Gebruikerservaringen boxafscheidingen > 10 jaar

voor mijn bedrijfsuitbreiding ben ik op zoek naar ervaringen met boxafscheidingen ouder dan 10 jaar, waarom 10 jaar? er komen boxafscheidingen en gaan boxafscheidingen allemaal beloven nog meer ruimte etc.etc. maar levensduur daar hoor je niemand over vandaar. Ik wil ook een koematras plaatsen (ook graag ervaringen) dus ik focus een beetje op de zwevende boxafscheidingen.

- soort
- merk
- bevestiging
- ervaring

bedankt allen alvast!

Deel dit topic

Reacties

anonymous_297
Gewoon de normale zwevende box van Schrijver gaat er mee strijken. Die nieuwe modelen lopen ze zowat dwars doorheen. Geeft alleen maar problemen als een koe net ff niet fijn op kan komen hetzij door melkziekte hetzij door klauwgebreken. Dan heb je ze daar haaks onder de schoftboom liggen.
anonymous_107
Als je van het zwevend en de mat af kunt stappen adviseer ik je driehoekboxen.
1x per 15 jaar achterbus vervangen waar box in staat.
Koeien liggen recht, bij juiste plaatsing knieboom praktisch geen bevuiling.Bij voldoende strooien geen kale en dikke hakken
Jannus
Kan ik in mee gaan,heb na renovatie gekozen voor zwevende boxen van de boer maar heb in 8 jaar al diverse boxen moeten vervangen omdat ze op de vloer plaat afscheuren,ook de vloer bevestiging heeft door het werken van de buizen nog wel eens afbreken van de bodemplaat bouten waardoor de boxen gaan scharen.dealer is zich van geen kwaad bewust en dus red je er maar mee

moest ik zelf opnieuw kiezen dan nam ik of schrijver,of spinder lijkt me ook wel wat,zwaar spul en degelijke bevestiging zoals ik al divers gezien heb.

net wat Izak zegt geeft driehoek boxen,die ik hiervoor had, een langere levensduur op bijna alles en daarom was ik blijkbaar een beetje verwend
Jack Rijlaarsdam
Onze R-boxen van Brouwers staan nu al twintig jaar. In deze twintig jaar geen sleutel meer op hoeven zetten, dus geen mankementen en ook nauwelijks roest. Sterk spul... Wel lastig combineren met een mat of matras. Wij hebben vorig jaar de noppenmat van Kraiburg in de boxen gelegd, bevalt ons uitstekend, maar het is wel veel werk om alle voetplaten netjes uit de matten te snijden.
Farmer_
Wij hebben zwevende boxen met kraiburg mat, deze mat bevalt ons ook uitstekend.
hookwood
Hier heb ik er toch al een aantal moeten lassen bij de achterste poot omdat ze afgebroken waren. Ook 20 jaar oud trouwens.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/11/2009 10:28 door J.R. Jalvingh.
Jack Rijlaarsdam
De achterste poot is bij ons standaard verzwaard van de voetplaat tot halverwege het rechte stuk na de eerste bocht. Bij jou ook? Dan heb je vast zwaardere koeien als dat wij hebben.
hookwood
Ja dat is hier ook zo, maar ze scheuren in de voetplaat net voor de achterste poot. Maar is simpel ter plaatse te lassen dus zo'n probleem is het ook niet. Of je moet niet kunnen lassen natuurlijk. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik aan een kant van de stal in het kader van de laatste mode de schoftboom een poosje wat verder naar voren had staan. Aan die kant zijn er dan ook meer gescheurd dan aan de andere kant. Nu staat alles weer terug op de oude maat, 195 cm vanaf de boxrand dus. Kopruimte is het probleem niet in onze stal aangezien we destijds al met 2,60 boxlengte hebben gebouwd.
cs-agrar
dat scheurprobleem heb ik vaker bij boeren gezien, en in combinatie met de schoftboomplaatsing klopt dit ook wel.
Jannus
Kan kloppen Sjakie,mijn oude de Boer waren ook prima ,en als je iets bevalt dan hou jeje bij je leest maar daar ben ik nu iets van teruggekomen,ook JR heeft al gelast alleen kun je dat op die leeftijd verwachten.

