Snelheid melkrobot Delaval/Lely

Vorig jaar is hier wel eens <a href=prikpagina.nl/archief/read.php/… target=0>een discussie geweest</a> over de snelheid van een melkrobot. Ik was gisteren op de Agrovak waar zowel DeLaval als de Lely Astronout live een demo gaven. <a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
target=0>Zie de video (start robotdemo op 3.58 min) </a> de verschillen in 10 seconden capaciteit presentatie zijn toch wel zeer opmerkelijk.

<a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
target=0><img alt="SnapShot(51).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="400" height="320" />

<img alt="SnapShot(52).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="400" height="320" /></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
snelheid van aansluiten heeft geen enkel effect op de lengte van de tijd tussen binnenkomst en verlaten van de box. Een goede voorbehandeling geeft een hoge melksnelheid, is daarbij veel beter voor de speenconditie. Doe je dit ook nog met
vierkante voeringen dan melk je ruim meer dan 2 liter per minuut, iets waar lely met ciliconen nog niet aan kan ruiken.

Laat je niet ompraten over aansluittijd. Hang in de melkstal maar eens gelijk het apparaat eronder na binnenkomst, melkt ook niet gelijk. Voorbehandelen en melksnelheid dat is bepalend.
Onbekend
10 seconden x 70 mk x 2.7 melkbeurten = 31,5 min/dag : 1440 min/dag = 2% meer capiciteit.= ca 1,4 koe/dag

schokkend of toch verwaarloosbaar ? De infrastructuur daarom heen is tig meer bepalend dan dat.

In mijn ogen geen echte nieuwswaarde dus!!!!!!!!!! of zie jij het toch anders Co ???
anonymous_602
Ben ik idd met je eens. Tussen voorbehandelen en aansluiten hoort idd enige tijd te zitten, waardoor de totale melksnelheid hoger ligt.
Onbekend
Hier wordt meer gediscusseerd over het moment van aansluiten dan over de snelheid. De melking zou volgens belgisch onderzoek (niet lachen) ca. 1 min na binnentreden van de melkgelegenheid aan moeten vangen. Die minuut dient benut te worden als voorbehandel- en wachttijd (in je melkput kan je ook niet alles tegelijk doen). Dit met als voornaamste doel blindmelken tussen de fase van neurologisch gestuurde afgifte en hormonaal gestuurde afgifte te voorkomen.

Een hogere snelheid van aansluiten geeft een koe minder kans om te bewegen als gevolg van een schrikreactie, minder oponthoud (dus melk ophouden) bij eventueel aftrappen en maakt de koe minder zenuwachtig mits goed (= trefzeker) aangesloten wordt. Snel aansluiten duidt op besluitvaardige software, vooral als je met lastigere uiers als in het demo-filmpje te maken hebt.

De koe heeft meer invloed op de snelheid van melken dan de voering, een hoogproduktieve koe kan zomaar pieken op 8-10 kg per minuut. De melkinstallatie moet hier mee weg kunnen komen.

Snel achter elkaar aansluiten heeft zeker nut als de aangesloten bekers een stimulatie-functie hebben zoals Triovac etc.

Tussen het aansluiten van de eerste beker en de laatste dient zo min mogelijk tijd te zitten, is onnodig tijdverlies (en inderdaad maakt de laatste paar seconden voor de capaciteit niet echt iets uit) en geeft eerder aansluitproblemen (bewegende koe).

Lely heeft verschillende tepelvoeringen in het programma, vraag en men vertelt wat mogelijk is.

