ZAND IN DE BOXEN: VOOR- EN NADELEN

Door Josien Kapma,

In onze ligboxen gebruiken we zand. Dat bevalt goed. De koeien liggen graag in het zand, dikke hakken hebben onze koeien veel minder, en mastitis is goed beheersbaar.

Meer hierover : [www.melkenoverdegrens.nl]

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Het is veel werk, zand inbrengen, weer uit de silo halen en afvoeren, er zijn ook systemen dat men het zand weer hergebruikt, het zand is ook niet goedkoop, veel slijtage van schuif endergelijke, een goede stalmat is op de lange duur goedkoper.
Wimsumar
Beste Josien Kapma: Over de voordelen van zandligboxen géén twijfel. De nadelen zijn echter wel van dien aard dat toepassing wel héél goed overwogen moet worden.
Ik vraag mij af of het in het warme, sterk drogende Portugal niet veel eenvoudiger kan met een rubbermat en hooguit wat (desinfecterende) kalkstrooipoeder. ( Desical o.i.d.).
Zandliefhebbers zijn mijns insziens veel te veel gefixeerd op het voorkómen van de enkele koe met een dikke hak en het voorkómen van het enkele geval van uieronsteking waar als oorzaak de ligboxbedekking aan toeKAN worden geschreven.
Farmer_
Zandboxen zijn ook koel in een warm land.
jan w
Er is ook nog een tussenweg, diepstrooiselboxen.
Wimsumar
Beste Jan W.: Diepstrooiselboxen met stro (in Portugal ook ruim voorhanden (?) ) in plaats van zand lijkt mij in eerste instantie ook een vruchtbaardere oplossing. Dit systeem zal in het Portugese wel jaarrond te veel vliegenoverlast geven en is een anorganisch ''strooisel''weer te verkiezen. (waaronder de rubbermat ook gerekend kan worden)
cs-agrar
Toch valt rubbermat strooien niet erg mee Wim!
Wimsumar
Beste C.S.Agrar: Daar heeft u gelijk in,maar moet ik daarvoor op zondagochtend tegen achten voor wakkergemaakt worden ?
Als het goed aangepakt wordt ben je er wel voor tientallen jaren vanaf.
De volgende keer zal ik i.p.v. "strooisel'' (n.b. ook nog tussen aanhalingstekens) het woord boxbedekking of boxvulling gebruiken hoewel ik daar ook al direct bij bedenk dat dit menig slapeloze zondagochtend in zal gaan houden.
jan w
Ik heb zelf geen goed gevoel bij rubbermatten. Als je rond komt zie je bij de meeste boeren die rubbermatten hebben teveel dikke hakken. hier is ook wel wat aan te doen, gewoon voldoende strooien, maar dat gebeurd meestal niet. Ik heb deze zomer heel weinig last gehad van vliegen en maden van de blinde bij. Ik heb het idee dat dit komt door het strooien van kalk in de boxen.
Farmer_
Eenmat met 2,5 cm foam eronder, daarop een lange rol rubber onder de boxen door is , beetje zaagsel erover elke dag, geen dikke hakken meer, na het melken/vreten ligt +-90%in de boxen, daar wil ik geen zandbox voor hebben.

[www.kraiburg-agri.de]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , mastitis en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
8
TREFWOORDEN