Europees hof veroordeelt importbeleid boter

Europees hof veroordeelt importbeleid boter
De EU-regels voor de import van boter uit Nieuw-Zeeland zijn oneerlijk en zorgen voor een monopolie van Fonterra in Europa.
Dat stelt het Europees Hof. De zaak was doorverwezen door Duitse rechtbanken, op verzoek van de zuivelonderneming Egenberger.
Fonterra is de enige die aan de regels kan voldoen om tegen een gereduceerd tarief op de EU-markt boter af te zetten. Alle vergunningaanvragen lopen verplicht via de Britse autoriteiten. Voor niet-Britse bedrijven is dit proces veel duurder dan voor Fonterra-onderdeel NZMP. Dat bedrijf is daardoor de enige EU-importeur van Nieuw-Zeelandse boter.
Het EU-hof veegt het argument van de Commissie van tafel dat het gemakkelijker is om van een organisatie gebruik te maken bij de invoer. Fonterra wordt in de uitspraak gehekeld omdat de zuivelgigant weigert boter tegen een lager tarief te verkopen aan anderen dan NZMP.
De Commissie heeft in reactie op de uitspraak de uitgifte van alle importvergunningen opgeschort. Zij wil zich verdiepen in de gevolgen van de uitspraak. Fonterra is daar woedend over: "Het is belachelijk alle handel stil te leggen om zich te kunnen beraden", stelt topman Henry van der Heyden.
Europa is goed voor ongeveer een derde van Fonterra's boterexport. Nieuw-Zeeland neemt de kwestie hoog op en heeft de zaak al aangekaart bij EU-landbouwcommissaris Fischer Boel.



Publicatiedatum: zaterdag 15 juli 2006
Door: Agrarisch Dagblad

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , voer , europa , fonterra , nieuwzeeland , boter , europees , zuivelonderneming en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0