Hay Zeegers; we willen vooruit en niet stil staan

Hier een interview met Hay Zeegers in Wellerlooi. Hay is de melkveehouder die in 2006 zijn complete melkquotum heeft verkocht en van het geld een nieuwe stal met een dubbele capaciteit liet bouwen. Afgelopen zaterdag op weg naar het carnaval in Maastricht ben ik bij hem langs geweest om te kijken hoe het nu met zijn nieuwe stal gaat. En natuurlijk ook om zijn visie over de huidige zuivel ontwikkelingen te horen. Ook kijkt hij terug naar het 'grote' melkquotum debat in Tilburg september 2006. Tijdens dit debat kreeg Hay het laatste zetje van toenmalig Minister Veerman om zijn complete quotum te verkopen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Co, bedankt voor deze actualisatie, kunnen we de ontwikkelingen toch nog volgen

als de bezetting in de stal nu maar circa 50% is begrijp ik niet waarom de stalinrichting (+ de melkerij ??) dan wel volledig is geinstalleerd; had toch ook op een later tijdstip mogelijk geweest?
hoeveel jongvee hebben de Zeegers inmiddels klaar staan voor de volgende stap in hun bedrijfsontwikkeling?
Onbekend
50% bezetting= 10000 bouwkosten per koe dat is pittig, maar ook een dikke stilstand. Als hijleeg staat bij deze melkprijzen dan hoef je nooit meer te beginnen, die stal is gebouwd met een berekende literprijs van ong 34 ct. (lijkt mij)

Hoe kijken de andere prikkers hier tegenaan.
Onbekend
Loesje, de vaste jaarkosten van een nieuwe stal bij volledige bezetting is ongeveer 4 à 5 €urocent per kg melk --> bij Zeegers nu dus ongeveer het dubbele.

De kostprijs van die laatste kg melk schat ik bij volledige mestafzet, ruwvoeraankoop, arbeid en quotumkosten in op ergens tussen de 40 en de 50 €urocent per kg --> het verlies van de huidige onderbezetting is wellicht lager dan bij volledige bezetting
Onbekend
Tja dan kun je beter gewoon niks bouwen Coen , en mischien is dat ook wel zo.
Onbekend
Dit noemen we gokken met je inkomen. Als het goed gaat, levert het een mooi verhaal op voor verjaardagsfeestjes. Als het niet goed gaat weet iedereen het ook nog haarfijn na te vertellen. Spraakmakend is het dus wel.
Toch had ik er voor gekozen om de stal in 2 fases te bouwen. De bouwkosten zullen wel stijgen, maar niet in die mate dat het de kosten van leegstand (ook van de apparatuur! ) goedmaakt. Maar ieder moet het zelf weten.
Onbekend
Hij moest investeren in kortafschrijfbare goederen, dus robot en stalinrichting. Of quotum maar dat was geen optie.

Pracht verhaal, wat een passie. Het is een risico wat hij nam maar hij weet wat hij wil.
Onbekend
Het filmpje van Hay Zegers bevat 1 erg grote rekenfout.

Het gaat hier om een rekenfout van ongeveer 21 miljard.

Meneer Zegers zegt daar even dat geheel Nederland vol nieuwe stallen kan staan omdat we 22 Miljard verliezen aan quotumwaarde.
Aan wie dacht Hay die 11 miljard liter te gaan verkopen???????

