Ra, ra wat is dit. Wie herkent dit?

Wie herkent onderstaand stukje kunststof dat melkveehouders kan helpen om aan de strengere ammoniak-uitstootnormen te voldoen:

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
zoals ik dit bekijken kan is het geval geplaatst in mestgoot van varkensstal en moet fungeren als soort wind/tochtbreker. Droogt mest minder uit dus komt minder uitstoot van, op moment van opslag. Want wat er uiteindelijk in zit komt er toch wel uit.
jansen2
heb je het in de aanbieding Co?
Hoe kunnen WIJ als melkveehouders een probleem oplossen wat niet bestaat, wat ons enkel word aangepraat. Maar wat het voorsteld weet ik niet.
eph
is het zo'n soort wig om de kunststof klepjes van swaans beton vloer op zijn plek te houden??
kaas
helemaal goed volgens mij
Wimsumar
Beste EPH: Ja, zoiets.

S-waan's-idee: [www.swaansbeton.nl]
Coen
Met deze spreidplug wordt de klep op zijn plek gehouden

Swaans Beton introduceert serie emissiearme vloeren

Tot voor kort waren er nauwelijks emissiearme stalsystemen voor rundvee beschikbaar. Om die reden besloot het ministerie van I&M om alvast zeven veelbelovende stalvloeren op de RAV-lijst te zetten, in afwachting van de emissiemetingen op de veebedrijven met een proefstalstatus. De G1- en G2-vloer van Swaans Beton zijn inmiddels gereed voor marktintroductie.

De G1-vloer (Patent Comform Vloer) wordt gekenmerkt door speciale groeven, waardoor de urine er snel afloopt en de mest gemakkelijk met een robot of mestschuif zijn te verwijderen. De groevenstructuur zorgt tevens voor veel grip: de hoofdgroef die naar de mestspleet toe dieper wordt, laat de urine snel aflopen; de V-groeven die uitkomen op de hoofdgroef, hebben dezelfde functie. De langsgroeven zorgen tenslotte voor grip aan alle kanten. De betonelementen zijn 85 cm lang en worden met de ruggen tegen elkaar gelegd zodat een stuk dichte vloer ontstaat van 1.70 m. De mestspleten zijn 4 cm breed.

G2-vloer
De G2-vloer betreft dezelfde vloer maar nu met emissiereducerende kleppen in de mestspleten. Veehouders zijn niet happig op dergelijke kleppen, aangezien zij de techniek te kwetsbaar vinden. De betonfabrikant heeft daarom een klep ontwikkeld van stevige PVC die zonder schroeven en gereedschap bevestigd kan worden. De kleppen rusten op de putmuur en worden met spreidpluggen op hun plaats gehouden. De kleppen kunnen op ieder moment worden bevestigd en verwijderd.

Voor de drukbelopen delen van de stal, zoals de doorsteken en de ruimte rondom de melkrobots, is de G3-vloer in ontwikkeling. De extra mestspleten zorgen voor een betere mestafvoer en de emissie-reductiekleppen voor een lagere emissie.Voor deze vloer worden nog vier proefstallen gezocht.

Emissiefactoren
Aan de G1-vloer is een voorlopige emissie toegekend van 8,2 kg ammoniak per koeplaats per jaar bij beweiden en 9,2 bij permanent opstallen.De G2-vloer (met emissie-reductiekleppen) kent een voorlopige emissie van respectievelijk 7,0 en 8,0. De verwachting is dat de emissies na de officiële metingen naar beneden toe worden bijgesteld.

Prijzen
De G1 vloer kost 83 euro per m2 (excl. BTW) en met emissie-reductiekleppen (G2-vloer) bedraagt de prijs 89 euro per m2. De G3-vloer (inclusief kleppen) kost 110 euro/m2.
Grasbaal
EPH en Coen hebben het inderdaad goed geraden. Dit is alweer de tweede generatie kleppen. Deze uitvoering lijkt mij stukken praktischer als de eerste versie:
brabo
het zal misschien wel werken, maar de levensduur van PVC houdt volgens mij ook niet over. Waarschijnlijk ligt de gehele klep binnen de 8 jaar onder in de kelder.
Wimsumar
Beste Brabo: Ik ben bang dat ik ga toegeven dat een verbod op kleppen in de stal, zoals u graag wilt, mijn steun krijgt.
George
Hey Co je was dus weer eens in de beste provincie van Nederland en dan ook nog eens bijna in het beste deel daar weer van.
Bij John Swaans in Heeze.
brabo
dus ook in het droogste deel van die provincie
brabo
goed gezien Wim , zowel voor roosters als muren geldt dat de openingen niet groot genoeg kunnen zijn.
anonymous_14
had jij destijds niet zo'n filmpje met rubber en minder spleten in de roosters? Brabo?
brabo
heel scherp Richard
ik spreek dus ook uit ervaring
Grasbaal
PVC gaat heeft normaal gesproken een zeer lange levensduur: Pvc-leidinggssystemen hebben een levensduur van minstens 100 jaar. Na gebruik kan het gerecycled en hergebruikt worden. Ik vind dit systeem in ieder geval stukken degelijker en eenvoudiger toe te passen als de eerste versie van de brievenbusrooster:

