Perceelsaanpassing door LNV

Er is besloten dat sloten smaller dan 4 meter mee genomen mogen worden.
Betekent dit dat ik van bijde zijden de lijntjes tegen elkaar aan mag plaatsen midden in de sloot.

Deel dit topic

Reacties

brabo
4 meter vind ik best veel
maar hoe deze te meten: 4 meter aan de bovenkant of 4 meter waterbreedte ?
arie.j
Persoonlijk wacht ik eerst eens een paar dagen tot alle ambtenaren de nieuwe instructies hebben ontvangen.
Dan zal ik wel eens bellen hoe ik het nu het beste kan doen.
producent
Hier een stuk tekst uit een E-mail van LNV.

De Europese controlesystematiek staat minister Verburg deze ruimte toe. Voorwaarde is wel dat de sloot inclusief talud niet breder is dan vier meter. Van sloten tussen percelen tot vier meter breed mag de helft worden meegerekend. Sloten die breder zijn dan vier meter tellen in het geheel niet mee. Ondernemers mogen de sloten niet intekenen in het perceelsregister. Ondernemers die gebruik willen maken van deze ruimte moeten deze extra oppervlakte berekenen en in de gecombineerde opgave (GDI) bij de perceelsoppervlakte optellen. Dienst Regelingen van het ministerie van LNV beoordeelt bij controle of de sloot voldoet aan de criteria.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/02/2010 10:27 door producent.
Cornelis
Zo lees ik het ook. Belangrijkste is de mest ruimte en die gaat er hoe dan ook af. Ga er geen energie in steken, zonde van de tijd. Ik moet zeggen dat ze de grenzen netjes hebben ingetekend, de lijn loopt tot tegen de stal aan.
Cornelis
Jan, hier is zelfs de groene oprit naar het erf keurig meegetekend, echt tot aan het beton
Coen
Minister Verburg komt boeren tegemoet op perceelsregistratie.

Landbouwers met sloten tussen de landbouwpercelen kunnen maximaal twee meter van deze sloten meenemen in de oppervlakte die in aanmerking komt voor subsidie.

De Europese controlesystematiek staat minister Verburg deze ruimte toe. Voorwaarde is wel dat de sloot inclusief talud niet breder is dan vier meter. Van sloten tussen percelen tot vier meter breed mag de helft worden meegerekend. Sloten die breder zijn dan vier meter tellen in het geheel niet mee. Ondernemers mogen de sloten niet intekenen in het perceelsregister. Ondernemers die gebruik willen maken van deze ruimte moeten deze extra oppervlakte berekenen en in de gecombineerde opgave (GDI) bij de perceelsoppervlakte optellen. Dienst Regelingen van het ministerie van LNV beoordeelt bij controle of de sloot voldoet aan de criteria.

Deze ruimte geldt niet voor de mestwetgeving.

Glooiend talud
De functie van het talud van een sloot is aan- en afvoer van water en is om die reden geen onderdeel van het landbouwperceel. De grens van landbouwgrond met een sloot ligt daarom bij de insteek van de sloot. Wanneer het talud wel wordt gebruikt als landbouwgrond, bijvoorbeeld bij een geleidelijk aflopend talud, wordt hier in de aanpassing van het perceelsregister rekening mee gehouden. De perceelsgrens wordt dan gelegd bij de watergrens. Dit geldt vooral voor gebieden met een hoge waterstand, zoals het Veenweidegebied. Boeren die hun perceelsgrens bij de sloot op deze manier willen aanpassen, kunnen dit doorgeven aan Dienst Regelingen. Dienst Regelingen zal de perceelsgrens vervolgens aanpassen.

Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL)
Door de nieuwe perceelsregistratie wordt de subsidiabele oppervlakte van het agrarisch natuurbeheer en vooral het weidevogelbeheer via SNL kleiner. Minister Verburg wil dit budgetneutraal compenseren. Zij doet dit door de aan de Provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (PSAN) en SNL gekoppelde probleemgebiedenvergoeding te verhogen. De vergoeding is nu 94 euro per hectare. In het nieuwe perceelsregistratiesysteem valt naar verwachting van de ongeveer 20 miljoen euro subsidie voor weidevogelbeheer 2 miljoen euro vrij. Dit geld wil de minister niet in Brussel laten liggen, maar inzetten voor de verhoging van de probleemgebiedenvergoeding. Omdat de provincies verantwoordelijk zijn voor het agrarisch natuurbeheer en de probleemgebiedenvergoeding, zal de minister op korte termijn met de provincies overleggen.

