Antibiotica

Wat vinden jullie er van om de derde en vierde generatie antibiotica (waar veel discussie over is nu) alleen toe te laten dienen door de dierenarts. Dit zal het gebruik zeer sterk verminderen, bovendien is het simpel uitvoerbaar zonder een berg regels en papier.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
ik ben voor. Nieuwe generatie antibiotica is in eerste instantie voor mensen bedoeld en wat ik er van begrijp zou resistentie tegen dat spul behoorlijk lastig zijn. Daarom is rem op gebruik volgens mij wel een goed idee. Maar gebruiken wij veel van dat spul in de melkveehouderij? Ik gebruik naast mijn droogzetters eigenlijk alleen Neopen bij koeien met een keizersnede, en avuloxil masitis injectoren. Maar ja da's nou ook weer niet zoveel per jaar.
ejb
ik vind het idee niet slecht om middelen als diatrim en exenel UDD te maken maar dan moeten we af van de reductie van andere medicijnen en dat betekend voor de melkveehouderij dat we gewoon de koeien met droogzetters kunnen blijven droogzetten met droogzetters
anonymous_8
Prima idee. Mits er overgeschakeld wordt op het gebruik van antibioticumvrije droogzetters.
christo
Doe je dat zelf nu ook?
jan w
Volgens mij kan diatrim er wel in blijven. Baytril is een ander verhaal. Er zijn er toch een heel aantal die veel exenel spuiten, dit hoofdzakelijk omdat er geen wachttijd op zit. Op zich zijn de droogzetters nog niet eens het grootste probleem, maar alles is meegenomen.
Verder is pijnbestrijding een belangrijke zaak en het Drenchen van de koeien ( gekalfd en zieke ) levert ook grote voordelen op.
Denk dat er nog veel met fokkerij te doen is. Zorg voor een koe die tegen een stootje kan.
jan.1
Exenel is zo duur dat je het wel laat om er pallets van weg te spuiten,vooral bij tussenklauw ontsteking te gebruiken,en dan moet je er wel snel bij zijn als helpt het niet meer,dus helemaal nix dap,gewoon zelf blijven doen.
anonymous_15
Is excenel het enig werkend middel voor tussenklauw ontsteking, anders is het toch beter een ander middel te gebruiken. Dan is gemakzucht toch de enige reden. .
jan.1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is excenel het enig werkend middel voor
> tussenklauw ontsteking, anders is het toch beter
> een ander middel te gebruiken. Dan is gemakzucht
> toch de enige reden. .

Kan ook tetra gebruiken,maar daar zit levertijd melk op van 10 dgn,is dus niet aantrekkelijk Jan.
jvt
spuit altijd gewoon met ampicilan, werkt 10x beter dan excenel, korte wachttijd. Excenel is vooral een gemaksmiddel, zeker als je vaak vreemde melkers hebt, foutjes worden zo minder vaak voor..
jan.1
jvt Schreef:
-------------------------------------------------------
> spuit altijd gewoon met ampicilan, werkt 10x beter
> dan excenel, korte wachttijd. Excenel is vooral
> een gemaksmiddel, zeker als je vaak vreemde
> melkers hebt, foutjes worden zo minder vaak voor..

Joost,zal dat ook eens proberen,gelukkig komt het hier weinig voor maar onverwachts heb je een probleem.
anonymous_15
Hoi Jan.1, gemakzucht dus
jan.1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi Jan.1, gemakzucht dus

Zal m,n leven verbeteren Jan
anonymous_15
ampicilan (wat het ook wezen mag) lees ik hierboven, da's blijkbaar de oplossing. Ik heb makkelijk lullen, want op een grupstal en veel weidegang heb je dit soort dingen niet. Nu nog iets bedenken dat het gras weer gaat groeien en we zijn er........
jan.1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ampicilan (wat het ook wezen mag) lees ik
> hierboven, da's blijkbaar de oplossing. Ik heb
> makkelijk lullen, want op een grupstal en veel
> weidegang heb je dit soort dingen niet. Nu nog
> iets bedenken dat het gras weer gaat groeien en we
> zijn er........

