Bel Leerdammer en Lyempf willen af van Parco-boeren

Kan iemand vertellen hoe dat in elkaar steekt?
Een leveranciersvereniging die aandelen heeft?
En wat voor melkprijs krijgen deze boeren nu?
Bel Leerdammer en Lyempf willen af van de ruim 180 boeren die lid zijn van leveranciersvereniging Parco.

Dit bevestigen leden van de vereniging. Officieel heet het dat beide bedrijven afwillen van hun aandelen in Parco BV. Het overgrote deel van de aandelen en de bijbehorende melkstroom (totaal 90 miljoen kilo) is in handen van Bel Leerdammer. Dit bedrijf heeft sinds twee jaar ook het voorzitterschap en secretariaat van Parco in handen.

Directeur Mark Tettelaar van Bel wilde vandaag nog geen commentaar geven op het nieuws. Morgen komt er een persverklaring.

Jaap van der Heg, de laatste boerenvoorzitter van Parco, is teleurgesteld. "Toen de melkprijzen stegen naar de 50 cent, vochten ze om ons. Nu voel ik me een tweederangs leverancier." Waar ze precies aan toe zijn, weten de Parco-leden nog niet. De brief die ze hebben ontvangen, vinden ze vooral weinigzeggend. Van der Heg weet alleen dat een opzegtermijn geldt van een half jaar.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Parco boeren beuren gewoon Leerdammer melkprijs, het gaat hier ook niet om een echte leveranciersvereniging. De meeste leden weten amper dat ze niet rechtstreeks aan Leerdammer leveren. Eigenlijk is het meer een aankoopvereniging van vroeger Nestle Leerdammer en Nutricia, Deze kochten samen dus als parco melk in. Nu zijn dat Leerdammer en Lyempf. Het gaat hier dus niet om boeren die bewust op de vrije markt leveren. Parco bestaat ook al erg lang. Eigenlijk wordt het bestaan van"Parco" nu gebruikt om een gedeelte van de leveranciers als tweederangs leveranciers te kunnen aanmerken. om ze zo af te kunnen stoten.
Onbekend
Leerdammer gaat de melkaanvoer dus behoorlijk aanpassen, vooral in Schoonrewoerd. tis te hopen dat de markt er over een half jaar beter uitziet voor de betreffende veehouders, hoewel ik me niet kan voorstellen dat de aandelen zo snel verkocht zullen worden.
Onbekend
Hola een zuidenwind met problemen over nederland
Onbekend
tsafarmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het lijkt er op dat weer een groot aantal
> veehouders aan de dijk worden gezet door hun
> (particuliere)zuivelaar, omdat ze goedkoper op de
> spotmarkt kunnen bijkopen.
> Er zijn dagen dat ik me toch wel veilig voel bij
> m'n coöperatie die afnameplicht heeft van haar
> veehouders, en dat niet zo maar kan beëindigen.

Dus de kans voor de ddb om zich voor het eerst echt nuttig te maken,en alle melkleverende boeren op een lijn te krijgen tegen zo'n fabriek.Want wie volgt.
Samen sta je sterk,maar dan hoor je ze niet.
Onbekend
Pas maar op tsfarmer,friesland-capina moet ook nog melk afstoten van mevr kroes
Onbekend
heb even watleerdammerinfo s opgezochtstaat er boven aan leveranciers van leerdammernu zijn we in een keer parco leveranciersklopt van geen kant
Onbekend
Schijnen ongeveer 240 leveranciers van Leerdammer te zijn op de Veluwe, maar je melkafzet loopt geen gevaar; je gaat,als er tenminsteeen koper voor is, naar een andere fabriek.
Onbekend
Op een extra vergadering in de herfst van 2007 hebben ze ons een goede melkprijs beloofd als we bleven leveren aan Leerdammer. Ze beloofden toen 3 jaar lang minimaal de Cono prijs of in ieder geval de gem. melkprijs van de top 5 van
de melkfabrieken. Deze 3 jaar zijn nog niet om, dus als we aan een andere fabriek moeten gaan leveren, moeten ze deze belofte nakomen.Wat me ook opviel is dat we eerst ons melkgeld rechtstreeks van Bel-Leerdammer kregen uitbetaald, en de laatste tijd via Part.combinatie melkinkoop Parco. Dus ze zijn er al langere tijd mee bezig.
Onbekend
precies is mij ook opgevallen

en toen ik een paar melkmalen in de put liet lopen waren ze er als de kippen bij om mij een brief te sturen dat ik leveringsplicht had. stelletje boeven

ik zal blij zijn als ik van ze af ben waar ik ook terecht kom. Ze zijn gewoon niet recht door zee.afrspaak is afspraak maar dat is in frankrijk (bel) anders blijkbaar
Onbekend
nestle leerdammer en nutricia hebben in het verleden leveranciers van kleine fabrieken overgenomen en in een gezamelijke aankoopbv gestopt
hier haalden ze naar behoefte melk uit

eerst nam nestle 80 % van de melk en deed volgens afspraak dan ook de melkafrekeningen etc.

later ging leerdammer meer afnemen en nestle droeg haar aandelen parco over aan leerdammer die dan ook de uitbetaling ging verzorgen

toen een groot deel van de parco leveranciers die het bij nestle veel plezieriger ervaarden erg onstuimig werden op de vergadering vorig jaar werd er direct geschermd met leveringsplichten werd er beterschap belooofd voor minimaal 3 jaar want ze hadden de melk nodig ivm groei van de productiecapaciteit

ziehier hoe makkelijk mensen kunnen draaien als gevolg van korte termijn politiek.
nu makkelijk van 200 boeren afkomen en straks weer voor 50 ct op de spotmarkt aan kopen en dan weer bij campina boeren leuren om over te stappen (zijn er in dit gebied vorig jaar twee naar leerdammer gegaan (weet niet of ze bij parco zijn ondergebracht)

ik zal hun manier van omgaan met leveranciers zeker niet missen, melkprijs misschien wel
Onbekend
nou wally heb met adrie v dijk gebeld ALLES wat na parco is gekomen mag blijven daar konden ze niet van afdus dat is lekker l
Onbekend
Die Tettelaar moeten ze een gigantische schop onder zn hol geven, zo hard dat ie van schrik de waarheid een keer gaat spreken!
Onbekend
oud voorman roelofsen is het niet eens met afscheid van parcoboeren ,en hij zit tegenwoordig weer paar dagen in de week bij leerdammer ben benieuwd of hij nog wat in de pap of melk te brokkelen heeft
Onbekend
Ben zeer benieuwd hoelang desbetreffende boeren aangeschreven worden als parco boer bij bijv. melkafrekening. wie weet dit?
Onbekend
geen idee, maar als roelofsen terug is, dan is er wel meer aan de hand. Scheelt in ieder geval weer een geluidsinstallatie met de bijeenkomsten door zijn luide stem!!
Onbekend
roelofsen is al heel even terug hoor .nadat voogt weg ging maar hij zit ook bij vreugdehil .en we krijgen van af begin melkafrekening van leerdammer met parco logo in linker hoekjeinfo eerst aan leerdammer leveranciers nu in een keer parco leveranciers idem met bij schrijven van melkgeld op bankrekening
Onbekend
ik ben een echtevan Heel/Salland/Leerdammer boer en had het idee dat Parko verleden tijd was en dat alles Leerdammer was, maar dat is dus niet zo. Blijkbaar is daar iets met de overgang bewust/onbewust gemeld in het contract. Ik vraag me ook af of dit werk is van de Parko of Leerdammer kant komt.
Ik ben niet echt bang dat jullie melk niet meer opgehaald wordt, maar dat weet je nooit 100% zeker, zeker niet bij een particulier. Ik vernam ook dat Leerdammer momenteel veel melk niet kan gebruiken en dus verkoopt.
Onbekend
Er blijkt al een vervanger voor Voogd aangenomen te zijn, een of andere snelle jongen, belooft niet veel goeds...Roelofsen zal waarschijnlijk snel het zinkende schip verlaten, hij was een noodgreep totdat vacature Voogd was ingevuld zoals nu het geval is!
Onbekend
Volgens adviseur vd rabo die gebeld heeft met leerdammer blijft tot 1 jan 2010 alles obv huidige afspraken doorlopen. Als er dan nog geen koper is veranderdvoor de parco boeren alleen de uitbetaal systematiek(nu gekoppeld aan oa cono). Maar de uitbetaalsystematiek van de leerdammer boeren verandert ook per 2010. Dan zal de ergste crisis wel voorbij zijn en voorlopig komt er toch waarschijnlijk geen koper. bovendien beuren we over enkele maanden allemaal dezelfde lage melkprijs omdat iedereen omlaag gaat.
\
Onbekend
klopt leerdammer heeft melk te veel en moet die op spotmarkt met verlies kwijd .maar welke fabriek niet ,spotmelkprijs ligt niet voor niks op zn gat.wordt te veel op aangeboden. dus is mooie manier om ons te wippen
anonymous_6
Die varkenscyclus zitten we nu al in Casey. Het ene moment 50 ct voor de melk, ut andere moment de helft...
Grootste manco; wij zitten nog met een duur kwotumsysteem waar gigantisch veel geld in verdwijnt. Dat heeft de varkenshouderij niet.
En juist die combinatie van melkprijsfluctuatie met de quotering, helpt onze sector een heel eindje om zeep...
arie.j
Een jaar geleden bij Leerdammer grote ophef over Steegro die "Zomaar" wilde vertrekken.
En een belofte om de melkprijs aan de hoogst betalende cooperatie (Cono) aan te passen.
Dat allemaal in het kader van de angst dat melkveehouders zouden vertrekken.

