WNL Op Zondag on XQuote:
Stikstofminister Christianne van der Wal nu in WNL op Zondag! Wat komt er nog terecht van de stikstofaanpak na de val van het kabinet? Kijk mee! Nu, op @NPO1 #WNL @MinisterNenS @VVD

Bron

WNL Op Zondag on X
twitter.com

Deel dit topic

Reacties

hans1980

hans1980

hans1980

+2
hans1980
@hans1980 lijkt toch erg op een afrekenbare stoffenbalans
+1
producent
@hans1980
Inderdaad, eerst een groot aantal boeren verplicht, vrijwillig laten stoppen. Dan met heffingen komen op stikstof en CO2, om nog meer boeren te laten stoppen of uitstoot te laten verminderen.
+5
hans1980
@producent plan zal wel uitgewerkt op bureau lto liggen..
+6
ntd79
@hans1980 een hele gevaarlijke. Het geld raakt op, en die miljarden gebruiken ze liever voor andere doeleinden. Dus wat doe je dan, heffingen opleggen, ontmoedigingsbeleid. Op die manier bereik je de doelen ook, en het levert de schatkist ook nog een bult poen op.
+9
Braboboer
@ntd79

Met bewust sturen op verlies derogatie is de eerste stap in gratis reductie gezet
+4
ntd79
@Braboboer de eerste stap, maar ook de allergrootste klap. Het verlies van de derogatie blijf ik het grootste onheil van de afgelopen decennia vinden. Zonder een hausse aan stoppers, zodat er een evenwicht in de mestmark komt, wordt dit een mega uitholling van de sector. Naïef als ik ben, blijf ik nog steeds denken dat er gedeeltelijk wat teruggedraaid wordt, anders zie ik hem niet hoe je van die mest afkomt
+2
ntd79
@ntd79 en dat is in handen gelegd van een amateur. Een feestneus op en een paar flapschoenen, en een betere pipo de clown vind je niet.
Willem123
@ntd79 en ze hebt 100 euro gekregen van carolien, Ze heeft het Super gedaan, en nou weten waar we op moeten Stemmen
Braboboer
@ntd79

Ik denk dat het via mestverwerking/kunstmestvervangers gedeeltelijk opgevangen kan worden zie je hier al een met mineralenconcentraat. Maar ook hier os politieke wil voor nodig.

Verder komt er gewoon een nieuwe balans want als de prijzen van mest te hoog worden gaan er gewoon boeren stoppen.
familie pelle
@Braboboer
Quote:
. Ik denk dat het via mestverwerking/kunstmestvervangers gedeeltelijk opgevangen kan worden

Dat wordt de volgende valkuil. Promoten van kostprijsverhogende kunstmestvervangers ten koste van gewoon mest terwijl de laatste wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat mest niet meer uitspoeld dan kunstmest.
Braboboer
@familie pelle

Het heeft ook zeker niet mijn voorkeur,

Maar wel verwacht ik dat eerder dan dat derogatie terugkomt.
+1
familie pelle
@ntd79
Quote:
. Zonder een hausse aan stoppers, zodat er een evenwicht in de mestmark komt, wordt dit een mega uitholling van de sector

En ook al kom je van de mest af, ik maak me ook zorgen over het opbrengend vermogen van de grond. Op zandgrond is bemesten met organische mest een voorwaarde om er nog wat af te halen.
ntd79
@familie pelle dat er idd nog bovenop
Noorderling
@familie pelle
zou dat niet met wisselbouw luzerne en mais opgevangen kunnen worden?
80/20 zijn we straks ook vanaf. Als je elders kijkt op de wereld waar een mesttekort is, en het droog kan zijn, loopt men met een grote boog om engels raai heen.
+1
bio boer
@ntd79 gelukkig zie jij wel in dat het mega ding gaat worden ik merk daar nog weinig van dat melkveehouders dat realiseren

