprichting van LTO Noord had hij zitting in het bestuur namens de sectoren melkveehouderij, schapenhouderij en rundvleesveehouderij. LTO Noord is de belangenorganisatie voor de negen noordelijkste provincies.
De instabiele structuur is volgens Van Weperen één van de oorzaken van de nieuwe ontwikkelingen. ,,De culturen en de veranderingen binnen de organisatie zijn van dien aard dat het continu zoeken is naar een juiste invulling. LTO Noord is nog druk bezig met het eigen bouwproces. Toen de ZLTO aangaf uit LTO Nederland te stappen resulteerde dat in een extra grote chaos.’’ Dat heeft nu dus ook gevolgen gehad voor Van Weperen.
Teleurstelling
Ondanks de teleurstelling is Van Weperen begaan met de organisatie. ,,Ik hoop dat de gelederen met ZLTO zich snel weer sluiten. We moeten hier in Nederland één lijn volgen. De afgelopen jaren in de belangenbehartiging hebben me wel geleerd dat we als klein land in Europa met één mond moeten spreken. Ik weet nu nog meer hoe belangrijk het is dat boeren georganiseerd zijn.’’
Grasbaal
Machtsstrijd nekt Nederlandse boeren en tuinders

door onze redacteur Ruurd Ubels

DEN HAAG - Nederlandse agrariërs hebben het moeilijk. Wet- en regelgeving knelt en de concurrentie uit het buitenland neemt toe. Uitgerekend nu valt de belangenorganisatie LTO Nederland ruziënd uit elkaar. Voorzitter Doornbos pakt zijn biezen en zijn organisatie wordt gestript. ,,Ik kreeg kippenvel toen ik het hoorde.''

Het nieuws sloeg vorige week in als een bom: voorzitter Gerard Doornbos (57) vertrekt bij de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland. Om de lopende zaken af te handelen, blijft hij nog tot september aan.

Sinds het ontstaan van LTO Nederland in 1995 had de voormalige akkerbouwer uit de Noordoostpolder de voorzittershamer in handen. Het is een publiek geheim dat Doornbos bij een deel van zijn achterban niet populair was. Dat was zeker de afgelopen maanden het geval.

,,Ik zie dat anderen denken dat ik een vernieuwing in de weg sta'', zo motiveerde mr. LTO zijn vertrek in een gesprek met het Agrarisch Dagblad. ,,Ik ben het daar niet mee eens, maar als anderen dat zo zien, weeg je dat mee.''

Spanningen

De belangenorganisatie ontstond medio jaren negentig als een fusie van een aantal agrarische organisaties, waaronder de Christelijke Boeren- en Tuindersbond. LTO Nederland is een platform van de regionale LTO Noord, de zuidelijke ZLTO en de Limburgse LLTB. Daarbinnen functioneert een aantal kleinere organisaties voor de diverse sectoren, zoals de akkerbouw, pluimveehouderij en de rundveehouderij.

Op papier ziet het er allemaal prima uit, maar achter de faËcade rommelt het. Toen eind vorig jaar LTO Noord ontstond uit een fusie van een aantal gewestelijke LTO-afdelingen, noemde Doornbos dit slecht voor het functioneren van LTO Nederland.

De spanningen kwamen tot een uitbarsting toen de ZLTO in mei besloot uit LTO Nederland te stappen. De organisatie van de boeren in Brabant en Zeeland verwijt de top van LTO Nederland onderdeel te zijn geworden van het Haagse spel en geen oor te hebben voor de problemen van de achterban. Bovendien worden volgens de ZLTO de belangen van de boeren het best gediend door krachtige agrarische ondernemingen in de regio.

Maar Doornbos ziet dat heel anders. Volgens hem heeft de ooit zo machtige ZLTO de veranderingen na 1995 simpelweg nooit kunnen accepteren. ,,Door een aantal noordelijke fusies van landbouworganisaties en de opkomst van de sectorale belangenbehartiging kon men vanuit Tilburg niet meer bepalen hoe de hazen in Nederland moesten lopen'', zo spuwde Doornbos vorige maand in Nieuwe Oogst zijn gal.

Anders gezegd: in agrarisch Nederland woedt op bestuurlijk niveau een machtsstrijd. En Doornbos heeft nu aan het kortste eind getrokken.

Hoofdschuddend

Wordt het na de Tweede Wereldoorlog in Nederland eens zo machtige 'groene front' nu afgebroken?

Kwade tongen beweren dat politici blij zijn met de tweespalt; dat maakt het opleggen van wet- en regelgeving eenvoudiger. Minister Veerman (Landbouw) veegde deze week in de Boerderij deze redenering van tafel. ,,Ik hecht sterk aan een goed gestructureerde belangenbehartiging van de landbouw. Ik heb er niks aan dat dat nu uiteenvalt.''

Emeritus hoogleraar Marktkunde & Consumentengedrag T. Meulenberg van de Wageningen Universiteit ziet de ontwikkelingen binnen LTO Nederland hoofdschuddend aan. ,,Natuurlijk hebben verschillende groepen boeren uiteenlopende belangen. Een tuinder is gewend aan de tucht van de markt en een melkveehouder veel minder. Daarom is het goed dat er binnen LTO Nederland belangenorganisaties zijn voor tuinders, melkveehouders, akkerbouwers en dergelijke. Maar in Den Haag en Brussel moeten ze een gemeenschappelijk belang uitdragen; denk aan het landbouwbeleid in het algemeen of de milieuproblematiek. Dan móet je optreden met één voorzitter namens één sterke overkoepelende organisatie. Wat denkt u wat ze in Brussel zeggen als meneer Doornbos uit Den Haag en meneer Vermeer uit Tilburg aan komen zetten? 'Jongens', zal men zeggen, 'kom eerst maar eens op één lijn en kom dan terug'.''

