Themadag zandboxen

De zandboxen zijn ideaal maar ik zie ze in weinig nieuwe stallen verschijnen:

Tijdens de themadag zandboxen van Vetvice op 26 november 2009 blijkt dat de mestschuif en de mestopslag de grootste struikelblokken zijn voor veehouders om een nieuwe stal met zand uit te voeren. Op de bedrijven van Schep Holsteins in Zandhuizen (Fr.) en Harry Neimeier in Donkerbroek (Fr.) zijn twee soorten mestschuiven en zand/mestscheiding te zien.

<img alt="zandbox.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="522" height="415" />

Meer foto's en verslag: [www.boerderij.nl]

Foto's en tekst: Anne-Marie van der Linde


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/01/2010 10:12 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Je hebt ook meer opslag nodig , mijn oude buurman had dit systeem, elk jaar mestsilo +- 1/4 vol met zand, bouwkosten zijnhoger.
Farmer_
Geef mij maar een goede mat, zand geeft veel extra werk en slijtage.
Farmer_
Tegenwoordig heb je die rubbermatten met foam eronder, dat doet niet onder voor zand.
Een voordeel van zand is ze blijven beter schoon en in landen waar het zomers erg warm is, is zo'n zandbox koel.
Als je een bezinksel systeem hebt dat stinkt ongelooflijk, elke dag is er mest in beweging in de openlucht, lijkt mij geen systeem voor Nederland i.v.m emmissie.
Het extra werk/ bouwkosten en slijtage levert het voordeel niet op.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/01/2010 14:26 door Farmer.
Ook hier in het twentse word een stal gebouwt voor 350-400 koeien en men is voornemens om daar ook zand in de boxen te doen , verdere details ontbreken mij , ben wel benieuwt hoe dit gaat lopen.
Wimsumar
Beste discusieleden: Zorg er voor dat de koeien 180 dagen per jaar op een zand-gras-ligplaats kunnen liggen. Het andere halfjaar heeft een dichte vloer + zandligbox m.i. maar een paar dagen voordeel ten opzichte van roostervloer + iedere andere boxbedekking.
Zandligboxen: een hoop gekloot! (Na ons harde en veel te korte leven als melkveehouder kunnen we nog lang genoeg in de ''zandfabriek'' werken)
Wimsumar
Beste Marcel V.: Puur vooroordelen van mijn kant ! ( Ik schrijf toch: m.i. (= mijns insziens)). Er is (m.i.) eigenlijk geen enkel detail aan te geven dat het gebruik van zand in de ligbox doorslaggevend kan zijn , integendeel, op ieder moment van de ''gebruikscyclus''zijn bezwaren/nadelen te plaatsen.
Wimsumar
marcel v Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat denk je van deze;- bij gelijk managment
> 100.000 cellen lager dan elk ander systeem.

Beste Marcel V: Een pluspunt van zandboxen is een lager celgetal. Met andere ligboxsystemen zijn echter ook goede resultaten (m.b.t. celgetal) te behalen met éénvoudiger middelen, aanzienlijk minder en lichter werk en een stukken minder gecompliceerd mestverwerking/behandelingssysteem.
Desnoods maar wat versnelde afvoer van celgetalrecidivisten, toepassen van meer behandelingen en/of accepteren van driespenen.

>-geen dikke hakken
>-minder uitval doordat koeien beter kunnen opstaan

Dikke hakken hoeft bij ander boxbedekkingen ook niet plaats te vinden. Bovendien, de koe heeft er vaak geen last van.
Met goed management ( tijdig vervangen van oudere risicodieren) hoeft bij andere boxbedekking geen problemen bij opstaan voor te komen.