Ik geloof niet in dat er nog terug draai komt is in duitsland ook niet gekomen alleen maar erger met rodegebieden die hier ook nog worden uitgebreid
+1
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
Ik geloof niet in dat er nog terug draai komt

Van de overheid hoef je het niet te verwachten, maar er is ook nog geen enkele belangenorganisatie bij de nitraatcommissie in Brussel langs geweest om te horen wat nu de mogelijkheden zijn. Kijk ,dan weet je meer uit eerste hand.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @ntd79:
Naïef als ik ben, blijf ik nog steeds denken dat er gedeeltelijk wat teruggedraaid wordt, anders zie ik hem niet hoe je van die mest afkomt

Valt ook heel goed wetenschappelijk te onderbouwen, het verbaasd mij ,dat er van de belangenorganisaties niemand eens langs het nitraat comité gaat in Brussel gaat om eens wat te horen, want nu
hebben we alleen informatie van LNV.
Overigens zou het ook best kunnen,dat er al mensen van een belangenorganisatie zijn langs geweest (lto heft immers een vaste man in Brussel) ,maar dat de antwoorden hun niet passend zijn.
Zoals bekend hecht het nitraat comité erg aan een bepaalde vorm van grondgebondenheid. Maar dit laatste is maar een ongedekte gedachte van mij.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Naïef als ik ben, blijf ik nog steeds denken dat er gedeeltelijk wat teruggedraaid wordt, anders zie ik hem niet hoe je van die mest afkomt

zolang er fosfaatrechten zijn en huidige waarde behouden is er nog wel enige pijn die verzacht kan worden.
Als die sneeuwbal aan het rollen komt weet ik niet waar het strand.

Ik denk dat er een gigantische intensiveringsslag gaat komen. Met zo weinig mogelijk koeien, zoveel mogelijk melk produceren. Tabel 6 uitmelken en naar de >12000kg melk. Bent minder fosfaat nodig, maar produceert ook geen extra mest.
Ook als het vanwege politieke geblokkeerde nieuwe excretietabel realiteit wordt is meer melken nog steeds lonend. Daarin zit geen beperking.
Jongvee gaat bij een deel grotendeels weg en wordt geïmporteerd.
Gras omzetten in bouwland, hebt toch N en P ruimte voor kunstmest over, kun je mest sparen voor grasland.
Komt genoeg gras te koop voor weinig, omdat de mestruimte en opbrengend vermogen steeds verder uitelkaar loopt.

Denemarken scenario zou ik ook niet uitsluiten, we zitten binnen no time op gemiddeld >200 koeien per bedrijf, niet omdat de grote zo hard groeien. Maar de klappen niet op te vangen zijn bij de gemiddeld kleinere en extensievere bedrijven. Daar vallen relatief de hardste klappen.
Dat meehuilen met de wolven over megastallen van Adema kan ik dan ook totaal niet plaatsen, hij wil ze helpen zegt hij, de afgrond in?
+1
pieta
@Noorderling Ik denk dat de waarde van de fosfaatrechten gaat zakken. Ik denk ook dat er heel wat zijn die met wat minder koeien(en minder jongvee) verder gaan. Gewoon omdat het kan.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Gewoon omdat het kan

