Illustratie van: WillemsF

Qprijs - Voeren in loonwerk

Wat is jullie mening over het voeren in loonwerk?

Een loonwerker komt met een combinatie (trekker+FL+mengwagen of zelfrijdende) bij boeren om het vee te voeren. Er worden goede afspraken gemaakt. Boer of voervoorlichter geeft het rantsoen door wat er gevoert moet worden, en de loonvoerder doet de rest.

Voordelen: o.a.:
- Arbeids- en tijdbesparing
- Geen mechanisatiekosten
- Goed apparatuur dus geen oude bende.

Hebben jullie ervaringen met deze methode?
Wat vinden jullie ervan?
Waarom zouden jullie het wel, en waarom zouden jullie het niet doen?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/09/2008 19:25 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ter informatie beelden uit het archief:

<embed id="VideoPlayback" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" src="
video.google.com/googleplayer.swf/…
type="application/x-shockwave-flash"> </embed>

<embed id="VideoPlayback" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" src="

type="application/x-shockwave-flash">


4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/08/2008 20:05 door Co Scholten.
Wimsumar
Ik heb er geen ervaring mee, zou het ook niet willen want voeren is mooi werk wat variatie geeft in de dagelijkse bezigheden. De gras- en maiskuil mengen de koeien zelf wel. Maar als er dan toch een mengwagen op 't erf komt zal de voervoorlichter je ook dingen aanpraten dat er ook wat te mengen is met als gevolg dat er 2, 3 of misschien wel 4 extra opslagplaatsen voor ''bijproducten'' verschijnen.(Dus daar ga je weer: investeren en extra inkuilwerk). Bovendien is het voeren van bijproducten prijstechnisch vaak marginaal te noemen. Als dat aangekochtte voer dan ook nog in koeien komt die het niet verdienen (als gemakshalve slechts 1 mengrecept word gedraaid) is de winst helemaal ver te zoeken. Vraag jezelf ook af of de erfverharding dergelijk zware machines verdraagt (putdeksels, veeoversteekplaats van roosters in 't voerpad). Wat is overigens de uitgangssituatie? Met graskuil (evt. met mais) en brok via voerboxen heb je het met eenvoudige middelen relatief simpel, doeltreffend, goedkoop, betrouwbaar en duurzaam. Als je in bedrijfsreportages leest welke uitermate strakke tijdsschema's voer-loonbedrijven dagelijks afwerken (om ook nog wat te verdienen?) vraag je volgens mij teveel van de medemens.
hookwood
Wat een gelul wim. Je bepaald toch zelf wat je voeren wil. Dat is als voervoorlichter trouwens ook wel eens lastig, want dan ligt er spul wat minder goed bij de kuil past bijvoorbeeld waardoor er weer extra structuur of eiwit bij moet. Bijproducten zijn mijns inziens alleen interessant voor bedrijven die heel intensief zijn en daardoor krap in de ruwvoerpositie zitten. Verlaging van krachtvoerkosten door het gebruik van bijproducten heb ik eigenlijk nooit gezien. Zeker niet als je de bij behorende investeringen in opslag en verwerking meeneemt. Maar geef de schuld niet aan de voorlichter of de vertegenwoordiger als je je erf er mee vol hebt liggen. Jij beslist zelf of je het koopt of niet. Of koop jij alleen maar zaken omdat een ander het zegt?
Onbekend
Onzin Wimsumar,

Wij voeren al 20 jaar gemengd en willen niet anders. Voeren ook de laatste 10 jaar alleen gras, mais, luzerne of gzhooi, en mineralen en enkelvoudig krachtvoer in mengwagen. Niets geen extra silo's ed, want, zo geef je zelf al aan, een hoop extra werk en kosten, en weinig rendement.
Mengwagen is zeker terug te verdienen, mischien niet direct bij melkkoeien, maar zeker bij jongvee. Het is de enige manier op gzhooi of stro goed op te laten nemen door het jongvee, en ik zie dan ook door mijn werk buitenshuis vaak veel te vette pinken op bedrijven zonder mengwagen, puur door het uitselecteren van de structuur.
Wimsumar
Wouw zeg, dat doet pijn dat mijn reactie eerst als GELUL +ONZIN word bestempeld en vervolgens gaan betreffende reactanten zelfde argumenten gebruiken zoals ik ook heb aangegeven.P.S.:Ik doe nog niet zo lang mee met deze internet discussies want ik heb pas sinds 3 weken een computer en internetaansluiting.P.S.2: Daarvoor geldde voor mij hetzelfde standpunt als voor gemengd voeren met krachtvoervervangers: Ik wil het voor niks nog niet hebben.
hookwood
Mijn excuses voor het gebruikte woord Wim. Ik ben het met je eens met jouw argumenten, maar ik kan me als oud-voervoorlichter niet vinden in jou uitlatingen omtrent het aanpraten van bijproducten door de voervoorlichter omdat er toch een mengwagen staat. De boer bepaald wat er gebeurd en doet dit op basis van de argumenten die hem door deze en gene worden aangedragen. Een goede voorlichter zal hem de voor en nadelen van bepaalde richtingen geven.
Wimsumar
J.R.: Bedankt ,dit niveau houden we aan.
Onbekend
En hoe bevalt je computer?
Coen
lijkt mij voor Wim redelijk verslavend te werken
anonymous_78
Een goede voorlichter zal hem de voor en nadelen van bepaalde richtingen geven.

