Doorbraak bij bluetongue maatregelen

Doorbraak bij bluetongue
COMMENTAAR
Vervoer van herkauwers uit de befaamde 20-kilometer ge­bieden voor bluetongue in Nederland naar dezelfde gebie­den in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk is voortaan, onder voorwaarden, toegestaan. Hetzelfde geldt grotendeels voor vervoer van dit vee naar slachthuizen.
Dat is voor de betrokken veehouders natuurlijk goed nieuws. De voorwaarden waaronder dit moet plaatshebben, zijn duidelijk en niet te veeleisend. Zo moeten de dieren en vervoermiddelen met insectici­den zijn behandeld en mag het vee bij aangemelde transport naar het slachthuis geen verschijnselen van bluetongue vertonen.
Maar de maatregel is veel meer dan goed nieuws: hier is sprake van een doorbraak in diverse opzichten. De stap wordt gezet door de be­trokken landen, zonder Brussel.
Sterker, toen België deze week dit idee bij de EU-landbouwministers aankaartte, was er geen meerder­heid voor te vinden. Italië bijvoorbeeld vindt zich als grote importeur te kwetsbaar en verzet zich tegen versoepeling van het bluetongue-re­gime. Nog opmerkelijker is dat deze vijf lidstaten niet meer hebben ge­wacht op Brusselse stappen. Het Belgische plan staat officieel morgen op de agenda van het EU-comité voor diergezondheid.
Ook is sprake van een breuk met het dierziektebeleid: eindelijk wor­den regio?s gehanteerd, ongeacht landsgrenzen. Daardoor zouden ook niet hele landen op slot hoeven. Deze stap brengt coherentie in beleid in getroffen landen/regio?s, en is dus in meer opzichten toe te juichen.
Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 21/09/2006

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , frankrijk , voer , dieren en bluetongue geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0