Doet Nederland mee in zonne-energie, of niet?

18-04-2010 | Bron: iNSnet

Doet Nederland mee in zonne-energie, of niet?

In de afgelopen tien jaar voltrok zich in Duitland een duurzaam Wirtschaftswunder: er ontstond een duurzame miljardenindustrie en bijna twintig procent van de Duitse elektriciteit komt nu van windturbines, zonnepanelen en andere duurzame bronnen. Bovendien werden windturbines en zonnepanelen, dankzij de grote productievolumes, ieder jaar goedkoper.

Dit kreeg de Duitse regering voor elkaar door een even eenvoudige als doeltreffende maatregel: sinds 2000 krijgt iedere Duitser, die een zonnepaneel of een windmolen plaatst, subsidievoor de elektriciteit die hij aan het net levert. Terwijl de meeste andere Europese landen in de afgelopen jaren een vergelijkbare regeling optuigden, koos de Nederlandse regering voor een behoudendere subsidieregeling: de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). De SDE , in 2008 ingevoerd door Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, werd vorige week door dezelfde minister afgeserveerd in een ingezonden brief in de Volkskrant. Het is nu tijd om de succesvolle Duitse regeling, net als vele andere EU-landen, één op één te kopiëren.

Wat houdt Nederland eigenlijk tegen? Een veelgehoord tegenargument is dat de zon te weinig zouschijnen in Nederland. Dit berust op twee misverstanden: een zonnepaneel werkt alleen onder een onbewolkte hemel en er is te weinig zonlicht. Echter, een rekenmachine met zonnecellen hoeft u niet in de felle zon te leggen om hem te gebruiken. Bij benutting van daken, geluidsschermen en andere infrastructuur kan het Nederlandse elektriciteitsverbruik volledig worden gedekt met zonnepanelen, zonder weilanden vol te zetten. De grootste uitdaging is nu om die zonne-energie goedkoper dan gas of kolen om te zetten in elektriciteit.

Dit omslagpunt komt ook in Nederland steeds dichterbij. Binnen tien jaar is het goedkoper om de elektriciteit uiteen zonnepaneel van een Nederlandse dakte gebruiken dan uit een stopcontact, ook wel grid parity genoemd.In Zuid-Italië, waar de zon vaker schijnt en de elektriciteit duurder is, is dit punt al binnen 2 jaar bereikt.

Een tweede tegenargument, ook door Van der Hoeven van stal gehaald, is dat subsidies bedrijven lui maken. Wie subsidie krijgt, zou niet innoveren. Hiervoor heeft Duitsland een eenvoudige oplossing: de subsidies worden ieder jaar lager. De Duitse zonnepanelenindustrie, die ieder jaar meer cellen tegen lagere kosten produceert, is moeilijk lui te noemen. De traditionele energiebedrijven, die niet hoeven te betalen voor de vervuiling in de vorm van CO2 en andere schadelijke gassen die uit de schoorstenen van hun kolencentrales komen, zijn eerder van luiheid te betichten: te lui om hun eigen rotzooi op te ruimen.

Een laatste argument tegen subsidies is dat ze miljarden kosten en dat Nederland nu juist moet bezuinigen. De Duitse regeling drukt echter niet op de overheidsbegroting, maar wordt doorberekend in de elektriciteitsrekening.Betalen de Duitsers zich dan blauw aan de groene ambities van hun regering? In tegendeel, want wanneer we de elektriciteitsrekeningen van een gemiddeld Duits gezin in 2000 en 2009 naast elkaar leggen, dan blijkt het volgende: de rekening steeg met dertig euro ten gevolge van de groene energieheffing. In dezelfde periode steeg de elektriciteitsrekening met driehonderd euro ten gevolge van de stijging van de prijs van fossiele brandstoffen en belastingen. De schaarser wordende fossiele brandstoffen zorgden dus voor een tien keer zo grote prijsstijging.

Natuurlijk gaan er zo via de elektriciteitsrekeningen miljarden naar de zonne-energie-industrie, maar dit is een investering, die direct vele banen oplevert en in de toekomst vele malen meer geld gaat opleveren. Dit is dan ook het sterkste argument om ook in Nederland een dergelijke regeling in te voeren.

Zonnepanelen hebben nog slechts enkele jaren subsidie nodig. Net als alle apparaten die met massaproductie wordt gemaakt, worden zonnepanelen namelijk steeds goedkoper. De eerste CD-speler kostte 5.000 euro. Vandaag koop je een CD-speler voor een paar tientjes. En zo zal het over enkele jaren goedkoper zijn om zelf zonnestroom op je dak te produceren dan elektriciteit van het energiebedrijf te kopen. Vanaf dat moment gaat de zonne-energie markt, zonder subsidie, exploderen.

Nederlandse ondernemers moeten klaar zijn voor die miljarden markt. Hiermee kom ik op belangrijkste argument voor een subsidie naar Duits model is: het creëert een thuismarkt en stimuleert daarmee innovatie, ondernemerschap en creëert banen. Een groeiende thuismarkt geeft ondernemers de kans om een goede concurrentiepositie op te bouwen om op de wereldmarkt te concurreren. Een groeiende thuismarkt is een cruciale voedingsbodem voor internationaal ondernemerschap. Gerard Philips begon in 1891 immer ook geen gloeilampenfabriek voor de buitenlandse markt.Albert Heijn opende zijn eerste filiaal ook niet in de Verenigde Staten.

Jonge ondernemers staan te trappelen om de markt voor zonne-energie in te stappen, bijvoorbeeld als ontwerper van architectonisch verantwoorde zonnepanelen, als efficiënte installateur of als slimme financier.Deze ondernemers hebben nu nog slechts een paar jaar steun in de rug nodig, net als hun concurrenten in bijna alle Europese landen krijgen.

Ten slotte heeft de Nederlandse regering het doel gesteld om in 2020 twintig procent van onze volledige energievoorziening – de optelsom van elektriciteit, gas en benzine en alle andere bronnen – duurzaam op te wekken. Op dit moment is dit drie procent. De subsidieregeling levert de broodnodige impuls om deze twintig procent te halen. Zonder (tijdelijke) subsidies gaat dit niet lukken.

De markt voor zonne-energie wordt ook zonder Nederlandse subsidies een miljardenmarkt. In 2009 ging er 25 miljard euro in om en volgens experts groeit de markt naar ruim 50 miljard euro in 2015.Als er de komende jaren geen bloeiende zonne-energie ondernemingen ontstaan (Duitsland heeft er 15.000) komen straks, wanneer zonne-energie zonder subsidie kan, Duitse en Belgische bedrijven Chinese zonnepanelen op onze daken installeren. Mocht over tien jaar misschien de Sahara vol worden gezet, dan worden Nederlandse ondernemers niet gevraagd, omdat ze niet voldoende ervaring en omvang hebben.

De vraag waar het kabinet Balkenende V of Cohen I deze zomer voor staat is: laat het Nederlandse bedrijven meedoen of niet? HeelEuropa subsidieert naar Duits model. In heel Europa bloeien ondernemingen in zonne-energie. De vraag aan Nederland is: Are you in or out?

Edwin Koot, ceo Solarplaza, is internationaal zonne-energie expert.

Wat vinden jullie???

