Illustratie van: johnderfavo2.0

Wie weet iemand die plan om voergang koeienstal aan te passen wil uitwerken?

Ik loop al een tijdje met een idee in mijn hoofd om het werk (vegen) op de voergang wat aan te passen.

Toen ik vanochtend alweer aan het vegen was, en aan het mopperen omdat de koeien meteen begonnen het voer met de neus "weg te werpen", dacht ik bij mezelf: "er móet toch voor boeren zoals wij een mogelijkheid zijn om het werk wat makkelijker te maken zonder zo'n (robot)veegmachine (die wij niet hebben )"

Ik hoop dat ik wat ik in mijn hoofd heb goed kan uitleggen:

Is er een mogelijkheid om de zijkanten van de voergang bij de voerhekken zo aan te passen dat die net als een >>>Basculebrug<<< werken, in de vloer verzonken zijn en die, nadat de voermengwagen is langsgereden omhoog kunnen worden gezet?
(Met bijvoorbeeld het hefmechanisme onder het middengedeelte van de voergang?)

Deel dit topic

Reacties

brabo
helemaal geen goed idee. Hoe wil je dan je rest voer er uit gaan halen? Dat kan alleen maar met de hand.

schaf gewoon een robotvoerschuif aan. Je hikt misschien tegen de aanschafwaarde aan, maar het werkt perfect. Nooit geen onkijken meer naar het bijschuiven, ook's nachts niet, en uiteindelijk veel minder restvoer.
brabo
voergang hoger of lager dan roosterniveau heeft geen invloed, de koeien gooien het voer toch net zo ver weg totdat ze er net niet meer bij kunnen.
Wil je het voer goed bijschuiven dan zul je dit toch een aantal keer per dag moeten doen. Automatisch werkt dan gewoon het beste.
brabo
zo'n robot is zeker niet goedkoop, maar o zo makkelijk.
ken ook grote veehouders die 3 keer per dag hun personeel op de verreiker sturen om de koeien aan te vegen. Dat is veel duurder.
Ik had voorheen ook een band om het voer aan te drukken en dit werkte ook goed, maar je moest er wel bij zijn.
En ja, robotboertjes willen wel graag flexibel zijn he
brabo
dat heb ik ooit wel eens zelf gemaakt. Vooraan onze 14 pk Yanmar diesel had ik een bandje gemaakt om bij te vegen. Het werkte maar half want het ding had te weinig tegengewicht als er een behoorlijke rug voer lag. Hij duwde zichzelf om ipv het voer.
anonymous_8
1 april ligt inmiddels ver achter ons Monique
cs-agrar
klopt ja, heel simpel systeem, alleen wel een kanttekening, de paarden kregen alleen hooi, wat stuk minder weegt dan een koeienrantsoen
Wij werken met een kemp voerschuif voorop de trekker, en de voerwagen er achter werkt perfect, voeraanschuiven,voerresten wegschuiven, sneeuwschuiven kost een paar cent maar dan heb je ook wat (gemak)
Wimsumar
Beste Monique: Uw idee is (in het kwadraat)!
De mechanische oplossing is veel te gecompliceerd, veel te kwetsbaar en als voer smakelijk is simpelweg niet nodig en (uiteraard) veel te kostbaar.
Bovendien, een keer vegen is goed voor de lijn.

AANVULLING: Koeien kunnen het minst met het voer ''omknoeien'' als de blokken/pakken kuilvoer ' zo voor het voerhek 'worden geplaatst. ( Maar dit voersysteem is niet ''sexy''omdat daar geen voermengwagen meer bij nodig is )


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/06/2010 12:24 door Wimsumar.
Wimsumar
Monique Schreef:
------------------------------------------------------
>
> Hij moest nog harder lachen toen ik zei "Ik weet
> waar Wim woont"

Beste Monique: U bedoelt, ik moet vanmiddag het logeerbed opmaken?
Wimsumar
Beste Qwert: Kijk eens wat er bij Monique voor een ''mobiele veegmachine'' aanwezig is. ( Zou ze daar van ''manlief niet aan mogen komen 2)

[melkquotum.startpagina.nl]

@ Monique: Sorry hoor, ik heb ''een kleintje''.