Of, omdat het anders niet kan. Is er een toereikende vergunning voor groei? Rente/aflossing? Leeftijd? Zelf geen problemen met genoemde maar te oud/lui om hard te groeien dus verder optimaliseren.
pieta
@spotmelker Gewoon omdat het kan. In mijn geval kom ik voor de huidige veestapel grond tekort om obv 170 kg N de mest te kunnen plaatsen. Nou kan ik proberen grond te kopen om toch wat meer koeien te kunnen blijven houden. Ik kan proberen ergens land te huren. Ik kan proberen om mestafzet te regelen via beschikbaar stellen van schone akkerbouwgrond. En als laatste kun je ook minder vee houden. Als je tot je nek gefinancierd zit kun je waarschijnlijk geen grond kopen noch minder gaan houden. Dan ben je aangewezen op de andere 2 opties. Zo simpel is het. Maar het begint natuurlijk met wat zijn je financiële mogelijkheden.
Laatste optie die niet onderbelicht mag blijven is stoppen.
hans1980
@pieta Laatste optie dan maar
Noorderling
@pieta
Of grond verhuren in ruil voor 2-3ha mestafzet of huurgrond als dat je past.
Kun je je koeien ook nog blijven melken.
Op een hectare gras mag straks netzoveel mest als een hectare uien, aardappelen of bieten.
Of het er op komt is een tweede, kunstmestruimte heeft iedereen straks toch wel genoeg. Links en rechts wat mest schrapen om toch een 50-60 kuub voor je gras te hebben wordt een van de weinige manieren om nog kwalitatief goed engels raai te oogsten.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Of grond verhuren in ruil voor 2-3ha mestafzet of huurgrond als dat je past.Kun je je koeien ook nog blijven melken.

Dat is in ieder geval een financieel solide optie.
+1
Noorderling
@pieta
en zekerheid voor beide partijen.
Zal uiteindelijk beide niet het onderste uit de kan halen, denk ook niet dat dat vandaag de dag het allerbelangrijkste is. Als je ieder zeg eens de komende 5 jaar weet wat je van elkaar kunt verwachten kun je ook ergens naartoe werken en investeren.

Grond is voor akkerbouw met verplichte rustgewassen met matig saldo ook niet te betalen.
Elke procent rente is ook 1000euro per jaar, dan moet de rest wel heel duur zijn wil je een saldo van 500-1000euro compenseren.
Noorderling
@spotmelker
Door hoge bouwkosten, vaste kosten, duur geld, maar ook hoge variabele kosten is het simpelweg kosten verdunnen door te groeien niet meer zo eenvoudig.
Vroeger was het (voorlopig) een half uur langer melken, bij de meesten is het nu direct een robot er bij met alle aanpassingen en kosten die daar bij komen kijken.
hans1980
@pieta Denk dat er heel veel stoppen, veel boeren denken over stoppen de reden is vaak regels regels en wat je allemaal boven het hoofd hangt, oa verlies derogatie gve per ha afrekenbare stoffen balans , dier welzijn wet waterkwaliteit etc etc etc
bio boer
@hans1980 het landbouw akkoord is wel geklapt maar betekent niet dat het niet wordt uitgevoerd is even rustigmet de berichtgeving door de vakanties dat komt straks wek weer op stoom
bio boer
@Noorderling dit pad wat jij schetst ga je flink tegen de stroom in van wat de overheid wil die gaan het je moeilijk maken je moet er maar van houden continue weer die tik op je neus
ntd79
@bio boer tot nu toe is dit pad juist het resultaat van overheidsbeleid
+1
Noorderling
@bio boer
Toch winnen de economische wetten vroeg of laat.
Men heeft de mond vol over extensiveren en wat ze er allemaal wel niet bijhalen.
Er is geen enkele tendens afgelopen 40 jaar geweest waarin dat ook maar enigsins realiteit is geworden.
Zou dat nu opeens ombuigen? Ik verwacht van niet, als men het wou of kon was het al wel gebeurt. Het zijn veelal loze dreigementen.
Vd Wal kunnen ze alles influisteren, die is wel zo onnozel dat ze zon kaartje presenteert en een jaar later zonder blikken of blozen haar eigen argumenten van destijds onderuit maait.
Ze heeft alleen niet door dat ze zichzelf en LNV een brevet van onvermogen opspelden, als ze dat beetje verstand wel had, had ze bedankt voor deze ondankbare taak.
Weidezicht
@Braboboer er is nooit een andere manier geweest, die 24 miljard is nooit beschikbaar geweest.
+5
koe-boer
Heb het stukje toevallig op tv gezien maar ze heeft eigenlijk geen 1 vraag inhoudelijk beantwoord.
pieta
Quote Reactie van @koe-boer:
ze heeft eigenlijk geen 1 vraag inhoudelijk beantwoord