Correcties doorgeven
Boeren die correcties in het perceelregister willen doorgeven, kunnen dat on line doen via 'Mijn dossier'. De correcties moeten op perceelsniveau worden doorgegeven. Dat kan door het trekken van een lijn, of door het plaatsen van een stip op de plaats waar de nieuwe lijn moet komen, of door het opgeven van de juiste oppervlakte, altijd gevolgd door het maken van een opmerking in het opmerkingenveld. Als het niet lukt om dit via internet te doen, dan kan de boer bellen met LNV-Loket via 0800-2233322. Het gaat erom dat Dienst Regelingen een signaal krijgt dat een perceel gecorrigeerd moet worden. Dienst Regelingen zal dan in overleg met de ondernemer de correcties doorvoeren. Indien mogelijk geven boeren correcties voor 15 maart door. Dan verwerkt Dienst Regelingen de correcties in de GDI. Boeren kunnen correcties tot 1 april doorgeven. In het uiterste geval is het mogelijk om dit tot 15 mei te doen met de GDI. Indien nodig zet de minister extra capaciteit in.

Minister Verburg roept boeren op om samen met Dienst Regelingen te zorgen dat het perceelsregistratiesysteem zo snel mogelijk, maar uiterlijk 15 mei, op orde is.

Historie
De Europese Commissie heeft bij audits eind 2007 en begin 2009 aangegeven dat het registratiesysteem van percelen niet nauwkeurig genoeg was. Er stonden bijvoorbeeld ook sloten en houtwallen - zogeheten niet beteelbare elementen - in die niet voor inkomenssteun of subsidie in aanmerking komen. Op grond van Europese regelgeving herstelt de minister deze onvolkomenheden zo snel mogelijk. Op basis van luchtfoto's uit 2008 en 2009 zijn alle percelen opnieuw ingetekend, maar nu zonder landschapselementen. Intekenen op basis van luchtfoto's is een beproefde methode. Zowel het kadaster als andere lidstaten maken gebruik van deze werkwijze. Gebruik van luchtfoto's wordt ook geadviseerd door het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie.

Uitstel niet mogelijk
De Europese verordening staat minister Verburg niet toe om het gebruik van het nieuwe perceelsregister uit te stellen tot 2011. Uitstel is in strijd met Europese regelgeving en leidt tot hoge boetes. Het oude perceelregister voldoet niet aan de eisen die de verordening stelt. Controles op basis van het oude register zouden niet adequaat zijn. De daarop gebaseerde betalingen zijn dan onvoldoende rechtmatig.

Van alle agrariërs ondervindt 77% geen gevolgen van de aanpassing van het perceelsregister voor het verzilveren van toeslagrechten. Zij hebben genoeg grond om hun toeslagrechten te laten uitbetalen. 23% ondervindt wel problemen.
Wimsumar
Beste discussieleden: Kijk vanavond ook naar "De ombudsman'' T.V. 2 om 21:20 uur met dit onderwerp.
jan w
Wordt het wel weer eenvoudiger van:

Dit geldt niet voor de mestwetgeving.

Dus dan zouden de percelen dubbel ingetekend moeten worden. voor de rechten en de mestwetgeving apart, lijkt me helemaal comisch.
jan w
Kunnen ze niet allemaal zeggen, een boer in de tv uitzending van de ombudsman was 10 ha. kwijt. Qua opp. valt het hier nog relatief mee, iets van een halve ha. Maar hoe het is ingetekend lijkt nergens op.
anonymous_78
sjakie ,Verburg beloofde verder dat niet steil aflopende slootkanten waar het vee van kan grazen, gelden als beteelde oppervlakte ,

mijn inziens moet beteelde grond ook bemestworden
anonymous_78
>>. Dienst Regelingen van het ministerie van LNV beoordeelt bij controle of de sloot voldoet aan de criteria