>-goedkoper bouwen

Of de bouwkosten wel zoveel goedkoper zijn betwijfel ik. Extra kosten door de bezinkbasins WELKE FEITELIJK OOK OVERKAPT/AFGEDEKT MOETEN ZIJN (!)
Zand steld erg hoge eisen aan de mestschuif.
Wimsumar
Beste Marcel V.: De (voor mij) vanzelfsprekendheid voor de keuze van een roostervloer had ik over het hoofd gezien. Punt voor u met de dichte vloer i.v.m. de ammoniakemissie. ( Hoewel, dat wellicht roostervloer + ventilatielucht-wasser de ultieme oplossing is). Alles aangaande zand is inderdaad technisch op te lossen maar zand is en blijft zwaar en zo zal de oplossing ook moeten zijn. De slijtageproblemen blijven en dat gaat tegenstaan!
Ik kijk met grote belangstelling uit naar de bevindingen van een compoststal onder Nederlandse omstandigheden.
Wimsumar
Beste Hunter: Helemaal eens. De compoststal is afhankelijk van enorme hoeveelheden vocht (èn gassen!) verdamping. Volgens mij is deze 'verdampingsstroom', mede door de gigantische compostbroei-warmteproduktie, goed te sturen en ''betrekkelijk'' eenvoudig door een luchtwasser te leiden.
Wimsumar
Beste Hunter: Een koeienstal is natuurlijk géén luilekkerland, er moet wel gewerkt worden door de koeien dus als het ze ''te heet wordt onder de voeten'' (te warm liggen) dan lopen ze maar even naar het voerhek.
Albert
Is bij zandboxen de levensproduktie hoger? zijn hier cijfers van? of is het gevoel?
anonymous_107
Maar minste slijtage bij de koe.
spotmelker
Zand is prachtig voor de koeien en voor de rest is het een ramp. Kwestie van prioriteiten stellen. Bij mij nooit een zandstal, alternatieven genoeg.
spotmelker
Ruud Schreef:
-------------------------------------------------------
dat zou ik zonder perslucht maar niet proberen!!!!

Met perslucht ook niet, wat haal je je aan. Als dergelijke klussen "afgekocht" kunnen worden met een vrachtje koematrassen dan heel graag.
anonymous_228
Vertel Wim hoeveel jaren ervaring heb je met zand in de ligboxen en waarom en wanneer ben je overgestapt op iets anders?
anonymous_228
Wat denk je van deze;- bij gelijk managment 100.000 cellen lager dan elk ander systeem.
-geen dikke hakken
-minder uitval doordat koeien beter kunnen opstaan
-goedkoper bouwen
anonymous_228
Je geeft zelf al aan dat koeien ouder kunnen worden in een stal met zandboxen. Alle problemen die jij en anderen zien zijn van technische aard . Deze zijn in de VS al grotendeels opgelost. In een nederlandse nieuwbouwstal zou ik altijd kiezen voor zand omdat je toch dichte vloeren moet maken ivm nh3 normen en een put naast de stal goedkoper is dan eronder.
anonymous_228
Ik ben het wel met Hunter eens , wij hebben begin 90'een jaar of 6 met potstal gewerkt maar na ernstige celgetalproblemen omgebouwd naar ligboxen. Ik denk dat compost ook geen grote vlucht zal nemen.
anonymous_359
diepstrooiboxen in zijn al;gemeen is wel eens onderzocht en dar kwam wel uit dat de gemiddelde levensduur van koeien hoger is bij diepstrooiboxbedrijven. Dit onderzoek kwam net uit toen in er net matten in had gelegd met noppen(zucht) Overigens bevalt mij dat systeem wel. Als je een keer een koe hebt die niet uit zich zelf kan opstaan dan beschadigd zij niet zo snel
feitsma
1 x per jaar helemaal leeg halen met bobcat onder de roosters.

rotwerk maar zeker waard wanneer naar koeien wordt gekeken.

Dat zou ik zonder perslucht maar niet proberen!!!!
de hunter
als je een stal wilt bouwen met ammoniakemmisie komt een compoststal aardig in aanmerking.
de hunter
Persoonlijk denk ik dat een koe liever in een koele zandbox ligt dan op een comppostbeding van ongeveer 40 graden
de hunter
Een koe moet optimaal kunnen produceren en als die ergens een hekel aan heeft is dat warmte,een koe produceert de meeste melk als hij ligt en moet dan veel warmte kwijt dit lukt bij een zandstal veel beter als in een comppost stal.
de hunter
Een roostervloer en zand in de boxen is geen goede combinatie.maar als je het over koe comfore hebt staat een zandbed van 20 a 25 centimeter dik verweg op de eerste plaats daar kan geen koematras aan tippen.
anonymous_1095
Ideaal zand in de boxen,

alleen in de put is zon drama, 1 x per jaar helemaal leeg halen met bobcat onder de roosters.

rotwerk maar zeker waard wanneer naar koeien wordt gekeken.

gr Jan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , mestschuif , stallen , holsteins en zandboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
9