Het Succes van Robotmelken

In een andere topic zitten we elkaar de vlooien af te vangen van welke robot nu beter is en of welke handelaar nu het arrogantste is, Laten we eens kijken hoe we het robotmelken kunnen verbeteren.

"HOE MAKEN WE ROBOTMELKEN TOT EEN NOG GROTER SUCCES"

We kunnen elkaar wel blijven afzeiken, maar we kunnen nog veel meer van elkaar leren. Vorige week hier een middag gehad van het netwerk VMS Delaval robotmelken van de melkveeacademie. Hiervoor hadden we Harry Tuinier uitgenodigd, om het een en ander uit te leggen.
Hij begon met: "Ik weet niks, maar samen weten we heel veel en daar heb ik het ook van geleerd."
Zo zou het ook maar zo kunnen zijn dat we op een probleem stuiten en hier gezamelijk mee naar de dealer en of importeur toe stappen, van jongens kan dat niet anders.

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Sprayed(dip) de robot ook voor of alleen na, of is het mogelijk voor te sprayen, ivm kruisbesmetting.
Farmer_
Doe dat al een aantal jaren, bevalt me goed, krijg ze makkelijker schoon met droge doek, celgetal blijft laag (om de 100)en niet veel uierontsteking.
Was nieuwschierig of de robot dit ook doet/kan.
ejb
ten eerste natuurlijk de voeding

bovendien vind ik dat de spenen recht moeten staan de ophanband niet te sterk en de spenen wel voldoende lengte moeten hebben. met andere woorden ik vind dat de uier een optimum heeft en was dan ook blij dat de inspecteur de laatste keer dat hij bij ons was een toystory bestrafte op uier omdat zij de achterspenen gekruisd had.

ik had voor mezelf ook eens nagekeken hoevel koeien ik de laatste jaren had verkocht( ook voor aanschaf robot) omdat uier te groot was of spenen te wijd stonden en het antwoord was 0

en ik vind dat je er geknipt voor moet zijn als je geen goed gevoel hebt bij aanschaf van een robot moet je er vooral niet aan beginnen, paar jaar terug kocht iemand in salland 2 robots(zal merk maar niet noemen) terwijl hij altijd zat te schelden op robots en binnen 2 mnd na opstart had hij al besloten dat robots er weer uit moesten en melkt nu in de draaimelkstal
ejb
ja daar doelde ik op

en ik heb het afgelopen jaar een gemiddelde celgetal van 170 dit als reactie op tok