ik had eerst een voorlichter die zei je moet zus en je moet zo,dat zinde me niet en toen ben ik bij een voorlichter van brokking terecht gekomen (nu de heus) met deze man kan ik lezen en schrijven ,hij weet wat ik wil ,rekend verschillende voersoorten voor en adviceert,dringt nooit iets op,kortom een vent waar ik al 15 jar wat aan heb.qua prijs veranderen zegt mij niet zo veel omdat het voer bij iedereeen een andere samenstelling heeft.
hookwood
Ik ken hem vast en zeker.
anonymous_78
G. de P.
hookwood
Doe Gerrit de groeten.
Onbekend
Een heel verschil hoe jij met de melkprijs omgaat en met de voerprijs....
Onbekend
Beste Wim,

Inderdaad is niet jouw hele verhaal onzin, maar gemengd voeren heeft toch zeker zijn voordelen, die ik al genoemd heb. Wat ik wel onzin vind, is dat je dus om een mengwagen rendabel te krijgen, volgens de door jouw genoemde voorlichters bijprodukten moet voeren. Ik kan echter dit niet zeggen van mijn voorlichters, maarverschil moet er zijn. Trouwens, welkom op het prikbord, en wen er maar aan, af en toe doet het pijn, wordt er wat geschopt en geduwd op het prikbord, maar in vrijwel alle gevallen is het bij alle deelnemers bedoeld om iedereen scherp te houden, en nooit gemeen (ps bij gemeen op de man spelen moet Co ingrijpen...)
Onbekend
veel voordelen

makkelijker structuur voeren voordeel van structuur word door niet mengende veehouders onderschat
luzerne kan zonder mengen maar is veel duurder als gzh
kosten laten mengen zijn in onze regio (midden) 2-2,20 per minuut

komt op 1,2-1,8 ct per kilo melk
kun je zelf niets voor kopen als je tenminste tijd ook rekend en diesel niet te vergeten
reken is uit wat een flinke tweedehands trekker en shovel en niewe mengton kost !!hier werken ook hele volksstammen mee en daar praat niemand over
als het om kosten gaat moet je alleen een kuilsnijder hebben en niet mengen maar dan wil je uiteindelijk toch een beter rantsoen
er zijn zelfs veehouders met weelink hek of blokkenschuif die laten voeren dat zegt wel wat over voordelen lijkt mij

erfverharding is voor loonwerker toch al op orde bovendien hebben kleine bandjes van blokkenwagen ook hier en daar juist voor meer problemen gezorgd

voor kleine veehouders scheelt het een flinke investering
voor grote veehouders scheelt het veel arbeid

het is volgens mij net als met maaien zolang je eigen spul het nog doet en je zoon of buurjongen loopt er toch dan word er niet gerekend maar als er bij investeren in nieuw echt gerekend moet worden valt de beslissing vaak anders
hookwood
Ben je er trouwens nog niet uit?

Voeren in loonwerk


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/08/2008 10:07 door J.R. Jalvingh.
Onbekend
Wanneer een loonwerker dit voeren aanbied, is dit in de praktijk maar eenmalig. Wanneer zijn voermachine versleten is is er geen geld gereserveerd voor vervanging, omdat voeren in loonwerk niet rendabel is voor de loonwerkwer. Op dat moment staat de veehouder voor grote investeringen.
duitser
Typisch dat forum wordt ook geopend door Wolters. maar dan al in januarie.Ben je er nog steeds niet uit?
Onbekend
Ik ben nog volop aan het orienteren.

Maar ik heb nog even de tijd, dus vandaar.

Zijn discussies opstarten verboden dan om achter interesses en standpunten te komen?!
duitser
Zeker niet, discussies en orientatie is juist goed. Veel succes en laat het ons weten wat't wordt.
Onbekend
bij ons in de buurt voert er ook iemand in loonwerk, maar bedenk je 1 ding, wat meot je zelf nog doen, de kuilbult losmaken en dat is toch het vervelendste werk lijkt mij en de rotte plekken zul je zelf weg moeten halen anders wordt het voeren wel erg duur
Onbekend
In kuilen die je gebruikt voor melkkoeien heb je toch geen last van rotte plekken???
jansen2
wij doen het voor 2e jaar en we betalen 0,35ct per koe per dag ex btw.
mais
kuil
schroot
borstel
perspulp
5 verschillende producten dus en een halve emmer zout gemengd met mineralen
ik kan het er zelf niet voor doen.
Onbekend
@ Zandboer: Waar haal je die informatie vandaan?

