Ervaringen met tocht detectie

Hallo,

Ben aan het kijken naar een tocht detectie systeem. Heb Delaval robots. Maar er zijn zoveel en vast goedkoper systemen op de markt. Iemand ervaring met Sensehub of nedap noem ze maar op

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Ik zie ze al voordat de activiteitmeting aangeeft dat ze een verhoogde activiteit hebben. Degene die ik niet zie, merk de activiteitmeter ook niet op maar de progesteronmeter wel.
Vdejong
@Vdejong Laatst een koe, die om 12 pm nog was gemolken, was om 6 pm doodziek. Als ik op de activiteitmeting had moeten wachten, was de koe dood geweest. Nu bijtijds geopereerd en de koe loopt er nog.
+1
Grensboertje
Werk hier al 2 jaar met GEA Cowscout icm halsbandtransponders, met herkenning, tocht en vreet/herkauw monitoring op 2 GEA R9500 melkrobots. Is een systeem van Nedap. Werkt super, insemineer er al 2 jaar blind op. Laatste 7 maanden 100% dracht met gemiddeld 2.1 rietje. Weet niet of het goedkoop is, ik wil het voor geen goud meer missen. Ook de vreet en herkauw monitoring is echt een toevoeging, al meerdere koeien mee gered waar het systeem attentie op gaf maar zelf niks aan had gezien.
Vdejong
Quote Reactie van @Grensboertje:
100% dracht met gemiddeld 2.1 rietje

Dus met blind insemineren heb je minder dan 50% kans dat de koe drachtig wordt
robbies
@Vdejong is het bij jou altijd bij t eerste rietje prijs?
Vdejong
@robbies nee, beweer ik ook niet. Zelfs geen 100% dracht, vertrekt ook wel eens een guste koe
+1
mlkvhoudr
@Vdejong als je blind insemineert pak je waarschijnlijk ook wel eens de verkeerde koe😉 maar cijfers zijn prima
+1
Grensboertje
@Vdejong Ik ga aardig lang door met insemineren, heb een paar koeien bij die ik er 10x bij doe, das natuurlijk bagger voor het gemiddelde. 19% vd koeien hebben 2 rietjes of meer nodig en tkt is 385 dagen. Insemineer al 14 jaar alles zelf.
hookwood
Hier werken we met het IDA systeem. Gezondheidsmonitoring en tochtdetectie. Goed schik van

ida.io/nl_NL/
+1
de Tank
Nedap halsbanden, tochtdetectie en gezondheidsmonitoring, werkt top. Vanwege intensieve mantelzorgtaken veel afwezig. Zonder komt het niet goed met drachtig maken.
+2
KoeboeraAa
Hebben alle systemen een maandabonnement? Heb hier persoonlijk een hekel aan, liefst afbetalen en het moet werken.
de Tank
@KoeboeraAa gewoon aftikken en klaar.
Grensboertje
@KoeboeraAa Bij GEA Cowscout / Nedap systeem iig niet. Transponders en antenne kopen en het is klaar.
IJsseldelta
Nedap/Lely systeem. Werkt goed, zowel met tocht als met activiteit meting. Ben er met ketose ed veel eerder erbij.
+1
Noorderling
@IJsseldelta
Hoe merk je dat op en hoe deed je dat voorheen?

Hoor wel flinke levertijden, heb nog stappentellers maar worden überhaupt niet meer verkocht.
Bevallen uitstekend, heb nog geen iso koeherkenning. Zit wat te twijfelen hoe we zonder veel gedoe op 1 systeem komen, vooral hoe de kosten een beetje binnen de perken vallen.

Prijs voor ombouwen en 120euro per halsband wordt ook wel heel bedrag als het zo ook nog draait. 90% doet het nog na een jaar of 7-8.
IJsseldelta
@Noorderling Ketose kwam er met de mpr eruit via de bloodnefa's, maar dat is maar 1 keer per 4 weken. We zitten er nu veel korter op, vaak met 2 a 3keer Catosal en wat gist ingeven zijn ze er weer.
Bij het jongvee misten we er teveel / stille tocht. Er wordt nu ook eerder in de tocht geïnsemineerd. We hebben herkauwen er niet bij, daar zagen we geen meerwaarde in voor die 30 € per zender. Kast met antenne kon ik jong gebruikt kopen. De robot had al wel iso herkenning.
Noorderling
@IJsseldelta
Mpr is gauw te laat inderdaad.
Ketose pak je dan op verminderde activiteit?

Doe zelf nu alle koeien tussen 7 en 14dagen in bloed testen, vind ik eigenlijk enige betrouwbare en heb je ook hoogte van de ernst met een cijfer.
Ook kom je er achter dat sommige koeien niet te behandelen zijn en alleen maar meer melk gaan geven en waarde niet verbeterd.