Tot 1980 op grupstal gemolken en in de zomer koeien in de doorloopwagen melken,maar dan had je af en toe ook een tussenklauwonsteking,kleipoot noemde men dat toen,behandelde met tetra.
Voor je grasgroei mag je gewoon water spuiten Jan.
anonymous_8
Haarworm noemen we het hier
jvt
kijk, prima bijdrage. Zo kan t dus ook marcster!! Hier noemen we het ook haarworm. Heb het eigenlijk nooit bij oudere koeien of pinken, maar wel eens bij een vaars die na het kalven bij de koppel melkkoeien komt. Hier maandelijks voetbad, als dit net geweest is als de vaars kalft, krijgt ze het wel eens zo'n 3 weken na afkalven.
Voetbad met formaline en kopersulfaat...
Jan S
😀
ejb
Neopen werkt zelfs nog beter kwestie van anders denken
jvt
neopen werkt ook goed, maar 56 dagen wachttijd vind ik toch wat van de gekke; gebruik eigenlijk nog zelden neopen maar kies vrijwel altijd voor ampi.. ik kan niet voorspellen of een koe binnen 56 dagen toch nog onverwacht geslacht moet worden...
anonymous_15
Neopen is maar een van de weinige dingen die ik ook gebruik, voor melk zit daar toch maar paar dagen wachttijd op.
jvt
voor melk wel, vlees 56 dagen. Ampi is maar beetje duurder, wachttijd melk korter, wachttijd vlees geloof ik 10 dagen..
euroknaller
Prima idee, zelf denk ik dat we ook meer toe moeten naar alternatieve middelen. We gebruiken hier steeds meer mamicurine bij lichte/beginnende mastitis. De koe geneest zelf i.p.v. dat de antibiotica dit doet en je kunt de koe gewoon blijven melken. Ander voordeel is bacterien niet resistent worden tegen dit middel. Zo nu en dan zetten we ook wel eens een koe droog (voorzover je het droogzetten kunt noemen) met mamicurine als bescherming in de droogstand.
jvt
goed idee, ken hier diverse boeren ( met personeel) die excenel per pallet verspuiten, want lekker makkelijk. Vindt zelf exenel maar matig werken en duur; kies dan vaak voor een gewone ampiciline. Baytril is leuk, maar meestal is een prim achtige ( delvoprim, alphaprim) ook net zo goed werkend. Cobactan; ook genoeg andere mastitisinjectors en penecillines om in de nek te spuiten.
Kortom, alleen door DAP toe te dienen deze middelen, en laat ons alsjeblieft niet de koe achter de wagen spannen door droogzetters te gaan verbieden; iedere burger wil een gemiddelde koe ouder laten worden, duurzaamheid is tegenwoordig ook een woord wat erg in de mode is bij melkvee en dan tegelijkertijd volgend jaar koeien moeten afvoeren wegens mastitis inof net na droogstand..
We hebben hier voor een potstal voor de droge koeien gekozen o.a. vanwege de genoemde verbetering gemiddelde leeftijd; een potstal zonder droogzetten met antibiotica werkt gewoonweg niet!!
anonymous_244
dat vind ik dus ook meteen het grootste bezwaar van een potstal, bepaald niet bevorderend voor de uiergezondheid.
antje
hier heben we katen
drinken elkedag atibiotica melk zijn nooit ziek worden nooit geent komen nooit bij de dap
en worden toch zoon 16 jaar oud, enveel jaren 2maal per jaar een nest .
ik zou me er niet zo druk om maaken .
anonymous_8
de noodzaak om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen heeft, weinig tot niet te maken met het gegeven of katen wel of niet ziek worden van het drinken van antibioticamelk..... Ik denk dat het voor jou tijd wordt voor enige literatuurstudie...
euroknaller
jvt Schreef:
-------------------------------------------------------
> en laat ons alsjeblieft niet de koe
> achter de wagen spannen door droogzetters te gaan
> verbieden; iedere burger wil een gemiddelde koe
> ouder laten worden, duurzaamheid is tegenwoordig
> ook een woord wat erg in de mode is bij melkvee en
> dan tegelijkertijd volgend jaar koeien moeten
> afvoeren wegens mastitis inof net na
> droogstand..

Misschien zit 'm daar ook wel net de kneep. Als koeien zonder antibiotica niet oud kunnen worden vraag ik me af of men qua fokkerij op de goeie toer zit jvt
Waarschijnlijk is er in het verleden teveel aandacht naar productie en behoud van de zwartbonte kleur gegaan
jvt
nu we uit de bvd problematiek gegroeid zijn en onze tkt weer ruim onder de 400 dagen zit, moet ik toch nogal eens een koe droog zetten met meer dan 20 kg melk per dag. Vind antibiotica dan een goedkope verzekering om deze koe veilig de droogstand in te laten gaan. Is het nodig, wellicht niet, maar als ik zou gaan stoppen met antibiotica droogzetten zal het gaan als altijd; de trut die te weinig geeft en altijd staat te vervelen met melken gebeurt niets mee, de koe die bij de stalfavorieten hoort zal dan naar de kl#te gaan..
euroknaller
jvt Schreef:
-------------------------------------------------------
> nu we uit de bvd problematiek gegroeid zijn en
> onze tkt weer ruim onder de 400 dagen zit, moet ik
> toch nogal eens een koe droog zetten met meer dan
> 20 kg melk per dag. Vind antibiotica dan een
> goedkope verzekering om deze koe veilig de
> droogstand in te laten gaan. Is het nodig,
> wellicht niet, maar als ik zou gaan stoppen met
> antibiotica droogzetten zal het gaan als altijd;
> de trut die te weinig geeft en altijd staat te
> vervelen met melken gebeurt niets mee, de koe die
> bij de stalfavorieten hoort zal dan naar de kl#te
> gaan..

Ben ik helemaal met je eens. Vanmiddag de volgende uitspraak gehoord: "Een goede koe heeft ieder jaar slechts 3 injecties nodig: 1 inseminatie en 2 droogzetters" (4 spenen elk een halve injector).
jvt
als je nu de uitspraak maakt 5 injecties, dus 4 droogzetters, ben ik het helemaal met je eens!!
anonymous_8
Ik zeg maar zo: als 5 injecties al goed zijn, dan kunnen het er ook wel 7 of 10 zijn.... dan gaat het vast nog beter met de goede koe...
jvt
Beste marcster,

Een ieder is vrij om deel te nemen op dit prikbord. Vraag me echter wel ooit af wat de fun is voor jou om op dit prikbord te bivakkeren, daar ik nog weinig tot geen zinvolle bijdrages van jouw hand gezien heb. Veelal, zoals wij dat in Brabant noemen, afzeiken van andere forumdeelnemers, is meestal jouw invulling aan dit prikbord.
Indien je dit bijzonder prettig vindt moet je dit blijven doen, maar zoals gezegd, ik zie de fun hier van niet zo...
Kortom, doe waar je zin in hebt, maar wellicht is het leuk voor jou om een keer een ander forum te zoeken om te gaan liggen etteren, kunnen een keer andere mensen zich gaan ergeren aan jouw bijdragen en wordt t voor ons hier weer een stukje leuker...
Succes met je keuze!!
anonymous_8
Er is toch niets mis met een beetje slikken en spuiten?
Karsjen Tamminga
(4 spenen elk een halve injector).

Doe ik altijd met lagecelgetal koeien die niet te veel meer geven
jan w
Hierin schuilt natuurlijk ook weer een gevaar. Dit door de toediening van te weinig werkzame stof, waardoor je weer resistentie op kunt bouwen.
Op zich zijn de droogzetters niet het grootste probleem.
Dat zijn de 3e en 4e generatie antibiotica.
Op zich is er nog veel te halen door andere dingen, denk aan het drenchen van koeien en aan pijnstilling.
anonymous_501
Euroknaller Schreef:
>
> Misschien zit 'm daar ook wel net de kneep. Als
> koeien zonder antibiotica niet oud kunnen worden
> vraag ik me af of men qua fokkerij op de goeie
> toer zit jvt
> Waarschijnlijk is er in het verleden teveel
> aandacht naar productie en behoud van de
> zwartbonte kleur gegaan

Sorry, maar ik vindt deze opmerking echt flauwekul. Als de gemiddelde koe op jaarbasis alleen droogzetters + 1 keer antibiotica vanwege baarmoederontsteking, mastitis, kleipoot of andere aandoening krijgt dan stelt dat toch weinig voor? Als je een koe mede daardoor gezond oud(er) kunt laten worden is dat toch alleen maar mooi. Dieren die alleen met regelmatig antibiotica (voor diverse kwalen) in de benen kunnen worden gehouden is een heel ander verhaal. Dat is niet wenselijk.

Wedervraag: Hoe oud zou de gemiddelde Westerse mens worden zonder antibiotica?
jan w
Het gaat er niet om hoe oud de gemiddelde nederlander zou worden zonder ontibiotica.

Het gaat om de resistentie tegen sommige antibiotica voor humaan gebruik.

Alles wat men dan in Nederland importeert zou dan eigenlijk ook aan dezelfde eisen moeten voldoen.
anonymous_501
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het gaat er niet om hoe oud de gemiddelde
> nederlander zou worden zonder ontibiotica.
>
> Het gaat om de resistentie tegen sommige
> antibiotica voor humaan gebruik.
>
> Alles wat men dan in Nederland importeert zou dan
> eigenlijk ook aan dezelfde eisen moeten voldoen.

Nee, het ging mij om jouw opmerking dat een koe geen antibiotica nodig zou moeten hebben om oud te kunnen worden. Daar reageerde ik op met de vergelijking met westerse mensen en antibiotica.

Resistentie is inderdaad een belangrijk punt, en dan is menselijke gezondheid toch veel belangrijker dan diergezondheid en gemak voor de veehouder, dus zeer kritisch kijken naar deze antibiotica. Daarentegen kan het niet de bedoeling zijn om koeien koste wat kost zonder antibioticagebruik te willen houden, dus antibiotica gebruik terugdringen binnen een bepaalde redelijkheid EN vooral de middelen die resistentie bij mensen kunnen veroorzaken aan banden leggen.
Karsjen Tamminga
EN vooral de middelen die resistentie bij mensen kunnen veroorzaken aan banden leggen
euroknaller
sybe Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als de gemiddelde koe op jaarbasis
> alleen droogzetters + 1 keer antibiotica vanwege
> baarmoederontsteking, mastitis, kleipoot of andere
> aandoening krijgt dan stelt dat toch weinig voor?
> Als je een koe mede daardoor gezond oud(er) kunt
> laten worden is dat toch alleen maar mooi. Dieren
> die alleen met regelmatig antibiotica (voor
> diverse kwalen) in de benen kunnen worden gehouden
> is een heel ander verhaal. Dat is niet wenselijk.
>
> Wedervraag: Hoe oud zou de gemiddelde Westerse
> mens worden zonder antibiotica?

Hallo Sybe,

ik ben het deels met je eens. Ik denk zelf wel eens dat we steeds maar meer accepteren van onze koeien en dat er voor elke kwaal wel een spuitje verkrijgbaar is (antibioticum). Zoiets sluipt er langzaam maar zeker in. Dat dieren met een aandoening pijn lijden ben ik trouwens ook absoluut geen voorstander van. De grootste klap kun je naar mijn mening maken door voorkomen (=beter dan genezen).

Ik trek het verhaal voor mezelf wel een beetje verder, gezonde mensen zitten namelijk ook niet elk jaar bij de dokter (ongeacht leeftijd). We moeten er wel voor waken dat we geen koeien fokken die langzaam maar zeker kwetsbaarder worden. Met dergelijke koeien halen we de medicijnreductie doelstelling ook niet. Nu is het reduceren van medicijnen voor mij niet het hoofddoel maar vooral een manier om kosten te drukken. De maatschappij kijkt vandaag de dag wel mee en ik voel me daar ook verantwoordelijk voor.
jeroen groot
Ben niet voor, goede handel voor de veeartsen die toch al veel te veel verdienen aan medicijnenhandel. 3e en 4e gen. uit de handel is te overwegen maar laat de daps er buiten.

