Lastige koeien

Wie herkent het volgende?

Ik moet ongeveer 20% van de koeien een beugel opzetten om ze te kunnen melken zonder dat ze het melkstel eraf slaan. Er zijn al tal van aanpassingen aan de melkstal gedaan, waarvan er niet een effect had. Ik melk in een Delaval visgraat, zonder melkmeting/afname en direct op de laagliggende melkleiding. Wie kan mij helpen?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Lek stroom ergens vandaan die door koeien heen gaat zou een oorzaak kunnen zijn
Oplossing zou kunnen zijn alle metalen delen waar de koeien tegenaan staanmet elkaar verbinden zodat er geen stroom via koeien loopt
Als de lekstroom uit de melkstroomindicatoren komt -vervangenof buiten erking stellen
Misschien is dit de oorzaak ;dit is mijn eerste indruk .
Onbekend
Wij vervangen elke 6mnd de tepelvoeringen.{manus}
Heb het idee dat de voeringen snel uitgerekt zijn.
Heb ook veel problemen met het melken gehad,gevoelige spenen,opkruipen van voeringen,etc.Heb in 1 jaar tijd twee natte metingen gedaan waaruit bleek dat vacuum{44kpa}goed is en de andere punten ook..Melk in visgraat met laag liggende melkleiding en electr. pulsatiesysteem.Wat ze bij mij geadviseerd hebbben is dat de diameter van het gat van de tepelvoering omlaag moest en een gaatje in de voering maken.Dus van 25mm naar 23,5mm, en gaatje boven in de voering 4mm dat er tijdens melken extra lucht bij komt waardoor je minder last hebt van opkruipen en randen boven aan het speen.Gem. zit mijn celgetal nu rond de 80000, melkt stuk prettiger, maar helemaal tevreden ben ik nog steeds niet,wat het betreft de speengevoeligheid.Ben nog steeds zoekende.
Onbekend
Als je geen melkmeting of wat dan ook hebt en wel een laagliggende leiding dan hoeft de melk alleen maar uit de koe en de zwaartekracht doet de rest. Wanneer je dan ook nog klauwen met een grote doorlaat hebt, is het vacuum onder de speen bijna net zo hoog als in de leiding. Ik weet niet hoe hoog het bij jou is maar vaak is dat een probleem omdat er dan gewoon te hard aan die spenen getrokken wordt. Een goede indicatie is ook de kwaliteit van de slotgaten, veel of weinig eeltvorming.

Dit is ook de truc van dairymaster,een kleine klauw met weinig doorlaat en een hoogliggende leiding (swingover) door de kracht die nodig is om die melk boven te krijgen daalt het vacuum van rond de 50 tot een aanvaardbaar niveau onder de speen. Bij jou kan het omgekeerde gebeuren.
Onbekend
Jij noemt dairymaster, heb jij of zijn er anderen die hiermee ervaring hebben?
Onbekend
Ik heb er geen ervaring mee. Maar ik heb stage gelopen bij fullwood toen Dairymaster net op de markt kwam en die hebben mij dat toen uitgelegd.

Ben gisteren wezen kijken/melken in 2 nieuwe melkstallen met laagliggende leidingen en dubbel vacuum. 40 kpa voor het melkvacuum en 43 voor de pulsatie was daar standaard.

Zelf melk ik met meetglazen en enkelvacuum, dan moet de melk dus omhoog en ik melk op 46 kpa.
Onbekend
wat voor pulsatie systeem werk jij? Ikheb er ook jaren mee zitten knoeien.Nadat ik er electronische pulsatie in heb gekregen melkt het beter en rustiger,terwijl volgens de metingen mijn oude pulsatie ook goed moest zijn.
Onbekend
wat heb je veranderd en ik bedoel dan wanneer is het begonnen ff terug denken wanneer de problemen zijn ontstaan
Onbekend
Ze hadden mij een keer een ander type tepelvoering geleverd, was volgens de dealer een nieuwere dus een beter type. Niet dus. Koeien wilde de melkstal niet meer in, melkstal geaard, natte melkmeting, disscussie tussen adviseur en dealer.
De oplossing: gewoon het"oude type tepelvoering" er terug in.
Je hebt nu al verschillende aanpassing gedaan, maar denk goed na hoe was het toen het goed ging en wanneer is het fout gegaan en wat is er veranderd. Dit is het heel moeilijk want op een veranderingen reageren koeien meestal niet direkt.
Onbekend
wij hebben er ooit ook last van gehad,kwam er eigenlijk pas later achter dat we destijds molken met een zuig-rustslag verhouding van 70-30.Toen dat aangepast was naar 60-40 ging alles soepeltjes.
Onbekend
Ben met spreker eens,zuig-rustslag is zeer belangrijk en ook het vacuum is van belang,met een laag liggen de leiding kun je oo k op een lahger vacuum melken,zelf melk ik op 40/41 kpa wat volgens de monteur laag is maar het heeft tot gevolg dat ik erg rustig melk met alleen een keer een vaars met een beugel die ik na gewenning gewoon afbouw qua gebruik.
Koeien melken schoon uit met hele mooie gave slotgaten aan de spenen,dit moet wel bij je koeien passen,geen taaiemelkers bv

Ook is het een optie om eens een andere monteur van de konkurrent je machine eens door te laten meten,zelf ben ik zeer tevreden over mijn monteur,maar heb eens gevraagd of hij de machine van een kennis wilde doorlichten met ook veel problemen met weerbarstige koeien en zeer veel uier problemen met als resultaat een zeer tevreden kennis en een nieuwe klant van mijn monteur en de problemen verdwenen als sneeuw voorde zon binnen een maand.

Celgetal daalde in enkele maanden met bijna 200 punten

Was een alva klant trouwens
anonymous_465
ik heb net zon melkstal van de laval,ik heb niet eens een beugel.
anonymous_1249
Hij schreef al dat hij geen meting of afname heeft. En dat lekstroom verhaal klopt soms, maar meestal eigenlijk niet. kijk eens of de pijp in de melkstal blank is waar de koeien tegenaan staan. is die blank, dan is er waarschijnlijk geen lekstroom. Kun je zien dat de koeien hem niet willen raken, dan zou ik meteen de hele tent flink goed aarden.
anonymous_1249
Ik herken je verhaal, tot 5 jaar geleden hadden wij ook dit euvel. Natte metingen, iedereen erbij gehad, tot we er wat van kregen. gemiddeld molken we toen 4 a 5 koeien apart omdat ze klinische mastitis hadden. Toch bleef ons celgetal binnen de perken, rond de 150 tot 200. We vervingen de klauwen, afname, en pulsatie door Manus (we kochten dit bij het inmiddels kapotte abi-techniek). Melken als een tierelier, koeien rustiger, maar door het slechte onderhoud door abi en het gebrek aan kennis bij dat bedrijf sloop het celgetal langzaam richting de 400. Na veel boos zijn op de dealer, en omdat ik zelf richting de importeur ging bellen kwam de technische man van Manusholland om de zaak op te lossen. Nu gaat het goed, 1 koe in de 6 a 7 weken met een klinische mastitis, een celgetal van rond de 120, en af en toe eens een vaars die het melkstel er onder uit schopt. Als je jaren @!#$ hebt gemolken wordt het dan weer fijn om in de melkstal te staan.
anonymous_1249
Probeer overigens eens om eens een keer je tepelvoering eerder te vervangen, een paar maanden bedoel ik dan. (ik weet dat ik nu sommige mensen hier over me heen krijg) Soms is tepelvoering eerder versleten dan je denkt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , melken , melkstal en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
26