Zomerstalvoeren/weidegang zonder snijmais

Zijn er ook prikkers die zomerstalvoedering toepassen of dag en nacht weiden zonder bijvoeding van snijmais en graskuil (behalve eventueel structuur)?
hoe gaat dit in het rantsoen?

Ik voer nu snijmais bij in combinatie met zomerstalvoedering, maar vraag me af of het niet gemakkelijker is de benodigde energie via brok toe te voegen (even afgezien van de kostprijs).
Ik koop nu ook mais aan, dus beide keren is het aankopen.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
Ik heb m'n mais op sinds een maandje dus ze moeten het nog tot half september doen zonder bijvoeding. Dag en nacht weiden, dus met die regen schijten ze wel wat dun.
cs-agrar
Structuur bijvoeren in combinatie met weidegras/zomerstalvoedering zal niet meevallen in de vrom van bijv hooi. Daarbij ga je dan een laag energetisch product bijvoeren wat eigenlijk minder smakelijk is (en krijg maar eens goed hooi). Als jij puur kostentechnisch aan de gang wilt, op korte termijn, moet je gras met krachtvoer doen denk ik, lange termijn, die mais er bij houden, is smakelijk (dus opname) , geeft energie en kan ook je structuur op peil houden. Als je dat deze tijd niet voor elkaar krijgt heb je pas eind december je rantsoen/melk/kudde op stal weer een beetje aan de gang.
kaas
er was heel mooi hooi te koop uit duitsland maar is bijna allemaal naar zeeland gegaan ivm voer krapte daar
anonymous_8
zo veel koeien zijn er toch niet in Zeeland? of hebben die Zeeuwen zelf ook graag iets te kauwen?
anonymous_78
hier weiden we ook dag en nacht zonder bijvoedering van ruwvoer , de veearts is in mei voor het laatst geweest en moet volgende week weer komen , PBB


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 13:11 door theo.
anonymous_7
Doe dat hier al jaren, dag en nacht weiden en nu wat extra kv erbij, stabiel exact van grote cooperatie en de mest is goed. Paar kilo ds snijmais zal wel beter zijn maar dit is minder werk. Zit nog iets ten noorden van jou dus hier ook vrij nat en denk dat ik dit weekeinde maar wat graskuil ga bijvoederen.
claas816
voer nu ook alleen gras,gooi er wel wat gehakseld koolzaadstro overheen,maar gaf ze liever kuil en/of mais bij,ze zijn veel te dun op de mest en het ureum is te hoog,ik doe dit volgend jaar anders
anonymous_146
we doen dag en nacht weiden, voeren 5 kg bierbostel, 3.5 kg droge pulp en 300 gram koolzaadstro. Als ze dat opgevrete hebben een klein beetje hooi dr voor. Gaat prima, schijten wel wat dun maar niet TE dun. Eiwit kan ik er zo prima onderhouden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 20:01 door boertjeutbiert.
anonymous_15
Kijk, eindelijk een echte boer, begon al te geloven dat iedereen ineens op de makkelijke toer was gegaan. Dit is tenminste weer eens een lekker complex menu.
spotmelker
Mis Hobby-Jan. Hier dag en nacht (rantsoen)beweiden en net als BSBoer stimulans exact i/d melkstal. Het is hier nog lang zo nat niet als bij vele andere prikkers daardoor gaat het nog redelijk. De koeien komen nu even niet in de ruime percelen (1ha per 12koeien) want dan banjeren ze teveel met stinkgras als gevolg.
anonymous_151
is nu niet echt het beste moment om met de mais te stoppen, ik denk dat je dit in mei ook wel aan zag komen. hier voer ik juist sinds 3 weken mais en eerste snede bij, en kan de productie er prima onderhouden, juist in mei/juni geen mais, omdat er dan wel voldoende energie in het weide gras zit.

ik denk wanneer je ermee stopt, dat je de eerste weken wel even moet slikken, erg dunne mest, en een pittige verlaging in de productie, en dit is niet op te vangen met wat extra of gecorrigeerde brokken.

ook kan het wel eens zijn, dat je het grasland hebt bemest met het oog op mais bijvoeren, en dan kan dit wel eens slecht uitpakken voor een rantsoen op alleen gras
anonymous_184
Ik heb nog genoeg mais, ben dit jaar ook niet van plan er mee te stoppen. Ik vroeg me af of het ook makkerlijker kan.
Eventueel een 2e voersoort in de robot, lijkt me minder werk, iets meer voerkosten. De vraag is nu of dat rantsoentechnisch meer wordt gedaan bij de medeprikkers.
anonymous_15
beste m h, u denkt dat ik een goede boer en en alles van tevoren plant. helemaal mis. Ik voer altijd gewoon de mais op en kom dan meestal maandje of wat tekort, met mijn paar koeien is mais in de zomer voeren toch een mislukking (voersnelheid) dus ik zit er sterk over te denken om er maar helemaal mee te stoppen. Echte buitenholsteins geven eigenlijk altijd wel melk, ik zie niet zoveel verschil in produktie tussen met en zonder mais, wel tussen hele dag regen en mooi weer zoals vandaag. daar zit wel paar litertjes tussen. Enige probleem is het schijten, da's wel een beetje dun op het moment en daar werkt mais wel mooi voor. Maar het is ook wel weer makkelijk, niets bijvoeren. Dus de koeien moeten zich tot half september maar redden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 20:46 door jan is hobbyboer.
anonymous_471
Hier 2 x per dag een wagen gras

Smorgens mais,3 snedenkuil en hooi er boven op en lossen maar.

Savonds mais,hooi.sojaraap en mineralen

Werkt prima en de koeien kunnen het gras zo perfect benutten.

Het mooie is dat alles mooi doorelkaar zit als een gemengt rantsoen.
marco1
Kan al helemaal geen gras meer halen tis veel te nat. Ik heb de kuil maar open gemaakt. Voerde gras en mais om en om ,Mais 12kg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , energie , voer , weidegang , snijmais en graskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
11