Illustratie van: Tractor TV

Problemen melkmeting Fulwood melkstal.

Goeiedag, zijn er hier meer mensen die problemen hebben met de melkmeters van Fullwood/afikim? Het elektrodeblok van afikim mm95 is vooral het gene wat hier stuk gaat.

Kan dit komen door verkeerde Reinigings middel of is er nog iets anders wat in hier bij proberen kan? Nummer 12 van de 18 ging vanmorgen binnen 2,5 jaar stuk en dat vind ik nogal veel.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Hoe oud is dat spul ?
+1
Ruben-Wind
@mlkvhoudr 20 jaar, door de vorige eigenaar zijn er ook al heel wat vervangen.
mlkvhoudr
@Ruben-Wind misschien ergens reserve onderdelen op het internet opsnorren van een stopper?
+1
Ruben-Wind
@mlkvhoudr ja wel al wat gezocht en wat gevraagd maar verkopen liever alles in 1x.
Realisme
@Ruben-Wind bedoel je zo een spoel?
Ruben-Wind
@Realisme nee elektrode blok.
cs-agrar
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
20 jaar, door de vorige eigenaar zijn er ook al heel wat vervangen

In dezelfde frequentie als jou, dan moet hij er een goeie 80 vervangen hebben.. Lijkt me zomaar sterk, waarschijnlijk ligt het probleem al voor het elektrodeblok
FMK2020
Hier vrijwel nooit iets stuk aan de fullwood afikim melk meters. Wel elk jaar rubber onderin meter vervangen. Gebruik gewoon regulier reinigingsmiddelen van de melkmachine leverancier
Leo,s vriend
Quote Reactie van @FMK2020:
Gebruik gewoon regulier reinigingsmiddelen van de melkmachine leverancier

Daar gaat het regelmatig fout, zogenaamd goedkopere reinigingsmiddelen kopen, samenstelling wijkt nogal eens af, of er zitten goedkope agressieve middelen in. Apparatuur is vaak gemaakt en getest op originele middelen van fabrikant of leverancier van fabrikant.
FMK2020
Bij mij met de monstername wijkt het vetgehalte wel af. Bijna half procent te hoog. Als je tank melk met de monstername meegeeft klopt het wel precies met de tank uitslag. Ligt dus echt aan de melk meters
huub
@FMK2020 je monsterd waarschijnlijk uit een soort tru testers? Als je de lepel in de melk drukt dan komt de vettere melk, die bovenop drijft, in de lepel. Klinkt onwaarschijnlijk maar is echt zo. Wij hebben het ook gehad. Sindsdien giet de monsternemer de melk om in een maatbeker en schept daar uit.
FMK2020
@huub Wij monsteren zelf en gieten het potje in een maatbeker en van daaruit in het monstername potje
cs-agrar
Quote Reactie van @huub:
Als je de lepel in de melk drukt dan komt de vettere melk, die bovenop drijft, in de lepel. Klinkt onwaarschijnlijk maar is echt zo

men hoort eerst te roeren voordat er geschept wordt
Ynze Oenema
@FMK2020 hier altijd wat lager vet met de monstername😅en we hebben t al zo laag
deltafarmer
Heb wel gehoord dat melkmeters storing kunnen geven na installatie zonnepanelen. Blijken toch pieken te ontstaan in de stroomlevering. Dit was het geval bij de Laval meters. De DIP-switch kun je op 15V zetten toen was het probleem verholpen
hobbyboer
@deltafarmer hier ook enkele keren wat dure onderdelen moeten vervangen van de laval melkmeters.
Meestal als er bouwvakkers of akkerbouwers (ongeveer hetzelde ruige volk 😉) op het erf van onze stroomvoorziening gebruik hadden gemaakt.
Vanaf het moment dat we het vermoeden kregen dat het daaraan lag hebben we altijd de stroom van de melkmeters/displays gehaald tijdens het rooien/afleveren van onze aardappels en als er een keer bouwvakkers bezig waren met betonstorten/ omvormers voor trilnaalden e.d.
bertusvds
Welke temperatuur heeft het spoel/reiniging water ?
Ruben-Wind
@bertusvds 85-90 graden
bertusvds
@Ruben-Wind heb je hitte reiniging ? (wat een slechte combinatie is met melkmeters) anders zou ik een start temp. van max. 75 graden nemen (ideale temp. zal waarschijnlijk ook op de bus van je reinigingsmiddel staan)
mlkvhoudr
@bertusvds ik hoorde pas ook van problemen met een zonneboiler, dat water werd in de zomer zo warm dat er spul in de melkstal kapot door ging, jongen heeft me wel uitgelegd wat ze veranderd hadden om dat te voorkomen maar dat ben ik helaas weer vergeten
Ruben-Wind
@bertusvds ja kokend water Reiniging. Doen maar 1 spoeling er mee dus beginnen op 75 graden zou dan lastig gaan. Reinigings middel is ook speciaal voor kokendwater reiniging.
GJKlaassen
Komt er regelmatig een hogedrukspuit langs de melkmeters?
Ruben-Wind
@GJKlaassen 3/4x per jaar
GJKlaassen
@Ruben-Wind gooi er voor het reinigen maar een kwart liter zuur in.
hookwood
Hier weinig tot geen problemen. Systeem zit er sinds 1990 in. Heb in het verleden wel eens meer problemen gehad. Spoel twee keer per week met zuur. Voorheen één keer. Toen meer problemen. Heb poos terug een hele voorraad onderdelen van de afvalcontainer kunnen redden. Stond een doos vol naast de container bij het LMB. Melkmeters, displays etc. Wilden ze weggooien maar ik mocht het ook wel meenemen.
GJKlaassen
@hookwood december 2020?
hookwood
@GJKlaassen geen idee eigenlijk wanneer dat precies was. Hoezo?
GJKlaassen
Toen is onze melkstal ingeruild😉
hookwood
@GJKlaassen maar die heb je toch niet ingeruild in Rogat?
GJKlaassen
@hookwood Dat klopt. Jij zij ook niet dat je in Rogat onderdelen had gekocht 😉
hookwood
@GJKlaassen Jij nam aan dat het in Staphorst was 😀
Maar daar geven ze die onderdelen niet weg 😉
Noorderling
Misschien kalkaanslag in de melkmeters?
Kun je vaker met zuur spoelen, wat misschien ook een oorzaak zou kunnen zijn.
Heb er zelf een ontharder tussen zitten voor huis, melkstal en melktank, als die toevallig eens een keer leeg is merk je dat direct aan het water.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!