Illustratie van: Luuk4000

Met de korrelkneuzer gaat het vaak mis

De korrel moet door vieren worden geslagen tijdens het mais hakselen. Volgens productmanager rundvee Jeroen van Veldhuizen van AgruniekRijnvallei wordt de korrel in de meeste gevallen wel geraakt, maar niet voldoende. AgruniekRijnvallei hield de afgelopen weken verschillende maisdemonstraties waarbij dit een belangrijk onderwerp was.

Deel dit topic

Reacties

+4
Optum270
Ja, maar als een loonwerker de mais afrijdt voor 10 euro per hectare minder word er nergens meer naar gekeken.
Kars
@Optum270 ligt dat aan de loonwerker of die boer die voor dubbeltje eerste rang wil zitten
Spuit11
@Optum270 Dat is waar. Maar de veel veehouders begrijpen maar niet dat de marges in het loonwerk klein zijn. Als er dan iemand onder de prijs gaat zitten, gaat dat ten koste van iets. Meestal is dat de kwaliteit.
+2
Ruben-Wind
@Spuit11 als hun marge te klein is is dat niet mijn probleem, dat doen ze zich zelf aan. Ik wil goed werk en als dat 1000€ per jaar meer kost is dat maar zo.
+1
Spuit11
@Ruben-Wind Dat zeg ik toch?
Ruben-Wind
@Spuit11 klopt, maar onder de kost prijs werken is nog altijd hun keuze. Dan mag je als nog goed werk verwachten vind ik.
Braboboer
@Optum270

De meeste hebben hier gewoon een vaste loonwerker.
+2
bio boer
Wat je als boer als eerste doet bij de eerste vracht is het gehakselde product controleren toch 🤷‍♂️
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
de eerste vracht

Ben er meestal wel bij en kijk ernaar,als ze da weten dan zijn ze wel allert
+5
Hans van Bergen
Weer zon voorlichter die het allemaal beter weet. Asjeblieft zeg
+1
spotmelker
@Hans van Bergen die mannetjes gaan er vanuit dat alle korrels ongeschonden door de hakselkooi komen. Op oldtimer-hakseldagen zie je soms oudere machines verrekte goed werk leveren en dat zonder korrelkneuzer.
+1
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
dat zonder korrelkneuzer.

Klopt,zaai je gelijk met de mest het neiuwe jaar in
+2
jan4072@yahoo.com
De korrel kneuzer is helemaal geen hakselaar die korrels in vieren slaat. Het zijn 2 schijven waarvan de 1 harder loopt dan de ander en daardoor krijg je wrijving. Vergelijk het met het molensteen principe. Daar ligt 1 steen stil en draait de ander. In de hakselaar draaien ze beide met verschillende snelheid. Ik hoop dat J.van V. meer verstand heeft van voer dan van techniek.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van jan4072@yahoo.com">@jan4072@yahoo.com:
Het zijn 2 schijven

Het zijn geen schijven maar geribde rollen en vroeger toen er die nog niet waren en veel aanbouw hakselaars hadden een geribde bodemplaat onder de messenkooi of messenrad.
hans-hans
@Cowboy3 vanaf 9 minuut en ..sec gaan ze zeven en kijken of ze goed hakselen (waarschijnlijk kun je anders even anders de machine instellen)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's jeroen , hakselen , Mais , rundvee en veldhuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0