Een fatsoenlijke loonwerker zorgt dat hij 2 man achter de hand heeft, mocht hij zelf ziek zijn o.i.d. Optimale zekerheid voor de veehouder dus.
En zorgt ook dat hij wat achter de hand heeft, hierbij kun je denken aan een goede mengwagen die je misschien tweedehands kunt kopen en verhuurd bij een boer, als je echt in nood zit als je eigen mengwagen kapot is heb je altijd wat achter de hand.
Dit zou ik tenminste zowiezo doen, wil niet dat de boer geen vertrouwen heeft, of in problemen komt te zitten.

En betalen per minuut lijkt mij persoonlijk dus niet wat. Zowel voor de boer als loonwerker niet. Boer gaat misschien telkens op z'n klokje zitten kijken, waarbij de loonwerker niet prettig werkt (lijkt mij).

Dan blijven er voor mij twee goede opties over:
- Betalen per koe per dag/keer, geen gejaag. Klein minpuntje kan zijn dat de koeien telkens geteld moeten worden.
- Vast contract.

En denk toch wel dat voeren in loonwerk rendabel zou moeten zijn. Hoe meer werk, hoe meer geld is het meestal, dus gewoon zorgen dat je goed bezet zit met het werk.
Eventueel kun je nog mengkuilen gaan maken als je nog niet vol zit.
anonymous_14
meng kuilen zijn niet zo handig want dan heeft hij ineens een dag werk en kan hij zijn vaste klanten dus niet helpen.
De lokale loonwerker hier, voert een paar weken neemt de gemiddelde tijd en dat worden de kosten per dag.
anonymous_14
Ik zie het ook niet zo zitten om te laten voeren, Je bespaart weinig arbeid. Zoals gezegd de kuil open maken doe je zelf, het restvoer opruimen ook. Het rotwerk zeg maar.

Ik ken ook boeren die de producten als mineralen meel ed. met de kruiwagen voor de mais kiepen zodat het minder tijd kost. Ik ga zelf nu een silo voorzien van een vijzel zodat ik de wagen er onder kan zetten om het meel in de wagen te draaien. dit kost misschien 1 a 2 minuten, weer 4 euro.

Wanneer alles kant en klaar is heb ik mijn 100 koeien ook binnen een kwartier gevoerd. Dit is dus mijn maximale tijdwinst per dag.

Het jongvee wordt vaak niet gevoerd door de loon werker. Hier moet je dus wel mechanisatie voor hebben. Mijn verreiker zou ik ook nooit wegdoen als ik niet hoef te voeren. dus geen winst. Ik heb maar 1 trekker dus die gaat ook niet weg. Mijn mechanisatie voordeel is dus een wagen met een catelogus prijs van ca 30000 euri. jaarkosten (geschat) incl rente + afschrijving 3000 euro.
365 * 15 minuten = 91 uur tijdwinst * 25 euro 2275 euro per jaar. Ik denk dat ik met mijn trekker en verreiker ongeveer 5 liter diesel per dag verstook om te voeren dit geeft 5 euro per dag dit is 1800 euro per jaar.

hiermee kom ik op een totaal kosten van 7100 euro incl arbeid, ik ben vast wat vergeten, maar daar word ik door jullie vast aan herrinnerd.

15 minuten per dag * 2 euro is 30 euro per dag *365 geeft 11000 euro per jaar en nog kosten voor jongvee voeren.

Ik zie het voordeel nog niet. Komt nog bij dat wanneer de loonwerker in de zomer 's ochtends komt en de koeien lopen net buiten, het voer een uur of 8 ligt te broeien voor de eerste koe een hap neemt en door de strakke planning kan hij niet bij iedereen 's middags om 4 uur voeren.
Onbekend
5 liter per dag voor verreiker en trekker is mijns inziens erg zuinig maar 15 minuten is dan ook erg snel je kan blijkbaar snel van verreiker in trekker springen en die kunnen dan ook op die plek blijven staan
Samen dus 20 liter per uur ?? (niet warmdraaien etc)
ps knoei je niet meer met verreiker of veplaats je beide machines naar andere kuil

beide draaien dus ongeveer 100 uur per jaar om te voeren moet hier geen kosten voor gerekend worden?

