LTO steunt mogelijke schadeclaim N F U

Organisatie wil aansluiten bij eventuele claim Engelse zusterorganisatie

LTO Nederland steunt mogelijke schadeclaim National Farmers Union

LTO Nederland ondersteunt een eventuele schadeclaim van haar Britse zusterorganisatie National Farmers Union (NFU) tegen de uiteindelijke veroorzaker van de MKZ-uitbraak en zal zich bij die claim aansluiten. Hiervoor neemt LTO Nederland contact op met haar Britse zusterorganisatie NFU, die eerder deze week heeft aangekondigd de mogelijkheden voor het indienen van een schadeclaim te onderzoeken. Om een schadeclaim mogelijk te maken, moet onder andere de precieze oorzaak van de MKZ-uitbraak worden vastgesteld.

Als het tot een schadeclaim komt, mikt LTO Nederland vooral op het verhalen van de directe kosten voor de Nederlandse veehouderij. Het landbouwbedrijfsleven betaalt via het Diergezondheidsfonds direct mee aan de kosten van de maatregelen die in opdracht van de Nederlandse overheid worden uitgevoerd voor het bestrijden van de MKZ-crisis.

Volgens algemeen voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is op dit moment nog niet te overzien met welke kosten de sector uiteindelijk geconfronteerd zal worden.
Maat: ?De crisis is immers nog niet bezworen. Vast staat dat de directe schade in de miljoenen loopt. Met een eventuele claim aan het adres van de veroorzaker van deze crisis geeft de sector een duidelijk signaal af: wie verzaakt die betaalt.?
Volgens Maat is het essentieel dat alle partijen in de sector beseffen dat geen enkel risico kan worden getolereerd wanneer het om besmettelijke dierziekten gaat.

De huidige MKZ-crisis toont volgens LTO Nederland nog eens het failliet van het huidige beleid aan. De organisatie pleit voor het aanpassen van de Europese regelgeving zodat vaccinatie standaard kan worden toegepast bij een MKZ-uitbraak. Albert Jan Maat hierover: ?Op die manier kan de EU vaccinatie als drukmiddel hanteren in de wereldwijde handelsbesprekingen. LTO Nederland zal dit opnieuw op de Europese politieke agenda zetten. Uiteindelijk moet er geen verschil zijn in de handel van dierlijke producten, of die nu afkomstig zijn van gevaccineerde dieren of niet.?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
zelf vind ik, omdat mkz een incubatie tijd heeft van 3 weken, dat in Engeland
het vervoerverbod te vroeg is opgeheven.
maar de tijd zal het leren.
anonymous_821
Vervoersverbod is voor de duidelijkheid in Engeland alleen buiten de 10 kmzone opgeheven
En dat is alleenvoor dieren direct naar slachterijen endestructiemateriaal.
Is inderdaad vrij vroeg, maar er komen bij handhaving snel problemen met b.v.destructiemateriaal en vlees moet dan uit het buitenland komen.
Een ruimere zone dan de 10 km had naar mijn indruk veiliger geweest
Verder heb ik er wel begrip voor

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , overheid , dierziekten , dieren en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0