Heb nu pootbanden, doe eigenlijk niets met gezondheidsmodule. Het is een hulpmiddel, ook voor tocht. Bij pinken zie je wel dat er gedoe is, maar pak je de juiste dieren er makkelijker uit en op juiste moment insemineren, zie bij koeien de helft minimaal zelf wel eerder, ben je nog dat op tijd. Toch ook wel een paar die je mist, maar dat komt mede door stalindeling.
IJsseldelta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ketose pak je dan op verminderde activiteit?
Ja, in combinatie met gehalten in de robot en vreten.
@Noorderling
Quote:
Doe zelf nu alle koeien tussen 7 en 14dagen in bloed testen, vind ik eigenlijk enige betrouwbare en heb je ook hoogte van de ernst met een cijfer.

Liever meer tijd in goed voeren, dan in met koeien dokteren. Nooit melkziekte en toch moet je alles op ketose testen??
Noorderling
@diepstrooiselboks
Enige verband tussen melkziekte en ketose is mogelijk lage voeropname, de rest zie ik zo niet.
Wat is een probleem, en wat je niet ziet dat is er niet.

Jaar of wat geleden naar praktisch tmr gegaan. Daar moet je doorheen en niet iedere koe reageert daar even goed op, gaat oudmelkten flink voeren die niet zomaar in de melk aantrekken. Dan gaat het op de rug, daar moet het uiteindelijk weer als het kan gecontroleerd vanaf. Dan ga je grenzen opzoeken.
We zijn er nu grotendeels wel doorheen, op een enkeling na die geen grote melkdrang hebben.

Met ander voerregime moet genetische aanleg daar ook op aansluiten. Ben je 10 jaar verder voordat je alles weer een beetje parallel hebt lopen en dan loopt er nog een enkele koe uit het vorige tijdperk en veel 2e generatie. Dat gaat allemaal niet zo hard.
Tot zover maar vinger aan de pols houden, testen is niet zoveel werk en als alles OK is, weten we dat ook maar weer. En als dat niet zo is doen we er nu wat aan, ipv ketose in laten glijden, slechte eicelkwaliteit, laat drachtig en volgend jaar te vet en de problemen kwadratisch toenemen.
de Tank
@Noorderling wat doe je als ketose afwijkt? En welk % wijkt af?
Noorderling
@de Tank
toprium, 30% daarvan starten we met glucoseinfuus en als het ernstig is of met hele vette koe een keer kexxtone. Ze voelen zich ziek waardoor ze minder vreten, dat versterkt elkaar. Daar moet je zo gauw mogelijk uit komen.
Percentage verschilt, 80% rolt er nu zo door, keer met rantsoenwisseling dat het soms even zoeken is naar nieuwe balans. Zeker als je wat nieuwe bestendigere mais gaat voeren merk je dat al vlot bij zowel melkvee als rantsoen van droge koeien.

Maar sommige koeien is ook niks aan te redden, die houdt je op 3-4mmol en gaan alleen maar meer melk geven als je ze meer energie geeft. Als die gezond blijven is er direct ook weinig aan de hand. Snel insemineren ondanks hoge melkgift en krijg je ze wel vlot drachtig op eerste eicel uit de droogstand.
Anderen hebben het zwaar bij 1,8-2,5. Met een zetje heb je ze er vaak zo wel weer bij.

Maar ziet het in alles terug, die dieren hebben vaak ook geen goede biestkwaliteit en hoeveelheid, oorzaak ligt vaak al in vorige lactatie, poot problemen is vaak toch wel waar het mee begint. Voeropname omlaag en dan begint het.
9/10 koeien blijven ook wel in leven als ik er niks aan doe, alleen loopt het hele systeem dan vast met rijk basisrantsoen.
jan w
Quote Reactie van @diepstrooiselboks:
Nooit melkziekte en toch moet je alles op ketose testen??

Meten en waar leg je de grens. Meerdere onderzoeken hebben toch wel aangetoond dat ongeveer 6 van de koeien te maken krijgt met ketose en ongeveer 50 % van de vaarzen ketose krijgt.
+1
January
Sensehub
kaas
Delaval is duur en niet goed wil je voor goed systeem gaan ga dan voor de oorsens van cowmanager die kan je volgens mij ook een half jaar op proef krijgen .even bellen met hamelen
de Tank
@kaas sensor bedoel je, heb ik gehad, toendertijd hield er jaarlijks wel 5-10% mee op, kreeg je wel gratis nieuw. Bij nieuwe KV boxen van delaval hun halsband systeem er bij gekocht, is overigens gewoon van nedap. Ik vind ze veel accurater en zonder storing. De sensoor incl ontvanger gratis op te halen voor de liefhebber. Als mijn vriendin het niet in de afvalcontainer gegooid heeft🙈
+1
Jack Konijn
Ik heb een stukje software gemaakt die de gegevens uit delpro haalt om de zoveel tijd en dat naar telegram, een soort whatsapp, verstuurd.

(klik om te vergroten)

+1
siebes
@Jack Konijn lijkt me een leuke optie!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's delaval , ervaring , nedap , tocht en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0