zelf verdien je in jou voorbeeld 4o euro per uur 4000 euro verschil gedeelt door 15 min per dag
das goed betaald

als je nu mijn opmerkingen van hierboven meeneemt waar kom je dan op uit
anonymous_14
Als ik alle kuilen open heb, geen restvoer dan kan ik in een kwartier voeren. Mijn vergelijking met een loonwerker die voert, normaal duurt het langer want er moet altijd wat tussendoor. De trekker staat op een vaste plek bij de graskuil, want daar heb ik het meest van nodig.
de trekker draait warm tijdens laden, 10 minuten stationair. (dat zijn geen liters) 5 minuten volgas, mengen en lossen. De verreiker draait warm tijdens het "niet voerwerk" Iedereen met een loader, voorlader of verreiker, weet dat zo'n ding de tijd niet krijgt om koud te worden. :-)

In mijn berekening staat 91 uur van 25 euro gerekend. In totaal verdien ik dus niks. maar ik geef ruim 6000 euro minder uit. Ik zal best wat vergeten zijn en als ik overal 20 minuten van maak en 10 liter diesel dan zijn die 6000 euro nog niet op. Daar komt nog bij dat de loonwerker niet op zondag voert maar op zaterdag voor 2 dagen. Zoveel voer past er alleen niet op mijn voergang....
Onbekend
wat ik mis in de berekening is dat mijn mengwagen die 2 jaar terug 37000 euro kostte nooit meer duurder word. hij is betaalt en blijft de komende 15 jaar gewoon even duur. zelfde geldt met de traktor en de verreiker. ook als ik meer koeien ga melken blijft het even duur. de loonwerker komt nu misschien wel voor 34 cent/koe/dag maar volgend jaar gaat dat omhoog en dat jaar daarop weer(logisch ook trouwens). maar ga je dan voor je zelf een rekensommetje maken 10 jaar vooruit dan is eigen mechanisatie altijd goedkoper.
Onbekend
dat een mengwagen tijdens gebruik niet duurder wordt, heb je helemaal gelijk in, JR.

zoals ik al eerder zei, ik ga niet schieten op een berekening, want daar zullen altijd discussies over blijven. het gaat er om of je het ziet zitten of niet.

ik heb vorig jaar een voorlichtings avond gehouden, waar ikzelf de manier van werken uit legde, een voervoorlichter de voordelen van gemengd voeren uitlegt, en een accountant uit rekende wat de voordeligste manier van groeien was, met andere woorden, per arbeids kracht zoveel mogelijk melken, zo efficientmogelijk boeren.
dan waren er vele keuzes om veel te melken per arbeidskracht, dat bijvoorbeeld een robot, personeel, waardoor je ook moest groeien, of mechanisatie uitbesteden. uit deze berekening bleek dat het uitbesteden van voeren een hele goedkope stap was, het kost immers geen investeringen, en de tijd die bespaard wordt (uitgegaan van een half uur per dag) kan gestoken worden in uitbreiding met een paar koeien of verbetering van het bedrijf, wat in sommige gevallen ook nodig kan zijn.

zijn verhaal ging dus ook niet over alleen de kostenkant, want dat bleef ook volgens hem een moeilijk verhaal, maar vooral over de opbrengsten kant.
hij durfde uit ervaring en harde cijfers (!!!) te beweren dat er bedrijven waren die door te laten voeren, het bedrijf zo konden laten groeien of verbeteren,dat de kosten meer dan dubbel werden weer verdiend. vooral de bedrijven die hun ziekte kosten omlaag konden brengen en daardoor in liters omhoog konden gaan, verdienen al snel het geld weer, en hebben dan ook nog eens minder werk en minder trammelant! En dat is ook wel wat waard, of niet?

MAAR....... nu haast ik mij erbij te zeggen dat het geen garantie is dat als je laat voeren dat dan alles goed komt!!!natuurlijk zijn er bedrijven die nu ook perfect hun bedrijf runnen, en het financieel heel goed doen, maar dat is dan ook niet mijn doelgroep.

Er waren op deze voorlichtings avond ongeveer 75 boeren, het merendeel vond het een leerzame avond, maar sommigen gaven wel te kennen dat ze toch zelf liever wilden blijven voeren, omdat ze het gewoon mooi werk vonden, of omdat ze niet de drang hadden om te gaan groeien. ieder z'n eigen keus, dat is het mooie van ondernemer zijn, maar in mijn ogen is het laten voeren een hele mooie manier van iets minder werken, terwijl op veel bedrijven het bedrijfsrsultaat ook nog iets kan stijgen.