Deel dit topic

Reacties

Coen
investeerders leven niet van de zon of de wind of het biogas maar van de subsidie
Wimsumar
Beste Bor: Dat er ''geëxpirimenteerd wordt met zonne-energie is mij prima. Praktijkgebruik wens ik via de Belasting en energierekening niet aan mee te betalen.
anonymous_319
Ik hoor al jaren ,dat zonne-energie binnen een paar jaar zonder subsidierendabel kan zijn.
Wanneer dit nu een keer echt uitkomt,dan is het probleem met duurzame energie toch opgelost.
Daarom nu er geen subsidie in stoppen,want wat is mooier dan werken zonder subsidie.
Als de zonne-energie industrie of iemand anders nu om subsidie vraagt,hebben ze zeker weinig vertrouwen in een
rendabele toekomst zonder subsidie.
gtotep
geen cent naar subsidies
beter even wachten tot omslagpunt is bereikt
anders moet je straks nog subsidie verstrekken vanwege looptijd contracten en is in tussentijd de techniek die je hebt achterhaald
het is net zoiets als afschrijven op melkquotum
als je niet net zo snel aflost heb je bij afschaffing quotum nog restschuld op iets wat geen waarde meer heeft
jan w
De subsidie hierin maakt het toch wel aantrekkelijk om ermee te beginnen. Alleen hier krijgen we maar een fractie van wat er in Duitsland aan subsidie wordt gegeven. Vorig jaar een artikel van een voer bij Enschede over de grens, kon om gezondheidsredenen niet meer melken en hij molk nu de zon. Hij vorkocht de stroom voor 56 cent / Kwh en kocht stroom weer terug voor 20 cent. Dat is dan nog eens handel.
Maar er komen natuurlijk steeds meer mogelijkheden. Hier in de buurt zit de eeste fotonen boer van nederland hij gaat zijn stroom geproduceerd door zonnepanelen opslaan in een soort vaten en kan deze er weer uittrekken als hij het nodig heeft.
Er zit dus toch nog wel wat muziek in, al is het volgens mij weinig
anonymous_815
Als er niemand in gelooft zal het ook zeker niet lukken. Ik zag onlangs een reportage van tegenlicht en daar werd ondermeer verteld dat bv het stenentijdperk niet op hielt te bestaan om,dat de stenen op waren maar omdat de mens zich ontwikkelde en slimmer werd, maw de techniek haalt de tijd ook weer in denk ik zodat het steeds sneller interessant is om er mee te beginnen.
Jannus
de eerste panelen kostten een miljoen per stuk en werden in de ruimte vaart ingezet,wat kosten ze nu ??een fractie van toen.

ik zie in de toekomst net als met het gebruik van internet een netwerk aan zonnestroom waar je dan als afnemer een deel pakt voor bv je auto,je huis of misschien wel je E-tractor!!,zeg nooit nooit

op dit moment wordt er nog veel met subsidie gestrooid waar leveranciers een lekker stukje van meeprofiteren maar het geeft hen ook weer de mogelijkheid winst te genereren om weer te investeren in vernieuwde technieken die ook steeds beter worden,maar vroeg of laat zullen de honers van nu toch meegaan in die ontwikkelingen.

vroeger werd je als boer uitgelachen als je een windmolen op je bedrijf zette,goed niet alles werd een succes maar de 'die-hards' waren de voorlopers van toen waren hun tijd al ver vooruit.

terwijl we lekker aan het tikken zijn op ons pc'tje vergeten we dat velen van ons geen pc techneuten zijn maar mede door pc projecten van de overheid gestimuleerd werden om iets te proberen,niet voor allen een succes maar degenen dieaanhaakten maken gebruik van een steeds verder gaande revolutie waar ze links of rechtsom hun voordeel mee gaan doen!!!

om maar even terug te komen op de zonnepanelen,aanschouw het,misschien wat sceptisch op dit moment maar ik verwacht dat in de toekomst velen zullen zeggen :"Wie had dit nog kunnen voorzien!!"

JAAP AAP
Zal best waar zijn Jan, maar als er op mestvergisting en mestraffinage evenveel subsidie werd verstrekt als op zonneenergie ging alles nog veel sneller.
cs-agrar
Bij mijn weten kost de fabricage van de panelen meer energie dan ze oplevert, dus zo groen is het dan allemaal niet.
En als het intressant gaat worden, Co, is zongrazer.nl dan niet iets voor jou?
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Welnee, een site met ''zongrazer.nl als naam flopt! Door de ADS VAN GOOGLE toevoegingen zit immers iedereen op sites van zonneaanbidders naar naaktstranden in Spanje te kijken.
cs-agrar
dus wordt ie in beginsel goed bezocht Wim
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Vroeg of laat ''twittert'' er één de rest. Koeien twitteren al lees ik in de discussielijst!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2010 10:08 door Wimsumar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , duitsland , innovatie , stal , energie , europa , duurzaam , ondernemerschap , zonnepanelen , zonneenergie , windmolen en CO2 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0