Verslag Open dag Melkveebedrijf De Stelling (Nieuwleusen)

Door uitbreiding van het industrieterrein in Nieuwleusen moesten Gert en Sandra Alteveer hun bedrijf verplaatsen. De samenwerking die zij al hadden met Henk en Bert Klomp kon nu worden ge?ensiveerd. Zo ontstond melkveebedrijf “De Stelling”. Op een nieuwe locatie aan de Koedijk verrees een compleet nieuw bedrijf. De nieuwe stal biedt plaats aan ruim 200 melkkoeien. Het jongvee wordt gehuisvest op het oude bedrijf van de familie Klomp. Op het nieuwe bedrijf wordt nu 1,1 miljoen liter quotum vol gemolken.

De koeien worden gemolken in een 28 stands Fullwood draaistal. Er is gekozen voor een draaistal omdat ? melker in een binnenmelker een groot aantal koeien per uur kan melken. Het melken in een draaistal gaat rustig in een constant tempo. Zo kan in een aanvaardbare tijd door ? persoon de koeien gemolken worden. Naast het vertrouwen in de dealer waren het vooral de robuustheid, het overzicht, de afwerking en de vrije inloop die de doorslag gaven om te kiezen voor een Fullwood draaistal. De draaistal is voorzien van melkmeting en de herkenning vindt plaats door de gecombineerde stappenteller.

Tekst: Mewitec bv

Video: Co Scholten

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik dacht eigenlijk dat Fullwood het Mullerup systeem verkocht en dat Lely sinds vorig jaar Rovibec verkocht.
Onbekend
Mooi bedrijfzo te zien ,maar wat kost zo'n voersysteem? Kan in bestaande stal welextra ligboxen opleveren door de voergang te versmallen en een rij boxen erbij.
misschien kan de investering dan uit.
Onbekend
Hoe zit het met de investering? Is bij de 100.000 euro ook de extra bouwkosten van de mengkeuken (overkapping) meegenomen. Anders praten we puur over een vervanger van de voermengwagen en ben je alleen het voorrijden van het voer kwijt. En voor 30.000 euro koop je toch een knap grote mengketel. Zal toch meer een optie zijn voor alleen nieuwbouw. Als de kuilen niet optimaal liggen rijdt je toch veel heen en weer met je shoveltje. Kan je die 100.000 beter aan een melkrobot besteden. Zelfde geld kwijt en meer arbeidsbesparing. Wel een technies hoogstandje, en makkelijk, overal krachtstroom in de stal.
Onbekend
Misschien kosten voerkeuken wegstrepen tegen smallere voergang? Staat er voor jouw mengton ook geen trekker? Vaker vers voer geeft hogere ds-opname en dus meer melk?

Mooi bedrijf verder; wat kun je toch mooie dingen maken als je helemaal opnieuw bouwt en je over geld niet echt druk hoeft te maken!
Onbekend
Voer eerst een halve dag in een bunker zetten maakt het niet verser Sjakie.
Onbekend
Zolang je de blokken rechtop in de bunker zet, valt bederf wel mee. Wij snijden ook voor drie dagen voorraad voordat we ze opscheppen met de blokkenkar. Ik weet alleen niet of de rovibec hiertegen bestand is of dat het voer echt los gestort moet liggen.
Onbekend
Bunker loopt schuin naar boven dus volgens mij niet geschikt voor blokken,derhalve ben je elke dag aan het bunkers vullen Los gestort dus broei gevoeliger Het systeem van Fam Petter ommerkanaal heeft een langere vlakke aanvoerbodem waar wel blokken op geplaatst Hier kan dan ook voor meerdere dagen worden gevoerd
Onbekend
als je kritisch bent, dan moet je ook alles op een rijtje zetten.
bij het vergelijk tussen rovibec en voermengwagen moet je het gasolieverbruik van de trekker t.o.v. het stroomverbruik van de rovibec ook meetellen.
en ja, we vullen de bunkers elke dag. dit kost ons 15 min. hoe lang staan jullie met de voermengwagen te razen om 3 of 4 verschillende rantsoenen te mengen??
het voer in de bunkers word elke keer als de rovibec start in beweging gebracht, er blijft dus geen laag onderin liggen te broeien. de meeste boeren voeren 1 keer daags en gooien dan een berg voor het voerhek. het onderste is dan ook niet echt smakelijk meer. hoeveel restvoer moeten jullie weghalen?
wij hebben nu amper een kruiwagen vol in 2 weken tijd.
als er bij jullie dan een berg voer voor het voerhek ligt, wie zijn er het eerst bij? juist, de brutaalste en hoogstgeplaatsten in de rangorde.
wat wij merken is de enorme rust onder de koeien en ook de lager geplaatste dieren komen veel beter aan bod. vooral de vaarzen doen het nu veel beter. in de paar maanden dat we hier zitten is de produktie al behoorlijk gestegen.
Onbekend
mooi gesproken, maar ik had mijn geld toch anders besteed. Door het voer constant te laten bewegen ben je het voer eigenlijk aan het beluchten. Lucht in het voer geeft broei. De goedkoopste manier om te voeren is nog altijd zo voer het hek gooien en een keer aandouwen. Maar ja, dan moet je wel altijd supervoer hebben. Wij mengen op dit moment het voer ook. Maar als we dadelijk weer gewoon smakelijke gehakselde kuilen hebben zet ik die voermengwagen aan de kant (wel ff doorsmeren natuurlijk). Kijk met die rovibec heb je die keus niet meer. Ik ben het met je eens dat het voermengen behoorlijk wat diesel kost.
Onbekend
laten we eerlijk zijn, elk systeem heeft z'n voor- en nadelen. hoewel wij tot op heden nog geen nadelen hebben kunnen ontdekken.
ik wilde ook even een paar positieve punten naar voren halen na het lezen van alle reacties. er word b.v over storing op zaterdagavond geschreven maar, ook de voermengwagen gaat meestal naar z'n grootje op een tijdstip dat je 't niet kan gebruiken. overigens hebben we niet of nauwelijks storingen, hooguit als er een voorraadbunker leeg is hahahaha.
wat betreft het besteden van geld, in ons geval van nieuwbouw, als we voor een brede voergang en een flinke trekker met voerwagen hadden gekozen waren we hetzelfde kwijtgeweest. vergeet niet dat dan niet alleen de voergang breder word, maar de gehele constructie van de stal.
wij zijn er van overtuigd dat dit soort systemen steeds meer in opmars gaan komen met de huidige groei van de bedrijven.
nog een tip, in de laatste editie van het blad "melkveebedrijf" worden de verschillende voersystemen nog 'ns op een rijtje gezet.
Onbekend
Mijn idee was een langere vlakke aanvoerbodem voor jullie opvoerbunkers waar blokken op geplaatst kunnen worden Op de overgang van deze twee moet dan het blok kantelen zodat het los valt Voordeel dat je voor meerdere dagen kan voeren
Onbekend
Inderdaat leuk dat je aan de discussie hier meedoe,ik heb dit voersysteem altijd wel interresant gevonden,heb ik nog een paar vragen: waarom een Rovibec en geen Mullerup, beide zijn toch op detais na identiek ?
Hoe zit het met minder kort gesneden gras uit opraapwagen of ronde/vierkante balen ?
Onbekend
dat was onze vraag ook aan de boer in denemarken waar we de rovibec uitvoerig hebben bestudeerd. waarom heb je niet voor het deense mullerup gekozen maar voor een canadees systeem.

de rovibec heeft een veel lager stroomverbruik. 2.2 kw drijft een hydromotor aan.
stroomgeleiding langs de rail en geen batterijen. hij kan dus onderweg mengen.
het mengen gaat volgens het keenan principe en heel rustig. dus minder slijtage aan de machine en minder beschadiging van het voer. hij kan aan beide kanten lossen. hierdoor heb je ook geen keerpunt nodig voor de machine.
het is een veel eenvoudiger machine waar je zelf ook nog iets mee kan zonder dat je meteen een monteur hoeft te bellen. kettingaandrijvingen en hydroliek daar kunnen de meeste boeren zelf nog wel mee overweg. al slaat de gehele computer aan barrels, zolang we maar stroom hebben kunnen we altijd voeren.

mullerup heeft een 9 kw motor en werkt met batterijen (altijd gevoelig). hij moet dus steeds bijladen. hij kan maar aan 1 kant lossen dus heb je een keerpunt (extra ruimte) nodig. om te mengen klikt hij op een koppeling aan de muur en de vijzel onderin gaat met behoorlijke vaart rond. wij kennen mensen die met mullerup werken en zij hebben na 2 jaar de mengvijzel al moeten vervangen vanwege de enorme slijtage. ook moet er volgens zeggen regelmatig een monteur aan te pas komen vanwege de ingewikkelde electronica waar je zelf meestal niet veel mee kan.
Onbekend
Oke dat is duidelijk,volgens mij heeft Mullerup er een zware concurrent bij!

