Lef of dom???

Bron Stal en Akker 10 februari

Hay Zeegers uit Wellerlooi (Limburg) heeft zijn 1.1 miljoen liter melkquotum verkocht en gaat met het geld dat hij overhoudt gebruiken voor aanschaf van inventaris voor zijn nieuwe ligboxenstal.

De familie wil groeien naar 2 miljoen liter melk maar heeft afgelopen jaar al het melkquotum verkocht.

Zeegers verwacht dat het melkquotum verdampt of dat de markt van quotum instort en dan het quotum spotgoedkoop is

Hij gaat nu zijn geld investeren in een nieuwe stal ,automatisch voeren en 2 nieuwe robots(heeft er al twee) en evt mechanisatie met korte afschrijving.

Mijn concusie een jaar te laat verkocht.

Ik weet niet of iemand het artikel op het prikbord kan krijgen?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
als de melkprijs stabiel blijft, wil ik nog wel eens zien als die familie met de bakker en de schenker is afgerekend(binnen 3 jaar) of er echt wel winst is overgebleven. Vergeet niet dat ook de hele veestapel opnieuw aangekocht moet worden. Ik weet trouwens niet of het fiscaal waterdicht is om 1,1 milj te verkopen en dan 2 milj. weer te kopen het is een vorm van speculatie dus of dit met gesloten beurs mag of datWouter Bos straks zijn hand ook nog even ophoud.
Onbekend
Hij heeft zijn koeien niet weggedaan maar leased of betaald superheffing.Ik vind het lef en idd de tijd zal het leren.Hij is van 180000 naar 1,1 miljoen quotum gegaan dat is ook lef.
Onbekend

De bakker en de schenker ?

Speculatie winsten en verliezen blijven toch altijd
onbelast ?
Onbekend
Je kunt ondernemen en speculeren. Dit noem ik speculeren.
Onbekend
Dit is een zeer weloverwogen beslissing dus hier is sprake van ondernemen, koeboer.
Ik heb veel respect voor zulke beslissingen
Onbekend
Het zal een beetje lood om oud ijzer zijn.
Nu verkopen = 26,4 eurocent/%vet
7 jaar leasen dan kan je 3,6 voor het leasen betalen per jaar plus de rente plus de bouwkosten die oplopen.

Het is gewoon een gok een echte ondernemer dus.

Maar ..............
Mij is bekend (van horen zeggen dus) dat deze boer enkele jaren geleden behoorlijk wat grond heeft verkocht voor woningbouw. Heeft dus redelijk makkelijk zijn melk gekocht. Misschien is voor hem het financieel risico dus minder groot.

Al met al een gewaagde stap waar ik toch wel bewondering voor heb. Dit in ondernemen en durven. Dit is je bedrijf actief gebruiken. Over 5 jaar (misschien eerder, misschien later) wten we met z'n alle hoe het had gemoeten.
Onbekend
Het is gewoon op een domme manier lef hebben, of zoiets.
Onbekend
met zoveel geld, vertrok ik naar de Canarische Eilanden, of Mallorca ofzoiets:-)
Onbekend
Geld maakt niet gelukkig !!!!!!!!!!!
Onbekend
Gelukkig maken ze wel geld !
Onbekend
2 miljoen KG quotum wel ??Frankie schreef:
>
> Geld maakt niet gelukkig !!!!!!!!!!!
Onbekend
Ik denk dat veel boeren 2 miljoen kg melkkwotum gelukkig maakt dan 2 miljoen euro. Als je morgen 2 miljoen euro krijgt en je mag ze niet in je bedrijf stoppen wat moet je er dan mee ?? Je moet ze dus prive besteden. ik denk dat je tijd tekort komet om ze op te maken. Daarna zijn ze ook op. Dat kwotum daar kun je geld mee blijven verdienen. ( ja ik weet het, het kwotumverhaal wordt steeds moeilijker naar 2015 toe). Aan de andere kant hoe vaak is er al gezegd dat het kwotum eraf zal gaan? Hoe weten we zeker dat het deze keer WEL WAARHEID wordt?

het blijft gokken en gissen
Onbekend

Ik heb 0 kilo melkquotum en ik ben ook gelukkig.
Ik moet niet denken aan de stress die je steeds hebt met die
wisselende prijzen.
2 miljoen Euro krijg je inderdaad normaal gesproken niet op.
Of je moet gekke dingen gaan doen.
Onbekend
Hij levert wel joop. Hij least terug.
Onbekend
dom, met je inkomen mag je nooit speculeren zegt mijn echtgenote 😢
Onbekend
heet zij soms Hanna ?;-)
Onbekend
nee, maar is soms wel net zo conservatief als Hanna van "vergaderboer" 😢

BTW: is het een modeverschijnsel daar in ZO-Brabant en Limburg om je gehele waarde in melkquotum nu ter verzilveren om daarmede grote stallen te bouwen?
Ik hoor het nu al van Van Bakel, Van Engelen en nu weer deze Zeegers.