Wimsumar
Beste Brabo: " Nooit geen omkijken naar''schrijft u. Nou dat horen we vaker!
Ik ben met u eens, het voergootvoorstel van Adrie en J.R. ''is niks''.
Als bij de bouw van de stal rekening is gehouden devoergang +/_ 10 - 20 cm hoger aan te leggen dan de vloer waar de koeien op staan dan hebben ze al een enorme extra reikwijdte in vergelijking met een gelijkvloerse situatie
Wimsumar
Beste J.R.JAlvingh: Ik denk dat € 1.000,- per meter nog te weinig is.
( Als het nu een geniale vinding zou zijn, dan is het prototype misschien gratis ter beschikking te stellen door een fabrikant, maar een serieproduktie zal er voor een ''automatisch opklapbare voergoot'' niet inzitten)
Wimsumar
Beste Power: Een omgebouwde zitmaaier heeft volgens mij (veel) te weinig power om als voerschuif te gebruiken. Ook is vaak de aandrijving maar op 1 wiel (slipgevaar!)
Ik ervaar mijn Iseki trekkertje als juist voldoende voor dit doel. Dit dingetje heeft vierwielaandrijving en differentieel-slot ( vaak nodig!) en heeft ook power genoeg om ook een halfafgevreten kuil-grootpak naar het voerhek te duwen.
Ook bijvoorbeeld een koe die voor in de ligbox ''klemligt''kan ie nog net trekken.
Wimsumar
Beste Power: Zoals deze ( KLik aan) : [johndeeredistributor.nl]

Ja, in dergelijke apparaatjes zit meestal al een Yanmar, Kubota ofIseki mini-dieseltrekkertje ''ingebouwd'' ( zie de specificaties). Toegegeven, een zitmaaier die ook voerschuiven kan ( of andersom ) is een leuke multifunctionele investering, daar is niets mis mee. ( Maar ik heb geen gazon )
Wimsumar
Monique Schreef:
-------------------------------------------------------

>&!@$#werk.

Beste Monique:&!@$# ?
U mag hier op het M.S.Prikbord in plaatsvan''&!@$#werk'' gerust ''knoeiwerk schrijven hoor. Daar schrikt niemand van.
Wimsumar
Beste Monique: Kijk, ik wil er maar liever geen klote-lingo-spelletje van maken want wie weet welke vunzige reacties er volgen dat ik naar ballen mag graaien als er weer een lettertje goed is.
Erco
een voeraanschuifrobot, een dure aanschaf zul je bedoelen. Koop dan een oude zitmaaier en monteer er een schuifje op. Ik heb zelf een schuif gemaakt van wat oud ijzer, een oude vicon-balen klem en een strook dik rubber, schuif staat schuin (heb voerhek maar aan 1 kant) en ik voer s avonds, 's ochtends rij ik er nog een keertje voor het melken langs en tussen de middag nog een keer. heb ik geen robot voor nodig. maar ja mischien als je er eenmaal eentje hebt...
kaas
denk maar lekker lang na je kan met heel veel oplossingen komen maar een schuif of band op de trekker is volgens mij het allerbeste en een voeraanschuifrobot is veel te duur
duitser
Monigue, zo'n soortgelijk idee heeft ooit in de top-agrar gestaan. Kan hem zo niet meer vinden, maar was bij een paardenhouderij die er een beroep bij had, en zijn vrouw overdag de paarden het voer moest aanschuiven.

Voor het voerhek was een rubbermat van ong. een meter breed aangebracht, waarbij de voerhek-kant vastgemaakt was met een strip. Aan de andere kant zaten staalkabels die verbonden waren met een lier, zoals dat nu vaak wordt gemaakt met windbreekzeil. Na het voeren werden de kabels omhoog getrokken en lag het voer altijd voor de paarden.

Werkte wel maar lijkt me een moeilijk oplossing voor iets dat gemakkelijker kan.
anonymous_78
>>en wie vindt dat ie teveel werk heeft, heeft teveel koeien.

dat is het probleem , maar de meeste denken dat ze te weinig koeien hebben en dat is nog een groter probleeem
anonymous_78
>>Pak een simpele machine en schuif het voor aan.

simpel en goedkoop , neem een straatbezem , kost weinig en houd je in beweging
hookwood
Ik weet niet hoe hoog de voermengwagen lost, maar je zou ook gewoon een vaste opstelling kunnen maken. Een soort van trog dus. Hebben de koeien het voer altijd voor de bek liggen.
hookwood
Als de goot aan de zijkanten gewoon open is, kun je daar prima een schuif voor maken waarmee je hem schoonmaakt.
hookwood
Zo'n robot kost idd het nodige, maar wat zou de uitwerking van het idee van monique gaan kosten? Lijkt mee ook nogal een prijzige oplossing zo'n opklapbaar voerpad.
spotmelker
Ik zou nooit een oplossing in de beton zoeken, gewoon een simpel schuifje/band. Probeer anders een keer minder te vegen, misschien ben je wel te fanatiek. Hier krijgen de koeien ('s winters) veel aardappels, graskuil en stro. Ik draai het voer er 1 keer daags met een voerdoseerwagen voor en schuif het de volgende ochtend pas aan om te voorkomen dat ze eerst alle aardappels opvreten en pensverzuren, schijten e.d.
claas816
ik ben allang blij dat ik het voer ff aan kan schuiven,heb ik tenminste nog wat te doen,ik weet niet hoeveel koeien monique heeft maar snap niet waar sommige boeren het zo druk mee hebben(of denken dat ze het druk hebben)
anonymous_117
dit lijkt mij een goed idee, ik zou het wel met eigen ogen willen zien of het iets is om ook te maken
is het mogelijk een foto of naam/adres door te geven (eventueel privebericht)
bgboer
Allemachtig! wat wordt er gigantisch moeilijk gedaan met sommige onderwerpen...

