Nieuw geval bluetongue bij runderen in Liessel



Nieuw geval bluetongue bij runderen in Liessel
Den Haag ? Op een rundveebe­drijf in het Brabantse Liessel is het 68e bluetongue-geval in Ne­derland vastgesteld.
Dit heeft het ministerie van landbouw gisteren bekendge­maakt.
Door de besmetting is de be­grenzing van de bestaande twin­tig- kilometerzones aangepast. Het geval in Liessel verbindt de zones rondom Best en in het zui­den van Limburg met elkaar, waardoor in Zuid-Oost-Nederland één groot twintig-kilometerge­bied

is ontstaan.
De laatste tijd zijn vooral be­smettingen bij rundveebedrijven gemeld, maar er zijn ook nog di­verse verdachte schapenbedrij­ven, meldt een woordvoerder van het ministerie van landbouw.
In Duitsland is het aantal ge­melde bluetongue-besmettingen inmiddels gestegen tot 85. In Bel­gië zijn 98 gevallen gemeld en in Frankrijk zijn vier gevallen van bluetongue-besmettingen vastge­steld.


--------------------------------------------------------------------------------




Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 26/09/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
We worden overstroomd door nieuwe gevallen van blue tongue serotype 8. Maar wat doen we? Niets!
Veerman en LTO zijn er voorstander van om een vaccin tegen deze variant te ontwikkelen. Intervet doet niets want er worden vaccins ontwikkeld in Frankrijk met een dood virus en in Zuid Afrika met levend virus wat effectiever schijnt te zijn.
Waarom worden er dan geen bestellingen geplaatst? Men denkt dat de knut de winter niet overleeft. Hoe ze daar op komen is me een raadsel. Op mijn terrein, tussen 2 riviertjes, heb ik al minstens 5 jaar last van knutten en wordt ik bijkans opgevreten door die beesten omdat de klamboe geen bescherming biedt tegen die kleine dieren.
Dus waar wachten we precies op. De europese non-vaccinatieregelgeving is sinds vorig jaar afgeschaft maar de EU onderneemt desondanks niets tegen deze zich razendsnel verspreidende ziekte.
LTO organiseert 2 oktober in Brussel een bijeenkomt met de ketenpartners over vaccinatie en de verhandeling van gevaccineerd vlees. LTO denkt dat je wat bereikt met overtuiging. Vergeet het maar. Duitsland b.v. mag als EU-land geen gevaccineerd vlees weigeren maar ze dekt wel de bedrijven daar die het wel weigeren uit "handelsoverwegingen". In dit geval is dat een ander woord voor chantage. Er is maar één remedie en dat is dat de EU zo snel mogelijk met regelgeving moet komen dat gevaccineerd vlees binnen de EU normaal verhandeld kan worden en dat er dus een eind komt aan het huidige bedrijven van chantage als handelspolitiek. Dan kan er eindelijk een bestelling worden gedaan voor vaccin tegen bleu tongue.
Onbekend
Eind jaren 90 kwam er een verbod op het enten van MKZ, in 2001 hebben we allemaal het resultaat kunnen zien....
Sinds een jaar of 3 zijn pour-on middelen tegen vliegen verboden in Nederland. Dit op aandringen van de milieu-organisaties, want ze zijn schadelijk voor de organisme in het oppervlakte water. (Alsof je bij deze melkprijs een product van 100 euro per verpakking in de sloot leeggiet.) Nu hebben we blue tongue in Nederland, een ziekte die wordt verspreid door... vliegen/ knutten.
Uit het feit dat de pour-on middelen nu tijdelijk worden toegestaan maak ik op dat dit de oplossing is. Geen probleem met gevaccineerd vlees want in de rest van de wereld wordt pour-on gewoon toegestaan. En voor de koeien/schapen is het ook een stuk prettiger leven zonder vliegen.
Onbekend
Goed zo Co, want zachte heelmeesters.............
Grasbaal
Gehakketak berichten tussen Arie en Chantal worden op dit prikbord voortaan zsm mogelijk verwijderd. Hier zit echt niemand op te wachten.
anonymous_821
Gevaccineerd vlees bestaat niet, ( vlees wordt echt niet met een vaccin behandeld)wel vlees van beesten die eens gevaccineerd zijn.
Dat wordt ook in Nederland gewoon verhandeld en komt zonder problemen op de markt.
Denk aan al die koeien en jongvee dat tegen IBR (koeiengriep) pinkengriep, longworm en soms nog meer geënt wordt.
MKZ doet de exportproblematisch over i.v.m.herkenbaarheid t.o.v. dieren die werkelijk ziek zijn.
Non-vaccinatie heeft alleen tegen sommige ziekten bestaan, en bestaat formeel nog in die zin dat de EU ontheffing moet verlenen.
Bij die ziekten zit ook Bluetong
Er schijnttegen type 8 geen goed vaccin te zijn.
Als jij een adres (geen land) weet waar dat wel is dan geef je het maar door aan LNV want zitten daar op te wachten.
Alleen roepen dat er een goed vaccin is heeft niemand iets aan.

Wat die knutten betreft, die zie je met het blote oog niet.
En ik denk dat jij voor deze Bluetong uitbraak nog nooit van knutten gehoord had.
Knutten zitten trouwens in de nacht zelden of nooit binnen, daarom moeten veehouders zo mogelijk opstallen in de nacht.
Dus laat die verhalen maar thuis
anonymous_821
Prima
anonymous_821
Bluetongue frustreert Duitse nuka-handel
Bonn – De rundveehandel in Duitsland wordt sterk gefrusteerd door de beperkingen in verband met de in Noordrijn–Westfalen heersende bluetongue. Vooral de handel in nuchtere kalveren heeft onder de restricties te lijden, zo meldt het agromarktbureau ZMP.
Volgens de waarnemers van het bureau staan de prijzen daardoor onder druk en belandden die hal­verwege deze maand dit jaar voor het eerst onder het niveau van vorig jaar.
Het eind van de situatie is nog niet in zicht. Uitzondering op de trend vormt de handel in Fleck­vieh- kalveren, omdat deze zich voor het overgrote deel in het zui­den van Duitsland afspeelt, waar de genoemde ziekte vooralsnog niet heeft toegeslagen. Corr


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 27/09/2006

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , frankrijk en bluetongue geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0