Vind excenel trouwens wel een mooi produkt, geen risico en een goede werking mits snel behandeld. Jammer dat t 3e generatie is, niet snel weer zo'n middel op de markt.
1234
stel eerst de vraag waarom is er een 3e generatie pencilline is gekomen en kunnen we niet beter werken aan het voorkomen van het gebruik van dat soort middelen. Als je hoestdrank bij de mensen gaat verbieden wil niet zeggen dat je ookgeen hoestende mensen meer hebt. Of wij of de dierenarts het middel inspuit heeft dus geen toegevoegde waarde.

Een gepensioneerde arts vertelde mij als we wereldwijd ca een jaar of 2 geen 3e generatie pencilline meer gebruiken alle resistentie verdwenen is, maar accepteren we de gevolgen ook dat er bepaalde mensen niet meer behandeld kunnen worden?, en daardoor deze zullen te komen overlijden.
anonymous_8
ach.... bepaalde mensen...... moet kunnen toch....
1234
zolang het maar andere mensen betreft he!!!!.........
anonymous_8
Ja maar stel je toch die boeren eens voor die hun bedrijf niet meer in stand kunnen houden als middelen als Excenel niet meer beschikbaar zijn, of als ze een keer vaker de dierenarts moeten laten komen.... Nee.... dat kan toch echt niet...
anonymous_15
en ik altijd maar denken dat antibiotica-gedoe echt iets voor de varkens en kippen was, maar blijkbaar hebben we onder de koeienboeren ook complete apothekers.
1234
.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/05/2011 08:48 door 1234.
1234
maak er maar een grappige wending aan
anonymous_8
Zo grappig is het allemaal niet
1234
je schreef: ach.... bepaalde mensen...... moet kunnen toch....

zegt toch iets over de persoon die dit schrijft, dat kun je toch niet ontkennen
anonymous_8
Je zult inmiddels wel begrijpen dat ik een groot voorstander ben van zo veel mogelijk slikken en spuiten....
anonymous_15
't zijn keuzes he, door alcohol en sigaretten overlijden ook mensen. In Afrika gaat er ook nog wel eens eentje dood omdat wij hier in het westen te zuunig zijn om daar wat medicijnen naar toe te sturen. 't zijn allemaal keuzes.
anonymous_14
gewoon niet meer in de veehouderij gebruiken. Dan maar een driespeen meer of een paar emmers melk meer in de put. Als je zelf een keer in het ziekenhuis terrecht komt ben je dat zo weer vergeten. Zolang het te koop is wordt het gebruikt.
jvt
het enigste is de emmers melk meer in de put, de 3 spenen kun je gemakkelijk genoeg voorkomen met andere middelen. Het enigste middel waar ik over twijfel is volgens mij draxin of iets dergelijks, afgelopen herfst op advies dierenarts gespoten bij wat hoestende kalveren, werkte wel perfect. Weet niet of dit een 3e generatiemiddel is..
Karsjen Tamminga
Juiste Ricard gewoon verbieden
Vooral als het een mensenleven redden kan

Wat is je leven waard als je niets om het leven van een andere geeft
tok
Hoe zit dat met voreen dan, mag dat nog wel dan gebruikt worden?
anonymous_8
Dat is geen antibioticum. Dus dat mag wel. We moeten toch wat te spuiten houden...
tok
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat is geen antibioticum. Dus dat mag wel. We
> moeten toch wat te spuiten houden...