Het is net als bij aandelenhandel, we hebben het over lucht.
Dus als er te veel melk op de markt komt is het opeens niks meer waard.
Onbekend
Prachtige stal maar het blijft gewoon een gok wat die kerel doet. Moet hij de komende jaren steeds leasen voor 15-20 cent zal hij weinig verdienen en zal hij in 2015 weinig verder zijn als iemand die nieuwbouwt en gewoon met zn eigen quotum doormelkt. Maar zijn er op korte termijn wel grote veranderingen in quotawetgeving dan heeft hij een voorsprong. Verder heeft hij natuurlijk het voordeel dat zn zoon starter is en het geld mooi in de VAMIL regeling valt.
Onbekend
Hij wijkt af van de gebaande paden. Is denk ik beter dan altijd maar doen wat een ander ook doet.
Onbekend
Wat valt er dan allemaal in de VAMIL?
Onbekend
Als starter kun je de eerste 3? jaar willekeurig afschrijven zodat hij de opbrengst van het quotum gelijk weer kan afschrijven en dus niet hoeft afterekenen of herinvesteren in snel afschrijfbare goederen binnen 3 jaar. Deze regeling heeft denk ik een grote rol gehad bij zijn keuze en is dus niet voor iedereen van toepassing.
Onbekend
Ik vraag me af waarom deze stal in de VAMIL valt. Waar moet je precies aan voldoen?
Onbekend
Die stal valt er ook niet in, maar starters!!!
Onbekend
Mooi filmpje Co.

Beste Hay

Misschien heb je goed gedaan misschien niet.
Maar ik vind toch knap dat je naar enkele maanden ook nog een eerlijk intervieuw wilt geven.

Succes Diane
Onbekend
Die Hay is toch wel een echte ondernemer. Het is in iedergeval iemand met een duidelijke visie, strategie en lef.
Heb gelezen dat hij als spreker op de Campina Jongerendag is, ben benieuwd wat zijn verdere visie is over bv. leveren op de spot markt. Hij zag er zo met die campina pet wel uit als een echte cooperatie boer.
Zou wel met zo'n man in discussie willen gaan.
JW
Onbekend
Het leek toch wel of Hay een beetje twijfelt.Ik deel zijn visie wel , maar durf hem zelf absoluut niet uit te voeren. TrouwensDie 11 miljard aan kwotum die verdampt is , dat is natuurlijk niet waar want het meeste kwotum is gewoon voor niets gekregen.
Onbekend
Die 11 miljard is er voor de meesten weer bijgekomen in de vorm van de gestegen grondprijzen. Als hij echt iedereen te snel af had willen zijn had hij zijn quotum toen om moeten zetten in grond. Zo'n stal kun je altijd nog wel bouwen.

Ik weet wel, achteraf kijk je een koe........., en er was ook zoiets als het fiscale aspect, maar.........
Onbekend
natuurlijk twijfel; verkoopopbrengst melkquotum € 2,- is deels al weer besteed aan qoutumkosten/superheffing: lease in 2006/07 circa 40 €urocent, 2007/08 circa 20 à 25 €urocent, 2008/09 en verdere jaren afwachten in onzekerheid
Onbekend
Nou Coen , ik geloof niet dat hij voor €2,- per kg verkocht heeft. Ook hij was te laat , zoals ik in dat filmpje hoor heeft hij alleen voor de eerste 200000 kg €0.40 gebeurd en daarna minder.
Onbekend
Is zijn laagdunkende visie op de Canadese melkveehouderij nu wel terecht,wand als je het nu gewoon nuchter economisch bekijk wie hebben er dan de afgelopen 20 jaar het best geboerd,wij de Denen of de Canadesen?

Ik heb me er nooit in verdiept maar het kan maar zo zijn dat die Canadese grupstal boer "nu"zijn nieuwe stal zo uit zijn kontzak betaald,wie is er dan slim!
Onbekend
Mijn kennissen in Canada zijn in een 15 jaar vaak verdrievoudigt en zijn schuldenvrij. Haye geeft een volstrekt verkeerd beeld van Canada. Ook die 11 miljard wat we kwijt zijn is larie, juist door quotering vanaf 1983 t/m 2001 een melkprijs die minimaal 5 eurocent hoger lag dan VS, dit over 18 jaar x 11 miljard kg x 5 eurocent is pak en beet 10 miljard euro meer opbrengst.

Haye is een aardige enthiousiaste vent geïnspireerd door Wim K. echter hij heeft vergeten om grond te kopen!!!!
Onbekend
Wie is Wim K ?
Onbekend
Jij zult andere kennissen hebben dan ik, die van mij zijn ook gegroeid, maar de schuld navenant. De canadese melkveehouderij is enorm kwetsbaar omdat zij 100% afhankelijk is van de overheid. Zolang die consistent is zijn de saldo's goed evenals het rendement. Kort door de bocht, modern communisme. Als ze ooit voor de vrije markt moeten produceren zakt de boel als een plumpudding in elkaar.
Onbekend
Zijn daar trouwens gegevens van, zonder bedrijfsovernames, 50/55 zou goed kunnen.
Onbekend
Co Scholten schreef: Waar ik eigenlijk wel eens benieuwd naar ben is hoeveel quotum er vanaf 1984 tot nu ook daadwerkelijk is verhandeld. Gokje: meer dan 50 % van het totale quotum

Co, wellicht samen met arie j. met gegevens vanuit CBS en PZ wellicht hier een overzicht van te maken
het aantal bedrijven met melk- en kalfkoeien bedroeg in 1985 vlg CBS nog 57.995 stuks terwijl het aantal quotumhouders in 2006/07 vlg PZ nog slechts bedroeg 21.172 stuks --> er is dus een enorme herverkaveling geweest
Grasbaal
Als bijvoorbeeld alle Ahold aandelen ineens verkocht moeten worden zijn ze ook in een klap niets meer waard.

Hay heeft deze uitspraak dan ook meer bedoeld als een metafor, al het quotum in Nederlands is op een bepaald moment wel zoveel waard geweest.

Waar ik eigenlijk wel eens benieuwd naar ben is hoeveel quotum er vanaf 1984 tot nu ook daadwerkelijk is verhandeld. Gokje: meer dan 50 % van het totale quotum
anonymous_821
Veel meer dan de helft denk ik.
Maar aangezien er ook veel quotum meer dan eens verhandelt is kun je daaruit niet afleiden wat aan stoppende boeren uit de sector is verdwenen
Bovendien hebben we tot voor enkele jaren ook nog de totaal verleasers gehad, wat daar ieder jaar aan betaald werdis wel voor 100% uit de sector verdwenen

Maar ik heb wel wat andere gegevens
Hier een stukje uit het Lei rapport "Geen cent teveel"
<<"Terugblik op de handel in quota;
De aantrekkelijkheid van de aankoop van melkquotum wordt in feite vanaf het midden vande jaren 80 duidelijk zichtbaar. Binnen enkele jaren (1986-1992) steeg de aankoopprijs van circa 1 naar circa 4 gulden (180 eurocent) per kilogram. In de periode 1986/87 tot en met 1996/97 werd 2,3 mld. kg melkquotum aangekocht tegen een gemiddelde prijs van ongeveer 3,50 gulden per kilogram. Ruim 1 mld. kg, dus bijna de helft, werd in die periode verkocht bij bedrijfsbeëindiging in het hetzelfde jaar. Er ging dus veel geld van blijvers naar wijkers (Venema, 1998).">
>>>>> zie[www.lei.dlo.nl]

Dat is dus de helft van 2,3 miljard, maal f3,50 is 4,025miljard gulden, dat is 1,83 miljard euro
De laatste 11 jaar na 96/97 zal denk ik toch zeker 4miljard kg verhandeld zijn
Er zijn tenminste jaren bij van tussen de 450 en 500 miljoen kg
Nemen we ook daarvan de helft voor bedrijfsbeeindigers dan is dat 2 miljard kg
Gemiddelde prijs ergens 1,80 euro per kg melk denk ik, dat wordt dat 3,6 miljard euro
Tesamen dus 5,43 miljard naar bedrijfsbeeindigers.
Daar bovenop nog de leasprijs voor totaal verleasers, dus laten we zeggen ergens een kleine 6 miljard euro is naar de stoppers gegaan in de jaren van de superheffing

Naar ik hoop reken ik goed , wie het beter kan doet maar een poging
anonymous_1078
Ook deel 2 (koeien kijken) is nu online:
video.google.nl/googleplayer.swf/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's carnaval , stal , koeien , zuivel , melkquotum , melkveehouder en hay zeegers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
5