Geen generieke kortingen tot 2025

Deel dit topic

Reacties

Klussera
Belangrijk is komt er nog perspectief om te groeien doordat kosten stijgen moet je blijven verdubbelen of kleinere stappen als dat niet meer lukt is het einde sector niemand kan een bedrijf overnemen zwaar gefinancieerd en vervolgens aan allerlei maatregelen voldoen waar niets tegenoverstaat van al die maatregelen krijg je eerder minder als meer liters
Jaap40
@Klussera asr wil je wel uit of in de nood helpen met korting duurzaam etc blabla.
+1
de Tank
@Klussera blijven verdubbelen? Om de hoeveel jaar? Elke verdubbeling halveert minimaal het aantal boeren.
+5
achterhoeker2
@Klussera Dat verdubbelen en die eeuwige groei, is een holle kreet geworden geklets uit het quotum tijdperk.
Ondernemen is wat anders dan perse groeien het gaat om rendement maken op je (geïnvesteerd) vermogen.
Dat kan hier en daar nog dmv groei, maar is voor menigeen veel te duur.
Klussera
@achterhoeker2 rendement in melkveehouderij is al jaren niet toerijkend maar door groei van bijv 70 naar 100 koeien kun je wel beter draaien kleine bedrijven met zware financiering kunnen de nodige vervanginsinvesteringen ook niet meer doen dit zal bij grote bedrijven met dure arbeid ook gaan spelen daaron is geen korting tot 2025 te kort tot 2035 kun je makkelijker financieren
+2
pieta
@achterhoeker2 Ben ik het mee eens. Groei zou je deels zelf moeten kunnen financieren. Dus eerst rendement draaien en dan het van het positieve saldo investeren. Er zijn er te veel die altijd meer willen investeren dan ze kunnen betalen. Wij doen al jaren deels investeren maar ook aflossen. Langzamerhand neemt je schuld dan af en ook je eigendommen/rendement nemen toe.
+1
ntd79
@pieta heel verstandig, alleen behoorlijk slaapverwekkend voor een energieke opvolger van een jaar of 25. Hoe blijft het aantrekkelijk voor een jong iemand met ambities om jaren in een soort van cocktail te zitten van de kop van de overnamesom afwerken, na jaren wat sparen, vervolgens belasting betalen, en dan een klein stapje te doen in een inmiddels afgeschreven meuk?
+1
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
alleen behoorlijk slaapverwekkend voor een energieke opvolger van een jaar of 25

Laat zo'n energieke opvolger maar eens met regelmaat alles alleen doen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook iets naast ontwikkelen.
Of vind jij dat een opvolger alleen tevreden te houden is als ie direct kan verdubbelen?
Ik weet niet hoe ik er zelf in sta als hier een opvolger zich aandient. Maar als ie alleen zin heeft als we ons "tot over onze oren" gaan financieren om maar uit te breiden dan zal ie me toch echt moeten overtuigen.
ntd79
@pieta maar waarom toch direct verdubbelen als het over groei gaat? Jij bent toch ook wel gestaag gegroeid? Als een jonge ondernemer met bijvoorbeeld een 100 koeien en een oude stal, met ouders die ook nog ergens naar toe moeten en een vriendin die huisje boompje etc wil en niet in een woonunit en niet over tien jaar, graag naar de situatie wil boeren met 120 koeien en een nieuwe stal, lijkt me niet onredelijk, hoe wil je dat gaan oplossen door niet meer uit te geven dan dat je hebt cq verdient en over rendement van dit alles hoeven we het al helemaal niet te hebben. Heel behoudend en berekenend is mooi, maar soms als je wat wilt red je het daar niet mee.
pieta
@ntd79 Daar bereid ik me op voor. We maken nu het erf al op orde voor een beetje groter boeren. Ruimte om de voeropslag te verlengen is er. Wellicht binnen nu en een paar jaar de loods wat groter. En dan zit het enkel vast op een betere melkveestal. Maar als ik dan 50 ben en geen financiering cq nog wat buffer heb dan zal er toch wel iets kunnen denk je ook niet.
+1
ntd79
Quote Reactie van @pieta:
Wellicht binnen nu en een paar jaar de loods wat groter. En dan zit het enkel vast op een betere melkveestal. Maar als ik dan 50 ben en geen financiering cq nog wat buffer heb dan zal er toch wel iets kunnen denk je ook niet.

