OOK TOPRESULTATEN MET LAKENVELDERS?

In navolging van het onderwerp over deBrown Swiss nu onderwerp over de door mij zo geliefde Lakenvelders:

INKRUISEN MET LAKENVELDERS

INKRUISEN IN DE PRAKTIJK BIJ ALDERT VAN DER SPEK (Portugal)

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
En zo vinden we allemaal wel eens wat vreemd Wim
anonymous_8
Met alle respect voor het mooie plaatje, maar waarom melkkoeien inkruisen met Lakenvelders?
Ik zie zelf veel voordelen in het kruisen van rassen. Maar dan wel rassen met eigenschappen die iets bij te dragen hebben in het fokdoel. En dat zie ik bij lakenvelders nog niet direct. Lakenvelders zijn altijd gefokt en gehouden voor de sier, en niet voor melk of vlees.
Als je melkkoeien fokt en gaat kruisen dan moet je mijns inziens op zijn minst kiezen voor kruisen met rassen waarvan melkproductiegegevens bekend zijn.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/08/2009 21:41 door marcster.
Farmer_
Waarom kruisen ze de holsteins, omdat sommige boeren teveel problemen hebben met hun koeien, nieuwbloed = sterker vee , misschien moeten ze het in hun bedrijfsvoering zoeken en oppassen dat je niet teveelde zelfde bloedlijnen gebruikt.
Farmer_
Daarbij komt elke koe meer heeft onderhouds voer nodig om te leven
Grasbaal
Van der Hulst heeft toch blaarkoppen dacht ik?
Grasbaal
Deze zeer fraaie koe HANNA B is hier op 13 jaar en 4 maand gefotografeerd. Zij heeft als waardering voor haar fraaie en solide uiterlijk gekregen Excellent met 91 punten. Een geweldige koe. Maar ook een koe die veel melk geeft. In het jaar 2007 produceerde zij nog op 16-jarige leeftijd 11.460 kg melk.

Meer: [www.lakenvelderkoeien.com]
Wimsumar
Beste Co Scholten: Zo'n van der Hulst met blaarkoppen woont (woonde ? ) in Zeewolde Flevoland. Die hadden een 10 -15 jaar geleden blaarkop-superkoe Sannie.
Wimsumar
Beste Co en Sjakie: Vreemd vind ik dat, jullie wonen het hele leven al zo dichtbij en dan zoiets niet weten?
Wimsumar
Beste discussieleden: De Lakenvelder koe Hannah-B (foto topicopening) zal ongetwijfeld als curiositeit op dat bedrijf in Californië worden angehouden. UIteraard met bijbehorende voorkeursbehandeling (buiten de koppel ?). Maar ook daar geldt ook dat deze koe wèl een plaats op het bedrijf bezet houdt en daarop moet natuurlijk wel geproduceerd worden. De foto kan dan wel een mooie, zware, en sterke koe vertonen maar als de melkproduktie (waarvoor ook in Californië een dierplek is bedoeld) ver achterblijft bij wat de reguliere H.F. presteert dan zal normaal gesproken een Lakenvelder, met relatief veelbenodigd onderhoudsvoer ook daar niet oud worden, laat staan als soort een plek behouden.
Helaas staan de produktiegegevens van Hannah-B niet vermeld.
Wimsumar
Beste JanS: Uschrijft dat de lakenvelderkruislingen 4000 kg geven. Merkt daarbij verders nog op "Je hoeft niet veel melk te produceren, als je geen kosten maakt.
Wil je een lage kostprijs dan is het ideaal."

Okee, mee eens, maar dan heb je bijna twee keer zoveel dieren nodig voor hetzelfde quotum !Daarop strand de keuze voor Lakenvelder dan weer fenominaal.
Wimsumar
Beste Farmer e.a.: Inderdaad en vergis U niet ! Voor onderhoud gebruikt een koe ongeveer 5.000 Vem/ dag, goed voor 10 kg gemiste melkproduktie en het is ongeveer 25% van de totale voeropname !
Wimsumar
Beste Jan S: Daar heeft u gelijk in, de H.F. koe is aanzienlijk zwaarder dan de F.H., dus is meer onderhoudsvoer nodig.
Wimsumar
Beste Jan S; Ja, daar noemt u wat. Voerefficiëntie, voerconversie is bij de rundveehouderij weinig over bekent.
George
Met zulke dieren wordt het wel mooi in de stal , ik heb de witruggen ook altijd prachtige beesten gevonden.
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
Jan S
😀
hookwood
Vorig jaar in de VS bij een boer geweest die ook linebacks en dutch belted koeien molk. Witruggen en lakenvelders dus. Deze lakenvelders waren aardig groter dan de lakenvelderkoetjes die ik hier af toe zie lopen.
Jack Rijlaarsdam
Co, heb filmpje nog niet bekeken, maar misschien ook interessant: familie van der Hulst in Winkel melkt zo'n 100 raszuivere Lakenvelders. Echte low input-koeien, maat en melkgift vielen mij niet mee, maar dit is waarschijnlijk ook een gevolg van de bedrijfsfilosofie.
Jack Rijlaarsdam
Je hebt gelijk. Het Beemster bier zat nog wat dwars...
wally
mijn ervaringen met inkruisen van 100% lakenvelders is bedroevend, blijven te klein en geven geen melk gevolg zware geboorten (gewone pinkenstier met andere pinken geen probleem) en passen slecht in de melkstal (zelfs een keer 2 in 1 gat gehad (zij aan zij))

kortom geen vervolg met dit ras

wel met witrik (hebben wij vanouds al in de stal) witrikken hebben hf bloedvoering en alleen een andere aftekening lakenvelders hebben andere bloedvoering tenminste bij crv wel
porsche928
Ooit ook eens zo'n witrik gehad, vond het maar een eigenwijs stuk secreet. Dan heb ik er toch liever een rode blaarkop tussen lopen.
anonymous_730
Ik denk niet zozeer dat het van het ras afhangt welk ras je melkt, een goede holsteinboer zal ook met Lakenvelders, Brown swiss of Zweeds roodbont goede resultaten halen mits hij zijn bedrijfsvoering aan het ras aanpast.

Een boer die vanwege problemen overschakeld op een ander ras zal wellicht niet de ultieme oplossing vinden in het wijzigen van ras.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lakenvelders en kruisen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN