Mais over gras inkuilen

Even wat anders dan melk. Door de aanhoudende droogte lopen we tegen een ruwvoertekort aan. Alleen de eerste en tweede snee waren goed. Nu ben ik aan het overwegen wat ik zal gaan doen. Grasbalen kopen, of mais. Kwa rantsoen kan ik wel iets mais gebruiken, alleen de opslag is een probleem.
Het was mijn bedoeling om de derde snee over de eerste en tweede in te kuilen. Dus ik heb elke sleufsilo al volledig in gebruik, maar de hoogte halen we nog niet.
Zijn er mensen die ervaring hebben met mais over het gras heen inkuilen. Daar ben ik zeer benieuwd naar.
Voor het afdekken van de kuil heb ik alleen maar plastic met sjorbanden, geen gronddek, dat is praktisch onmogelijk in ons systeem.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Jeroen K.: Op zich kan het prima (ik ben overigens hiermee geen ervaringsdeskundige) maar het is de vraag of de gewenste voerverhouding gras/maiskuil in de afzonderlijke lagen is op te bouwen waarbij de zijkanten van de kuilbult een grote bottleneck kunnen zijn. Is het bovendien de moeite waard alles weer bloot te maken ? In de loop van de winter is er alle dagen ook mais te koop.
joofie
hij had het toch in een silo!? Ingekuilde mais is veel duurder en elke vracht moet je ook weer afdekken en ook nog wisselende kwaliteit das derde snee in baaltjes en mais erop Jeroen!
jeroenk
Nu is de mais het minst duur (biomais). Als er straks op meerdere plekken tekorten dreigen te ontstaan, kan het wel eens zoeken worden naar voer.
Wimsumar
Beste JeroenK : Ja dat is waar ook, u zoekt om biologisch geteelde mais. Die markt ken ik niet maar dan is nu aankopen misschien niet onverstandig.
By the way: wat is de prijs ?
jeroenk
€ 60,- bij 30 % ds. 20 cent per kg ds. Gelukkig ligt de ganzenvergoeding hoger...
jan w
Wat is € 60.00 bij 30% d.s.
Mais over gras dat kan prima, Zou ik liever doen dan elke keer een vracht kopen, ben je nooit klaar. Wel zorgen dat je de kuil goed luchtdicht kunt houden. Verder is het niet onverstandig om de toplaag met een anti- broei middel te bahandelen.
Eventueel zou perspulp ook nog een optie zijn.
anonymous_252
Geen mais over gras doen maar gescheiden houden.Als de vehouding niet goed is zit je het helejaar te prutsen en kan de mais gaan broeien door te lage voersnelheid.NIET DOEN.
wally
onzin

gewoon mais over gras kuilen
doen we al diverse jaren
collega boer in de buurt nog langer
gras komt nog vaster te zitten dus zeker geen broei wel goede kuilsnijder nodig !!!
bovendien maar 1 kuil open in winter dus hoge voersnelheid


verhouding is wel over hele jaar gelijk dus met brok aanpassen is geen probleem want je voert toch langere tijd zelfde kuil

eventueel zout op mais doen tegen schimmel

toch vaak zout tekort in rantsoen met mais

succes
duitser
Zijn er eigenlijk nog boeren die alles ten tijde van de mais hun graskuilen open maken en alles in lagen door elkaar mengen? Lijkt me veel werk maar in de winter wel verrekte makkelijk.
hans e
Denk wel dat je een loonwerker moet hebben met dikke trekkers voor de wagen want een volle maiskar er bovenop rijden lijkt me nogal wat pk's vragen,t veert nogal.
cs-agrar
Mais schuif je heel makkelijk over bult heen, beetje shovel heeft in 3 bakken een silagewagen verdeeld.
Reken eerst een rantsoen uit, zodat je weet hoeveel mais je nodig hebt t.o.van dikte graslaag in de silo.
Als je voersnelheid te laag zou zijn, neem je een 5euro-bak onkruidspuitje en vul je die met broeiremmer.
Je gesneden vlak inspuiten en niks aan het handje, kan de dag erop evt zo weer gevoerd worden, koeien geen last van.
Voor dichtleggen van de bult is het bij jouw afdicht systeem wel zaak om een zuur of broeiremmer er over te sproeien, of met de gieter.
Vooral de kanten doen!
Succes met je keuze.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , inkuilen , melk , rantsoen en grasbalen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
8