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/11/2009 11:51 door ejb.
ejb
kon duidelijk merken dat het minder werd maar ik heb met de opstart meerdere dingen veranderd door staluitbreiding nu onderbezetting in de stal veel sterker(natrium) licht oudere koeien hebben ruimere boxen betere ventilatie in de stal. dus al met al kan ik niet zeggen of het nu specifiek door de robot komt
anonymous_46
was het die niet die op het laatst voor ze eruit gingen tegen de RMO-chauffeur gezegd had dat het eigenlijk best mooi begon te lopen? Dan maakt de kleur idd niet uit, maar je moet geduld hebben en er zelf net zo hard aan wennen, evenals de koeien. Een jaar ben je zo kwijt...
Ik weet niet hoe het bij anderen gaat, maar de uiers/speenplaatsing moet goed/mooi/geschikt voor de robot zijn, want als ze een keer mislukken of erger een paar keer achter elkaar, dan gaat het lopen er snel af en krijgen ze een hekel. Dat vinden wij 1 van de vervelendste dingen van het robotmelken.
Verder gaat het hier best naar de zin en dat voeren.... bovenalles zorg dat er best voer aan hethek ligt, de rest is bijzaak. Matig en toch structuurrijk voer valt hier tegen, zodra we, na een paar dagen slecht weer, weer een karretje vers gras voor het hek hebben lopen de melkingen weer op en de melkgift idem, tewijl je zou verwachten dat ze daar wegens minder structuur en verzadigd gevoel juist slechter zouden "lopen". Vorig jaar na de opstart was het idem: Tijdens en de eerste 4 maanden na de opstart hadden we redelijke kwaliteit kuil met veel structuur, ideaal volgens de specialisten en de koeien waren tot augustus binnen. Het melken en het lopen ging zeer matig, wee begonnen al aan verleasen te denken, totdat we begonnen te weiden (ook weer wennen aan de beweidingsbox) en in september oktober de 1e snede (topkwaliteit) aanrukten en structuur behoorlijk minder werd. Van de een op de andere week begon het te lopen, en de melk kwam gigantisch op gang, ipv 100.000 te verleasen hebben we er nog 20.000 bijgekocht en zijn er ook nog 5.000 overheen gegaan, hetgeen we nooit meer verwacht hadden in september..
Lang verhaal kort maken: Best voer is bij automatisch melken nog veel belangrijker dan bij traditioneel melken, ook voor je eiwitgehalte in de melk en de gezondheid van de koeien.
Wij hebben vorig jaar een paar koeien verkocht omdat ze niet best in de robot wilden en ze duur waren (1350 euro p stuk) en later nog 2 vaarzen die hele hoge uiers hadden (of diepe buik) en we ook die redelijk goed kwijt konden zonder dat de melkgift bekend was... Verder kunnen ze alle koeien melken...
anonymous_46
wen maar vast wat aan die Coli, die hadden we nooit (1 geval per jaar), nu toch al 4 gevallen in anderhalf jaar. Overigens laatste half jaar niet meer gehad, hoop dat het goed gaat... Celgetal van een robotzal wat hoger uitvallen, we hadden een 5 jaar oude Sac met 2Vac systeem en een celgetal van 100.000 gemiddeld. Nu toch continu rond 200.000, wel veel variatie: 139 tot 260. Ook 4 x per dag door boxen, kalk in boxen, behandelen hoog celgetal koeien. Maar: valt me 100 % mee, verwachtingen ivm besmetting via boxen en robots waren minder goed bij ons... Veel melk in de boxen omdat we een hoge melksnelheid hebben en koeien nu de hele dag door in elkaars bevuilde boxen kunnen gaan liggen, met de melkstal heb je dat probleem minder, omdat ze "uit" zijn als ze uit de melkstal komen en dus eerste uren niet meer uitliggen. Tot de volgende morgen, maar dan maak je weer schoon...
We ervaren het niet als een probleem, zolang het zo blijft tekenen we er voor... De extra melk en het gemak maakt heel veel goed...
jan w
Ik heb vorig jaar een pallet boxclean gebruikt. Dit is mij niet zo goed bevallen en aan de dure kant. Het beste werkt nog ( volgens mij ) een kalksoort met een hoge Ph van boven de 11 om een hoge ph op de ligplek te creeren.
hierin zijn bv de brecalsan en de desical. De Desical gebruik ik vanaf januari dit jaar en heb er goede ervaringen mee. Het geeft ook zeer droge boxen.
jan w
De bresalsan is verkrijgbaar bij de cooperatie's ( cehave, forfarmers, agrifirm volgens mij.) De Desical is te krijgen via een Duitse firma. Bij de desical krijg je wel certificaat papieren bij, deze is in duitsland ook als zodanig getest. De kosten zijn hoegenaamd het zelfde, de Desical kost rond de € 350.00 per ton ( big bag) De brecalsan lijkt volgens mij wat goedkoper, zo rond de 280 euro, maar daar zit mmar 800 kg in een bigbag.

