Eurofins Agro komt met kengetal broeigevoeligheid mais

Laboratoriumorganisatie Eurofins Agro introduceert het kengetal broeigevoeligheid snijmais. Dit nieuwe kengetal geeft aan of de omstandigheden in de snijmaiskuil wel of niet gunstig zijn voor broei.

Bron

Eurofins Agro komt met kengetal broeigevoeligheid mais
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+4
Noorderling
Eerst maar eens fatsoenlijk de dichtheid bepalen. Als dat klopt sta je al 5-0 voor.
royale
@Noorderling het staat nog op stam, dus eerst hakselen!
cjw73
@royale die zijn er meer waar het nog staat.
ronald-deutz-fahr
@Noorderling is die zelf te bepalen? Zijn er maatstaven voor?
Herbert
@ronald-deutz-fahr blok uitsnijden, opmeten en wegen
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Je neemt een hoeveelheid uit de kuil. Het beste is een gat boren, weet je de inhoud. Kun je daarna de kilo's nat en droog bepalen en berekenen wat de dichtheid van je kuil is.

Alleen nu loopt eurofins te leuren met kengetallen en bijzaken. Moeten ze zelf weten, alleen kuilen begint met verdichten en berekent eurofins de dichtheid van de kuil in plaats van meten. Daaraan wordt weer de hele kringloopwijzer gehangen en aan het eind van het verhaal klopt er niets meer van.
bio boer
@Noorderling ja had ik 2020 14.000 kg ds per ha in klw leuk dat ze dat denken dat klopt niet komt ook om ik 180 dagen alle ruwvoer vers voer dan wordt alles betekend met dat beetje kuil wat ik nog maak
Noorderling
@bio boer en dan win je bij een eerste snede ook vooral energierijk en eiwit arm voer, daarop wordt al je vers gras gebaseerd. Kun je een leuke Bex en kringloopwijzer mee scoren.
kaas
@Noorderling klopt helemaal dat is het belangrijkste om broei te voorkomen
weurding
A
weurding
Als het eraf is heb je daar volgens mij weinig meer aan, dan komt het zoals het komt, toevoegmiddel lukt niet meer en voersnelheid verhogen ook niet
bio boer
@weurding je kan jaar er op andere keuzes maken
harke
Als eurofins eerst eens begint met de boeren niet te bedonderen,
Ipv allerlei onzinnige kengetallen te maken.
Hier vorig jaar een kuil met maïs bemonsterd op 42.5% volgens eurofins, later door andere lab laten monsteren bleek er 31 % in te zitten.
Maar nooit toegeven dat ze mis zaten.
En wel dikke rekening
de Tank
@harke en hoe weet je welke klopt?
harke
@de Tank nou er kwam nog perssap uit de kuil lopen dus 42,5 lijkt me wat royaal
Herbert
@harke ik denk dat ze na die hack in 2019 ontzettend veel informatie kwijt zijn geraakt. Veel onderzoeksmethoden berusten op vergelijkinsmateriaal, en als daarvan zeer veel verloren is gegaan krijg je onbetrouwbare uitslagen.
T60401
@Herbert Droge stof bepaling moet toch niet het probleem zijn. weegschaal, magnetron en rekenmachine.
Herbert
@T60401 nee idd. Ds bepaling kun je zelf ook wel om te controleren. Vraag is natuurlijk wel hoe representatief 2 plekjes in een kuil van een paar honderd/duizend m3 is. Ik heb er een paar dagen stage gelopen, een strak georganiseerd verhaal met de verwerking van de monsters daar, maar er blijft ook een menselijke factor in het verhaal zitten.
harke
@Herbert het enige wat daar strak georganiseerd is het rekeningen schrijven
Herbert
@harke ja dat klopt ook. Lijkt nergens meer op wat een normaal kuilmonster kost. 144 ex en dan heb je selenium etc nog nieteens.
harke
@T60401 maar dan hoef ik toch ook niet te laten monsteren
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!