George
Eigenlijk is het gewoon onzin , gewoon de degelijke roosters van John Swaans op stal en de koeien 7-8 maanden per jaar buiten. Die ammoniakonzin allemaal.
brabo
deze keer volledig met je eens.
Grasbaal
Maar op veel plekken in Nederland (en vooral in Brabant) is het ook al zo dat zonder gebruik van ammoniakonzin voorkomende maatregelen er geen vergunning wordt verleend.
brabo
maar daarom kan ik het nog wel steeds onzin vinden.
gezienus
ben bang dat je de topic van,, boer moet vernieuwen ,,,hier achter kunt plakkenmet het oog op eu gelder
George
En ik ook!
cs-agrar
Kan wel zo zijn, maar inwerking van zuren, vorst en beweging trekken die levensduur zeer hard naar beneden!
Al dat kleppengeweld, ofwel belemmering in de roosterspleet zorgt er alleen maar voor dat de boel verstopt raakt en dus grote bende wordt. Lang leve koecomfort!
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> EPH en Coen hebben het inderdaad goed geraden.
> Dit is alweer de tweede generatie kleppen. Deze
> uitvoering lijkt mij stukken praktischer als de
> eerste versie:
>
http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=24823206&server=vimeo.com&fullscreen=1


Wat een lul verhaal!!!!!!!!!!!!!
ramonnie3
het zou bij mij thuis al flink helpen als er een maatje van is die in de in de wc past
marco1
Als ik nu een giertank vol mest weg zet. Wat gebeurt er dan?
Dan gaat het gas wat vrij komt uit de mest druk opbouwen en de tank knalt uit elkaar.
Hoe wil je nu het gas in de mestkelder houden?Mest werkt altijd. En vooral als de luchtkamer boven de mest steeds kleiner wordt doortoevoeging van mest.
Weer een flauwekul verhaal wat alleen geld kost. kijk naar varkenshouderij allemaal aan de emissie arme put en dan later luchtwassers verplichten.
Volgens mij kun je beter direct een luchtwasser plaatsen.
anonymous_100
Broodje aap
marco1
Grasbaal
Het kunstje is dus dat de ammoniak niet in de (kelder)lucht blijft zwevenmaar gebonden wordt met de mest en het later ook als meststof wordt gebruikt.
marco1
Even resumeren......ammoniak ontsnapt uit de mest en moet weer terug in de mestjaja ??? ik gaat dat niet begrijpen. Of de lucht boven de mest moet dan zo verzadigd worden met ammoniaken methaan dat ammoniak deeltje die nog in de mest zitten ff geen zin hebben om te verdampen. Zoiets??
Als dat zo is kon er wel eens een explosief mengsel ontstaan onder de koeien.
Wimsumar
Beste Marco1: Helemaal met u eens.
De theorie dat er door de klepjes minder ammoniak uit de kelder ventileert zal in de praktijk niet meevallen.
Ja de koeien naar buiten en dan luchtwassers op de koeienstal ????? Zie bint knettergek !!!!!!!!
Grasbaal
Op deze foto is het klep en flapsysteem beter te zien:

cs-agrar
Dan komt het oude FIR verhaal weer om de hoek kijken.
anonymous_8
Hou je je wel een beetje bij de feiten Marco?
Luchtwassers zijn niet verplicht in de varkenshouderij. Ze worden echter door veel varkenshouders wel beschouwd als de makkelijkste techniek om aan de emissie-eisen te voldoen. Maar dat mag en kan ook nog steeds met andere technieken zoals spoelgoten, etc....
Grasbaal
Luchtwassers lijken mij voor de melkveehouderij een utopie, zoveel mogelijk vasthouden en zo snel mogelijk in de mestopslag bied meer kansen als je aan de (nieuwe) regels wilt voldoen.
gezienus
cs-agrar
wat kweek jij daar allemaal Gezienus???
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Dit is overduidelijk camouflagemateriaal. "The real stuff ''kweekt G.K.te I. in de 4 verdiepingen onder de silo.

anonymous_8
Voor stalmelkproducenten waar de koeien altijd binnen staan in dichte stallen, kan een luchtwasser een bij hen passende optie zijn...

Maar je hebt gelijk natuurlijk: kiezen voor de luchtwassertechniek zou voor de melkveehouderij helemaal fout zijn (maar ik geef geen garantie dat het niet gebeurt......)
cs-agrar
als ammoniak nou vervuilend was..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN