Voerkwestie

Op dit moment voeren we met een kuilblokschuif en dat heeft lang goed gegaan. weing arbeid, simpel en goedkoop systeem. Nu ik het afgelopen jaar veel structuurrijk gras gewonnen heb valt de opname tegen. De koeien vreten het wel maar met lange tanden. Ik moet 50 % gras voeren om een beetje uit te komen met de mais. Knap vervelend als je moet gaan staan wachten voor dat de koeien het op hebben. Voer nu iedere dag met de kuilsnijder maar de opname blijft gewoon achter. Ik voer nu per dag omdat ik dan het restvoer makkelijker voor het jongvee kan brengen. Als het tussen die schuif geklemd staat is dat geen doen.Maar ja, eigenlijk is het prima spul dat gras, alleen zijn mijn koeien verwend met de te lekkere mais.

Mijn gedachten gaan nu uit naar een voermengwagen om van dit terugkomende gedoe af te zijn. Ieder jaar zit er weer wel wat gras bij dat met lange tanden gegeten wordt. Heeft misschien ook te maken met dat het gras in balen zit en dus niet zo homogeen is als een gehakselde kuil. De reden van alles in pakken doen is dat ik maar weinig gras heb. Per keer zo'n 5 ha, een beetje een geklooi om daar elke keer een kuil voor open te maken. Alhoewel die plastic eraf trekken en touw plukken me ook de neusgaten uitkomt.

Mijn vraag is eigenlijk: zijn er mensen die na het ovestappen op een voermengwagen ook het duidelijk merkten dat.
-de opname beter is
-er iets te verdienen valt met bijprodukten
-vrijwel geen restvoer

en....
-extra dieselverbuik
-levensduur mengketel
-bij kuilhapper meer broei??

graag verstandige doordachte reactie's en geen sprookje's hoe geweldig en hip dat mengen wel niet is

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
in het najaar een mengkuil laten maken kun je gewoon met de kuilblokschuif bijven voeren.
Onbekend
Is t misschien het gras wat half juli gewonnen is? Grof en suikerloos spul is het, en hoe je het ook voert het zal tegenvallen om de opname hoog te houden.
5 keer per dag met een gietertje smulsiroop erover zou ik eerst is proberen.
Onbekend
Heb zelf geen ervaring met mengen, grootste voordeel is volgens mij dat je flexibeler bent! We voeren nu 3 jaar met een weelinkhek en tot nu toe zeer tevreden.
Bij een minder smakelijke kuil zou ik er voor kiezen om deze door een loonwerker (of collegaboer) te laten mengen en tussen het hek te laten draaien.
Een mengkuil is ook nog een optie, maar dit zie ik niet zo zitten ivm inkuilverliezen.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Wat me ook nog wel eens opvalt is dat na de komst van de voermengwagen er veel nauwkeuriger gevoerd wordt. Voervoorlichter vaker op de stoep, er wordt meer naar het rantsoen gekeken......daardoor betere resultaten. Of deze betere resultaten dan altijd aan de voermengwagen te danken zijn durf ik nog wel te betwijfelen.
Onbekend
das nou net waar ik vanaf wil. Gewoon constant werken is waar ik naar streef. Mengkuil vind ik teveel gedoe en nogal duur omdat ik eerst pakken maak die ook al aan de prijs zijn en bij een slechte kuil weer vanalles moeten verzinnen (extern laten mengen) geeft geen rust in de werkzaamheden. Het idee van de mengwagen, alles erin kwakken en zeker weten dat ik nauwelijks restvoer heb. Eigenlijk is het altijd wat met dat gras. Bij 90% mais heb je dat geklooi allemaal niet. Maar goed het gras zal er altijd zijn aangezien de koeien toch structuur nodig hebben. en of het nou veel of weinig het moet erin.

Ook nu weer zou het fijn zijn om wat aardappelprut bij te voeren. Zo'n ding is duur maar arbeidsvreugde en gemak zijn me veel waard. We hebben nog een tak meer waar meer te verdienen valt dan met het klooien met voer.
Onbekend
Voer nu 2 jaar met voermengwagen. Voordeel is dat je bijprodukten kan voeren, doe dit met gestoomde aardappels. eiwit is bijna .15% omhoog gegaan. Melkvaarzen doen het een stuk beter dan voorheen. Uitzoeken is er niet meer bij.Voermengen wagen werkt het beste als je alles laat hakselen. Bij netjes weken met de kuilhapper, heb je weing tot geen last van broei (komt ook door het gehakselde gras). De voer leverancier komt nu minder dan voorheen omdat de koeien beter te pas zijn, zich beter tonen. Kost mij per dag ongeveer een half uur werk om 65 koeien en jongvee te voeren. Ik zelf heb een trioliet met verticale vijzel. Weinig onderhoud en weinig draaiende onderdelen, weinig slijtage. Er staat een 65 pk trekker voor die alles binnen 5 minuten gemengd heeft. Al met al bevalt het systeem super. In het weekeinde voer ik zaterdag sávonds voor twee dagen, dan heb ik de zondag vrij. Weinig rest voer.
Onbekend
Hoe zit het met de kosten van diesel e.d Jos. En hoeveel punten BSk zijn de vaarzen gestegen? Kan je merken dat je betere klauwen hebt doordat je makkelijker wat meer structuur kan voeren ?
Onbekend
ik denk dat bij de suikerloze kuilen met siroop en water
of een aardappel produkt waardoor het krachtvoer (liefst meel)
aan de andere produkten blijft hangen, de opname van de kuil
wel 2 kg ds omhoog gaat,en je bent niet de hele dag aan het voeren
als niets broeit kun je met dit weer ook wel 1xper 3 dagen voeren
heb je tenminste ook plezierige kerstdagen

HEB EVENTUEEL NOG EEN MENGWAGEN TE KOOP OF TE HUUR
Onbekend
Waar is die 2 kg op gebasseerd? En wat voor wagen heb je te koop?
Onbekend
jailor 10 cub voermengwagen verticale vijzel weinig gedaan ,
eigenaar laat hem voor 6500 wel los denk ik

2kg ds extra;ervaring
probeer maar eens 2kg ds stro in een koe te prutsen zonder mengwagen
en de opname is over de hele dag constant
Onbekend
De BSK stijging kan ik je zo niet vertellen, LW van de vaarzen zat altijd rond de 100 a 101, deze is nu tussen de 107 a110. Gehaltes zijn duidelijk beter geworden. Als ik een schatting moet maken over de BSK zal deze rond de 2 punten zijn. Krachtvoer maximaal 10kg. Vanaf 30 dagen in lactatie Maximaal 8kg uit voerbox, rest in voermengwagen( meel ). Tot 90 dagen 8kg daarna afbouwen naar nul tot 150 dagen. Daarna krachtvoergift naar gelang de produktie is.Ik heb westfalia DP5. Je kunt alles mooi op elkaar afstemmen. Krachtvoerkosten liggen zo rond de 4.5 cent incl bijprodukten.
Verbruik diesel is niet veel gestegen. 5 minuten mengen valt voor diesel gebruik erg mee.
Onbekend
Het grootste probleem zit um gewoon in het maken van pakken. Als je gehakseld gras heb dat is
-goedkoper kuilen
-minder arbeid bij uitpakken (mits sleufsilo)
-omdat het korter is mengt het zich beter tussen de mais
-homogener produkt, bij pakken zijn de verschillende percelen bij het voeren goed merkbaar

Net nog de voerman aan de lijn gehad en een vaatje siroop besteld dat ik er bij de minder smakelijke pakken op ga kiepen. En volgend jaar ....
hakselen !!
Dan in de zomer maar een keer vaker de kuil open om tegenaan te kuilen.
Onbekend
Wat voor wagen krijg je op proef?
Onbekend
trioliet
Onbekend
triomix S-1-1200 met stansmes (zelfladend)?
Onbekend
zie zo'n zelfladend ding niet zitten te traag en te duur, maar voorlopig denk ik maar balen opvoeren eventueel met stroop en volgend jaar gewoon weer hakselen
Onbekend
is in ieder geval veel goedkoper dan persen en wikkelen
Onbekend
ga je zeker goed bevallen John; wij hakselen vanaf 1984 het gras. en het is mengt eenvoudig met mais (en goedkoop) in een voerwagen (schuitemaker)
Onbekend
Wijs besluit. Verstand komt met de jaren.
Onbekend
waarom bel je niet een loonwerker die gemengdvoert en probeer je dat een paar weken

dan kun je tenminste echt een keuze maken

je koopt er zelf een
je laat hem elke dag of om de dag komen
je gaat door met het weelink hek en zijn beperkingen
Onbekend
Krijg er binnenkort 1 op proef. Maar altijd goed om verhalen uit de praktijk te horen. Ding kost veel geld en is slechte belegging (ijzer)
Maar als het kwa koegezondheid en arbeid beter is dan ben ik ook vlug om,
Onbekend
john,
ik ben bij jou geweest, ik heb ook een jaar laten mengen, rantsoen laten samenstellen etc. het liep wel goed.
Ook zelf op proef gehad, maar dat ga ik nooit zelf doen. Kost veel te veel tijd.En het is een dure machine.

Nu voer ik weer met m'n doseer/snij wagentje, maar gooi het in lagen over elkaar. En het loopt nu ook als een treintje.

Nadeel van mengen: als het een beetje broeit, broeit het 12 uur later heel hard. en geen koe vreet het meer.
En een grotere kans op scherp.

Conclusie, : als je vind dat je echt alles uit de koeien kan halen wat er in zit, dan past dat mengen wel , maar als je een gemiddelde produktie hebt gooi het er dan maar zo voor.

frank luyben

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , mengwagen , voermengwagen , koeien , voer en jongvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
2