de laatste jaren worden steeds meer producties verlegd naar het oosten en denk niet dat dat altijd de kwaliteit ten goede komt,maar daar zal iedere fabrikant wel mee geconfronteerd worden lijkt mij,maar Toyota is een goed merk terwijl anderen zweren bij Opel of Merc.
anonymous_80
Bij ons staan alle ligboxen ( R-boxen ) boven op de matten, wij hebben geen eene mat kapot gesneden.Ik vind dat de boxen prima staan, ze veren een beetje meer.
Bij de melkkoeien staan ze op krainborg matten, bij het jongvee op de dunne matten van kraiborg en bij de droge koeien op de dikke rolmat van den Boer.
Deze mat vind ik wel een beetje glad.
cs-agrar
Zo worden meeste R-boxen gezet, op de mat, uitsnijden kost teveel tijd..
Jack Rijlaarsdam
Ook als de R-boxen al achttien jaar staan en er een nieuwe mat in wordt gelegd?
jannes13jannes
wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met de schrijver zwevende box.
Nu we sinds 5 jaar de Spinder profit box erbij maast hebben valt het op dat de koeien in de profit box rechter gaan liggen, waardoor veel minder boxbevuiling ( beiden op rubbermatten)
wij hebben zwevende box van de boer bevalt verder goed zijn inderdaad wat ruim en dat geeft toch wat bevuilingin de box.
Heeft iemand ervaring met een buis voor in de box zodat de koeien wat verder naar achteren gaan liggen ??
Farmer_
We hebben planken schuin voor in de box bevestigd aan een speciale beugel hiervoor, die verschuifbaar is voor zwevende boxen(Duramat), hadden eerst een paar buizen in de box maar koeien gaan daar makkelijker overheen omdat het rond is.
cs-agrar
koe ligt ook vaak met een poot naar voren, doet ie in het land ook. Bij een plank ligt dat poot dus op een scherpe hoek, ga zelf maar eens met je arm of been over de kant van een plank hangen, dat werkt niet.
Een buit met een diameter van 100..moet genoeg zijn.
je moet zelf ff met een meetlint de stal in gaan en bij meerdere liggende koeien meten op welke afstand van de achterrand de buis geplaatst moet worden, net voor de knieen, zal een beetje tussen de 175 en 185cm liggen, net hoe groot je koeien zijn
Farmer_
Plek genoeg in de box en dan gaan ze er nog tegenaan liggen, de plank is wel behoorlijk dik 6-7 cm, buizen beviel me helemaal niet daar ging soms een koe te makkelijk overheen, met een plank hebben ze er natuurlijk een hekel aan, wil je het helemaal goed doen dan beton verhoging voor in de box maar dat kost wel wat.
cs-agrar
ze gaan bijna altijd tegen de plank/buis aanliggen, daarom is het ook zaak goed te bepalen waar deze geplaatst moet worden.
betonverhoging is het ook niet, dan ligt dat poot weer omhoog, en dat ligt ook niet lekker en stabiel voor de koe
Farmer_
Heb beton verhoging gehad op vorig bedrijf en dat beviel het beste van alles, komt een koe vast te zitten dan krijg je hem er makkelijker uit de box, maar het kost wel wat meer.
brabo
Je kunt toch ook gewwon de originele kunststof kniebomen kopen die er voor bedoeld zijn. Ik betaalde hier 5 jaar terug 15 euro per stuk voor (lengte 1,15 meter).
Dat is volgens mij niets duurder dan een stevige ronde plastic buis.
Erco
5 euro per meter bij bert ter beek, weesp. komt er nog 2 euro bij voor de beugels. (8 euro incl bevestiging per 4 boxen) ik had het aan 1 kant (11 boxen) op proef en heb het nu overal geinstalleerd, super! Heb zelf den 2d economy box van de boer incl de boer stalmat met dunne dunlopmat erover. bevalt mij goed, echter de economybox zou ik met knieboombuis doen. zeker geen spanband ervoor. Doe je er niks voor dan krijg je teveel mest in de boxen
gezienus
[www.beerepootagri.com]probeer hier maar eensmet het model van spinderbuizen zijn 2mm diker als gangbare en worden in duitsland gemaakt . heb ze nu bijna 10 jaar noch niks mee ghad en noch geen spikeltje roest op de voet plaat
Jan S
😀
anonymous_1030
Hier de ene helft 20 jaar zwevende box van Schrijver, paal met vloerplaat. Andere helft 10 jaar R-box, ook van Schrijver.Er was tot nog toe geen enkel onderhoud nodig.

Indien ik opnieuw zou moeten kiezen, koos ik voor dezwevende box, koeien kunnen bij het opstaan altijd gemakkelijk met de kop weg. R-box heb ik al enkele malen mee gemaakt dat de koe te ver naar voren kroop bij het op willen staan, en vast zat in de box.
anonymous_297
Een stugge rubber mat of een matras die flink grip geeft maakt ook het verschil. Ik denk nog meer als de vorm van de boxafscheiding. Jos Knoef uit geesteren , meer als 20 100.000 liter koeien maakt gewoon weer engelse boxen in z'n nieuwe aanbouw.Dat geeft toch ook weer stof tot nadenken. Wat is wijsheid????????
Wimsumar
Beste Gerrit e.a.: WIJSHEID is in dit geval dié boxafscheiding te plaatsen waarmee een koe in een ''somber scenario'' ( melkziekte-achtig, slecht ter been) toch normaal overeind kan komen en niet beknelt raakt onder of tussen de buizen.
frank b
Hebben ook nog de 'gewone' engelse boxen, met verhoogde schoftboom (1.30m). Stroeve ondergrond is idd minstens zo belangrijk, In de buurt is een nieuwe stal gezet met grote zwevende boxen (merk ben ik ff kwijt) Enormeruimte aan de voorkant, lijkt in 1e instantie geweldig, maar was mij te groot (bij open dag nog wat discussie gehad met leverancier over ruimte aan de voorkant, maar zag het natuurlijk helemaal verkeerd) Binnen 3 maanden 6 koeien afgevoerd, 4 met gebroken rug, 2 poot gebroken, allemaal in de boxen.

Wat ik maar wil zeggen; je kunt ook teveel ruimte hebben.
cs-agrar
Dat kan gerust, maar zijn die boxen ook de oude maat?
Bij genoeg lengte van het boxdek, minstens 2,80m bij de muur, is er weinig aan de hand.
Voorheen stonden de engelse boxen een 10-20cm van de muur af, de boxdekken veel korter dus precies op de plek waar de kop heen moest met opstaan.
Je ziet in oudere stallen ook vaak dat koeien de neusboom, voorste buis, gebruiken als hefboom bij het gaan staan. nek er tegenaan, en dan de achterkant omhoog werken, dit zowel bij engels als bij R-boxen.
Koeien die uit zulke stallen in de nieuwe opstelling komen, ruime lange boxen met veel kopruimte en geen neusboom, hebben eerste tijd geen idee hoe ze moeten gaan staan, want het standaard hulpje is weg.
Na een week zijn het juist deze koeien die het meeste profijt ervan hebben.
Veenprut
Wij hebben R boxen van Spinder en ze staan er nu 20 jaar in.
Ze zijn nog als nieuw dus het materiaal is super.
Nadeel is inderdaad dat er weleens een koe vast komt te zitten met slecht op kunnen komen maar is meestal met een touw zo weer opgelost.
Heb zo n 9 jaar geleden ook nog 10 boxen voor de droge koeien geplaatst.
Ook van Spinder met 1 poot aan de voorkant , zijn wat ruimer en geven meer bewegingsvrijheid maar moet je wel aan de voorkant goed vast kunnen maken.
brabo
Ik heb zelf de boxen van Cowhouse. De reden hiervoor te kiezen was dat die toen (5 jaar geleden) de hoogtse boxen waren . De schoftboom ligt op 1,33 meter hoog. Ik heb wel nadien nog een spanband voor in de box gemaakt om te voorkomen dat koeien dwars door de boxen lopen. (ik heb alleen maar dubbelde boxen)
In mijn ogen kan de schoftboom niet hoog genoeg zijn, deze dient alleen voor de stevigheid van de boxen, niet om de koe achterin te houden. Daar hebben ze de knieboom voor uitgevonden.
cs-agrar
Helemaal correct Brabo, heb zelfde boxen en ervaring.
Spanband is achter de melkstal wel nodig, anders namen vaarsjes de korte weg naar het voerhek, voor de rest is ie er weer uit gehaald of zelfs niet geplaats, deed alles zelf, maar ruimte blijkt hier het toverwoord te zijn
brabo
melkstal ?
cs-agrar
ja, 2+2 stal, en de middenrij achter de melkstal heeft die spanband ervoor..
cs-agrar
Zwevende boxen van De Boer scheuren binnen 8 jaar bij de bovenbevestiging.
R-boxen blijven zeker 15 jaar goed, mits goede droge omstandigheden en niet te zware koeien.
Zwevend spul van Spinder, Brouwers en Beerepoot blijft goed, degelijke ophanging, erg belangrijk
Cowhouse, tot op heden, 5jaar, niks aan de hand, ondanks bewegende bovenkant.