En als laatste wil ook ff zegeen dat er 1 boer bij was die nu al 3 jaar liet voeren, en die zei dat er ook nog meer was dan alleen maar werken, hij gaf aan dat hij echt wel wat geld over had om meer bij zijn kinderen en vrouw te zijn, want hij vond dat dat onderbelicht was gebleven. zit denk ik ook wel een kern van waarheid in....

graag jullie reactie hierop?
anonymous_14
Ik vind dat laatste een schot naast de roos. Het pure voeren, wanneer je het redelijk gemechaniseerd hebt met betrouwbare machines, neemt zo weinig tijd in beslag en het is geen slecht werk ook. Als je zondag vrij wilt gooi je het er zaterdag voor 2 dagen neer, dat doe jij ook, toch arjan? en zo kun je altijd een dag vrijhouden.
Het rotwerk en waar de tijd in gaat zitten is de kuil open maken en het restvoer. Ik vind de tijdwinst dus net als de pure kosten geen argument. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat mijn voerwagen en verreiker samen een 60000 euro kosten en dat hoef ik dan niet uit te geven. Al heb ik wel iets van een loader of zo nodig dus 20000 verdwijnt direct weer.
Ik denk dat hier ook de winst zat van de boeren die gingen knallen als jij het erf op kwam rijden. Hun oude voersysteem paste niet bij het bedrijf en de koeien en ze vonden de investering te groot. Een gemengd en gewogen rantsoen, kan dan veel verbetering brengen. Vooral het wegen want ik weet uit ervaring dat als je zonder wegen iedere dag 1000kg mais voert je de ene dag 900 en de andere 1100 kg voert. Dit is maar zo 3 kg per koe per dag verschil en als je niet weet wat je voert hoe weet je dan hoeveel krachtvoer ze nodig hebben??? Als je het weegt weet je nog niet of elke koe het ook opvreet maar je bent een paar lichtjaar nauwkeuriger bezig.

Arbeids besparing is of iets wat een uur of paar uur per dag scheelt bv een melkrobot (andere discussie, dus niet op ingaan aub) of iets wat enorme arbeidspieken met zich meebrengt bv maaien en inkuilen. Daar kun je arbeidbesparen, niet op iets wat hooguit 20 minuten per dag scheelt.
Onbekend
ieder z'n eigen keuze, ik kan me voor stellen dat je toch een shovel of verreiker wilt hebben dat de keuze om ook nog zelf te gaan voeren niet zo'n grote stap is.beetje rare zin, maar ik denk dat het wel duidelijk is.

20 minuten of een half uur per dag, vind ik elke dag, 365 dagen per jaar best veel, maar het ligt eraan of je al erg druk bent, en net achter de feiten aan loopt, of dat je het er nog wel bij kunt doen.
ik draai nu met m'n trekker 2950 uur per jaar, als ik elke werkdag een half uur kan besparen = 132 uur. best veel, maar zoals ik al zei, het ligt aan je uitgangs situatie.

ik vond die opmerking van die man wel erg goed, omdat ik van mening ben dat je niet alleen maar hoeft te werken, maar daar mag je anders over denken. en 20 of 30 minuten klinkt niet veel, maar kan net genoeg zijn. en over het rotwerk dat je dan nog zelf moet doen..... sommigen vinde trekkerwerk ook rotwerk, dus dat is per persoon verschillend.
ik geloof dat het laten voeren niet voor iedereen geschikt is, zoals ik al een paar keer eerder heb gezegd, maar het is voor sommige bedrijven (gelukkig voor de loonwerkers) een uitkomst.

over het wegen: helemaal mee eens! ik geloof er heilig in dat je met wegen meer winst behaald als met mengen, maar volgens mij moet je als loonwerker altijd met een mengwagen komen, omdat je van alles tegen komt, en dan ben je met een mengwagen toch iets flexibeler.

@richard, hoe ziet jullie bedrijfssituatie eruit? qua arbeidsvoorziening en bedrijfsgrootte?
anonymous_14
Ik melk ruim 100 koeien, gemiddeld 1 dag in de week een hulp. Landwerk is vrijwel volledig uitbesteed. Voeren doe ik dus wel zelf.

Waarom voer jij met een trekker en heb je na 5 jaar pas een zelfrijder gekocht. Hoe laad je nu je voermengwagen? arjan..
Onbekend
voor richard,

ik heb toen gekozen voor de huidige combinatie omdat ik naat het voeren ook mezelf met trekker verhuurde, omdat je aan het begin niet genoeg klanten hebt om te voeren, en ik maakte ook mengkuilen, had daarom een getrokken wagen nodig.
en ik zag het frezen met een zelfrijder niet zo zitten.
dit alles met elkaar en (belangrijk voor wolters!!!)een beetje risico spreiding, stel dat het voeren na twee jaar niet echt van de grond komt en de mengkuilen wel, dan was ik daar mee verder gegaan, of andersom, maar het had ook zo kunnen zijn dat het helemaal niet van de grond kwam, dan hoefde ik alleen maar de wagen te verkopen, iets minder risico voor mij dus, en de aanschaf was ook iets lager dan een zelfrijder. dat alles met elkaar.
voor het laden en de manier van werken kun je het beste kijken op:

www.heersinkvoedertechniek.nl
Onbekend
bij goede afspraken ..moet ik even lachen

contractuele overeenkomst met vooraf bindende voorwaarden lijkt mij waardevoller anno 2008
Onbekend
hier een berichtje van een loonwerker die voert.
ik las dat een loonwerker die voert nooit wat kan verdienen, waar komt die wijsheid vandaan? we hebben een klein netwerkje van loonwerkers, en sommige doen het al meer dan 15 jaar, ik nu 5 jaar, als ik niets zou verdienen, dan deed ik het niet....

een berening maken over de kosten is altijd erg moeilijk, je kunt net zo lang rekenen tot het wel of niet uit kan, eigen tijd wordt meestal toch niet gerekend. in het voorbeeld van Richard overigens wel. en als er gerekend wordt worden vaak appels met peren vergeleken. vergelijk het laten voeren wel met een eigen mengwagen,niet met een krabbakje of iets dergelijks, anders is het een beetje naar je toe rekenen.
als je een reeele kostenberekening wilt maken, moet je inderdaad alles mee tellen, dus ook stalling, een paar keer een ritje naar het mech.bedrijf, en de tijd. vergeet de brandstof niet, 5 liter per uur is onhaalbaar, was dat maar waar...... hahaha 15 liter komt eerder. en een mengwagen voor 100 koeien voor 30.000? lever mij er maar een stuk of 10.
maar zoals gezegd, ik ga niet schieten op een berekening, heeft weinig zin.

je moet het als boer zien zitten of niet, ik ben overtuigd van de voordelen, gelukkig ook steeds meer boeren. ook het aantal loonwerkers stijgt, 5 jaar geleden waren het er nog maar 8, nu al 28! er is dus wel vraag. en elke maand belt wel een boer of loonwerker om te vragen hoe het allemaal werkt.
op dit moment heb ik een klanten stop, dus het geeft aan dat het (gellukkig) wel voorziet in een vraag, maar ik bestrijk een gebied van 350 boeren, nu 22 klanten, dat is dus maar een klein gedeelte. iedereen doet het op zijn eigen manier. en gelukkig laten er 22 door mij voeren.....

en de aanname dat jongvee niet door de loonwerker wordt gevoerd.....?......? als ze dat willen doe ik dat ook. niet zomaar dingen aannemen als je het niet zeker weet, anders wordt het wel een eenzijdige berekening.....
anonymous_14
Ik schrijf dat ik voor puur voeren 5 liter diesel per 15 minuten reken, dat is 20 liter per uur,
Mijn 85 pk trekker moet aardig zijn best doen om er 15 op te drinken en 5 liter voor een verreiker die veelal stationair of half gas loopt klopt ook wel.

mijn Trioliet wagen koste 3 jaar geleden iets meer dan 30000 euro ex btw. ik verkoop die dingen niet maar kijk op trioliet.nl voor een dealer bij u in de buurt.

Je mag van mij ook jongvee voeren maar dat doe je er niet gratis bij, of wel. Ik heb voor het gemak alleen met melkkoeien gerekend.

Je geeft helaas geen antwoord op argumenten dat boeren meel en mineralen voor de kuil gooien om het voor jou makkelijker en voor zichzelf goedkoper te maken. Je verteld ook niet wat jou prijs is voor het voeren en hoelang je gemiddeld werk hebt per bedrijf. en bij hoeveel boeren je ook jongvee doet.
Mijn mengwagen is in die 3 jaar 1 keer bij het mechanisatie bedrijf geweest om olie te verversen. hij staat altijd buiten dus stalling rekenen we niet.

Joh ik vind het prima dat je voert als loonwerker maar ga niet een verhaal ophangen alsof we dom zijn als we het zelf doen.
Onbekend
rustig rustig.... dat viel toch nog wel mee? beetje discussie mag toch wel vragen op roepen? ik zei volgens mij heel duidelijk datiedereen het op z'n eigen manier mag doen, als dat niet duidelijk was, dan zeg ik het hierbij!
het is jullie eigen geld, en eigen tijd, jullie mogen natuurlijk zelf weten hoe en wat jullie ermee doen. ik geloof in mijn verhaal, dat zal niet iedereen met me eens zijn, dat snap ik best, ik ben het niet altijd met anderen eens, dat is juist het mooie eraan!

de overweging om wel of niet te laten voeren heeft (bij mijn klanten) meestal een andere reden dan financieel. tijdgebrek is de grootste reden. de éne boer vind dat ie met 40 uur genoeg heeft gewerkt en een ander is met 100 uur nog niet druk genoeg. daarom is het percentage boeren waar ik voer ten opzichte van het aantal dat ik in mijn werkgebied heb zitten ook zo klein.
anonymous_14
"de overweging om wel of niet te laten voeren heeft (bij mijn klanten) meestal een andere reden dan financieel. tijdgebrek is de grootste reden"

Dit vind ik een heel belangrijke zin...