De tijden zijn drastisch veranderd, dat weten we.
Of de mensen van de flexibele quoteren dat tijdig genoeg hadden in gezien om er met verruiming en korting op te reageren?
Ik geloof er niets van.
Twee jaar geleden waren ze tegen quotumverruiming, bij de hoogste prijzen waren vervolgens tegen, en nu zijn ze ook tegen.
Dus zo flexibel zijn ze niet.
Het LEI heeft een rapport over het effect van de huidige economische crisis op de landbouw.
Daarin staat als oorzaak van de huidige extreem lage prijzen:
<<"Voor een deel kan de prijsdaling van graan en zuivel worden toegeschreven aan de kredietcrisis, maar deze is ook het gevolg van een aanbodreactie op de veel hogere prijsniveaus, zoals die bestonden tot in het voorjaar van 2008.">>
Misschien kan Sieta en Peter dat ook eens lezen, als oorzaak van de lage melkprijs komt het woord quotumverruiming niet eens voor.

ZIE[www.potatopro.com]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/02/2009 23:12 door arie.j.
Grasbaal
<img alt="Opslaan-0030.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="670" height="966" />

Bron: Nieuwe Oogst
casev
Hoe moet dat dan straks na 2015,alswe de ``varkenscyclus`` in gaan.Volgens mij zijn je ledenbewijzenvanfcdf/campinadan goud waard !
Wimsumar
Beste Arie J.: Ik leesdat Bel en de Lyempf de enige beide aandeelhouders zijn, de aangesloten leveranciersvereniging niet.
anonymous_46
Juist J.R. zo had ik het ook begrepen, er stond elders op het prikbord ook al zoiets van verplicht af stoten van leden, maar dat is idd niet aan de orde (vlgs mij)... Blijft natuurlijk wel trieste zaak, maar goed niks aan te doen. Hopen dat er nog ergens een dwarsstraat te vinden is om de fabriek met de goede marges nog deels in bezit te houden, al dan niet via een samenwerking of iets dergelijks...
jan.1
Het is allemaal kortzichtig ,eerst vd boeren vorig jaar en nu weer de particuliere zuivelaar die de leverancier aan de kant zet.Zijn we allemaal vergeten dat het heel snel kan veranderen,kijk maar naar de states ,daar zakt de melkproductie als een plumpudding in elkaar.Het kan zomaar zijn dat er een tekort onstaat aan het eind van dit jaar......
hookwood
FrieslandCampina moet helemaal geen melk afstoten. Er hoeft geen boer weg. Ze moeten alleen melk doorleveren aan derde partijen. Maximaal 1,2 miljard kg. Deze melk kost de afnemer de garantieprijs -1%.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/02/2009 12:01 door J.R. Jalvingh.
anonymous_651
dan ben je dan mooi klaar mee als veehouder.
anonymous_973
Het lijkt er op dat weer een groot aantal veehouders aan de dijk worden gezet door hun (particuliere)zuivelaar, omdat ze goedkoper op de spotmarkt kunnen bijkopen.
Er zijn dagen dat ik me toch wel veilig voel bij m'n coöperatie die afnameplicht heeft van haar veehouders, en dat niet zo maar kan beëindigen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , lyempf , leerdammer en bel leerdammer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2