agroteam

Anders stuur mij een mail, als je nog vragen hebt, dat bedrijf werkt veel samen met Vink ( veeverlosapp. en behandelstraten e.d.) Dus ze komen nog wel eens deze kant op.
jan w
Bij een Delaval kun je de druk niet aanpassen. een andere nozzle zou in principe wel moeten kunnen, maar ik weet niet of dat wel effect heeft. Het is wel mogelijk om op 2 manieren te laten sprayen, via een U principe ( voor achter achter voor )of een W vorm te kiezen. Het sprayen volgt de insteling van de laatste melkbeurten.Dus bij iedere koe weer anders.
Heb zelf in het begin met Spraymadine C gesprayd. ( Wel heel goed, maar ook duur ) en spray sinds dit voorjaar met een goedkope jodium spray. De spray van Delaval zelf ben ik niet zo kapot van.
jan w
Met gekruisde spenen valt het hier meestal nog wel mee, het duurt alleen langer. Dan melkt hij eerst de ene speen en als die uit is gaan de robot de andere nog een keer aansluiten. Dan kan die de speen wel weer vinden, dit doordat de lege speen is opgetroken. Spenen die tegen elkaar aanzitten is een groter probleem.
jan w
Ik doe zelf nog wel vaak de koeien die met de MPR eruit komen met een verhoogd celgetal voorsprayen. Heb zelf het idee dat het wel werkt.
jan w
Hier ook voor een aantal weken terug weer een keer een R.A.P. laten maken, dit omdat er een studiegroep kwam. Op zich leek het prima, kwamen eerst met de standaard uitdraai van een voerefficientie van 1.52 ( erg hoog) dit op basis van de gemolken liters door de robot.
Het enige wat opviel was dat er nog wel wat restvoer was bij de opstartende keoien. Deze komen dan denk ik toch nog te weinig naar de robot. Vooral als je een paar vaarzen hebt die je nog moet leren en dan 2 keer per dagophaalt. dan is dat net te weinig.
Het celgetal in de tank was de laatste keer 140 en van de MPR 125. Dit jaar wat betreft celgetal veel stabieler geweest dan vorig jaar. geometrisch 179.Met het enten tegen de blauwtong toch vrij veel schommelingen gehad in het celgetal.( tot 512.000 )
jan w
Ze zeggen wel dat je niet technisch hoeft te zijn om met een melkrobot te werken, maar het is wel verekte gemakelijk als je het wel bent. Ben langzamerhand de toolkit wel aan het uitbreiden met onderdelen die nog wel eens nnodig zijn.
jan w
Het is een feit dat alles beter moet kloppen bij een robotboer.
Maar uit jouw verhaal kan ik ook een conclusie trekken.

De koe liegt nooit , is het aantal melkingen goed, is het rantsoen ook ok.

Het komt er dus op neer da kwalitatieve goede kuilen, dus niet altijd beter zijn. Dit zou dus ook moeten betekenen dat een traditionele melker ook meer uit zijn koeien moet halen dan dat hij nu doet. Want ik denk dat daar toch nog wel vaak een sluimerende pensverzuring onder de koeien zit, maar dat merk je niet omdat je ze toch 2 keer per dag ophaalt.
Dus het zou een voordeelpunt moeen zijn. Maar om het altijd goed te krijgen is soms wel moeilijk.
jan w
Zijn er ook prikkers die gegevens hebben over het energiegebruik.
Heb zelf wel Kwh meters er tussen laten zetten met de bouw. Heb die investering ook al wel weer terug verdiend. Dit voorjaar zijn er andere ( geteste ) kleppen opgekomen, dit omdat ze kleppen tgen waren gekomen die te langzaam dicht gingen. Hierbij is ook de druk van de compressor verhoogd. Op de kwh meter kon ik zien dat het verbruik opliep. Van normaal 5 kwh per 1000 kg melk ( alleen compressor ) naar een aantal maanden later 16 kwh per 1000 kg melk. Bleek er een lekkage in de compressor te zitten, dit door een kapotte koppeling.

De laatste maanden ligt het energieverbruik zo rond de 18 kwh per 1000 kg melk ( robot, vacuumpomp, en compressor) en 10 kwh voor het koelen.
jan w
Het draait dus bij iedereen lekker.Anders waren er wel meer reactie's geweest.
Hier moet ik nog weer wat aan het rantsoen sleutelen, want ze lopen onvoldoende dus te weinig weigeringen. wel rond de 170 melkingen per dag.
jan w
Vertel verder.
kaas
welk merk heb jeje zegt andere nossel en druk wat opvoeren kan dat bij delaval en lely
tukker12
Kijk dat is nog eens een zinvol prikbordonderwerp!Hulde!
anonymous_91
Hier is de uiergezondheid verbeterd. Denk ook vooral door betere melktechniek, was dus met een nwe melkstal wrschijnlijk ook wel verbetert. Afgelopen zomer hier wel te veel Coli-koeien. (4 stuks). Denk een weerstandverhaal, mais van afgelopen jaar viel tegen en toch teveel geknepen in het krachtvoer. Melkmonsters die we opgestuurd hebben gaven altijd omgevingskiemen aan, uberis en coli. Naar ons idee de boxen schoon genoeg (4x per dag erlangs).Ander aandachtspunt was de sprayinrichting. Hebben nu een andere nozzle erop die gerichter sprayt, de druk ook nog iets hoger gezet. (3,5 bar). Lijkt nu goed te gaan. Tankcelgetal zat afgelopen zomer rond de 200. Hoogste 250.Laatste uitslag was 93 met geometrisch 179. Ben benieuwd om we het celgetal nu zo laag kunnen houden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/11/2009 13:19 door Gerton.
anonymous_91
Is bij lely A3. Ja je kan hier de druk aanpassen. Heb er een lijstje bijgekregen wat met deze nozzle en verschillende soorten middelen de beste instelling is. Werk hier met HM-Virs spray, gewenste instelling zou zijn 3.0 bar en tijd op 0.15 zetten. Ben toch zelf een beetje aan het experimenteren gegaan en kwam op 3,5 bar en tijd op 0.10.