Maar jij schrijft over een klantenstop, dit is wel riskant een boer moet voeren en ik neem aan dat jij onderweg niet veel collega's tegenkomt. Iedere boer die jij afwijst zal dus zelf investeren in een voertrein. Wanneer hij dat goed doet, is hij voor 15 jaar klaar. Niet elke boer ziet het zitten om te laten voeren, ben je niet bang dat je straks geen nieuwe klanten meer vind, als er een afvalt.

34 cent per koe is stevig, komt voor mijn bedrijf op ongeveer 34 euro per dag en nog wat droge koeien ga je al bijna richting de 40 euro.

13 minuten gemiddeld 22 boeren geeft 286 minuten = 4 uur en 3 kwartier. hoelang ben je per dag onderweg incl reistijd. en op zaterdag?

40 euro * 22 boeren is 880 euro/dag /4,75 uur is 185 euro per uur, wie zei dat een loonwerker niets verdiend.

Dat laatste was een grapje van mijn kant.
Onbekend
als ik zoveel verdien waar blijft al dat geld dan? toch het meissie maar eens aankijken.....hahaha

ik voer ongeveer 2,4 boeren per uur.
als ik 22 boeren heb ben ik inclusief pauze ongeveer 10,5-11 uur per dag aant voeren. meer kan gewoonweg niet, je bent dan alle flexibilteit kwijt, als er iets kapot gaat of als ik onderhoud moet doen. afgelopen winter 's nachts het onderhoud gedaan, is geen succes....
asl ik zelf een dag niet kan voeren en ik 1 vanmijn jongens laat voeren, zijn ze nog veel langer bezig, het moet voor hun ook leuk blijven.
ik had het ook liever anders gezien, dat je aan alle vrag kunt voldoen,maar op een bepaald moment is het goed.
je kunt beter goed werk leveren, dan dat je alles afraffelt om maar 1 of 2 klanten meer te hebben.
in de afgelopen 5 jaar is er 1 boer afgevallen, als mijn klanten niet helemaal stoppen met melken, dan ben ik er niet zo bang voor dat ze er mee stoppen.
en als een boer met de handen in het haar zit qua arbeid of andere problemen op het bedrijf, dan willen ze (begrijpelijk) de mengwagen wel verkopen, of inruilen. (zo hebben 3 klanten vanmij het ook gedaan, vrij nieuwe wagens op markplaats gezet)

hoe ziet jouw bedrijf eruit? omvang en arbeidsaanbod? en hoe voer je nu? verreiker met wat?
Onbekend
sorry, 5 liter per uur had ik verkeerd gelezen.
ik ben blij voor je dat je mengwagen niet vaak bij het mech. bedrijf komt, maar ik heb nu ook klanten die met vrij nieuwe machines (te) vaak bij de dealer stonden, dat was voor hun de reden dat ze nu laten voeren. maar daar zit per machine, maar ook per gebruiker erg veel verschil tussen.
ik wil ook wel graag alle antwoorden geven die me gevraagd worden, maar dan werd mijn verhaal wel erg lang....
maar hierbij:
de helft van de boeren die minaralen voert legt de mineralen kaar, de anderen voeren ze uit een silo, kan ik onder rijden, ik voer per koe per dag, richtprijs is 34 cent. het kan zowel omhoog als omlaag, ligt aan het aantal koeien, de ruimte, dus hoe snel ik kan werken. er zitten uitschieters bij van 40 cent/gve/dag en van 29 cent/gve/dag. een groot verschil dus.
bij 6 boeren voer ik ook het jongvee, is een afweging van de boer zelf, ook niet elke boer heeft nog jongvee. ook hiervoor geldt een richtprijs van 34 cent per grootvee eenheid. gemiddeld ben ik 13 minuten op het bedrijf.
ik heb zelf nu ook een nieuwe trioliet besteld, prijzen ziijn in een paar jaar met meer dan 20% gestegen..... de laaste 6 maand alleen al 15 %.... maar dat is bij ieder merk.
de groeten, en als er meer vragen zijn dan lees ik het graag! het was niet mijn bedoeling iemand te kwetsen, maar dat kan ik ook niet opmaken uit mijn reactie.
Onbekend
eh loonwerkers stijgen?

stijgen in prijzen en streken bedoel je zeker

waar staat dat dan?

