Eurozone maakt zich op voor zware tijden: ’Te lang ervan uitgegaan dat de rente altijd laag zou blijven’

Nederland en de rest van de eurozone moeten zich opmaken voor een langdurige periode van relatief hoge inflatie en rente. Dat heeft grote gevolgen voor de staatsschuld van Italië. In Nederland komt de huizenmarkt zwaar onder druk te staan.

Deel dit topic

Reacties

+2
robbies
Welvaart dreef op goedkoop gas, goedkoop eten en lage rente
+28
George
@robbies
Vooral het laatste was een zware fout , het bijna gratis geld. Ongezond lage rente waardoor de prijzen van huizen en grond veel te hard opliepen . De welvaart wederom flink vooruit geleefd , tijdens kredietcrises 10-15 jaar geleden door tophypotheken die aflossingsvrij waren zodat alleen maar de rente opgebracht hoefde te worden en daardoor veel te hoge bedragen geleend konden worden waardoor de huizen prijzen tot ongekende hoogte stegen en nu al vele jaren door het bijna gratis geld wat wederom de huizen prijzen tot ongekende hoogtes dreef. Bovendien spaarders die moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te stallen die ook op de markt kwamen voor een tweede woning om hun geld een beetje te laten renderen waardoor de woningmarkt nog verder oververhit raakte. Puur hopeloos wanbeleid van overheden en banken om maar welvaart te creëren , nep welvaart maar nu is het bijna niet meer op te lossen. Een crises die nooit eerder op deze manier is voor gekomen , een totaal uitgewerkt economisch systeem.
Tja en je moest toch wel heel achterlijk zijn om te denken dat het zou kunnen blijven duren.
+3
hans1980
@George heldere analyse
Willem123
@hans1980 EEN KLEIN KIND KON DIT OOK BEGRIJPEN
+4
Spuit11
@Willem123 De veroorzakers wisten dit natuurlijk ook wel. Maar je zult de midden- en onderklasse uit moeten hollen om ze aan de CBDC te helpen
+4
Noordoost
@Spuit11 great reset in volle gang
+1
sorry

+3
Marco de 1ste
@George Lage rente is er enkel en alleen om zuid europa in de muntunie te houden. Ze waren zonder al die kunstgrepen al lang falliet. Hun schuldenbergen (en de garantstelling van Noord europa) is niet langer vol te houden. Ik voorspel een einde van de euromunt.
Het Geld bij drukken gaat nu haar tol eisen.
Btw het heeft niets met de Oekraine conflict te maken hoogstens versneld door de energiecrisis. Dit is al jaren aan de gang.
arie.j
Quote Reactie van @George:
@robbiesVooral het laatste was een zware fout , het bijna gratis geld. Ongezond lage rente waardoor de prijzen van huizen en grond veel te hard opliepen . De welvaart wederom flink vooruit geleefd , tijdens kredietcrises 10-15 jaar geleden door tophypotheken die aflossingsvrij waren zodat alleen maar de rente opgebracht hoefde te worden en daardoor veel te hoge bedragen geleend konden worden waardoor de huizen prijzen tot ongekende hoogte stegen en nu al vele jaren door het bijna gratis geld wat wederom de huizen prijzen tot ongekende hoogtes dreef. Bovendien spaarders die moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te stallen die ook op de markt kwamen voor een tweede woning om hun geld een beetje te laten renderen waardoor de woningmarkt nog verder oververhit raakte. Puur hopeloos wanbeleid van overheden en banken om maar welvaart te creëren , nep welvaart maar nu is het bijna niet meer op te lossen. Een crises die nooit eerder op deze manier is voor gekomen , een totaal uitgewerkt economisch systeem.Tja en je moest toch wel heel achterlijk zijn om te denken dat het zou kunnen blijven duren.

De Oliecrisis van 1973 (wat een energiecrisis was met autoloze zondagen en benzine op de bon( dat ging net niet door) maar de bonnen al waren verdeeld .
Dat luide een tijdperk in van veel hoge inflatie en veel hogere rente .
Ondanks die stijgende rente ging onroerend goed in die jaren vlot over de kop, land zelf meermalen.
Sommige mensen kochten toen een klushuis, knapten het zelf op, en verkochten het veel duurder, dat deden ze soms verschillende keren achtereen.
De rente steeg uiteindelijk naar 12 en3/4% in 1983 op langlopende staatsleningen.
Daarna kwam pas de ommekeer. En ging de rente omlaag
Wat de toekomst nu brengt is afwachten, maar veel inflatie verdraagt zich op den duur bijzonder slecht met onroerend goed prijzen die dalen, Op termijn zullen die stijgen bij blijvend hogere inflatie ondanks alle rente.
sorry
@arie.j ging het toen alleen in nederland slecht of heel europa, weet u dat nog?
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
at de toekomst nu brengt is afwachten, maar veel inflatie verdraagt zich op den duur bijzonder slecht met onroerend goed prijzen die dalen, Op termijn zullen die stijgen bij blijvend hogere inflatie ondanks alle rente

Wellicht dat het onroerend goed de stijging al heeft gehad.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Wellicht dat het onroerend goed de stijging al heeft gehad.