Matras Cowhouse begint na 4 jaar wel wat harder te worden, maar toplaag blijft perfect in takt.
Spinder Meadow, mits goed gelegd, blijft na 5 jaar nog steeds zijn verende karakter behouden en toplaag dunlosheet ook niks geen schade
Comfy Cushion, niks waard
Rubber noppenmatras, goede vering en super bestand tegen de tijd en de belasting.
Quattro-shooter
Snap ik dus niks van.....

Bij ons de zwevende boxen in 17 jaar nog geen sleutel ed. aan gehad...

Dus weet niet wat er bij jullie fout gaat!!
cs-agrar
heb ze gelukkig niet, maar er er genoeg vervangen.
Ik wil alleen cowhouse, moet ruimte hebben
anonymous_296
Dat van die zwevende boxen van de Boer die boven afbreken klopt, betreftr de modellen die een platgeslagen buis hebben voor de bevestiging van de klem aan de centrale bevestigingsbuis. Hebbe ze nu aangepast bij de Boer, wordt nu gewoon een klem opgeschoven. niks meer platgeslagen in de fabriek. Ander probleem bij die boxen was dat de bevestigingstroppen allemaal kapot knapte na een aantal jaaren, dikte M10. Heb toen een zak vol M12 stroppen gehad, past net door de gaten heen, stuk steviger. Eerste keus van boxafscheiding bij renovatie/uitbreiding zou bij mij niet meer de Boer zijn.
spotmelker
Hier 18 jaar oude "comfortbox" (= R-box met ruimer kopgat)van toenmalige Ametrac welke is overgenomen door DSD. Zijn nog als nieuw maar niet meer verkrijgbaar.
jan w
Heb gelukkig alleen maar bij het jongvee het voerhek van de Boer ( gelukkig wel ) maar het is een ramp.
In de stal heb ik zwevende boxen van wopereis We hebben toen een jaar of 10 terug hiervoor gekozen, dit omdat het boxdek op sommige plekken te dun was om er R Boxen op te plaatsen. Heb er geen spijt van. Je kunt er ook nog eens gemakkelijk een box uithalen mocht er een koe inliggen die zo niet zo gemakkelijk op kan gaan staan.
cs-agrar
Probleem met een te dun boxdek is vaak dat je de bijgeleverde ankerbouten niet kunt gebruiken omdat ze te lang zijn.
Maar is geen probleem, gebruik chemisch anker, soort pasta wat met beton reageert en waar een draadeind in gaat, en je box staat zelfs nog vaster zonder per ongeluk door je boxdek heen te boren, met 5cm gat diepte werkt dit al
jan w
Maar het boxdek is in het midden maar 5 cm dik.
cs-agrar
oke, das wel erg weinig, dan kan je ook niet zoveel meer.
jan w
Alleen met het plaatsen hadden, hebben we een fout gemaakt.Aan de standbuizen zat de voet haaks bevestigd.doordat de boxvloer afloopt kwamen alle palen scheef te staan . Dit is opgevangen door volgringen onder de voet te leggen. Maar door het bewegen van de box gaan die volgringen verschuiven en komen los te liggen en gaan onder de plaat weg. Met het gevolg dat je de boxen los hebt staan. Later opgelost door de volgringen in de draadeinden te doen.
cs-agrar
Ja, dat heb je wel eens, maar alles waterpas zetten in een hele stal komt gegeven moment ook je neus uit, en uitgaande van je box vloer heb je dezelfde eindhoogte ten opzichte van een vlakke boxvloer met de palen waterpas.
Vlak op de vloer zijn palen altijd het stevigst, ga daar van uit, maar moeten wel beetje in lijn met elkaar staan.
Farmer_
Je bent het beste af met boxen die niet in elkaar gelast zijn, ze breken meestal af na jaren naast de las, daar zit de zwakke plek, boxen die met klemmen en schroeven in elkaar worden gezet hebben een langere levensduur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koematras geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
23
TREFWOORDEN