Swingover - Dairymaster 2*22 (deel 2)

Ik ben vandaag langs geweest bij Jeroen Bruin in Sint Maarten die zegt dat hij in zijn eentje 137 koeien binnen een uur kan melken in zijn nieuwe 2*22 (zij aan zij) Dairymaster swingover.

Hier een videoreportage waarin jullie kunnen zien of hij dat wel of niet kan waarmaken:

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
137 koeien in het uur. Leuk. Wat is zijn productie? Verder moet je een lang melkgebouw bouwen en ben je langer bezig met schoonmaken. Dus wat schiet je er mee op
Onbekend
melkstal ziet er prima uit, ben benieuw wat zo'n melkstal kost. Draaimelkstal en robot kan natuurlijk ook, maar dit lijkt toch behoorlijk degelijk, efficient en niet te duur. Maar daarnaast met deze aantallen wordt een dure wachtruimte toch verleidelijk om nog een rondje extra in het uur te halen.
Onbekend
Zelfs in 11 minuten enseconden en een klein beetje hulp.
Onbekend
Niet zo negatief sander . Het is gewoon een hele grote capaciteit wat hij daar melkt en ziet er allemaal goed uit en die melkstal was ook schoon binnen het uur. Zijn produktie mag dan niet hoog liggen maar toch. En dan al geen penciline gebruikt anderhalf jaar betekent toch dat het redelijk goed melkt. Natuurlijk iedereen kiest zijn eigen principes zoals het nat voorbehandelen houd ik zelf ook niet van maar daar moet je doorheen prikken. Ik kijk er van op hoe snel het kan tenminste.
Onbekend
heel mooi die hoge capaciteit,ik ben ook op zoek naar een andere melkstal maar ik denk meer aan een zij aan zij geen rapid axion,geen ruimte voor. heeft iemand hier ervaring mee? en wat is de capaciteit? b.v bij een 2 keer 10. En wat zijn de kosten?
Onbekend
Heel mooi natuurlijk die hoge capaciteit maar draait het in eerste instantie natuurlijk niet om. Capiciteitverhoging werd de laatste jaren alleen maar bereikt door het aantal standen uit te breiden. De koe werd uit het oog verloren en men heeft niet gezien dat de melktijd van induviduele koe alleen maar is toegenomen.
Dit is voor een klein deel aan productietoename toe te schrijven maar voor het grootste gedeelte aan de melkmachinefabrikanten en voorlichting.Zij predikten jarenlang en nu nog een constant hoog vacuum in de melkklauw. Koeien voelen zich daar niet prettig bij en halen niet hun maximale melkafgifte niet of deze duurt korter. Daarnaast staat de afname meestal zodanig afgestelt dat de laatste druppel melk eruit moet, en dit met een lagere piekafgifte, dus ook met een lagere oxitoxinespiegel, maakt dat het melken van de laatste liters een eeuwigheid duurt.De kracht van dairymaster is (maar ook van de eeste melkstallen in de jaren 70)het vacuumvelies onder de klauwtijdens het melken . Na de voorhandeling begint het systeem bij 50 kpa te melken , met het toenemen van de afgifte daalt het vacuum onder de klauw (dit kan zakken tot 25 kpa) doormiddel van stuwing in de leiding.Bij de laatste liters stijgt het vacuum weeren helpt het de koe de laatste liters vlot weg te melken. Kortom de koe het systeem helpt de koebij de maximale melkgift de melk af te voeren en begint haar eigenlijk pas te melken als de afgifte lager wordt. Dus de capiciteitsverhoging zit niet alleenhet aantal standen maar ook in winst (eigenlijk verlies) van melktijd.Een bijkomend effect is is dat een goede melkstal waarschijnlijk productieverhogend werkt.Dames heren,
mijn conclusie is.Kijk naar de koe,deze liegt nooit.
Onbekend
Tja, Hip, ik heb hier de folder liggen met de vacuumniveaus. Het vacuumniveau onder de speen zakt inderdaad na het laten schieten van de melk geleidelijk naar 35 kPa, na 2/3 van de melktijd (melkstroom stokt?) gaat het vrij vlot richting 20 kPa en loopt dan slechts langzaam op richting 25 kPa. Kun je mij uitleggen hoe dit kan? Het vacuumniveau is het laagst aan het eind van de melking, wanneer de melkstroom behoorlijk is afgenomen. En als je hier kaas van hebt gegeten: JB gaf in het fimpje aan dat antibioticamelk buiten de melkmeter om afgevoerd werd, zodat de volgende koe direkt gemolken kon worden zonder spoeling, maar in de lange melkslang blijft toch wat melk staan? Dus ook ab-melk?

Hier de vacuumgrafiek:

<a href=dairymaster.com/index.php3/?PageID=41 target=0><img src="[www.dairymaster.com];
Onbekend
De groene lijn geeft het vacu?nder spenen aan, dit kan wel terugzakken tot 10 kPa in de ontlastingsfase. Kan wel een leesbare grafiek hier neerzetten wanneer iemand me even uitlegt hoe ik deze in dit bericht kan plakken.

De melk wordt omhoog weg gevoerd, alle melkstallen van Dairymaster kenmerken zich door een hoogliggende melkleiding. Door de melkprop die in de melkslang zit wordt een weerstand gecre?d. Hoe meer melk, des te hoger de weerstand en des te lager het vacu?nder de spenen. Dit betekent automatisch dat bij hoogproductieve, snelmelkende koeien het vacu?n de ontlastingsfase zeer laag is, hierdoor is de speenbelasting minimaal.

Veehouders die de overstap gemaakt hebben naar deze melktechniek zullen allemaal binnen afzienbare tijd de volgende 3 verbeteringen waarnemen:
1. Lucht zuigen en/of melkstellen die afvallen door lucht zuigen gebeurt niet meer.
2. Zachte spenen /Vaarzen ‘leren’ sneller
3. Koeien worden beter uitgemolken.
Onbekend
Hallo Pieter, tijd geleden dat we samen naar school fietsten...

Over je plaatje: klik hierboven op FAQ en kijk bij punt 6.

Ik snap nog steeds niet hoe het nu kan dat het vacuum onder de speen aan het eind van de melking niet omhoog schiet, ondanks een afnemende melkstroom. Ook stond er nog een vraag open over melken met de dumpleiding: komt de achterblijvende melkkolom in de lange melkslang de volgende melking niet alsnog in de gewone leiding terecht?
En wat kosten de koeherkenningsoormerken en hoe duurzaam zijn zij?

Vr. gr. Jack Rijlaarsdam
Onbekend
inderdaad dat is inmiddels een hele tijd geleden.

wat betreft de dumpleiding is het zoals bij elke melkstal verstandig om even wat water op te zuigen, om het melkstel en melkslang schoon te spoelen. dit kan eenvoudig gedaan worden het water vliegt ook deze dumpleiding in.

de oormerken kosten 15 euro per stuk en is een prima alternatief. wanneer koe wordt verkocht haal je hem eruit en met een nieuw achterplaatje (weet niet exact de kosten denk ongeveer 20 cent)kun je de transponder aan de volgende koe knijpen. dit systeem wordt door meer merken toegepast.

er blijft zoals je zelf zegt altijd melk in de melkslang staan, hierdoor blijft het vacuum in de rustfase laag.
Onbekend
die oormerken kosten in australie maar 1.20 aus dollarmerk alflex
dusze hebben jullie mooi bij de poot!
Onbekend
ballo voor de volledigheid;pieter werkt bij dairymaster.
Onbekend
ik weet gewoon uit ervaring dat die oormerkenveel goedkoper uit buitenland kunt halen die nederlanders trekken je een poot uit.
je moet verder kijken dan nederland. in australie en newzealand hebben ze de melkerij zaken beter voor elkaar dan hier!
Onbekend
Nou Sjaak daar sta ik dan met mijn bek vol tanden. Ik kan het ook niet verklaren en het gaat tegen mijn logica in. Jouw grafiek is erg onduidelijk en kan niet zien of het om een hele melkbeurt gaaten kan ook niet zien wat ze metelke kleurlijn willen zeggen. Misschien is er iemand van dairymaster of een boer die ermee melkt die kan verklaren hoe dit, zit want hier wil ik ook weer van leren. Persoonlijk vind grafieken niet zo belangrijk. Ik heb zelf een melkstal gehad met de mooiste metingen en grafieken maar die molk werkelijk voor geen meter terwijl aan het oude lijk wat ik hier voor had er volgens de geleerden werkelijk niets van deugde als een tiet molk.
Een tijdje geleden bij een collega gemolken in een oude knusse rommelige melkstal zonder afname.Het molk geweldig makkelijk 6 rondes/uur. Hij heeft nieuw geinvesteerd ,en de capaciteit flink uitgebreid . Laatst heb ik er weer gemolken(3/4 jaar na nieuwbouw) en ik schrok ervan hoe anders de koeien molken met een totaal ander melkafgifteprofiel.De boer zag dit niet en was desondanks er tevreden met zijn melkstal omdat hij ongeveer een 1/2 uur sneller molk.Daarom kom ik weer bij mijn slotzin van mijn vorige bericht; Kijk naar de koe , die vertelt vaak meer dan grafieken en metingen
Onbekend
volgens mij praten jullie langs elkaar heen. sjaakie laat volgens mij de pulsatie curve zien in de grafiek. hier uit zijn de bekende a, b, c en d-fase af te leiden. dit zegt niets over het vacuum verloop onder de speen GEDURENDE de hele melkbeurt zoals jij de bedoeld Hip.
En jou ervaring met betrekking tot het melken met een constant vacuum zoals de "geleerden" graag zien kan ik helaas over mee praten. sterker nog kan er wel een boek over schrijven. om kort te zijn; het vacuum onder de speen moet minimaal 2 a 4 kpa lager zijn dan het pulsatievacuum om goed en vlot te kunnen melken. vooral bij de soepele voeringen van tegenwoordig, die uit zichzelf minder de neiging hebben om "open" te staan is dit van wezenlijk belang.
Onbekend
Je hebt gelijk, fritzz. De afbeelding was nog kleiner toen ik 'm postte (Co heeft 'm ff iets vergroot) en ik dacht toen dat het dezelfde was als in de folder met de vacuumniveaus. Niet dus. Ik heb dairymaster ff een mailtje gestuurd met de vraag wat info en een duidelijk grafiekje te posten. We wachten dat dus maar af...

Je kunt ook zelf ff neuzen op hun site: www.europedairysystems.nl
Onbekend
[library.wur.nl]

dit maakt mischien ook al het een en ander duidelijk?
Onbekend
Goeie site Fritzzz maar het vacuumverschil bij een dairymaster is veel hoger dan de 7 kpa die in dat artikel vermeld staaten dus ook meer dan de 2-4kpa die jij voorstaat. Dan melk je nog met 38 kpa onderin de klauw wat mijn inziens nog te hoog is. Stop je duim of een ander lichaamsdeel (verzin het maar) maar eens 7 minuten in een tepelvoering met een dergelijke zuigkrachten je zult merken dat dat geen pretje is.Melken met een lager vacuumdan 30 kpa (ontstaan door maximale melkafgifte)is volgens mij goed mogelijk mits de melk voldoende vlot afgevoerd wordt zodat er geen speenwashing optreedt
Onbekend
ik heb geschreven MINIMAAL..... dus het verschil mag best groter zijn. waar het om gaat is; over welk verschil praat je. ik bedoel het verschil in vacuum tijdens de "droge meting" dit verschil zal tijdens een "natte meting" alleen maar groter worden en daardoor komt het vacuum onder de speen onder het melken wellicht in de buurt van de 30 kpa.
mbt die "duim of ander lichaamsdeel"; als er dan toch gezogen moet worden danliever niet door de melkmachine (als het al zou passen) of is dit geen gepaste opmerking? het is wel mijn mening!
Onbekend
Als het niet past is het geen gepaste opmerking
Onbekend
hoe worden die koeien herkend?
ik zie geen halsbanden...
Onbekend
ik heb ook geen enkele koeherkenning in de melkstal.
is niet nodig.
Onbekend
Geen koeherkenning nodig, dat heb ik ook jaren beweerd totdat de veestapel dusdanig groeit, je vaker vreemde melkers inschakeld en je tijdens het melken je afvraagd of koe nr. zoveel3 weken geleden ook al niet tochtig was en die koe met weinig liters al bijna droog kan, je klikt op 2 toetsen en je weet het, zonder eerst naar het kantoor te vliegen. Tot zo'n 100 koeien lukt dat allemaal nog wel maar met 3 keer zoveel moet je wel een enorm geheugen hebben. Wat die swingover melkstal betrefd, daar wordt in nederland nog vaak negatief over gedacht maar in landen waar echt economisch word geboerd (NZ,Australie,Engeland) zie je niet voor niks zoveel swingovers eigenlijk is een 2X20 de standaard tot zo'n 400 melkkoeien daarna pas begint een grote buitenmelker interresant te worden. Dat koeien daar minder produceren komt door economische omstandigheden, veel goedkoop gras voorhanden, om de melkstal op zich kunnen ze wel 10000 kg produceren.
Onbekend
dmv oortags delta power schreef:
>
> hoe worden die koeien herkend?
> ik zie geen halsbanden...
Onbekend
bedoel het niet negatief, maar die grote aantallen per uur hoor ik altijd op bedrijven waar produktie niet zo hoog ligt. Wil zelf ook nieuwbouwen, maar zie meer in een compacte 2 maal 10 80 graden. Lekker simpel, te betalen, korte looplijnen. En zo'n retour mlekleiding kan overal in volgens mij. En zo'n stem 800 uur per jaar aanhoren.......... tja
+1
Noorman64
Zorg dat je mogelijkheden krijgt o¨m uit te bouwen naar 2 x 12 of 14. Heb er spijt van dat ik dat niet meer kan. Ik melk ook alleen in 2 maal 10 (31 litr/koe) rapid exit en zij aan zij maar had graag iets grotere melkstal gehad.
Onbekend
sander, bestaan er melkstallen van 80 graden ik heb er nog nooit van gehoord. is wel compact qua looplijnen
Onbekend
Je kan een 2 maal 10 niet vergelijken met een 2 keer 22 swing over natuurlijk
Heb zelf ook een 2 maal 10 maar dan zit je maar op 80 koeien per uur en dat is toch heel wat minder dan die 137 . Denk ook wel dat deze swing over meer dan die 80 000 euro kost .
Onbekend
arnoud zijn we het dus eens.
Onbekend
ik heb een 2x 10 80 graden
Onbekend
richard maar dat is toch bijna een zij aan zij,
lopen de koeien er wel gewoon recht uit (visgraad systeem) of is het een rapid exit.
en wat is de staand lengte en de breedte per koe en wat is het merk
alvast bedankt
Onbekend
het is inderdaad bijna zijaanzij maar dan wel zonder de tussen hekjes (minder investering en minder onderhoud), dairymaster en westfalia hebben het in elk geval. maar ik denk dat ieder merk het wel kan leveren. vanwege de mindere omzet zullen ze het niet snel promoten. om dezelfde reden word (geprobeerd) het swingover systeem in discrediet te brengen. volledig onterecht naar mijn mening.
er zijn immers ook veel veehouders die op de grupstal (=zelfde melktechniek) probleemloos melken. en als ze wel problemen hebben moet je je afvragen of het aan het melksysteem ligt of aan de manier van huisvesting.
Onbekend
Het is idd bijna zij aan zij. Ik heb getwijfeld tussen dit en een hudonk. Het grootste verschil was 8000 euro en na een keer proefmelken gaf dit de doorslag. Ik wilde perse geen 50 graden omdat ik twijfel over de gevolgen voor je rug, voor rapid exit was geen ruimte maar het zou eventueel wel mogelijk zijn bij 80 graden

Hier wat foto's

[www.mewitec.nl]

voor vragen kun je mij mailen
Onbekend
Helaas worden swing-over stallen geassocieerd met laag productieve koeien. Dit is volstrekte onzin. De reden hiervoor is dat in landen waar de melkprijs lager is dan in west-europa en dus de kostprjs ook lager moet zijn, meestal gemolken wordt met swing-over stallen. In landen zoals australie, nieuw-zeeland en ierland is de producte gemiddeld lager. echter hier zijn ook bedrijven met een hoge prodcutie te vinden en waar met swing-over wordt gemolken.

Ook in west-europa zijn er genoeg bedrijven te vinden met een hoogproductieve veestapel waar met swing-over gemolken wordt, een voorbeeld > www.rzb-derboven.de (archiv, onderaan zijn ook fotos te vinden van de melkstal)

Ik nodig je uit om een keer op dit topfokbedrijf te gaan kijken tijdens het melken, een 20 stands swing-over, 120-140 koeien per uur.

Een 2x10 (20 melkstellen) is qua capaciteit te vergelijken met en 16 stands Swing-Over (16 melkstellen). Dan ga ik er gemakshalve van uit dat in een 2x10 ook minimaal 100 koeien worden gemolken per uur. Let op melken mag nooit een wedstijd zijn, echter wanneer je zelf in zo'n melkput melkt, ga je de rust ervaren.
Onbekend
Dat kleine beetje melk zal jouw melktank niet vervuilen of je moet de helft aan de peneciline hebben maar dan kun je die dumpleiding in de meeste gevallen gewoon open laten staan.
Onbekend
gaat wel vlot,
zag ik daar enkele scandinavische roodbonten voorbijkomen ?
Onbekend
Een zeer perspectiefvol melksysteem volgens mij. Zeker geen systeem om meteen af te kraken...
Onbekend
ik kraak het helemaal niet af, hoe kom je daar bij ?
Onbekend
Sorry was niet voor jou bedoeld. Meer in het algemeen op de vaak nogal heftige reacties op relatief onbekende systemen/technieken/benaderingen (de sfeer 'wat de boer niet kent, eet hij niet' , heerst nogal sterk bij de melkveehouders op dit forum).
Dus ik ben heel blij met een pro-actieve webmaster Co die met zijn camera oppad gaat...
Onbekend
super @!#$ melkstal co en ook nog betaalbaar kosten rond de 80 000 euro en in 8 dagen kompleet ingebouwd schoonmaken stelt niks voor zoals dairymaster het in bouwd
Onbekend
Weer een mooi fimpje, Co, waar haal je die adressen toch vandaan!

Gewoon een geweldige capaciteit met één melker. Nat voorbehandelen doet wat prehistorisch aan, maar waarom veranderen als het goed loopt.... Managementsysteem met stem lijkt mij erg handig, maar voor deze melkveehouder voegt het weinig toe; separatiemelk gaat toch al automatisch naar een ander vat. Vraag me wel af hoe duurzaam de koeherkennings-oormerken zijn en wat ze kosten. Ook de separatiebox werkt goed, geen getreuzel of opstoppingen.
Ik ben pas bij een melkveehouder met een soortgelijke melkstal geweest, deze vond het absoluut geen éénmanssysteem, die molk altijd met z'n tweeën. Blijkt hier ook wel, de capaciteit staat of valt met de aanvoer: de laatste beesten worden ingedreven en 's ochtends loopt de aanvoer minder en wordt er dus samen gemolken.

Heb ff de folder er bij gepakt: gewicht melkstel 2,9 kg, simultaan, systeemvacuum 48 kPa (!), 60 pulsen/min, zuig/rust 68%/32%, vacuum bij rust 10-12 kPa. Dit alles zorgt volgens dairymaster voor beter uitmelken => 5-8% meer melk en minder mastitis, 50-70 s sneller melken en minder speenbeschadigingen. Daarbij zorgt de conische tepelvoering voor een perfecte hechting aan de speen en minimaal lucht zuigen. Het verhaal gaat dat deze melktechniek met name geschikt is voor laagproductief vee, maar dairymaster zelf geeft aan dat de voordelen van hun installatie juist bij hoogproductief vee het beste tot hun recht komen: zelfs bij een melkstroom tot 8 kg/min blijft het melkvacuum op peil. Wereldmachine dus?!
Onbekend
swingover is er niet alleen van dairy master.zelf hebben we een 2maal30 70graden van de laval.dit is een 2mans systeem 180 koeien per uur,wat erg handig bij het koeien om jagen e.d.hebben ook dairy master bekeken maar,leek het celgetal daar hoger.
Onbekend
Wij hebben ook sinds 4 maand een swingover 2*26 van DairyMaster. En het klopt dat ze niet meer lucht zuigen of afschoppen. Wij kunnen er op dit moment niet meer melken als 120 per uur. Hier moeten ze nog door de oude melkstal naar de nieuwe, de muren staan er nl nog.We hebben geen koe herkenning, alleen een seperatiebox, en dat is echt makkelijk, alleen de staartzenders zijn niet zo goed, vallen af( in de put of gaan kapot). Maar daar vinden ze wel weer wat op...
We zepen ze voor, schoonmaken, onder hangen en na sprayen.. Dus gaan we het makkelijker doen zoals in het filmpje dan ben ik er zeker van dat het sneller gaat en dat we ermeer kunnen melken als nu..
Onbekend
2x 30 in Nederland?????
Onbekend
Zijn die melkklauwen van dairymaster niet behoorlijk zwaar? Ik heb er zelf nl als eens een in de hand gehouden, het viel mij niet mee.
Onbekend
Een goed teken. Dat wil zeggen dat je niet gewend bent je hand op te houden...
Onbekend
Vandaag bij een vriend geweest ,hij heeft 2De Laval robot,s staan.
We hebben dit filmpje zitten bekijken .
Toch wel een paar vragen erbij gehad hoor.