Boegbeeld

Volgens het CDA-Tweede-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik wijst het uiteenvallen van LTO Nederland en het laten gaan van Doornbos erop, dat veel Nederlandse boeren en tuinders geen zicht hebben op hoe het er in Den Haag en Brussel aan toe gaat.

,,Men overschat de eigen positie'', reageert het kamerlid dat in Twente samen met haar man en zoon een varkenshouderij heeft en in de jaren negentig als CBTB-bestuurder aan de wieg stond van LTO Nederland. ,,Je kunt wel denken dat jouw sector heel wat voorstelt, maar in Den Haag zijn mijn ogen opengegaan. Er spelen zoveel zaken op het Binnenhof; daar ligt men niet echt wakker van wat er in de agrarische sector gebeurt. Daarom moeten boeren en tuinders hier met één gezicht optreden!''

Buiten Nederland geldt hetzelfde, zegt Schreijer-Pierik. ,,Nederland is een agrarische wereldmacht. Maar je moet wel iemand hebben die de producten verkoopt. Nederlandse agrariërs kunnen niet zonder een echt boegbeeld op het internationaal toneel.''

En dat boegbeeld was Gerard Doornbos, zegt het CDA-kamerlid. Ze kreeg ,,kippenvel'' toen ze hoorde dat Doornbos de pijp aan Maarten gaf. ,,Als hij ergens binnen kwam, dan kwam er ook echt iemand binnen. Doornbos vertegenwoordigde de sector met gezag. Boeren en tuinders hebben enorm veel aan hem te danken! Wie die rol kan overnemen? Ik zou het niet weten.''

Machtsstrijd

Een regiegroep bestaande uit onder andere de voorzitters van LTO Noord, de Limburgse LLTB werkt aan een toekomstvisie voor de belangenbehartiging van de boeren en tuinders. Dinsdag komt het ermee naar buiten.

Duidelijk is dat LTO Nederland flink wordt afgeslankt en zich gaat beperken tot internationaal en sociaal-economisch beleid. De regionale bestuurders gaan een grotere rol spelen en dat is tegen het zere been van de sectorale LTO-groepen, zoals de akkerbouwers en de tuinders, zegt Jack Luiten van LTO-Nederland. ,,Zij willen zich niet door de regiobestuurders laten regeren. Ze willen profiel, status en een sterke landelijke organisatie behouden. Ja, er is een machtsstrijd gaande in agrarisch Nederland.''

Onduidelijk is of de ZLTO zal instappen nu Doornbos zijn biezen heeft gepakt. Er wordt voor hem voorlopig geen opvolger gezocht. Binnen de regiegroep wordt zelfs met de gedachte gespeeld te werken met een roulerend voorzitterschap.

Hiermee lijkt tien jaar na dato de weg naar verdere versnippering ingezet. Is LTO Nederland mislukt?

,,Nee'', zegt emeritus hoogleraar Meulenberg. ,,Het ontstaan van LTO Nederland was historisch verklaarbaar en dat is de huidige aanpassing ook. Een akkerbouwer heeft andere belangen dan een tomatenkweker en ik kan me voorstellen dat men wat meer nadruk wil leggen op samenwerking binnen sectoren, binnen ketens. Maar ik kan me werkelijk niet voorstellen dat men de zaak zó opdeelt, dat de belangenbehartiging in Den Haag en Brussel eronder lijdt.''

Individualisme

Melkveehouder en voorzitter van de christelijke vakorganisatie GMV Agrariërs, Dick van der Horst, vindt het ,,te kort door de bocht'' te zeggen dat LTO Nederland is mislukt. Hij vertelt dat diverse GMV-leden ook lid zijn van LTO. ,,De organisatie heeft veel betekend voor de Nederlandse landbouw. Veel boeren hebben dat misschien niet in de gaten gehad, maar Doornbos heeft daarin een grote rol gespeeld.''

Van der Horst roept boeren en tuinders op verder te kijken dan alleen het belang van hun eigen sector. Hij wijt het uiteenvallen van het groene front deels aan de onzekerheid die aan boeren knaagt nu er veel veranderingen op hen afkomen. ,,Maar je ziet hierin toch vooral de negatieve gevolgen van de individualisering onder ook boeren en tuinders. Maar uiteindelijk staan we alleen sterk als we elkaars belangen respecteren en naar buiten toe met één mond spreken.''

Bron: [www.nd.nl]
Onbekend
Als de schaal van de belangenbeharteging belangrijk is, is de NMV op de goede weg. Zij zijn bezig op Europees niveau de melkprijs op te krikken.
Onbekend
zo is dat meret maar er zijner nog teveel die geld genoeg verdienen altans dat denken ze als er nier meer verdiend word in de landbouw gaat alles naar de knoppen en jonge boeren stappen niet meer in het bedrijf wat vader en moeder heeft opgebouwd en dat zou een dood zonde zijn als de landbouw wat meer verdiende heeft iedereen het beter
Onbekend
degene die de zaak heeft op zitten stoken zou er uit moeten want vooraanstaande personen die bewust of onbewust uit de school klappen of voor hun beurt praten hebben horen niet in deze organisatie thuis
Onbekend
doodzonde dat na doornbos alweer een goed bestuurder opstapt.
Onbekend
Gelukkig alweer een LTOer minder.
Onbekend
stakker

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nvv , lto , lto-noord en cooperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
4