Het blijft natuurlijk speculeren tussen enerzijds betaling melklease of Superheffing en anderzijds besparing "afschrijving" en rente. Met name die afschrijving is natuurlijk lastig gokken.
Zal vanmiddag nog weer eens het excelbestandje opzoeken dat ik vorig jaar daaromtrent heb gemaakt.
Onbekend
Kan hij zolang hij niet levert aanblijven bij z'n zuivelonderneming en straks verzekerd zijn dat er plaats is voor z'n 2 miljoen ltr. melk?
Onbekend
joop, zie antwoord John;
op zich denk ik niet zo'n probleem omdat er in de toekomst, naar ik verwacht, genoeg afzetmogelijkheden zijn buitenom de thans reguliere collectanten van melk.
Onbekend
Als ik goed ben ingelicht heeft van Bakel hetzelfde gedaan, en zijn productie-capaciteit opgevuld met melkmaatschappen van stoppende boeren die gedurende 3 jaar een vergoeding krijgen voor het beschikbaarstellen van het quotum.
Onbekend
EINDELIJK weer eens een boer die durft te ondernemen. Na het lezen van de reacties van collega hierop kan ik maar een ding concluderen: ZE DURVEN hem niet gelijk te geven maar in hun hart hebben ze wel bewondering maar het gaat hun eigen ondernemingskwaliteiten ver te boven.
Maar doordat de anderen niet durven kan deze ondernemer wel rigoureuze plannen maken en verwezenlijken.
Onbekend
helemaal mee eens,rekenboer,ook al zou het verkeerd uitpakken dan zal hij in mijn ogen wel een stuk respect afdwingen,maar lukt het hem en het pakt uit zoals hij het inschatte dan gun ik ze ook

er wordt soms wat lacherig naar gekeken maar in noem het gewoon LEF en DURF,DOMme beslissingen zal hij vast niet genomen hebben maar eeerder berekende beslissingen met dat beetje LEF

DOM vind ik niet passen bij ondernemers want domme ondernemers bestaan niet in mijn optiek niet,wel BEWUSTE ondernemers
Onbekend
als ie pas uitgekocht is en blijft leasen dan neemt hij niet zoveel risico.
is gewoon ondernemerschap
Onbekend
Jan ,
Domme ondernemers bestaan wel, maar bestaan kort.
Onbekend
Zit wat in,maar het zijn jouw woorden

of ik iemand die meer dan een miljoen liter qota verkoopt daar ok in moet delen dat betwijfel ik want om een zeepbel tot waarde te maken en stappen zetten voor de toekomst

wel denk ik dat een aantal boeren te veel kijken naar wat ze hebben en niet wat ze er mee zouden kunnen terwijl ze dat allemaal wel weten in hun hart zoals hier al is gesuggereerd,zelf ben ik een middenmoter neem mijn winsten maar ook de grote verliezen (oa qota verdwijning) en wil gewoon bezig blijven en niet speculeren over wat er kan gaan gebeuren

wel ben ik van mening dat als je niet geloofd in het kleine dan zal het grote ook mislukken maar blijkbaar weet deze familie wat ze doen en gaan ervoor

en dan durf ik niet van dom te spreken
Onbekend
Durf een (grote)beslissing te nemen is voor veel mensen al heel moeilijk.
Onbekend
inderdaad een jaar te laat verkocht. Das achteraf. Maar dat betekend nog niet dat het dom is wat deze man doet. Ik zelf heb melk gekocht zonder grond dus ik hoef der niet aan te denken. Ook weer een geruststelling
Onbekend
hij zal het eerst wel met de belastingsdienst geregeld hebben.maar blijft hij nu melken of niet ik zou zeggen als je A zegt ook B zeggen en koeien ook verkopenop eventueel een paar na om melkveehouder te blijven. of is het een boer met beste koeien van nederland???????
Onbekend
Hij hoeft niks met de belasting te regelen, tot eind 2010 kan hij gewoon zijn boekwinst in de hir stoppen, de tweede robot kan hij hier van afboeken. Als je de stalinrichting ook af gaat boeken van de hir kan dit wel eens vragen bij de belastingdienst opleveren, dit soort zaken kun je beter wel van te voren met de belasting regelen.
Onbekend
Gezien het feit dat hij van 180000 kg naar 1,1 miljoen is gegroeid zal een groot deel niet afgeschreven zijn, van die waarde hoeft hij dus sowieso niet af te rekenen. Het probleem is dat dit soort groeiers waarschijnlijk niet 1 op 1 aflossen dus de bank gaat gewoon iedere maand afschrijven. Lost hijbij de bank flink af moet hij boete betalen zo niet rente.
Ik vind het een gewaagde stap, is het te laat? dat weet niemand, als het quotum nog een keer halveert in een of twee jaar dan heeft hij het wellicht goed gedaan. Terug leasen of superheffing betalen dat is wel dom. Een paar jaar al je koeien met gesekst vrouwelijk sperma insemineren, verse koeien verkopen en over 2 jaar heb je een stamp jongvee zodat je echt kan knallen.
Iedereen moet zelf weten wat hij doet, je moet niet naar van Bakel kijken want die hebben het geld niet nodig en geld wat je niet nodig hebt daar kun je mee speculeren. Volgens mij hebben zij hun quotum verkocht aan boeren die al gestopt waren en moesten afrekenen. Vervolgens hebbenze hun eigen quotum middels melkmaatschappen weer op naam gezet en fokken die boeren nu hun jongvee op.
Onbekend
Bank heeft niks te eisen aangezien er op melkkwutom geen hypotheek kan zitten. Als je netje iedere maand betaald kan de bank je niks maken. Nu je kwotum verkopen en is als het ware je melkgeld voor de komende jaren verzilveren.
1 euro/7 jaar = 14,2 eurocent per jaar(op basis van 4 % vet)

Had je anders met melken verdient. Kan je de bank mee betalen. Ik denk dat het toch een beetje lood om oud ijzer zal zijn.
Onbekend
Als je het wel hebt afgeschreven (fiscaal) en niet hebt afgelost (bank), ik neem aan dat je een dusdanige groei niet uit je eigen zak betaald, dan moet je dus afrekenen met de fiscus en de bank ook nog betalen. Je kan alles wel herinvesteren in machines en installaties maar die brengen geen cashflow en dus kan je de bank niet betalen en dat geld willen ze een keer terug... Dat heeft niets te maken met wat het onderpand is.
Onbekend
Een wazig verhaal er staat bijvoorbeeld niet in of hij zijn koeien nu houdt of niet.
Hij zegt dat hij 2 opvolgers heeft maar wat die nu gaan doen is ook helemaal niet duidelijk.
Hij heeft wel connecties want minister Veerman heeft hem toe vertrouwd dat het melkquotum waardeloos word.

Waarom gaan speculeren ,zijn volgemolken heeft misschien 30 cent per % opgebracht.
Vergeet niet als je zoiets doet dat de bank even komt buurten over de rente en aflossing.

Het had zo in de Boerderij kunnen staan.
Onbekend
Ik heb Hay Zeegers een keer ontmoet als stamgast bij een melkveecafe. Hij is iemand van ik stel een doel en dat wil ik bereiken, hij gaat niet rechts om of links om maar gewoon rechtdoor. Dit soort mensen zullen het niet altijd goed doen maar over het algemeen komen ze met deze instelling heel ver, hij toont ieder geval lef.
Een verkeerde beslissing is ieder geval nog beter als geen beslissing.
Onbekend
Het lijkt erop dat veel forumbezoekers nogal wat respect hebben voor het ”ondernemerschap” en deze actie van Hay Zeegers.

Over de kwaliteiten als het "ondernemerschap" van deze veehouder is hier al veel gezegd, maar er zit ook een andere kant aan dit soort ”ondernemen”.
Jezelf een doel stellen is een goede strategie, jezelf een grens stellen is ook een doel en strategie.Het probleem is dat sommigen geen grenzen meer kennen, willen groeien om het groeien en niet om het ”overleven”.

Moet je daar dan respect voor hebben?

Respect is hier namelijk niet helemaal het juiste woord.

Respect staan namelijk voor”ontzag” of ”eerbied”,en dat associeert meer met daden als”heldhaftig”, of”zich onder moeilijke omstandigheden staande weten te houden”. Heldhaftig gedragis meestal niet gebaseerd op zoiets als
"voorbedachte rade", maar op beslissingen in een fractie van een seconde in een noodsituatie.

Deze actie heeft veel weg van een goed doordachte speculatie met als enig doel "economisch gewin".
(Nogmaals: dit soort speculatie werkt alleen omdat de grote massa een andere mentaliteit heeft, een andere logica en gewoonte volgt, die niet uitsluitend aan de wet van decommercie of winst gehoorzaamt).

De drijfveren voor economisch gewin, om zijn materiële situatie te verbeteren zijn meestal ”aanzien” en ”macht”, afgeleid daarvan komt men tot ”bezitsdrang” en ”prestatiedrang”.
”Alles is ijdelheid” is een bekend gezegde. Men laat weinig na om geacht, gewaardeerd en gerespecteerd te worden (dat hij onderwerp is op dit forum is hiervan het levende bewijs), maar wanneer de begeerte om geld te verdienen eenobsessie is geworden die al het andere, maar ook de anderen wegdrukt. Als bepaalde grenzen van de ”hebzucht” worden overschrijden, slaat die ”achting” nogal eens om in ”minachting”.

Waar ligt de ”grens”. Dit zijn de blinde vlekken, de schaduwkanten van de vrije-markt en het vrije ondernemerschap.
Onbekend
diep hoor
Onbekend
Ach kom. Oppervlakkigheid is er al genoeg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melk , melkquotum , mechanisatie , hay zeegers en prikbord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0