Dat is dan ook niet haar sterke punt. Haar sterke punt is dat ze er toch gewoon gaat zitten en net kan doen alsof ze het goed doet.
+1
Jannus
Quote Reactie van @pieta:
net kan doen alsof ze het goed doet.

ze blijft maar met de grafiek gebaren stikstof reduceren naar beneden maar heeft totaal geen idee waar ze over bazelt
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
maar heeft totaal geen idee waar ze over bazelt

Daar is ze helaas niet de enige in.
bio boer
@pieta ze is meester in om van alles tezeggen zo om de vaag heen telullen
+2
cs-agrar
@koe-boer dat heeft ze nog niet gedaan sinds ze in die functie zit. Ook niet in 2e kamer
p.w.
Nieman vroeg goed door, dat het beleid van afgelopen jaren wetenschappelijk niet blijkt te kloppen. Maar mevrouw gaat met hetzelfde gemak door op een volgend spoor: emissie i.pv. depositie en normeren en beprijzen.
Als een volgende akte in een toneelstuk. Een tragedie.
Tommie1
@p.w. Als veel in de hogere luchtlagen terecht komt dan maar industrie ed die zonder vergunning werken sluiten.
Verder een generieke korting voor alle bedrijven, maar als de stikstof van het Ruhrgebied hier neerslaat en dat van hier in de oceaan worden we er niet wijzer van.
Frans1
@Tommie1 dacht ik ook direkt. Andere sectoren komen daarmee weg, maar vd Wal geeft haar eigen draai aan deze zelfde uitkomst. Bizar
bio boer
@Tommie1 vd wal zou met Duitsland praten toch hoe staat dat er voor
+11
duitser
Hele klimaatsprookje is gewoon geldmachine
Jannus
Quote Reactie van @duitser:
Hele klimaatsprookje is gewoon geldmachine

opgetuigd door Rockefeller,beetje framen en uitvergroten en je hebt een cashmodel
demelkboer
De sector moet zijn eigen krimp betalen
bio boer
@demelkboer gaat ook wel gebeuren als we zo door gaan grond onbetaalbaar mest afzet ook onbetaalbaar
Het is veekrimpen of financieel vastlopen het wordt keihard voor bijna niemand leuk als het zo gaat komen zo het nu lijkt
ntd79
@bio boer precies
Melkboer16
@bio boer grond onbetaalbaar? Ik vraag me af wie alle vrijkomende grond gebruiken/kopen kan. Vandaag ff een ommetje gemaakt komt ruimte genoeg maar wie kan het betalen om te extensiveren.
Tegelijkertijd zie ik het nog niet zo heel somber in en als volgend jaar de uitrijgelegenheid groter is kan de druk ook lager worden
bio boer
@Melkboer16 we gaan het zien ik zit er soms ook naast als derogatie helemaal weg is gaat het om best wat mest er zijn nu ook melkvee houders kunnen nu nog aanvoeren moeten straks ook afvoeren
Ik zie die mest nog niet plaatsen
Mh12
@bio boer als iedereen boer blijft met deze aantallen wordt ddt een groot probleem idd...... zakt de melkprijs nog een beetje, en komt en nog wat gezeik van overheden bij. Kan het wel weer eens snel gaan.....
+1
jan 10
Ik hoop dat dit soort liegende en verdraaiende politici zo snel mogelijk van het toneel gaan verdwijnen,afgelopen 20 jaar altijd de vvd in de regering gezeten,ze kakelt maar door,want de boeren moeten en zullen bloeden...
HansBa
Enige die inhoudelijk echt goede dingen zei was Ingrid Thijssen . Topvrouw, had de landbouw ook maar zo'n woordvoerder met zoveel kennis van zaken.
Bekkink
En de grachtengordel komt er weer mee weg, de grootste uitstoters

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zondag , val , christianne van der wal , stikstofaanpak en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
3.722