Bouwkosten stijgen de pan uit, en inflatie maakt dat alleen maar erger.
Dat kan iemand die recent gebouwd heeft weten.
Inflatie maakt alles per jaar met procenten nog duurder.
Dat zal met woningtekort de prijs niet doen zakken.
Dan wordt er niets meer gebouwd
Maar misschien tijdelijk als reactie op de snelle rente verhogingen
pieta
@arie.j In 2008 kon het ook niet maar het gebeurde toch. Verder weet ik het niet. Bouwmateriaal is nu duur maar ook dat kan veranderen. Anders bleef de melk ook wel voortaan altijd duur. En ook dat geloof ik niet.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j In 2008 kon het ook niet maar het gebeurde toch. Verder weet ik het niet. Bouwmateriaal is nu duur maar ook dat kan veranderen. Anders bleef de melk ook wel voortaan altijd duur. En ook dat geloof ik niet.

Energie is nu gek duur, dat zoiets na een paar jaar normaliseert, dat is zonder verder al te rare dingen te verwachten.
Voor de rest zie ik een soort loonspiraal op gang komen, lonen stijgen sterk.
En dat komt niet omlaag en werkt door in kosten van veel dingen.
pieta
@arie.j Kan zomaar kloppen.
Zwaagdijk
@arie.j loonspiraal heeft de regering zelf in gang gezet. Minimum lonen 10% omhoog. Wil je verschil houden in lonen.. betekent dat dat je loonkosten over het totaal 10% omhoog gaan..
Ik dacht dat in de jaren 80 behalve de rente de rest wel redelijk bleef??
Nu is het rente energie loon kunstmest bestrijdingsmiddelen. Het rijst de pan uit. En de marges zijn kleiner geworden ten op zichtte van de jaren 80 denk ik.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Dat luide een tijdperk in van veel hoge inflatie en veel hogere rente .Ondanks die stijgende rente ging onroerend goed in die jaren vlot over de kop, land zelf meermalen.Sommige mensen kochten toen een klushuis, knapten het zelf op, en verkochten het veel duurder, dat deden ze soms verschillende keren achtereen.De rente steeg uiteindelijk naar 12 en3/4% in 1983 op langlopende staatsleningen.Daarna kwam pas de ommekeer. En ging de rente omlaag

Ondanks dat ik toen nog erg jong was herinner ik me wel die tijd en de verhalen van mijn ouders. Inderdaad enorme inflatie en snel stijgende prijzen voor onroerend goed. Maar volgens mij zijn de prijzen juist nu de laatste jaren al flink gestegen door bijna gratis geld en die veel te lage rentes en geen rente op spaargeld wat vermogende mensen de onroerend goed markt op dreef op zoek naar rendement wat de prijzen van onroerend goed tot ongekende hoogtes heeft gedreven. Er is dus nu wel duidelijk een andere tijd aan vooraf gegaan.
+1
hans-hans
sjoerd de melker
Inflatie tweemaal zo hoog als de rente momenteel, beter geld geleend dan op een spaarrekening.
(Als je tenminste wat gekocht hebt wat ook met de inflatie mee in waarde stijgt)
weurding
@sjoerd de melker 0.25 plus nu op spaartegoeden☝️😉
George
@weurding
Miljaar dan loop je binnen😀
+1
weurding
@George verschil met min 0,5 is 0,75😆
Huppel
Hier in NL betaal je al tussen de 4 tot 5% voor een rentevaste looptijd langer dan 5 jaar voor een agrarische financiering hoor ik de laatste tijd. In Frankrijk kun je daarvoor nog net voor onder de 2% lenen. Ik snap niet waardoor het verschil qua marktrente zo groot kan zijn of de banken in Nederland profiteren fors of hebben veel te hoge kosten (qua funding). De NL banken zijn in 15 jaar behoorlijk naar een top-down beleid getransformeerd met bijbehorende digitalisering.
bio boer
@Huppel voor agrariche financiering heb je maar weinig keuze in nederland is rabo of abn dat zijn de hooft smaken dus ja is ook maar weinig concurrentie
Worden de banken ook nog beschuldigd dat het de bank zijn schuld is dat hier zo grote intensieve veestapel is
bio boer
@bio boer maar langlopende hypotheek rentes voor Paticulier zijn ook 4% wat ik gehoord heb op de radio
spotmelker
@bio boer laten we wel wezen, als je geen 4% rente kan betalen zit je er gewoon te diep in.
Huppel
@spotmelker Dat is met name wanneer de rentelooptijd korter is dan de looptijd van de lening. In NL wordt er geen 20 jaars-tarief meer aangeboden voor een lening met een looptijd van 20 jaar.
bio boer
@spotmelker is wel even sliken 5 cent exstra rente kosten is nadeel bio weinig liters per ha bio is 10.000 kg melk per ha gemiddeld ik zit daar onder met 8.500 kg melk per ha
Met 25 k financiering per ha zit je al op 3 euro per kg melk

Dus rente hakt er bij ons wel dubbel zo hard in
bio boer
@bio boer is ook meteen de reden dat we intensiever zijn gaan boeren in nederland al de grond in eigendom in natuurlijk ook niet perse nodig met huudige grondprijzen is grond verpachten als reguliere pacht ook niet aantrekelijl
Huppel
@bio boer Dat klopt, woning hypotheekrente met NHG voor 20 jaar zit ook al over de 4,5%. Maar de spaarrente is nog 0. En dat terwijl de depositorente bij de ECB al op 0.75% staat, de Refi op 1,25% met verhogingen in het vooruitzicht en de 3-maands euribor die daarom ook al richting de 1,5% gaat. Dat lijken me dikke marges voor de banken.
Limburgs boertje
Nog niet zwaar genoeg maak het gauw nog 50% duurder

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , rente , inflatie , , italië en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0