Had ik nog 1 vraag los staan: Hoe zit het met minder goed gesneden gras uit opraapwagens of ronde/vierkante balen ?
Onbekend
Ik vind het nadeel van blokken dat je ne het uithalen met los voer zit. Dit komt er dus altijd achteraan. Je kunt het ook voor het jongvee gooien natuurlijk. Maar jij zult wel veel gras voeren waardoor je minder kan hebt op het uit elkaar vallen. Vindt het kanp trouwens dat je met zo'n ding kunt voeren. Ik zag geen zier en de blokken vielen nog al eens uit elkaar. En 2 keer werk. Eerts uitsnijden en dan weer met die kar aan de gang.
Onbekend
Wij voeren idd 100% gras, maar de kuilsnijder snijdt gewoon rechte blokken en die vallen ook niet uit elkaar, alleen op de grond blijft iets los gras liggen. Ff bij elkaar vegen en bij de eerste vracht opscheppen, appeltje-eitje.
Verder is het opscheppen met een blokkenkar stukken makkelijker dan manoevreren met zo'n zelfladende mengkar zoals jij eerst wilde kopen, lijkt me. Gaat ook een beetje op gevoel, je hoeft niet altijd volledig zicht te hebben om op de goede plek uit te komen, toch?
Twee keer werk? Een menger laden met een klein knipbakje duurt net zo lang of langer dan grote blokken snijden en opscheppen.
Onbekend
Dat is inderdaad vaak de bottleneck van dergelijke systemen. Heb in Denemarken ook eens in een voerkeuken van een Mullerup voersysteem de temperatuur gepeild in de voorraadbak. Viel niet mee.
Mijn idee: als je niet met blokken kunt werken in het voorraadsysteem, is langer dan een dag klaarzetten, niet verstandig.
Onbekend
ik kreeg de indruk dat het een goede voersnelheid nodig heeft omdat het me nu al broeigevoelig leek en gezien je met een smalle voergang je keus behoorlijk beperkt lijkt me een goede afweging belangrijk,
Onbekend
Denk dat er toch veel koudwatervrees is bij deze voersystemen, slijtage blijkt minimaal te zijn en anders heel makkelijk te vervangen volgens een man van Mullerup gesproken op beurs,in Denemarken werken ze er toch al 25 jaar mee ( toch Deense prikkers? ),stond er laats ook geen artikel in een blad van een Deen die een nieuwe stal gebouwd had en zijn oude Mullerup van tig jaar oud gewoon overgeplaatst had!
Denk dat evt. broei het enige probleem op dit moment is maar daar heeft Trioliet dan wel weer een oplossing voor!
Verder deze link nog gevonden:
[www.boerderij.nl]
En deze dan met zo'n uitmestsysteem op de voergoot ook handig met voerresten![www.cormall.dk](hebben wij wat gemist op zo???)
En op[www.veeteeltforum.nl]is er ook al veel over gezegd!
Onbekend
Zie dat link het niet doet nogmaals:[www.boerderij.nl]
Onbekend
Nee wil niet (bij mij) als je het volgende plak in de zoekbalk op [www.boerderij.nl]: Voerrobots @!#$ op binnenkort zeker negen systemen in de markt,dan krijg je een mooi overzicht van voersystemen
Onbekend
Ongelooflijk,waar al die rare tekens staan moet @!#$ staan of is hier een filter actief ?
Onbekend
Pffff ja dus............
Onbekend
grupstal bouwen en de koeien laten melken meer overzicht minste kosten
Onbekend
Mooi bedrijf, maar ik houd mijn twijfels bij automatisch voeren. Je moet het voer toch van de kuil naar de stal brengen, als ik bij mijzelf kijk dan ben ik 15 minuten aan het laden en 5 minuten aan het lossen, dit is alles wat je bespaard. Voer klaarzetten voor een paar dagen, ik denk dat het er uiteindelijk op neer komt dat het op zaterdag tot maandag klaargezet wordt. Een kritische boer zal tot de conclusie komen dat het voordeel van vaker voeren weggestreept kan worden tegen het nadeel van de broei in de bunkers.
Het bouwen van de keuken achter de stal is logisch voor de voerrobot maar als de stal vol zit kun je hem niet langer maken terwijl die melkstal bij 200 koeien lekker op gang komt en er volgens mijn nog wel 100 meer door kunnen. En die voerrobot zal van 300 0f 400 koeien ook niet wakker liggen. Ik denk dat je de voerkeuken dan beter aan de voorkant er naast kunt bouwen zodat je naar achteren kan verlengen.
De grootste tegenvaller komt natuurlijk als de boel versleten is. Over een jaar of 10 begint het onderhoud en over 15/20 jaar moet de hele installatie vervangen worden, dan ben je echt aan de beurt. In Canada zie je veel bedrijven die 20 30 jaar geleden torensilo's bouwden en stationaire mengers met voerbanden. vrijwel al deze bedrijven zijn daarmee gestopt, vanwege de hoge kosten.

Sjakie heeft wel gelijk wat een mooie dingen kun je doen als je niet op geld hoeft te kijken, maar je moet er wel goed over nadenken,
Onbekend
hoge kosten ,ik moet er niet aan denken als de boel weer op een zaterdag/zondag/feestdag stuk gaat of tijdens drukte
keep it simpleis mijn motto
Onbekend
Mooi bedrijf. Thuis mengen we vaak twee kuilen met elkaar. Hoe zou dit bedrijf dat doen. Er is maar één bunker beschikbaar voor het gras.
Onbekend
En niet te vergeten een prachtig -neem aan in plaatselijke stijl-gebouwd woonhuis,is toch veel mooier dan zo'n uit catalogus gekozen bungalow !!
Grasbaal
Leuk dat De Stelling ook zelf reageerd!, als toevoeging is het misschien handig om te weten dat de voorraadbunkers gelost worden met een kettingsysteem en niet met een lopende band. Hierdoor wordt mijn inziens vooral de broeigevoelige onderkant in beweging gehouden.
Grasbaal
Zoals ik het gezien heb kunnen er wel blokken kuilgras in worden verwerkt maar dan alleen met gehakseld gras.

Als dit bedrijf nog meer zou willen doorgroeien moeten ze niet naar achteren maar kunnen ze beter een stal ernaast zetten zodat de looplijnen naar de melkput niet te lang worden.
Grasbaal
Topdrukte bij open dag nieuw melkveebedrijf

door Michiel Schrader.

NIEUWLEUSEN - Publiek zoekt boer want de boer is in. Dat merkten afgelopen vrijdag en zaterdag Sandra en Gert Alteveer en hun jongere bedrijfspartner Bert Klomp van de gloednieuwe melkveehouderij De Stelling aan de Koedijk in Nieuwleusen. Bezochten op vrijdag naar schattingen al 1800 à 1900 bezoekers de open dag van hun nieuwe melkveebedrijf, de lenteachtige zaterdag daarop was het helemaal raak en liepen de totale bezoekersaantallen over de twee dagen gerekend volgens schattingen al snel boven de vijfduizend. Dat betekende vooral op deze superzaterdag moeilijk een parkeerplekje vinden in de buurt en later in de ruime trekkerloze stal was het geduldig mannetje aan mannetje schuifelen over de balustrade boven de melkkoeien. Tijdens de Open Dagen op De Stelling waar voor deze gelegenheid ook diverse nieuwe landbouwmachines werden tentoongesteld voor het massaal toegestroomde publiek, waren de meeste mensen vooral geïnteresseerd in de moderne snufjes van het melkveebedrijf zoals de volautomatische langs de koeien glijdende voerrobot de Rovibec, een machine die eerst zelf al het ruwvoer had gemengd.

Bron: [www.destentor.nl]
anonymous_1078

Vanwege een besparing op de bouwkosten en op de arbeid werd gekozen voor een automatisch gemengd ruwvoerverstrekking. De families Alteveer en Klomp kochten het eerste Rovibec systeem in Nederland. Fullwood verkreeg de exclusiviteit voor dit canadese product voor de europese markt. De degelijkheid (geheel RVS en hydraulisch aangedreven), de stroomrail, het lage stroomgebruik en de optimale manier van mengen waren redenen om te kiezen voor de ROvibec. Daarnaast kan de Rovibec aan beide zijden doseren zodat een wissel overbodig is.

Tekst: Mewitec bv

Video: Co Scholten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's open dag , stal , koeien , melken , jongvee , melkveebedrijf , stappenteller , rovibec en automatisch voeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
32