Waterschap en bufferstroken

Hoe gaat het waterschap in den lande om met het slootbeheer? Hier in het oost-Nederland gooit het waterschap tijdens deze 1e ronde waarbij de bodem wordt geschoond het maaiafval op de rand van het talud.
En wanneer het waterschap eigen paden heeft langs de sloot leggen ze het daarop en in het najaar halen ze alles eruit en leggen ze op het schouwpad, en klepelen ze het nadien.
Ik zie het als een bemesting op de bufferstrook.
Vervolgens komt dan de vraag naar boven, deze werkwijze is al tientallen jaren zo, welk effect heeft dat op het nitraatgehalte van het oppervlaktewater? Is het huidige beheer van de waterschappen niet mede een oorzaak van een verhoogd nitraatgehalte in het oppervlaktewater?

Deel dit topic

Reacties

labella
Vraag niet hoe het kan.....?! Waterschap en gemeente mogen dit gewoon, alleen boeren niet.....!!!!???
+4
Marco de 1ste
@labella Die geven zichzelf een ontheffing. Een en ander heeft met zgn Lozingsbesluit te maken. Daarin stond ook dat riooloverstorten in het jaar 2000 gesaneerd zou worden. Is niks mee gebeurd.
Maar wel de peilstok in het water houden en wijzen naar de boeren.
royale
Wetterskip heeft een maand geleden gehekkeld en na een dag mag je de rotzooi weghalen. We schuiven het dan naar de hoeken en/of verzamelen het op een hoop. komende herfst pakken we zelf (loonwerker) de eigen sloten mbt schouw. Dit wordt allemaal in het voorjaar uitgestrooid op het maisland. Er blijft hier niets op de kant liggen, maar er groeit en bloeit wel van alles.
bio boer
@royale ga er bij de zomerschonen met klepel bak over dan is het ook weg komt bijna niks uit wat waterplanten
+1
Leo,s vriend
@bio boer Hier in het oosten hebben ze schouwpaden, 1.8 m breed, en daar ligt nu een laag van 50 cm maaisel op, zelfs de buitendienstmedewerkers van het waterschap zeggen dat dit funest is voor waterkwaliteit.
tegelijk sloten met 3 of 5 m buffer, en 5 keer per jaar riooloverstort, gek he? dat de waterkwaliteit niet goed is.
cjw73
@Leo,s vriend ik doe net als wat @royale zegt, schuif het aan bult en over de maisbouw
Leo,s vriend
@cjw73 90% van de schouwpaden ligt hier verdiept in het land, soms wel een meter lager als het land, valt niks te schuiven, en schouwpaden zijn van het waterschap, daar heb je niets te zoeken.
weurding
@Leo,s vriend jawel, hier hebben ze de 1,5 meter aan landkant geschrapt en tegen ons gezegd we mogen het wel gebruiken, met toestemming dus
cjw73
@Leo,s vriend schouwpaden kennen we hier helemaal niet. Land loopt gewoon tot de sloot aan toe.
bio boer
Zal zwaar tegen vallen licht wel aan c/n verhouding slootafval is hier zeer stikstof arm zie je stro ook als n bemesting? Zit ook stikstof in
bio boer
@bio boer compost zit ook veel n maar ontrekt nog meer n aan de bodem
bio boer
@bio boer als je niet zind ruim je het toch op moeten we hier ook je hebt ontvangst plicht in de winter gaan we er met de walvrees over
labella
@bio boer Het waterschap heeft hier die troep uit de sloot gehaald en niet ik dus ruim ik het ook niet op!!!
bio boer
@labella krijg het ook van de gemeente volgens mij staat in de wet dat je ontvangst plicht hebt
-Jan-
Quote Reactie van @bio boer:
ontvangst plicht hebt

geen opruimplicht tijdens de uitvoer?
bio boer
@-Jan- nee
bio boer
@bio boer

iplo.nl/thema/water/…

Quote:
Verplicht afvoeren van baggerspecie en maaisel
De eigenaar of gebruiker van de gronden kan niet verplicht worden om de baggerspecie of het maaisel af te voeren. Het waterschap kan over de afvoer (en de kosten) ervan wel afspraken maken met de grondeigenaar. Dit is geen verplichting die volgt uit de gedoogplicht.

Het waterschap kan de perceeleigenaar met de gedoogplicht niet dwingen om afspraken te maken met bijvoorbeeld de aannemer van het waterschap over het afvoeren van baggerspecie. De perceeleigenaar kan ook een gemeente zijn.
karrel
@bio boer
Dat kan wel zijn dat je hier een regel aanhaalt van het waterschap. Maar deze dan niet herzien worden nu we te maken hebben de wettelijke bufferstroken?
cjw73
@bio boer hier moeten wij het eruit scheppen en de gemeente ruimt de troep op.
bio boer
@labella die troep laten zitten is ook geen optie
+1
klant
@labella ik druk het een daglater weer in de sloot met een enkel harkje
IJsseldelta
@klant Retour afzender.
familie pelle
@bio boer
Quote:
. als je niet zind ruim je het toch op

Rare gedachtengang heb je af en toe.
+2
Noorderling
@familie pelle
Als waterschap stopt met maaien en baggeren hebben we een groter probleem.
Noodzakelijk "kwaad".
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Als waterschap stopt met maaien en baggeren hebben we een groter probleem.
Noodzakelijk "kwaad".

Oké, zullen we dan ook maar alle wegen gaan onderhouden. De bomen gaan snoeien? De bermen gaan onderhouden! Immers, als de instanties die ervoor verantwoordelijk zijn en ervoor betaald worden deze taken niet meer uitvoeren dan hebben we een groot probleem. Noodzakelijk kwaad.
Noorderling
Quote Reactie van @familie pelle:
gen gaan onderhouden. De bomen gaan snoeien? De bermen gaan onderhouden! Immers, als de instanties die ervoor verantwoordelijk zijn en ervoor betaald worden deze taken niet meer uitvoeren dan hebben we een groot probleem. Noodzakelijk kwaad

Alles kan, maar heeft zijn prijs.
Krijg ook een paar honderd kuub bagger met onkostenvergoeding voor de verwerking. Past niet altijd, na indrogen wel super mooie teelaarde om eens een laagte op te vullen.
Water wil straks fatsoenlijk weg, nog 5 tientjes per hectare er aan premie bij kan ook een keuze zijn.
Maar denk dat ook niemand daar wat mee opschiet.
+1
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Krijg ook een paar honderd kuub bagger met onkostenvergoeding voor de verwerking. Past niet altijd, na indrogen wel super mooie teelaarde om eens een laagte op te vullen.

Wellicht verstandig om dat bagger eens te onderzoeken. Hier lozen waterzuiveringsinstallaties hun afvalwater op de beken. Of overstorten bij felle buien. Dat bagger zit hier vol met zware metalen en ander rotzooi.
Verder verbaast het me dat uitgerekend jij laagtes vult met bagger. Ik heb op de lagere school geleerd dat je dat juist niet moet doen.
Noorderling
@familie pelle
Het is prachtige teelaarde als het is ingedroogd.
Er zit hier geen verschil tussen eigen sloten en waterschapstocht, die laatste loopt hier praktrisch dood.
In plaats van teelaarde overzij zetten en ondervullen scheelt het heel veel werk, na een jaar tarwe zie je nergens wat van terug.
bio boer
@familie pelle hier in Friesland is normaalste zaak van de wereld weten we niet beter dat waterschap en gemeente de hekkel species in je land gooit leuk is het niet maar hoort er bij
+1
royale
@bio boer en ik ben er ook nog blij mee, want het maaisel van de zomer en herfst is een mooi product samen met de ondergeploegde groenbemester op maisland. Dat zie je dit jaar mooi terug in de mais. Na een kletsnat voorjaar heeft de mais tot de storm van eergisteren niks geen tegenslag gehad en is deze donkergroen door de warmte van juni wat de mineralisatie op gang bracht. Ik dacht dat de zandboeren zaten te schreeuwen om organische stof?
jhackert1986
Wanneer een maaipad van 1,80 breed te smal is en de waterkwaliteit verslechtert dan weet ik wel een oplossing

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klepelen , bodem , waterschap , bemesting , waterschappen , Sloot en bufferstrook geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0