Siliconen heeft een grotere levensduur dan rubber, al zullen de nieuwere rubbersamenstellingen wel langer meegaan. Mijn eigen voeringen dienen met een 2500 melkingen vervangen te worden, bij een robot is dat iedere 14 dagen!!!
Onbekend
Ik vervang de tepelvoeringen 1x/2jr
Onbekend
't is wel te hopen dat je dan 2500 melkingen gehaald hebt per apparaat. Ik haal wel 4200 melkingen per stel tepelvoering (net uitgerekend), ik zal d'r eens beter naar kijken. Ik vervang ze elke 6 maanden, maar dat moet dus nog korter.
Onbekend
Wat op de verpakking staat is een advies, in praktijk gaan ze vaak langer mee. Zolang je het niet merkt aan je celgetal, melkduur, oid geen ramp als je daar wat overheen gaat. Kan wel een keer de oorzaak van een probleem gezien. Bij de robot genoemde voeringen van 2500 wel tot 7500 melkingen gebruikt....
Onbekend
celgetal is 100.000,dus dat is niet zo erg slecht.:-)
Onbekend
4200 melkingen in 6 maanden?? wat voor melkstal heb jij dan? of melk je 3 keer.
Bij een 2x6 melkstal moet je dan 140 koeien 2x per dag melken. Misschien ben je toe aan een systeem met meer capaciteit??
Onbekend
eigenlijk melk ik nog iets meer, maar ik melk d'r momenteel bijna 80 in een 2x3 auto open tandem. Lekker relaxed melken bij de nieuwmelkte koeien en hard lopen bij de oudmelkte groep. Ik melk 2 uur tot 2 uur en een kwartier per keer inclusief schoonmaken, maar bij probleemgevallen duurt het natuurlijk langer. Ik ben nog niet toe aan cappaciteitsverhoging, eerst naar de 100 koeien. Ik geniet heerlijk tussen de koeien, ik weet dan ook nog niet wat de volgende melkstal wordt, waarschijnlijk swingover, kun je met 16 apparaten behoorlijke cappaciteit halen. Ik heb het idee dat menig melkveehouder overinvesteert in melkstallen, men wil maar een uur per keer in de melkstal staan, terwijl de dag 24 uren telt en een pool heb je ook voor beneden de 10 euro per uur! Ik ga geen 100 koeien in een rotormelkstal melken binnen het uur en dan 30 minuten koudkleumend de boel schoonmaken, ik wil genieten van de koeien!
Onbekend
Melk zelf continue 85 koeien in een 2x5 visgraat, altijd 2 uur of langer melken. Voor mij is de grens wel bereikt. In combinatie met ligboxen, kalveren ed. kom je in de buurt van de 2,5 tot 3 uur. Koeien zijn leuk maar er zijn grenzen. Ik ga dus wel in capaciteit investeren.
Onbekend
je hebt zo te horen veel kennis van de melkrobot, weet je wel zeker dat je je melkquotum niet wilt verkopen en melkrobots gaat verkopen.
Onbekend
Ik ben bang dat hij geen quotum heeft en gewoon melkrobot verkoper is!
Onbekend
Erger nog, heb ze lopend gehouden van ' 92 - ' 98. Ga nu als 'n speer melken (tijd verslapen).
Onbekend
Dat de Lely sneller kan aansluiten was mij wel bekend. Belangrijker vind ik de tijd die er zit tussen binnenkomst in de box en het aansluiten van de laatste speen. En dan in de praktijk want dat is toch nog wel wat anders dan die kunstspenen die niet bewegen. Ook op dit punt wint de Lely met afstand. Met name door de veel compactere bouw en de daardoor kortere weg die door de tepelbekers afgelegd hoeft te worden.

En verder is het natuurlijk een kwestie van fokkerij en selectie om de gemiddelde melksnelheidte verhogen.
karrel
Is het momenteel nog steeds zo dat rubber tepevoering de melkrobot de melksnelheid positief beinvloed of hebben de siliconen tepelvoeringen hierbij een inhaalslag gemaakt?
Hoe zijn de ervaringen met rubber tepelvoering in de lely melkrobot?
pieter p
Speenplaatsing heeft natuurlijk ook invloed 😎

paul1
Die middelste wil ik wel ouderwets met de hand doen...
spotmelker
Pas dan maar op dat ze jou niet natrekt.
paul1
Ach er zijn erger dingen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , melkrobot en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN