Doorbraak mestput

Wij zijn momenteel bezig de oude melkstal aan het verbouwen en bij de stal aan willen trekken als separatie ruimte, doorloopgang voor voetbad e.d.
Nu moet de klederwand doorbroken worden.
Op welke manier kun je nu het beste de mest tegenhouden en het liefst zo dicht mogelijk.

Deel dit topic

Reacties

frankluyben
ik dacht , even de put leeg rijden, nu mag het nog.
anonymous_471
stukken L profiel op de grond en aan de zijkanten vast zetten met betonbouten.

daar achter een stevige houten plaat.

desnoods ook een kruisverband er in. als er mest de plaat dan kromdrukt kan in niet er achter weg spatten.
anonymous_14
Als eerste put leeg en dan het plan van KB en eventueel nog zandslurven. Je kunt jezelf ook afvragen of de muur tot de laatste steen weg moet en hoeveel m3 winst dit oplevert. Alleen voor het mixen kan dit nodig zijn.
brabo
een paar bigbags vullen met zand en deze met een kraan erin laten zakken
Wimsumar
Beste JanW.: Vermoedelijk gaat dit nieuwe deel geen onderdeel maken van een mixcircuit. Laat dan de onderste +/_ halve meter muur bestaan. Aangezien er op het te maken separatiegedeelte hoofdzakelijkschoonspuitwater in de put komt kan dit de onderlaag vormen in de ''bak'' die onder in dit keldergedeelte ontstaat waarop de mest naar de grote put kan afdrijven.
jan w
Beste Wim, Ik voelde er zelf weinig voor om dit een "dood" stuk put te laten worden, wordt dus wel in het mix circuit opgenomen. Zoiets kun je beter in 1 keer goed doen. Al zal dat dan wat meer tijd kosten. Als je het nu niet doet zit je na een poosje met het gekloot dat er dan alleen de dikke stront blijft zitten en dat je dit later niet weg krijgt., Het is toch nog goed voor een 50 m3 mest.
Ga niet zo doen als de buurman, die is aan het nieuw bouwen en heeft onder de terugloopgang en het strohok een ondiepe kelder ( 60 cm) laten maken die uitkomt op de diepe kelder.
anonymous_318
Gewoon de put leegmaken tot onder de laatste (steen) 25 cm, en vanaf daar beginnen te bouwen.
Sjaak 1
Ik heb de put leeg gereden en een tijdje gehouden heeft prima gewerkt
bij een van de 4 doorbraken beetje last van de mest gehad deze zat te ver van een zuigpunt
oplossingen voor dit probleem zijn al eerder genoemdbv plank, zandzakken of bigbags
k.o.c
Idd de put zo ver mogelijk leeg rijden (blijft toch vaak nog een halve meter in staan)

dan hebben wij met zandzakjes gewerkt.
Dicht prima af, wel een rotzooi om ze er terug uit te halen, maar ja, da's maar 1 x en dan ben je er van af.
casev
als je wil dat je put echt leeg is,moet je hem helemaal leeg rijden,danvolgooienmet water,tot het niveaudatje hem weer rond kan mixen,endan weer leegrijden.

Kost ff tijd,maar je kelderis wel echt leeg !
anonymous_100
Als ik de put mix voor het uitrijden blijft er achterin de gang hooguit 15 cm mest staan,dan is dat wel erg veel werk voor die laatste kuubs
klaas de b
Pas je wel even op voor de giftige gassen?? Een ouderwetse hooiventilator boven de werkplek die verse lucht de kelder inblaast werkt zeer goed. Praktijkervaring.
hookwood
Hiero hebben we dat 22 jaar geleden ook zo gedaan.
Wimsumar
Beste Klaas de B.: Prima aanvulling.
Sjaak 1
inderdaad een belangrijke aanvulling !
jan w
Bedankt mensen, De put zover mogelijk leegmaken was ik al wel uit. De loonwerker hier heeft een dunne zuigslang van 20 mtr , hiermee kan ik mooi het laatste ermee uit slobberen. Denk dat we een profiel door de put zetten met een schot en dan zoveelmogelijk af proberen te dichten met slurfen en zandzakken.
kasé
NOGMAALS jan w, ga niet als de put net leeggezogen is daar met een slang van 20 meteronder die roosters door!!!! want je komt niet meer terug!!!! Klaas had hier de beste tip
anonymous_80
Afdichten met 2 of 3 kruiwagens vaste mest, werkt prima volgens onze monteur, hoef je ook niet weg te halen.
jan w
Bedankt Luitjes,
Er zaten veel nuttige tips bij, maar die van Joris werkt toch perfect. Hebben er een steigerplank doorgezet met daar achter vaste mest. De put is zover klaar, alleen de roosters moeten er nog op.
Denk dat we de plank rustig weg kunnen en de mest blijft achter de vaste mest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , melkstal en voetbad geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
28
TREFWOORDEN