Zijn opmerking was wel ,,hou je dit jaren vol ,, het is toch wel zeer belastend denken wij

Maar als het wekelijk zo goed gaat als gezegd wordt ,kan de robot (ook qua tijd ) niet tegen op.

Trouwens we waren het wel eens ,,,een heel leuk onderwerp.
Onbekend
Mooi filmpje Co kijk ik liever na als die trage melkrobots.
Ik denk als hij die laatste ronde vol had dat hij nog wel binnen de tijd gebleven was.
Dan zit je toch tegen de 150 koeien.
[Jeroen de krachtvoer boxen werken uitstekend.]
Onbekend
Dat is mooi om te horen hansi kon je een voerkaart vinden?

jeroen
Onbekend
We hebben 80 koeien, en net zoals in het filmpje
nat voorbehandelen en flink voorstralen.
gaat super, of ik of mijn broertje melk er ineen kleine
90 minuten 80 uit
Grasbaal
De vorige melkstal op dit bedrijf was een draaimelkstal waarmee bijna 30 jaar is gemolken. De nadelen hieraan waren dat je dan echt met 2 personen moest melken en duidelijk meer schoonmaak werk achteraf.

Wat ik echt mooi vond aan de Dairymaster is het koeherkenningsysteem gekoppeld aan diverse management functies waarbij een duidelijke computer gestuurde stem continu reminders geeft aan de melker.

Ook de afwijkende melk wordt hier zonder gedoe met ketels via een extra melkleiding automatisch een andere kant op gestuurd.
Grasbaal
Hier de vacuumgrafiek in groter formaat:

landbouw.paginablog.nl/landbouw/…
Grasbaal
Het Dairymaster herkenningssysteem kan worden geïnstalleerd in elk type melkstal, van dubbelzijdig uitgeruste melkstallen tot parallelmelkstallen en carrousel systemen. Iedere koe krijgt een passief oormerk. Wanneer het dier een antenne bij de ingang van de melkstal passeert of in een robotgestuurde selectiebox, stuurt het oormerk een signaal uit naar de lezer, die dit bericht doorgeeft aan een pc, die de koe exact identificeert. Deze identificatie kan worden gebruikt voor de controle van de krachtvoerverstrekking, audio berichten in de melkstal, automatische selectie, etc. Ons herkenningssysteem leest oormerken waarbij gebruik gemaakt is van het ISO half-duplex systeem. Deze internationale ISO-standaard voor elektronische oormerk-nummering is de internationale methode voor elektronische oormerk-nummering.

Bron: [dairysystemsnoord.nl]
Grasbaal
Voor de liefhebbers hier een leuke video van een draaimelkstal in actie en een kijkje op een kiboets in Israël:

<a href=videograzer.nl/… target=0><img src=i.ytimg.com/vi/l5ldaTHUjJc/…;
Klik voor video</a>
Grasbaal
<img alt="Opslaan0424.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="313" height="1534" /></a>

Bron: Nieuwe Oogst
Grasbaal
Hier een video van een eenvoudige (merk onbekend) swing over melkstal in Mexico: [www.videograzer.nl]ña+ganado+Simbrah
Grasbaal
Jeroen is helemaal om:

Melkveehouderij Jeroen Bruin schakelt om in BioValley-gebied.


Het grootschalig melkveehouderijbedrijf van Jeroen Bruin van ruim 100 hectare in het BioValley-gebied is afgelopen jaar in omschakeling gegaan naar biologisch. De markt vraagt om dit moment om biologische melk. De omschakelende melkveehouder ziet het als een goede uitdaging en hij wil "eerst eens helemaal omschakelen en kijken hoe het loopt".
biojournaal.nl/nieuws/2013/…
Zo breidt het areaal biologische grond in het BioValley gebied langzaam uit. Bent u reguliere teler of veehouder en heeft u ook belangstelling? De provincie Noord-Holland ondersteunt actief gangbare boeren en tuinders die de overstap willen maken naar biologische landbouw.

Neem eens een kijkje op biologischondernemen.nl/.
cs-agrar
Jeroen durft te proberen
+1
Farmer_

Oude bekende van Boer zoekt vrouw

Mooi om te zien, die koeien van hem zien er top uit.
cs-agrar
Zo horen koeien er toch ook gewoon uit te zien, en niet alleen 's zomers als ze buiten lopen na een paar regenbuitjes

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken en swingover geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
67
TREFWOORDEN