Lower nitrate leaching from dairy cattle slurry compared to synthetic fertilizer calcium ammonium nitrate applied to grassland

Dit onderzoek is door Herman de Boer (Wur) uitgevoerd met financiering van het Mesdagfonds .
De uitkomsten van dit onderzoek zetten de discussie over gebruik van dierlijke mest en kunstmest in een ander daglicht dan tot nu toe.

Rundveedrijfmest geeft minder uitspoeling dan kunstmest.
Niet aangetoond in een proef van een paar weekjes zoals vorige onderzoeken.
Maar in een langdurige proef van circa 2 jaar.

De resultaten waren al ruim een jaar bekend maar nu is de internationale review ook gereed en daarmee kan het in de richting van de overheid en de adviserende CDM worden ingebracht en moeilijk te negeren.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Nu wordt het spannend en draait het om interpretatie.
Moet de kunstmest norm dan ook nog maar verder omlaag?
+4
jan-cees
@Noorderling Wij hadden het onderzoek op gestart om meer ruimte voor dierlijke mest te krijgen door het aandeel kunstmest te mogen omruilen voor dierlijke mest.
Dat was niet mogelijk want de Commissie Deskundigen Meststoffenwet wees die optie af vanwege jaren 70 en 80 onderzoek waarbij kunstmest beter uit de bus kwam dan dierlijke mest aangaande benutting.
Dat waren allemaal relatief kortlopende onderzoeken welke nu door dit meerjarige onderzoek een sterke nuancering krijgen en een nieuwe kijk op de materie die gunstiger is voor dierlijke mest dan voor kunstmest
Noorderling
@jan-cees
Dat worden wij wel eens, maar interpreteert diegene die aan de knoppen draait hetzelfde, dat is waar het om draait. Je kunt aan de hand van de constatering verschillende conclusies en "oplossingen" bedenken.
bio boer
@jan-cees benutting of uitspoeling is niet het zelfde natuurlijk
jan w
@Noorderling
Volgens het Waterschap |Rijn en IJssel kan het gebruik van dierlijke mest flink omhoog, dit zonder nadelige invloed op de waterkwaliteit. De norm van stikstof uit de dierlijke mest zou makkelijk naar 270 kg. N toe kunnen. Dit zou ook nog meer voordelen hebben. Het fosfaatgehalte van de bodem blijft zo op peil en het overschot aan mest is in 1 keer weggewerkt.
Noorderling
@jan w
Snap ik wel.
Maar de huidige denkrichting is dat dierlijke mest verschrikkelijk en slecht is.
Als kunstmest nog slechter is dan dierlijke mest is er maar een oplossing, dan moet kunstmest nog harder verminderd worden.
Niet het een of het ander, er worden enkel middelen aangehaald om het doel te bereiken.
Als het doel belangrijk was, was de hele problematiek wel anders aangevlogen. Maatregelen van nu gaan geen enkel effect hebben richting het gewenste resultaat.
grös
Is dit nieuws? Misschien omdat er in de jaren '90 "uit onderzoek bleek" dat kunstmest minder snel uitspoelde.
Nu schijnt dat minimaal 50% (incl. vervluchtiging via lucht) te zijn.
Er zal overigens nog verschil in de verhouding organische stikstof en minerale stikstof van drijfmest zitten ?
jan-cees
@grös Lees het onderzoek
En 50% vervluchtiging bij uitrijden ben ik de afgelopen jaren niet meer tegengekomen
grös
@jan-cees
Of benutting kunstmest, maar hoe wil je dat überhaupt kunnen meten?
Is dit trouwens niet hetzelfde onderzoek nov. '22 ?
wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , wur , kunstmest , overheid , dairy , financiering , calcium , mesdagfonds , review en richting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0