Zeker is er dan wat mogelijk. Alleen als ik weer terug ga naar de visie dat je vindt dat je deels zelf moet kunnen financieren en niet iedere keer geld uitgeeft dat je zelf niet hebt, zie ik totaal geen mogelijkheid. Ook niet als je voor nul euro gefinancierd bent bij bijvoorbeeld een miljoen liter. Geloof mij, ik heb ook aardig wat afgebouwd, maar goedkoper gaan en ook nog arbeidstechnisch verantwoord, daar zit nog wel een grens aan. Maar stel de opvolger dient zich wel aan. Een wensenlijst, misschien wel noodzakelijklijst. Kuilplaten, grotere loods, nieuwe stal, vaak moet de opvolger ook nog een dak boven zijn hoofd hebben, en vaak zijn er nogal wat bijkomende dingetjes waarvan de garantie ruimschoots verlopen is, de oude stal wordt vaak omgebouwd naar jongvee, kleine groei van 20 koeien om de inflatie wat voor te blijven en bovenstaande ook financieel nog wat verantwoorder te maken. Natuurlijk zijn ze er die dit voor een half miljoen realiseren, zelf denk ik dat je bij 1,5 nog tekort komt. Als dit voor de komende jaren nog op stapel zou staan, wat doe je dan met eigen geld? Als ik dan ook nog het rendement van achterhoeker op deze investeringen erbij haal, zijn we helemaal snel uitgepraat. Helemaal als je ook nog de verfoeide groei erbij haalt en je nog op je quotum zou zitten van tussen de 2,5 en 5 ton melk, wat in de jaren 90 vrij gemiddeld was. Dan was het over en sluiten op dit moment, maar wel met een goed rendement en een oud spul. Natuurlijk is Rome ook niet in een dag gebouwd, maar soms, en zeker als opvolging jaren onduidelijk was, zie je wel een spul staan waar broodnodig iets moet gebeuren wil je niet door de tijd ingehaald worden.
achterhoeker2
@ntd79 Ik vrees dat je gelijk hebt ,en dat geeft meteen aan dat er soms keuzes gemaakt moeten worden dat als het punt bereikt wordt dat het vreemdmogen/liter steeds minder afneemt bij nieuwe investeringen.
En dat moet een energieke opvolger ook weten ipv steeds over cowcomfort en arbeidsbesparing te drammen.
+1
Noorderling
@achterhoeker2
Koecomfort is de grootste arbeidbesparing en het simpelste en goedkoopste bouwen.
Daarbij gaan matrassen van 120euro/koe je echt niet helpen, of ingewikkelde toeters en bellen en gadgets.
TMR en een rechtoe rechtaan stal met diepstrooisel en je bent al 80% op weg.
ntd79
@achterhoeker2 het feit dat mijn uitdrukking 'energieke opvolger' nu al drie keer in een reactie wordt terug geplaatst gevolgd door een zin wat ie vooral niet moet menen zegt wel iets hoe je tegen opvolging aankijkt.
Noorderling
@ntd79
Als je beweert dat er een belangenbehartiger moet komen voor stoppende boeren kun je ook wel invullen wat iemand het liefste ziet. Stoppen is wel de makkelijkste afslag, ook altijd een tamelijk risicoloze exit strategie, maar niet voor iedereen de mooiste weg.
+2
ntd79
@Noorderling er zijn hier op het prikkebord best veel uitzittende boeren, en daar is niks mis mee. Over het algemeen wordt er flink geageerd tegen ontwikkelingen. Maar dat is natuurlijk makkelijk praten. Bij opvolging is er weer sprake van nieuw leven op de toko. Als er nou een ding niet rendabel is en slecht uit kan dan is het leven met alles wat daarbij komt. Daarnaast moet je alles weer bij de tijd houden en of vervangen worden. De inflatie moet weer het hoofd worden geboden. Ondanks dat je niet wilt of niet rendabel is zul je echt een keer wat moeten, ook soms met tegenzin, maar het wordt hier dan best wel snel weg gezet als bling bling, gadgets enz. Je kunt niet ongestraft in een bedrijf de hand op de knip blijven houden, en dat het spul asociaal duur is is nu eenmaal een feit, dat zul je toch moeten opvangen zonder direct over verdubbeling te praten. Kun je dat niet dan is de race gelopen binnen een generatie, dat is nou eenmaal de harde werkelijkheid.
achterhoeker2
@ntd79 Het is goed dat die investerende boeren eens wat tegengas krijgen dan alle lof van hun toeleveranciers en afnemers.
Bedrijfsblindheid komt ook in die groep voor.
ntd79
@achterhoeker2 allemachtig kerel, ik kende je nog niet, maar ik heb nu spijt van de energie van mijn reacties.
achterhoeker2