als ze dit controleren in september scheelt zo maar 25 cm na de eerste week van november zijn ze weer breder
anonymous_80
Ga een poosje naar bed en probeer het vannacht nog een keer.
Jack Rijlaarsdam
Doe maar niet al te blij. Als ik de berichtgeving goed interpreteer dan blijft de beteelbare oppervlakte, van insteek tot insteek, gelden voor de mestruimte. Voor het benutten van de toeslagrechten mogen sloten tussen je percelen tot vier meter meegeteld worden.Wie het beter weet of begrijpt mag het zeggen.
klaas de b
Gelukkig, er komen ter ondersteuning van de slecht draaiende economie weer wat vacatures bij. Gevraagd: een SLOOTCONTROLEUR.
kasé
Misschien iets voor Gerard, staat toch altijd aan de kant te wijzen
anonymous_184
Nou inderdaad, wel meetellen voor de toeslagrechten, maar het telt niet mee voor de mest.

DR percelen

Let op:
Deze marge geldt niet voor de gebruiksruimte mest en voor derogatie. Daarvoor geldt alleen de werkelijke beteelde oppervlakte.

Dat wordt dan lekker duidelijk, een kadastrale maat, een maat voor beteelde oppervlakte (mest) en een maat voor de toeslagrechten.....
anonymous_214
Perceelsaanpassing via internet? Wat een flauwekul? Laat LNV er voor zorgen dat ze de zaakjes goed op orde hebben!
De boeren hoeven LNV toch niet te verbeteren? Zal LTO nu eens voet bij stuk houden of worden ze weer eens met een kluitje in het riet gestuurd.....
anonymous_214
Ik kan op dit moment niet mijn percelen aanpassen op de LNV site. Ligt dit aan de drukte of ligt dit aan mijn computer....
anonymous_214
Komt nu op het computerscherm te staan: Op dit moment is het erg druk op de applicatie Online Percelen. Probeert u het op een later tijdstip nog eens. Onze excuses voor het ongemak.

Gelukkig hebben we ALLE tijd! Tot wel 1 maart!
anonymous_217
zojuist een e-mail ontvangen van lto dat correcties door een simpele aanpassing gedaan kunnen worden?
We hoeven dus waarschijnlijk niet alle grenzen te veranderen?
anonymous_233
is de datum van 1 maart nu nog wel of niet meer van belang?
JAAP AAP
Verburg beweegt in perceelsregistratie
donderdag 18 februari 2010, 21.20 uur
Sloten die niet breder zijn dan 4 meter, tellen voor de toeslagrechten mee als beteelde oppervlakte. Foto: Nieuwe Oogst
Camera
1 |
'Elke boer krijgt de laatste halve vierkante meter grond waar hij recht op heeft.' Dat belooft LNV-minister Gerda Verburg in reactie op alle kritiek op de nieuwe perceelsregistratie.

De minister deed vanavond in een debat met de Kamer enkele toezeggingen. Zo zullen sloten tussen 2 percelen voor de toeslagrechten meetellen als beteelde oppervlakte. Voorwaarde is dat ze niet breder zijn dan 4 meter.

Boeren die worstelen met verkeerd ingetekende percelen, kunnen voortaan met een simpele stip online aangeven welke percelen gecorrigeerd moeten worden. Dienst Regelingen gaat er vervolgens mee aan het werk. 'Foute' percelen mogen ook telefonisch via 0800-2233322 worden aangemeld.

Slootkanten
Verburg beloofde verder dat niet steil aflopende slootkanten waar het vee van kan grazen, gelden als beteelde oppervlakte. Ze vertelde de Kamer dat er nog tot 15 mei tijd is om correcties aan te brengen.

In het debat had Verburg felle kritiek gekregen op de 'grote janboel' rond de herziene perceelsregistratie. Janneke Snijder (VVD) riep de bewindsvrouw op eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen.

Kou uit de lucht
Met de toezeggingen haalde de minister de ergste kou uit de lucht. Ze sprak met de Kamer af dat ze over een maand verslag doet van de vorderingen die Dienst Regelingen maakt.

Bron: website Nieuwe oogst


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/02/2010 16:11 door JAAP AAP.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lijntjes geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN