Geen soja uit recent ontboste gebieden

<b>Persbericht - Gezamenlijk programma

Nevedi, Vion, Friesland Foods, Kwetters en Gebr. van Beek Group willen geen soja uit recent ontboste gebieden
</b>
De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), VION Food Group, zuivelonderneming Friesland Foods, Kwetters en Gebr. van Beek Group gaan gezamenlijk een programma opzetten dat
waarborgt dat soja voor diervoeder niet afkomstig is uit recent illegaal ontboste gebieden in Zuid-Amerika. Het programma gaat lopen vanaf de eerstkomende Zuid-Amerikaanse oogst in 2009. In toenemende hoeveelheden zal de soja uit het programma worden verwerkt in diervoeders. Een door
de Nederlandse Raad voor Accreditatie erkend certificeringsbedrijf moet zorgen voor onafhankelijke borging van het programma.

Het initiatief past in het beleid van Nevedi, Vion, Friesland Foods, Kwetters en Gebr. van Beek Group om bij te dragen aan een maatschappelijk verantwoorde productie van soja en het verduurzamen van de sojaketen. In dit kader ondersteunen de organisaties ook de Ronde Tafel voor
Duurzame Soja (RTRS).

Dit is een internationaal initiatief van sojaproducenten, een groot aantal
verwerkende bedrijven en maatschappelijke organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad, bedoeld om de gehele teelt van soja in Zuid-Amerika en daarbuiten duurzaam te maken. De Ronde Tafel heeft nog tijd nodig om concrete criteria vast te stellen. Totdat deze criteria beschikbaar zijn wordt daarom bovengenoemd programma opgezet waardoor steeds meer soja in diervoeder wordt verwerkt waarvan kan worden gewaarborgd dat het niet afkomstig is uit recent illegaal ontboste gebieden.
Andere partijen, waaronder maatschappelijke organisaties, worden opgeroepen zich bij dit
initiatief aan te sluiten.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
vind dit een beetje hypocriet; wat als de eerste jaren na ontbossing aan andere werelddelen wordt geleverd die het niet zo nauw nemen op dit gebied. mag nadien de soya dan wel naar nederland komen? meer een media-actie dan daadwerkelijk "probleemoplossend te werk gaan"
Onbekend
En wat te denken over het controlebeleid in deze landen............ Dit is niet te controleren. Elk systeem van controle in dit soort landen laat de handel niet in de steek!
Onbekend
Wie bepaalt in een corrupt land of iets illegaal is. Kortom een waardeloos initiatief.
Onbekend
Ik ben niet naïef maar volgens mij moet je idealen hebben om de wereld te verbeteren (of niet slechter te laten worden) dat zijn we verplicht aan onze kinderen. Natuurlijk kan je allerlei redenen zoeken/vinden waarom deze actie niet zou werken maar daarom is hij nog niet waardeloos, in tegendeel ik vind het goed dat ze dit proberen.
Onbekend
Ik ben er voorstander van om de wereld te verbeteren. Als je werkelijk verbetering wilt moet akties houden die daadwerkelijk iets opleveren. Deze aktie lijkt meer op huichelarij . Als je iets goed wil doen moet je de import van soya verbieden want wie wil deze genetisch gemodificeerde rommel nog aan zijn dieren geven.
Onbekend
z
Onbekend
Natuurlijk geen dierlijke en geen soya producten meer, krijgen we in Nederland nog hongersnood.:Z
Onbekend
en ondertussen voorzitter van een jachtvereniging zijn?
Onbekend
Tsonge jonge, wat een geweldige bijdrage aan deze discussie.
Onbekend
Ach... als het resultaat maar goed is, die geitewolle sokken malloten zich voorlopig weer koest houden...
Onbekend
Als je het niet eens bent met een stelling kom dan met tegenargumenten en verlaag jezelfniet door te gaan schelden.
Onbekend
Je voelt je waarschijnlijk aangesproken,lees dan ook je eigen opmerkingen hierboven nog een keer.
Onbekend
Tja collega's, velen van u zijn kampioen korte termijndenken.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's amerika , soja , duurzaam , natuur en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1