@ntd79 Pijnlijk hé? Dat er eens iemand is, die de andere kant eens belicht .
ntd79
@achterhoeker2 je overschat jezelf, pijnlijk was niet het eerste woord wat in mij opkwam.
weurding
@ntd79 nu pas 😉
de Tank
@ntd79 Nieuwe generatie geeft ook weer energie, het mooiste is als ze zelf het voortouw nemen als het om ontwikkelen van het bedrijf gaat, daar leren ze het meest van. Moeten ze wel de ruimte krijgen.
achterhoeker2
@Noorderling Maar die stoppende boeren hoeven niet( financiëel) te bloeden ,alleen omdat de zoon van de buurman verder wil met de folklore.
weurding
@achterhoeker2 hoe bedoel je dat? Wat heeft buurman te maken met opvolger van een ander? Krijgt toch geen korting?
achterhoeker2
@weurding Jou moet je ook alles uitleggen, het gaat om belangen ,mijn belang is een (heel) goed pensioen en dan ga ik voor de hoogste bieder en dat is vaak niet de buurman, en dat vertaald zich ook in onvrede over keuzes van belangenorganisaties.
weurding
@achterhoeker2 joh, ik ben natuurlijk niet zo'n groot licht als jou maar betwijfel of een ander meer biedt dan de buurman, komt ook nog een factor gunning bij kijken, maar als je het wat duidelijker uitlegde kan een minder opgeleide het ook een beetje begrijpen🤪
weurding
@weurding ken je situatie niet achterhoeker2, maar stel je krijgt 2000 per ha minder van de buurman zou dan je pensioen in het gedrang komen? Denk het niet, vindt dat je je behoorlijk egoïstisch opsteld,
"die investerende boeren eens wat tegengas krijgen...."
klinkt toch wat jaloezie in
achterhoeker2
@weurding Ik ben op termijn stoppende, dus ik investeer niet meer.
Was altijd knap fanatiek, dus ik weet dat het netto weinig opbrengt.
matt
@achterhoeker2 wilde schrijven dat je voor een goed pensioen,boeren nodig
Hebt die nog wel vol doorgaan.
Maar idd,je kunt er bv ook zonnepanelen opgooien.
weurding
@ntd79 hij heeft ook al eens aangegeven dat ie prefereerde rustig met de vrouw te gaan fietsen 🚲😅
achterhoeker2
@weurding Ja idd , lijkt me beter dan als gestopte boer het te gaan opnemen voor de degene die nog door gaan..
weurding
@achterhoeker2 ben stellig overtuigd dat je ook voor jezelf als stopper beter uit bent met iemand die verder wil met een boerderij dan verkoop aan natuur, zij het wel op gepaste wijze natuurlijk
+1
achterhoeker2
@weurding Hier is geen natuur, maar wel woningbouw, industrie en zonneparken.
Dat is financieel interessant( ook voor bedrijven met opvolger) maar LTO blijft maar in die NEE modus.
achterhoeker2
@ntd79 Nee hoor ,ik vond energieke wel goed gevonden .
Energiek moeten ze zijn, maar wel prijsbewust en het grotere plaatje overzien.
Maar je hebt gelijk een opvolger die je steeds uit de keuken moet halen is zeker niet goed.
robbies
@achterhoeker2 de frustratie dat jouw beoogde opvolger een andere keus gemaakt heeft verberg je in ieder geval niet.
achterhoeker2
@robbies Ik hou mensen een spiegel voor , introspectie is de meeste boeren niet gegeven.
Wel zijn ze gevoelig voor de schouderklopjes van de leveranciers die hun omzet zien toenemen en die het niks kan schelen hoe het verder afloopt .
robbies
@achterhoeker2 dat veroordeelt de tijd wel. Hoef jij niet te doen. Diegenen die vandaag nog melken hebben capaciteiten. Het zijn de bedrijfsspecifieke keuzes die het verschil maken.
achterhoeker2
@pieta En hem bij de financiën betrekken ,dan ziet die energieke opvolger dat er ook dingen (even) niet kunnen.
En dat al die "bling bling" vaak niks toevoegd aan de rekeningcourant.
+2
weurding
@achterhoeker2 als bling bling het werk een stuk makkelijker maakt mag het wat kosten, weet nog dat de eerste boer hier zo'n mullos blokkenwagen kocht, eerste reactie van een ander was "dat is wat voor luie boeren" 🙃 duurde geen 2 jaar eer ze ook 1 hadden😄
+1
de Tank
@weurding zonder luie mensen deden we nu nog alles met hooivork, riek en schep
weurding
@de Tank echt luie mensen zijn meestal wel zo innovatief om met weinig werk zoveel mogelijk inkomsten te genereren😄
achterhoeker2
@weurding Daar heb je dan weer wel gelijk in.
+2
pieta
@de Tank Je bent pas echt lui als je je eigen gemak niet zoekt. 😁
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
n hem bij de financiën betrekken