Komt van dezelfde band als pretnison, is toch een zeer zwaar medicijn
tok
Zit in de project groep om die discussie in goede banen te leiden, valt niet mee om het antibiotica gebruik verantwoord naar beneden te krijgen. Lees hier van allerlei opmerkingen, maar om iedereen het naar het zin te doen is haast onmogelijk. En de minister moet natuurlijk ook nog tevreden zijn.
anonymous_15
Hoi tok, de meesten hiero denken toch wel dat ze zonder die 3e en 4e generatie antibiotica kunnen. Daar ligt toch het grote pijnpunt qua resistentie. Lijkt mij mooi voorstel richting minister en anderen die zich er mee bemoeien. Je kunt het toch niet iedereen naar het zin maken.
jan w
Als men wil is er veel mogelijk.
Maar ik denk wel dat er nog een lange weg te gaan is. Ik kan het mis hebben, maar de genetics fokkerij draagt er niet aan bij om de eerste jaren het antibiotica gebruik naar beneden te krijgen.
Dus een stuk verantwoorde fokkerij is wenselijk.
Hoorde gister nog van een klauwverzorger dat er veel problemen zijn met de klauwen van de vaarzen.
Verder is het drenchen van de koeien al een goed alternatief om naar minder gebruik van antibiotica te komen.
anonymous_8
Het is zeker een zwaar middel. Maar dat staat even los van de reden waarom het wenselijk is om heel terughoudend te zijn met antibiotica in de veehouderij, en wellicht geheel af te zien van het gebruik van bepaalde antibiotica (derde en vierde generatie).
Bovendien is hetwenselijk om niet geheel met lege handen te komen te staan als het gaat om beschikbare medicijnen voor de veehouder.Wel vind ik het prima en noodzakelijk dat de dierenarts de supervisie houdt op het gebruik van medicijnen (zoals nu ook het geval is, en verder uitgebouwd wordt met diergezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan). Het is wel makkelijk om als veehouder de mogelijkheid te houden om zelf een werkvoorraad te hebben en een injectie te mogen voeren, zodat de dierenarts niet voor ieder prikje of in te brengen injector op het erf hoef te komen.

Kun je hiermee uit de voeten in je projectgroep?
En de minister kun je vast wel over de streep krijgen als je een harde aanpak aankondigt van notoire slikkers en spuiters die alle normen rond een verantwoord medicijngebruik aan hun laars lappen.
Voorstel: iedere veehouder met een DDD (gemiddelde dierdagdosering) van meer dan 10 wordt onder verscherpt toezicht geplaatst, en mag zelf geen medicijnen meer toedienen. Alleen de dierenarts doet dit nog op zulke bedrijven, op straffe van het intrekken van de KKM/Quarant-erkenning.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2011 11:33 door marcster.
jvt
aanvulledn kunnen we de minister vragen om de enting voor bvd, ibr en evt rotacorona stukken goedkoper te laten maken, ofwel afdwingen als overheid, ofwel financieele steun c.q. premie van overheid. Heb de laatste 25 jaar van alle 3 een uitbraak meegemaakt, weet wel dat in die jaren het medicijngebruik stukken hoger lag dan andere jaren...
anonymous_501
Ik heb er wel eens iets van gehoord, maar hoe wordt die DDD ook al weer berekend? En wordt er dan ook onderscheid gemaakt tussen verschillende middelen?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2011 14:34 door sybe.
jan w
google op antibioticawijzer.
Kun je registreren en dan kun je je gegevens invoeren.

Hier zijn al eens wat cijfers genoemd, maar als je alle koeien droogzet zit je eigenlijk al op 4 dagdoseringen.
tok
Ik zal het proberen om de droogzetters zelf wel te mogen blijven gebruiken want dat lijkt mij wel belangrijk en de rest moet dan maar op dokters recept, anders kom je toch niet tot een reductie van het 3 en 4 generatie gebruik.
En wat marcster zegt dat je de groep wie echt te hoog zit alles via de veearts te laten doen vind ik gevaarlijk. Er zijn altijd gevallen waar je soms nx aan kunt doen, maar in sommige gevallen zou dat een goede optiezijn.
Ik hou van duidelijke richtlijnen, met geen of weinig uitzonderingen.
Het bedrijfs behandelplan komt er wel maar volgens mij heeft het niet veel zin of je moet met personeel werken. Je weet op je bedrijf wat het beste helpt en dat vul je samen met je veearts in maar jij zegt wat het beste helpt en dat schrijft de veearts op. Daar reduceer je het medicijn gebruik in ieder geval niet mee.
En je moet altijd een werk voorraad mogen behouden anders schaf alles maar af. En dan koop de voorraad maar in het buitenland, wel appart zetten natuurlijk
Ik zit natuurlijk niet alleen aan tafel, dus wat er van doorgaat.............................?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's antibiotica geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN