Illustratie van: jd7920

Mais op proefveld bijbemest met kunstmestkorrel

De mais van loonwerker Marcel Betten van De Samenwerking is vorige week bijbemest met een kunstmestkorrel. Op zijn proefveld in het Friese Elsloo zoekt hij op verschillende stroken uit welke bemesting optimaal is. 'Wij kijken hier hoe en met welke systemen we een geslaagde maisteelt halen die zeker niet minder resultaat geeft, maar wel een andere bemestingsstrategie heeft.'

Deel dit topic

Reacties

+1
jhackert1986
Meer mest = meer mais
Zo moeilijk is dat niet met bemestingsnormen die 20% onder de behoefte liggen
Noorderling
@jhackert1986
of benutting 20% te laag.
Blijf het bijzonder vinden dat de stikstofgift 6 week voor de grootste behoefte wordt bemest.
Kunstmest werkt circa 3 week, moet je nog 3 week overbruggen om moment van grootste vraag te kunnen leveren. Ieder gewas wordt elke 3-4 weken met een kleine gift bemest, alleen bij mais zou dat allemaal onzin zijn?
Dan gaan we rotzooi toevoegen die het omzettingsproces stil leggen, inclusief bodemleven.
Tegen het bodemleven kun je niet op bemesten en heb je aan kunstmest nooit genoeg.

Kun je wel meer met drijfmest gaan doen, die is er straks niet als je weid of heeft een beter rendement op grasland. Wordt het toch efficiëntie verbeteren of iets doen met gewasrotatie.
+1
T60401
@Noorderling Zorgen dat je een dikke laag Italiaans gras in de bodem werkt. Kost in het begin wat stikstof om het om te zetten maar komt dan later vrij. Is zelfde met gescheurd grasland in het begin wilt het vaak wat minder maar later trekt het altijd bij.
Kars
@Noorderling op gescheurd grasland gebruik ik nooit kunstmest in mais. Mais moet stront hebben goeie. Dat ie goed groen is. Die mais bij gestopte boeren die maar net aan bemest worden, die staan als eerste te verdrogen.
+1
weurding
@Kars waarom is die net aan bemest denk je? Kan me daar niet in vinden
Kars
@weurding waarom? Niet meer kunt aanvoeren op bon houdt op. Of je moet nog varkensboer als buurman hebben waar je in voorjaar eerst dunnen uit put kunt rijden.
weurding
@Kars vind dat wel meevallen, verbouwd ook graan, gaat veel minder op
+1
labella
Quote Reactie van @Kars:
Die mais bij gestopte boeren die maar net aan bemest worden

dat lijkt mij sterk met de mestprijzen die je nu toe krijgt.
Kars
@labella kun jij meer aanvoeren met bon als je meer betaald krijgt???
Anders ben jij de eerste in Nederland
Claas 1986
@Kars hoeveel mest op gescheurd grasland?
Kars
@Claas 1986 eerste keer ik soms niks. Maar heb wel 35m3 erop gereden dan voor eerste snede te maaien en dan mais erop.
kaas
@Kars en dan is die 35 cub uit gewerkt hou op met dromen minimaal van die 35 cub komt te goede aan de mais jij praat wat het jou het beste uit komt
royale
@Kars hoe gaat dat met de fosfaat en kali? Zolang ik geen fosfaat mag strooien bij derogatie, moet de mais wel 40 kuub drijfmest hebben. Met een paar jaar kunnen we weer volle bak fosfaat strooien icm kali, zodat er minder drijfmest op het maisland hoeft bij scheuren.
bio boer
Goede vaste mest komt later tot benutting waneer de behoefte stijgt
hans-hans
Mooi bemest spuiten doen ze meer (vloeibare kunstmest)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , bemesting , maisteelt en loonwerker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0