Ik ben bang dat ie dan de verkeerde dingen ziet.
Noorderling
@pieta
Aan de andere kant, kostenstijging bouw is ca 50-70%, grond in 6jaar over de kop. Machines 30%duurder.

Moest er niet aan denken dat bedrag te hebben moeten sparen in die periode en nu misschien eens wat doen. Die waardestijging is per jaar nog meer geweest dan m'n inkomsten. Koopt er niks voor, maar wat er staat, loopt niet weg en rente is minimaal, al past het niet altijd.
achterhoeker2
@Noorderling Je praat er altijd zo makkelijk over.
Maar er is ook zoiets als een inkomen voor je gezin ,en als de kinderen willen studeren moet dat ook kunnen, net zoals pensioen opbouw.
Noorderling
@achterhoeker2
Je "prive" deel is zeker een ondergrens waar je op lange termijn niet teveel aan moet zitten.

Maar daarnaast is er genoeg mogelijk mits de voorwaarden in regelland Nederland een beetje bij de praktijk passen. Heb al genoeg betonijzer, bekisting, hout, ijzer, stenen en beton in handen gehad om te weten dat niets vanzelf gaat.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Aan de andere kant, kostenstijging bouw is ca 50-70%, grond in 6jaar over de kop. Machines 30%duurder

Bouw is inderdaad duurder. Wij zijn in 2009/2010 verplaatst en in 2019 weer en de grond was bij ons bij verkoop wel wat duurder maar zeker niet over de kop. van 5 euro naar ruim 6 in ongeveer 10 jaar. Boerderij teruggekocht voor dezelfde grondprijs. Machines zijn op dit moment heel duur. Bouwen nu ook. Maar met mijn ervaring kan ik ook goedkoper bouwen inmiddels. En ook jij weet niet wat er nog komen gaat. Kan zomaar weer een keer een dip komen.
mlkvhoudr
@pieta vooral 2e hands is t allemaal veel te duur je word haast gedwongen om nieuw te kopen met levertijden van meer dan 4 maand
+1
pieta
@mlkvhoudr Nu niet kopen als je het niet nodig hebt of de machine nog te maken is. Van de week wat dingen bij de RDW opgegeven. Bij mij is alles van voor 2010 tot op heden. De regeninstallatie moet ik nog en die is maar 3 jaar oud.
mlkvhoudr
@pieta nieuwe frontmaaier gekocht zit niks op het goedkoopste model, maar je ziet vraagprijzen voorbij komen van de helft van nieuwwaarde voor maaiers van 10 jaar oud
+2
de Tank
@mlkvhoudr nieuw is doorgaans interessanter, dit jaar minshovel Ingeruild van 6 jaar, gebruikt is dat roofgoed, investeringsaftrek voor de nw meegerekend kost nieuw nauwelijks meer.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
En ook jij weet niet wat er nog komen gaat. Kan zomaar weer een keer een dip komen.

Dat klopt, maar in de regel gaan cao's niet naar beneden, arbeid is toch vaak wel een flinke hap.
Dat het zo gek blijft gaan als nu denk ik van niet, maar op de lange termijn is zon dipje een correctie van 1euro op 2euro prijsstijging. Nu moet je niks doen, maar met alles hebben we voorlopig de goedkope jaren wel gehad verwacht ik, en daarmee hoop ik ook de melk 😄
weurding
@pieta stond vandaag artikel in DVHN dat grondstoffen en zeker voor beton schaars worden doordat er bijna geen vergunningen meer worden afgegeven voor het delven ervan, dat zal de prijs alleen maar opdrijven
jan w
Wat ik niet snap, is dat er altijd wisselgeld moet zijn. Wat er op de 1e plaats zou moeten komen is : "welke invloed heeft het op het verdien model en wat gaat men eraan doen om het verdienmodel in stand te houden.
In mijn beleving heeft de sector voldoende handvaten gegeven , maar is alles door Den Haag afgewezen, dit om hun eigen arrogante corrupte bende in stand te houden. Zie nu ook weer het beroepsverbod.
Klussera
@jan w als dit zo doorgaat zijn de aoc zometeen overbodig
achterhoeker2
@jan w Ik was altijd kritisch op de FDF, maar inmiddels begin ik hun frustratie te begrijpen.
LTO kiest voor meepraten, maar ze hebben niet in de gaten dat ze worden doodgekunuffeld door RVO.
Ze mogen projecten uitvoeren wat hun leden kost ze komen met voorstellen die scherper zijn dan die van het ministerie, terwijl ze langs in de fuik worden gedreven en er is geen weg terug.
LTO en het NAJK moeten het eerlijke verhaal vertellen aan de leden en dat de strop alleen maar strakker wordt.
+1
matt
@achterhoeker2 poah hij ziet het😀)
+1
kanniewaarzijn
@matt Beter laat dan niet!
+3
MaFlodder
'We doen dit om als sector een stap naar voren te zetten', zegt Meulenbroeks. 'De Tweede Kamer wil dat we als sector minder stikstof uit gaan stoten. Als we als sector niet bewegen, dan is er ook geen wisselgeld.'

Ipv van een stap richting LNV te zetten, zouden ze de hakken juist in t zand moeten trappen! De sector als wisselgeld inzetten ook nog eens goed praten omdat de Tweede Kamer dit zo nodig wil?? Wat een verraders.. ze verpatsen de sector.. ik heb er helemoal geen trek in om te gaan bewegen voor deze luchtfietserij. Ik wil eerst onderbouwing zien! Feiten!
Meten-is-weten-en-dan-pas-eventueel-bewegen. Eerder niet!
j h p
Flinter dun en heel wankel, dat is wat deze groep heeft afgesproken, dat wetenschappelijke bewijs is er echt niet voor 2025.
+1
demelkboer
Geen generieke korting is een holle frase. Er wordt vol op in gezet op gebiedsgerichte sanering dmv ABCD zonering en bufferzones. De dat staat ook in het stuk in nieuweoogst. Die gebiedsgerichte sanering gaat gewoon vol op door. LTO doet als of ze wat binnen willen halen maar dit totaal niet het geval
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @demelkboer:
LTO doet als of ze wat binnen willen halen maar dit totaal niet het geval

Jazeker wel, ze zetten weer in op bedrijfsspecifiek. Ze weten dondersgoed dat dit gunstig uitpakt voor de intensieve achterban. 20 Jaar geleden was dit ook al zo, met als wisselgeld dat ze de overheid gingen helpen met aanwijzen van landbouwgrond als nieuwe natuur. Stel je eens voor: een "belangen"organisatie die de eigen leden aanwijst om op te offeren. Er is sindsdien nog niks veranderd.
jan 10
Na 2025 dus weer wel,plannen zijn nu al in de maak anders hoeft met dit niet zo te brengen.
+1
demelkboer
@jan 10 eerst effe dicht bij de natuur boeren dr uitflikkeren daarna komt iedereen an de beurt. Alles kan niet te gelijk dat weet de overheid ook wel. En tot 2025 is nog maar 3 jaar . Dat is er zo
demelkboer
@demelkboer eerst piek b3lasters er uit dan de rest binnen 1 km 50% reductie. En dan kom de rest van Nederland an de beurt. Een paar top landbouw gebieden zal nog wat activiteit kunnen voor de rest is het krimp. Lees rapporten RIVM PBL en WUR. Daar baseert de overheid zich op. Niet op een kattebelletje van LTO
jan 10
Quote Reactie van @demelkboer:
eerst effe dicht bij de natuur boeren dr uitflikkeren daarna komt iedereen an de beurt. Alles kan niet te gelijk dat weet de overheid ook wel. En tot 2025 is nog maar 3 jaar . Dat is er zo

Zorg dat je op tijd weg bent uit dit landje,alleen nog voor boeren met een veer op de hoed.
weurding
@jan 10 in de reet krijg je hem niet meer
hans1980
Ben met dat lto plan water bij mest totaal niet tevreden, veel land op afstand
Dus duur meer CO2 meer bodembelasting
hans1980
Scherp op eiwit voeren melkt voor geen meter

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0