Schoftboom Hay Zeegers

Volgens mij staan sommige koeien wat krap in de boxen, in het koeien kijkenfilmpje van Hay Zeegers. Vooral de koe ( grote zwarte onder in beeld) halverwege het filmpje staat toch wat beroerd, volgens mij.
Ook staan er te veel koeien met de achterpoten op de rooster, schoftboom kan volgens mij nog ver naar voren, lijkt wel of deze nog op 1.90 staat.
Ook liggen veel koeien ver achter in de box, met hun achter werk boven de rooster.
Hoewel de koeien en boxen ook smeriger worden als ze verder naar voren komen te liggen, liggen ze dan toch veel comfortabeler. schoftboom 1.90 geeft mest in 10% van de boxen, schoftboom 2.20 geeft mest in 30 % van de boxen.
Voor de rest een prima stal, waar veel rust vanuit straalt.

Hoe denken jullie hierover.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Schoftboom mogen de koeien niet raken,eigenlijk overbodig,alleen voor constructie van de boxafscheiding noodzakelijk.
Knieboom in een box bepaald hoever de koe naar achteren ligt,liever iets over het rooster dan te ver voor in de box ivm bevuilen.
Onbekend
mee eens, kwa comfort moeten ze niet voor in de boks "kruipen". In deze stal wordt de mestgang regelmatig door de Discovery geschoven, en zal het bevuilen van het achterstel meevallen.
Onbekend
De 10 en 30 % is het percentage dat de koe in de box @!#$, daar helpt een discovery of een mestschuif niet.
Die 30% komt uit het boekje koesignalen.
Comfort gaat boven alles, alleen moet je vaker bij de boxen langs, 2 keer daags is dan niet voldoende. Daarom zie ik ook niets in die schoonmaakzaagselstrooischuifdingetjes,
Een knieboom zou een oplossing kunnen zijn. Heb er geen ervaring mee maar zoek nog wel iets. Een oude haspelslang met een strotouwtje vastknopen op de juiste plek in de box, lijkt goed en goedkoop te werken.
Onbekend
Da's grapig waar in mjin vorige prikkertje. stond een woordje dat werd veranderd.
Nog een keer proberen, shit,stront,mest,poep,koeienpoep,koeienmest,koeienvlaai,Zo dan weet ik wat wel en niet kan.
kom op zeg als dat op een boerensite al niet meer kan!
Onbekend
En dan nu nog een keer het bedoelde woordje:@!#$
Onbekend
Dat dacht ik wel !!!

sorry voor dit nutteloze gepruts, maar ik moest het even weten.
het woord was: s
c
h
i
j
t
Voor onze koeien een dagelijkse behoefte.
Onbekend
Sorry hoor, maar een knieboom vind ik net zo slecht als een schoftboom. Het enige voordeel is dat de koe er niet onderkan komen, maar verder belemmer je de koe in haar mogelijkheden om te gaan liggen. Wij hebben bewust geen knieboom en ook geen keerbuis achterlangs, wel zeer bewust koematrassen met een dikke rubbermat als toplaag en dagelijks twee grote kruiwagens instrooien en zeker 2 -3 keer daags schoonmaken. Koeien gaan graag liggen en moeite met opstaan komt weinig voor, dikke hakken heb je in bepaalde periodes last van, welke weet ik niet, maar momenteel hebben we geen enkele koe met een dikke hak (150 koeien). En soms heb je er twee - drie - vier tegelijk, ook wel 's zomers als ze buiten lopen, rara hoe kan dat?
Onbekend
De knieboom die ik zou willen plaatsen is om uit te proberen, vandaar die goedkope vrijblijvende konstruktie.
Ik heb ook een groepje drachtige prinken/vaarzen in de zelfde boxen, die maken er wel een bende van. Daar was het hoofdzakelijk voor bedoeld.

De dikke hak is besmettelijk (en volgens mij de zellfde bac als bij witvuilers), vandaar wat meerdere tegelijkertijd.
Door het schuren met de hak raakt de hiud wat gevoelig, wat nou het beste is weet ik niet, maar in die periode hebben de boxen extra aandacht nodig.
Als ze buiten lopen is de huid ook wel eens gevoellig, mischien het schuren op het gras of zand of het liggen in langer nat gras.

Ik dacht ook dat een dik zand of zaagselbed beter was om dikke hakken te voorkomen. En dat korstvorming op een betonvloer beter werkt dan een koematras, hoe raar dat ook klinkt.
Onbekend
Ik heb een paar jaar terug een kant van de stal aangepast aan de eisen die in deze moderne tijden gelden. Ik heb R-boxen van Brouwers. De schoftboom heb ik 15 cm naar voren gedaan, de neusboom naar boven en een polypillow(knieboom) op 170 van de achterrand. De andere kant zit een ijzeren buis op 2 meter voor in de box op de grond. De schoftboom op 1,90 en de neusboom een 15 cm lager dan aan de andere kant, waar die voor in de bocht van de box is geplaatst.

Inmiddels heb ik de neusboom weer verlaagd. Nadat ik drie dagen achter elkaar dezelfde vaars voor uit de box kon halen. Lag over de knieboom heen.

De boxen aan deze kant zijn ook veel vuiler doordat de koeien bij het opstaan in de boxen mesten. De schoftboom gaat dus ook nog weer wat terug. Wat betreft kopruimte zijn we in de gelukkige omstandigheid dat wij in 1989 reeds 2,60 boxlengte hebben gerealiseerd.

Ik heb dus nog voor een kant knieboom liggen. Aangezien ik voor de droge koeien nog wat boxen ga realiseren, kan ik die daar mooi gebruiken.
Onbekend
Bovenste foto van de serie is idd de koe die ik bedoelde, staat toch niet echt lekker, lijkt me wel eem zeer grote dame.
zelfde foto links boiven ook een te grote koe, of te kleine box, lijkt mij. Op die zelfde foto nog een stuk of drie koeien die er maar wat raar staan.

Op de andere foto's lijkt het veel beter, Misschienvaarzen en oudere koeien gescheiden.
Grasbaal
Hay heeft dus een soort van betonnen knieboom voor in de boxen en geen schoftboom maar alleen een soort van bevestigspijp die meer bedoeld is om de boxen met elkaar te verbinden:

<img src=landbouw.paginablog.nl/landbouw/…;
Grasbaal
Hier nog een paar foto's waarop te zien is dat hier een flexibele spanband als schoftboom dient:

<img alt="Snap-Shot(51).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="480" />
<img alt="Snap-Shot(50).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="480" />
<a href="[landbouw.paginablog.nl] alt="Snap-Shot(56).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="360" /></a>
<a href="[landbouw.paginablog.nl] alt="Snap-Shot(52).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="480" /></a>
<a href="[landbouw.paginablog.nl] alt="Snap-Shot(55).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="480" /></a>

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , koe en hay zeegers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
11