een ophaalbrug op je voerpad?
automatische robots die het voer aanschuiven?
een voerhek dat zichzelf verplaatst?

wat een onzin. met dit soort ideeën sla je toch volledig de plank mis. Wat is er mis met een veegmachine of een roterende band voorop de trekker? vooral dit laatste is volgens mij bij uitstek het goedkoopst. Een trekker met mengwagen of voerbakje staat toch altijd 'klaar' om het voerpad op te rijden. zet er een band voorop en hop! klaar is kees. Je kunt er echt geen duizenden euro's in steken om voer aan te vegen! elke middag moet je toch even in de stal zijn om tochtigheid te bekijken of controle te doen. Pak een simpele machine en schuif het voor aan. Maak 't alsjeblieft niet moeilijker dan het is of zoek een andere baan.
sleepslang
]]"Ik hoop dat ik wat ik in mijn hoofd heb goed kan uitleggen"

: vast een groot hoofd ,zou ik denken

ik heb een schudderelement/zon gedemonteerd en aan de plek waar normaal de tanden gemonteerd zijn, in de rondte een trekkerachterband (15x38zonder velg) aangeschroefd (gaten in het rubber geboord ) band draait door de weerstand van het voer.
maak het geval aan een voorlader/hef o.i.d.
Zo, weer eenhernia uitgesteld/voorkomen
kasé
Ik ga dit weekend eens flink nadenken want je hebt gelijk dat het anders moet kunnen dan zoals we nu doen dat voer op allerhande manieren steeds aanschuiven.
puddingbroodje
ik heb vaak aan een zelfde soort idee gedacht maar volgens mij zeker in de bestaande situatie is een robot voeraanduwer (of een schuif aan de trekker) toch echt wel goeiekoper. Ook zou een weelink hej hetzelde kunnen doen!
adrie
Juist JR, zat ik ook aan te denken, heb ik pas gezien op een open dag hier in de buurt, muurtje van +/- 80 cm hoog, waar het voer overheen wordt gedraaid. Gegarandeerd een schone voergang en uiteindelijk ook voergoot, doordat de koeien altijd bij al het voer kunnen komen.
adrie
Dit is in DK, te ver van huis ?
anonymous_196
Monique jouw idee, uitgewerkt met alle arbo bla bla is te duur om het ''verdien model'' voortgang tekunnen geven met de huidige melkprijs.
Bij mij volstaat nog de U van mijn kuilvoersnijder als voer opduwer, en voergoot schoon schuiver.
En als die er niet aanhangt.... 5jr terug een trekker telefonisch uit Friesland gekocht met voorlader ( ja dat gaat )
Waarbij de bak smaller is als de trekker...,maar met handig manoeuvreren met de bak schuin achteruit rijden..
Maakt dat een bezem ook overbodig
Meelmuisje
Beste Wim, mijn boer lag in een deuk toen hij jouw opbouwende kritiek las.

Hij moest nog harder lachen toen ik zei "Ik weet waar Wim woont"
Meelmuisje
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> @ Monique: Sorry hoor, ik heb ''een kleintje''.
>
>
Meelmuisje
Nee, ik heb een Henk


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/06/2010 09:06 door Monique.
Meelmuisje
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Als het nu een geniale vinding zou zijn, dan is
> het prototype misschien gratis ter beschikking te
> stellen door een fabrikant, maar een
> serieproduktie zal er voor een ''automatisch
> opklapbare voergoot'' niet inzitten

Prefab, Wim, en wat ben je weer complimenteus
Meelmuisje
Wat leuk dat jullie allemaal zo meedenken!

Ja, af en toe schiet het in mijn rug en als ik dan de mestschuif zie gaan (laatst was de mestschuif bij de voergang kapot, wat een &!@$#werk, met de hand!) dan denk ik op dat moment "Zoiets zou er toch ook moeten zijn voor de voergang? en dan ga je nadenken over een oplossing.
Meelmuisje
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Monique Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
>
> >&!@$#werk.
>
> Beste Monique:&!@$# ?
> U mag hier op het M.S.Prikbord in plaatsvan
> ''&!@$#werk'' gerust ''knoeiwerk schrijven hoor.
> Daar schrikt niemand van.

Beste Wim, de eerste en de derde letter heb je alvast goed. Nog even doorraden!
anonymous_217
Precies ik heb een hurrycan van mulder met bezem werkt als de brandweer en voer resten er voor weg halen gaat ook super zelfs de randjes in de voer goot zijn brand schoon.
Maar volgens mij begint het probleem van het aanvegen van voer al bij het type vloer.
Zelf heb ik een gevlinderde vloer op de voergang dat veegd al een stuk makkelijker.
Je moet er alleen niet met de koeien op komen.
anonymous_228
anonymous_342
ik heb wel een simpele oplossing en ook automatisch maar ik heb ook maar 168 uur per week en moet er ook nog vanafpakken om te slapen grt leo
jan zonderland
Inderdaad Erik, oude zitmaaier, liefst een Stiga, heeft fronthef, schuifje eraan of nog liever een veegbandje en klaar is Kees.
(Heet jou man Kees, Monique ?
Een andere oplossing zou, met nadruk op zou, kunnen wezen door een met een balk of i.d. een rand te creeeren zodat je dus een soort voortrog krijgt. Maak dat geheel opdraaibaar om op gezette tijden het restvoer weg te kunnen ruimen.
Is een beetje vergezocht misschien maar feit is wel dat de meeste oplossingen die hier aangedragen worden wel weer werk met zich meebrengen, behalve de robot dan en met een voergoot is dat aspekt ook ondervangen. Maar ja, wie een hekel aan werken heeft is in de landbouw niet op zijn plaats en wie vindt dat ie teveel werk heeft, heeft teveel koeien.
retteketet
Monique Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik loop al een tijdje met een idee in mijn hoofd
> om het werk (vegen) op de voergang wat aan te
> passen.
>
> Toen ik vanochtend alweer aan het vegen was, en
> aan het mopperen omdat de koeien meteen begonnen
> het voer met de neus "weg te werpen", dacht ik bij
> mezelf: "er móet toch voor boeren zoals wij een
> mogelijkheid zijn om het werk wat makkelijker te
> maken zonder zo'n (robot)veegmachine (die wij niet
> hebben )"
>
> Ik hoop dat ik wat ik in mijn hoofd heb goed kan
> uitleggen:
>
> Is er een mogelijkheid om de zijkanten van de
> voergang bij de voerhekken zo aan te passen dat
> die net als een >>>Basculebrug<<< werken, in de
> vloer verzonken zijn en die, nadat de
> voermengwagen is langsgereden omhoog kunnen worden
> gezet?
> (Met bijvoorbeeld het hefmechanisme onder het
> middengedeelte van de voergang?)
>
> [www.vandrielmechatronica.nl]
> lietbrug.jpg
> (voorbeeld Basculebrug)
>
> Dat scheelt heel wat handwerk. Misschien is er een
> eenvoudige (en goedkope) manier om een idee als
> deze uit te werken?
>
> Dus bij deze de vragen:
>
> -Wat vinden jullie hiervan, zou het kunnen
> werken?
> -Wie weet iemand (Univ. Wageningen)? die "mijn"
> idee om de voergang aan te passen een goed idee
> vind en wil uitwerken?

komop moniekje niet zo lui,wijvrouwen doen alles tegelijk,dus vegen ,goed voor de lijn,weeg 50 kilo.maar goed kun je gelijk goed de koei bestuderen op alles,dus gewoon weer vegen.
anonymous_730
Hier in Zweden zie je het toch regelmatig, ook bij nieuwbouw. Kunststof voerbak waar het voer inkomt. Voordeel is ook dat je niet met je trekker en voermengwagen over het voer heen rijd. Erg hygienisch.

Heb je geen voerwagen of doseerwagen, dan is het inderdaad niks. Waarschijnlijk pas een heel kuilblok er niet in.Nadeel lijkt me ook dat eventueel gemorst voer wat buiten de bak valt ook opgeruimd moet worden en erin geschept moet worden. Alsnog werk mee.
renault-stefan
neem een zitmaaier waarmme je een schuifblad voor kunt doen en een veger en ze zijn er ook met een maaidek er onder
renault-stefan
ik bedoel geen omgebouwde maar gewoon een die er voor is gemaakt bevoorbeeld jonhdeere die heeft verzwaarde vooras

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , stal , voermengwagen , koeien en voer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
22