ik moest bij de discussie faillisement gelijk aan de loonwerkers denken
Onbekend
ik zal even terug gaan naar de vraag van Wolters,

ik denk dat je er goed aan doet om je zoveel mogelijk te verdiepen in de materie, maar daar ben je volgens mij al aardig mee bezig!
volgens mij doe je er goed aan om een info avond te organiseren, volgens mij werkt dat het beste, omdat je dan duidelijk kunt uit leggen wat en hoe je het van plan bent, en laat dan ook anderen aan het woord, voorlichter, accountants, loonwerkers, boeren die al laten voeren enz enz.
en vraag via een enquete formulier ofzo of je nnog een keer bij de boeren langs kunt komen. zo kun jij mooi peilen of er intresse is, en of jouw investering rendbal kan worden.
eerlijk gezegd lijkt me dat voor jou beter dan een forum, omdat jou doelgroep bij jou in de buurt zit, en niet door heel nederland. (maar ook op een forum komen intressante opmerkingen naar voeren....)
en of er intresse is in het laten voeren kan per regio erg verschillen. (bedrijfsomvang, afstand tussen de bedrijven enz enz)

verder kan ik het je alleen maar aanraden, het is erg mooi werk, maar het begin kan erg moeilijk zijn!!

dat komt omdat het niet voor iedereen geschikt is, en vooral als je de eerste bent in jouw regio, iedereen eerst de kat uit de boom kijkt. (had ik ook gedaan) maar ook veel boeren hebben nog een systeem, en hoeven er pas over na te denken als ze aan vervanging toe zijn. dat kan dus soms wel jaren duren! dus je moet een lange adem hebben!
Onbekend
@cactus,
ik begrijp dat je geen goeie ervaringen met loonwerkers hebt? verklaar je nader, want zo snapt niemand het!
dat zijn antwoorden waar niemand wat aan heeft! zeker wolters niet, en ik denk dat hij dit onderwerp heeft geopend om er wat van te leren!
Onbekend
mensen, allerlei reacties, ook veel over melkprijs.
ik twijfel over het laten voeren of de hele ''trein'' zelf aanschaffen.

wat mijn interesse heeft mbt deze discussie:

wat betalen jullie voor het voeren in loonwerk?
ik lees één keer 35 cent per koe per dag. is dit ook op zondag voeren?
zijn er andere prijzen?
of per uur? en hoeveel worden er dan gevoerd per uur?

groet flip
Onbekend
Flip, de prijs hangt natuurlijk van je kosten af.

o.a.: Loon, diesel, afschrijvingskosten, etc...

Hoe langere afstanden je moet rijden, hoe hoger de kosten zijn.
jansen2
ja 7 dagen per week
jansen2
ik zie als grootste probleem het ziektegedoe bij uitbraken van mkz enzo.
standstil? koeien laten verhongeren.
Onbekend
ik kan je wel vertellen wat ik vraag: richtprijs van 34 cent per GVE per dag. dan kom ik 6 dagen per week. de exacte prijs is afhankelijk van de grootte van de veestapel, de ruimte op het bedrijf, en of het een beetje op de route ligt, varieert de prijs tussen de 29 en 40 cent per gve per dag. pas op het bedrijf zelf kan ik een exacte prijsopgave doen, maar daar zit het zo'n beetje.

over MKZ en dergelijke;
was ook een zorg van mij voordat ik er mee begon. ik heb met boeren en loonwerkers gepraat die in 2001 ook al lieten voeren, en die zeiden allemaal hetzelfde, als er een standstil is, kopen of huren we een simpel voersysteem om de tijd te overbruggen.als het nodig is kan dat dus altijd. je dieren laten verhongeren vind ik een beetje rare opmerking, ik kan me niet voor stellen dat je zelf niet naar andere oplossing had gezocht als het zover was gekomen.
maar meer boeren vinden dit een (te) groot probleem en laten daardoor niet voeren. is dus wel een aandachtspunt voor wolters!
Onbekend
hoevaak gebeurd dit nou? en inderdaad daar zijn genoeg oplossingen voor, je huurt wat
anonymous_14
Een totale standstill duurt hooguit 3 dagen. Daarna is beperkt transport mogelijk, alle kippen en varkensboeren zullen anders de dieren wel moeten laten verhongeren als de bulk leeg is.
Er is wellicht ook wel een buurman waar je de machine kan halen, zonder over de openbare weg te hoeven. Ik denk dat je dan de discussie nog wel aan kan gaan met oom agent.

Het is voor jou (arjan) misschien wel handig om uit te zoeken of je niet in die cathegorie valt net als mengvoederleveranciers en de melkboer.
Onbekend
en wolters?
al iets wijzer geworden?
Onbekend
Wijsheid komt met de jaren he...(zeggen ze)

Ik had deze week kennismakingsweek op de CAH, daarom had ik niks van me laten horen.

In ieder geval iedereen al bedankt voor de informatie en meningen.
Hopen dat ik er in de toekomst wat aan heb.

Nu het werk eerst maar is een keer in het echt meemaken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , boer , loonwerker en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
22