Hoe het bij Delaval zit weet ik niet.
Nico01
Dan heb je vast geen Lely, daar mislukt een koe als hij een speen niet ziet. Is wel een handige optie voor sommige koeien.
Laatst had ik er een die kleine speentjes en grote voorkwartieren had, die melk ik eerst voor, dan achter, maar dan moet je er wel bij staan.
tok
Hoe is het met de uier gezondheid gegaan ten opzichte van de melkstal.
tok
Kon je ook echt merken dat het aantal gevallen van uierontsteking minder of het zelfde bleef.
tok
Wat was er negatief aan?
jg
Kunnen koeien direct na het melken in de ligboxen of kun je ze sturen naar het voerhek totdat de slotgaten gesloten zijn ??
kasé
Idd Jan W, goeie topic. Melk nu ruim 3 mnd met 2 VMSén en heb morgen eerste bijeenkomst van VMS-melkers.Ik wordt langzamerhand redelijk tevreden maar dat mag ook wel met topkwaliteit voer, slechts 95 koeien aan de melk en veel ruimte voor de robots gecreëerd. Als het nu niet loopt wordt het nooit wat.
Meeste problemen met nauwe achterspenen en allerlei onzinstorinkjes.
kasé
'k heb vorige week een robotgebr.bijeenkomst bijgewoond. Daar hoor je de waarheid, zowel positief als negatief
fendt 4s
Robot melken gaat met ups en down's is mijn ervaring,
ook bij (te) goede kuilen is het robotbezoek soms mager tot slecht,
maar enkel praten over alleen prik in het rantsoen is te kort door de bocht.
De fermentatie is bij sommige kuilen zo dusdanig dat ze lijken op kracht voer.
Opvallend dat vers gras zo'n positive invloed heeft op het aantal melkingen!

De koe liegt nooit , is het aantal melkingen goed, is het rantsoen ook ok.

maar het is soms erg moeilijk een scheef rantsoen recht te trekken , al
menen voervoorlichters dat dit simpel is ..

Qua stal layout heb ik m'n vraagtekens, heb ook in mijn studiegroep een
boer die melkt als een trein, met een stal uit eind jaren 70 !
anonymous_637
ik denk dat het belangrijk is om een basis rantsoen te maken van 6 kilo melk minder dan de gemiddelde melkproductie.
mijn ervaring leert dat het dan goed gaat lopen. ook belangrijk is om het kudde gedrag weg te halen uit de stal.
verschillende tijden koeien gaan halen en niet altijd als je uit bed komt hier mee beginnen.
verder is structuur zeker niet het middel om aantal bezoeken te verhogen.
mij valt onderweg op dat het altijd meerdere (kleine) dingen zijn.
anonymous_674
Ik heb onlang door mijn voerleverancier een Robot Analyse Programma laten maken/uitdraaien..Dacht ook dat ik het redelijk goed voor elkaar had,maar de uitraai wees anders uit op sommige punten.Moest mijn koeien wat langzamer laten opstarten onder andere...
Net wat ard zegt; matig basis rantsoen werkt niet,Hier ook nu topkuilen aan't hek een het loopt geweldig.Bostel en MKS erbij,eiwitkernbrok in de basis,,gemalen tarwe,en een anderhalve kilo/koe rietzwenk gedorsen hooi als structuur aanvulling.Zorg ook dat er ALTIJD voer ligt voor het hek.
Heb zelf maar 40 vreetplekken op 80 koeien,daarom voer ik nu s'avonds pas.Dan ligt er een flinke rug voer tijdens de nacht als ik er niet ben.
Vaak zijn het kleine zaken die het melken met een robot wel of niet doen slagen.Probeer dus te leren van elkaar en zit elkaar niet af te troeven over wie het beste merk heeft.
Daarom: hulde Jan W voor dit topic,eindelijk weer eens wat nuttigs hier........
anonymous_1051
Hoe duur is deze kalk?waar kun je het krijgen?
anonymous_1051
Welke kalk?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melken , delaval en melkveeacademie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
5