Illustratie van: de-wit

Broeiremmer in mais

Heb dit jaar (vorige week)mais laten hakselen,en broeiremmer,laten toevoegen,door gehele silage,in mijn geval Pioneer 11A44,kosten ongeveer 90€ per ha,( heb rekening nog niet)
Ben gelijk begonnen met voeren ,het lijkt goed,geen broei!!!???,Bult vooraan meter hoog,en voer snelheid nu 2 m per week straks 1m per week.
Bulten aangereden met shovel en trekker,2 bulten tegelijk gemaakt,zo dat shovel altijd door kon rijden,en tijd die ik had reed ik andere bult met trekker aan!
Maar mijn vraag: zijn er meer mensen met ervaringenvan toevoeg middelen door de gehele silage in mais?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Een bult is losse bult andere in sleuf silo,gebruikte in verleden wel vaak broeiremmer voor toplaag,is ook maar een probeersel van mij om de gehele silage te doen,weet wel dat broei veel vem kost....tijd zal het leren wat wijsheid is..
Onbekend
Ik ken een collega die zelf wat broeiremmer slikt als hij een delegatie van de AID op bezoek krijgt.....
Het lukt hem om dan de hele dag koel te blijven...
Wimsumar
Beste WIELO: U geeft een voersnelheid aan van +/_ 1 meter/week. Met mais in een sleufsilo kan dit goed,ook zonder toevoegmiddel, mits heel voorzichtig uitgekuild word, d.w.z. iedere dag alle losse mais weghalen. Bij een "gewone''kuilhoop zullen de zijkanten waarschijnlijk wel warm worden en is een conserveermiddel verstandig. De kosten zijn niet dramatisch hoog maar het komt er wel bij! WIELO: geef even aan of in een sleufsilo of ''gewone hoop''is gekuild.
Wimsumar
Beste WIELO: Vertrouw op uw eigen ervaringen en als een toplaagbehandeling (zijkanten losse bult) volstaat dan hoeft de rest niet.
Wimsumar
Beste P.P.: Helemaal mee eens. Zeg P.P. u heeft vrijdag de mais laten hakselen, wat was de opbrengst?
Wimsumar
Beste PP.: Gefeliciteerd met zo'n opbrengst, daar neem ik voorbeeld aan. Met snijmais kun je pas tevreden zijn als je 20 ton d.s./ha oogst. Welk ras was het ? Wat het bemestingsniveau betreft hetvolgende: Bij 20 ton d.s.opbrengst heeft het gewas ongeveer 288 kg N, 110 kg P205 en 360kg k20opgenomen, dit was door u ruim (maar niet buitensporig!) toegedient. Nogmaals:
Wimsumar
Beste PP: Dat is het Pioneer ras PR39F58, inderdaad een opbrengsttopper. Voor herhaling vatbaar, ik heb dit ras ook al voor het derde jaar. Nu in vergelijking met Lafortuna en Sarabande, van ieder ras 2 rijen in de zaaimachine (3*2). Ze gaan vrijwel gelijk op. Door het lage bemestingsniveau (15 ton d.s. evenwichtsbemesting) van +/_ 42 m3 r.d.m. + 150 kg NP 20 +20 is het nu helaas rijp, geschat bijna 30%, genoeg om perssap te voorkomen (v.a. 25 😵 . Droger heb ik het liever niet.
Wimsumar
Beste Melkveehou: Er zijn ook wel middeltjes om een A.I.D.-er koel (lees KOUD) te krijgen.
anonymous_225
Ik heb de loonwerker er naar gevraagd en het koste circa 100 euro / ha en dat is mij veel te veel, temeer omdat ik nooit geen broei heb bij een voersnlheid van 1 mtr / week. Moet er wel bij vermelden dat ik vrij groen laat hakselen (30 % ds ? ) en met een gronddek werk. Bevalt me beter dan zo droog want mijn ervaring is dat ze die veel beter willen vreten dan dat droge spul. Maar ik zeg niet dat ik het goed doe maar bevalt me gewoon het beste en wat goed is moet je niet veranderen.Misschien dat het voor of tegen de boterzuurwel goed is maar daar heb ik ook geen last van. Kortom, ik vond het zonde van de centen. Tis wel BIJNA een kwart van de hakselprijs wat er bij komt.
anonymous_225
Beste Wimsumar, ik hoop dat U mij gelooft maar ik had een geschatte opbrengst die lag tussen de 65 en 70 ton / ha. Dit klopt denk ik aardig als ik kijk naar de voorgaande jaren. Ik had nu een ras met een zeer hoge opbrengst en 22-4 gezaaid met 50 m3 rvdm 200 maismap metextra P2O5 en 100 kg kali 40 en 100 kg N. In uw ogen denk ik een forse mestgift maar mais kun je halverwege het seizoen niet herstellen wat bemesting betreft en ik wil niks aan het toeval overlaten. Dan strooi ik liever op grasland wat minder , dat kun je met een volgende gift als het nodig is wel weer herstellen
anonymous_225
Het was iets van ?????58 maar de exacte naam weet ik niet. Het is van een teler die behoorlijk inzet op het stay green effect. Trouwens, bij welk ds gehalte denk je dat er geen vocht meer uit de kuil met zanddek loopt,die van mij was nl knap groen maar de korrel was rijp en zie gelukkig geen vocht naast de kuil.
anonymous_225
Vraag hem eens naar de prijs.Lijkt mij ook wel wat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer en broeiremmer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN