Illustratie van: WillemsF

Broeiremmer

beste lezers,

Ik gebruik in de mengwagen nu Selko TMR om broei tegen te gaan gedurende de dag. Is echter niet goedkoop.

zijn en prikkers met ervaring met andere broeiremmers en zijn ze daar laaiend enthousiast over?? Graag prijs bijvermelden!!

Ben benieuwd..

groeten jeroen

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Ik had altijd begrepen dat dat gemengd voeren zo'n mooie voermethode was....zelfs voor mensen die eigenlijk niets te mengen hebben (alleen gras en mais)
....denk dat ik er nog maar even niet aan begin
Karsjen Tamminga
Als het de mais is ,waarom dan geen gewichte op de bulte ??
BV40 cm blootmaken dan betonplaaten of een grootebaalgras met de voorlader of shovel op de bulte leggen ??
Om de 3dagen ongeveer leggen we de grasbalen weer 40 cm verder ,en maken weer 40 cm bloot

Was de bedoeling dat ik dit helemaal onderaan zo neerzetten


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/08/2011 20:03 door mtstamminga.
anonymous_219
Wat betaal jij dan voor de Selko TMR ?
jeroen groot
betaal iets meer dan 2 euro per liter. 1,5 liter per ton produkt toevoegen.
anonymous_169
wat mij beter lijkt is je mengwagen bij het oud ijzer zetten en de kuilbloken/mais gewoon voor het voer hek zetten heb je dit soort flauwekul ook niet nodig!
jeroen groot
wat mij beter lijkt is inhoudelijk reageren op de vraag
Cornelis
Twee keer per dag voeren kan ook nog.
jan w
Dan kan het pak aan de ene kant tenminste 14 dagen schimmelen.
anonymous_169
ja dat deed ik inprencipe ook! waarom moet die kuil/mais(of wat je er ook alemaal maar ingooit) eerst door zoon aperaat heen? en omdat je dat doet moet je er ook nog van die broeiremtroep door heen gooien!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/08/2011 20:31 door fries.
boer met de pet
hoe vaak schuif je het voer aan? jeroen zit het ook niet in dat je het maar steeds aan drukt


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/08/2011 20:38 door boer met de pet.
jeroen groot
ik schuif 2 keer aan,
cs-agrar
Misschien voerst ie wel volledig rantsoen, met alles op en aan, krijg je met je voerkarretje of blokken aan het hek echt niet zo mooi voor elkaar
antje
2maal daags voeren met krap bak over 2maanden nergens meer last van kan je gerust 1maal in de 2dagen voeren zonder toevoeg midel
anonymous_14
leg uit. Eerst 2 maal daags en over 2 maanden kan het ineens, 1x per 2 dagen?

Ik ga jou de les niet lezen Jeroen, maar is je kuil wel koud? Mijn ervaring is dat als het er maar koud in gaat blijft het ook wel 24 uur koud.
Quattro-shooter
dit is het verhaal.... als het er koud in gaat is er niks aan de hand
cs-agrar
Inkuilen, 's middags bij tegen de 30graden, dan wordt ie niet zo snel koud!
anonymous_279
Hoe groot is jouw afname van Selko TMR Jeroen? Ik heb ook goede ervaringen met Selko TMR en volgens mij is Selko TMR lang houdbaar, waarom dan geen 1000 liter?Betaal je ongeveer € 1,50 á € 1,60 per liter (precieze prijs weet ik op dit moment niet)
pipo2
ik heb voor 1 maand terug eco tmr gebruikt (poeder wat opgelost dient te worden) kosten komen overeen met jou middel. in plaats van het in de mengwagen te doen doe ik het over de maiskuil zodra ik het zand er afgehaald had.(met een gieter) ook haalde ik minder zand per keer van de kuil.
door de toplaag te behandelen blijft deze langer "koud" en voorkom je dat je mengsel snel warm wordt. door deze manier van werken ben je veel minder middel nodig dan wanneer je het hele mengsel elke dag ermee doet.
christo
waarom broeit je voer?
anonymous_8
misschien is een mengwagen met een koelinstallatie een optie? Dan kun je voor een week laden...
milkinc
je kan het beste zorgen,dat je kuil koud blijft .
als bv je maiskuil warm is en je kuilgras koud ,dan zal door het mengen je produkt aan het voerhek binnen 12 uur heet zijn.
je zult bij de kuil in moeten grijpen ,in de mengwagen is een nood oplossing je bent dan namelijk al een hoop voederwaarde kwijt.
De echte problemen komen pas met een week of 5 bv mastitus en klauw problemen.
Maar voor de eerste nood zou je ook schaumasilzuur kunnen gebruiken.
jan w
Waarom maak je geen gebruik van een inkuilmiddel, wat is de PH van de kuil?
ik lees hier toch weer een paar onthutsende opmerkingen.... ten eerste zijn ze niet allemaal inhoudelijk, en ten tweede willen sommige nog even laten blijken dat ze hun eigen systeem toch zo vreselijk goed vinden....

punt1;
met een mengwagen voeg je geen hitte toe, dus als het warm wordt, dan is 1 van de producten al in de kuil warm, dus zal het NOOIT iets uitmaken of je nu mengt of pakken neer zet. warme kuil is warme kuil.

punt2;
je moet de bron oplossen, niet een oplossing zoeken nadat het kwaad al is geschied.
dat wil zeggen dat je moet voorkomen dat je broei hebt. simpele zaken als voersnelheid (winter 1,5m en zomer 2m) en een pak zand erop weet iedereen, maar komt in de praktijk niet altijd voor.

punt 3
broeiremmers zijn verschrikkelijk duur

punt4
je laadt al een warm product in de wagen, een broeiremmer koelt het nooit af! het stopt het warm worden misschien,
je kunt beter na het laden de kuilwand besproeien met een broeiremmer, dan dat je het in de mengwagen gooit, dan ben je te laat.

1 klant van mij had al 9 jaar elke zomer broeiremmers gebruikt, een vermogen heeft het gekost en het resultaat was erg mager....
nu 1 extra kuilplaat aangelegd en zand op de kuilen, dus de voersnelheid is ook omhoog gegaan, en deze zomer en vorige zomer géén broei.
dat is het probleem oplossen.
Zelfs de drogen voeren we nog 1x per 2 dagen.
ik hoop dat je er wat aan hebt,

vr gr
www.heersinkvoedertechniek.nl
anonymous_477
He he, eindelijk eens iemand die echt inhoudelijk reageert ipv een beetje rond brallen !
Naar mijn mening is de voermengwagen inmiddels toch wel redelijk ingeburgerd dunkt mij. Bij ons in de regio wel tenminste. Een aantal prikkers verkiest blijkbaar de kuilvoersnijder en krabbak etc. Bij grotere aantallen vee en met name bij de intensievere bedrijven met een hoge productie is de mengwagen een goede machine. Hiermee kun je een goed en hoog energetisch basisrantsoen verstrekken en evt. ook gelijkmatig structuur, mineralen etc. toevoegen.
Bij mij krijgen bv. de verse en attentiekoeien iets luzerne erbij. Het enige wat natuurlijk echt helpt bij broei is goed inkuilmanagement en vooral in deze periode een hoge voersnelheid. Normaliter worden onze koeien op zaterdag voor 2 dagen tegelijk gevoerd ivm personeelskosten. In de zomer doen we er dan broeiremmer bij en dat werkt goed mits de kuil natuurlijk koud is. In deze periode ( nat en broeierig ) voeren we ook op zondag en gebruiken geen broeiremmer.
Het kost me een 2 euro per ton en word indien nodig automatisch onder het laden mee toegevoegd.
pipo2
ik heb ongeveer 20 cm zand op de kuil en voer 2 meter per week, de sleufsilo is vlak vol en dus goed aangereden. vanwege het warme en vochtige weer/regen gebeurt het toch dat de toplaag van de kuil soms warm wordt, daar ik geen enkele vorm van broei wil accepteren heb ik dus eco-tmr gebruik zoals omschreven, het effect was goed. hiermee wil ik maar aangeven dat (jou) theorie en (mijn) praktijk niet altijd samen gaan.
pipo2,
vlak en en dus goed aangereden? dat heeft volgens mij niet veel met elkaar te maken.
natuurlijk zit er wel eens een kuil tussen die veel en veel broeigevoeliger is dan normaal. en natuurlijk broeit het soms op onverklaarbare manier.
maar als je niet aan een paar basis voorwaarden voldoet ( o.a. zand/voersnelheid) dan kun je van allerlei dure middelen gebruiken, maar dat is het paard achter de wagen spannen.
er zijn nog zo enorm veel redenen te bedenken waarom een kuil broeit, denk alleen al het tijdstip van plastic erop maken, misschien heeft het wel een halve dag geduurd?
of is er ingekuilt bij 35 graden?
veel suikers in de kuil?
erg veel structuur?
slecht gesneden?
op het oog goed vastgereden, maar misschien is er wel 1 of 2 keer een hele bult tegelijk naar boven gedrukt??
enz enz

het is niet mijn bedoeling om te zeggen dat er maar 1 goede manier is, maar het is mijn bedoeling om de vraagsteller een eerlijk antwoord te geven.
IEDEREEN weet dat er elk jaar (al 30 jaar lang) de vakbladen VOL staan met goede tips om in te kuilen en hoe je de kuil moet bewaren en vervoeren. En nog heeft een erg groot gedeelte van de bedrijven het niet in de vingers.....boeren én loonwerkers.....dus blijkbaar is het nodig dat het elke keer weer in de bladen staat.....
en daar spelen alle toeleveranciers handig op in met broeiremmers, maar zorg dat de basis goed is, pas dan moet je naar andere (dure) middelen grijpen.

vr gr
pipo2
vlak en en dus goed aangereden? dat heeft volgens mij niet veel met elkaar te maken.

hiermee bedoel ik dat er niet of nauwlijks hoger dan de wanden is ingekuild. je ziet ook wel sleufsilo's waar 1 tot 2 meter boven de wanden wordt gekuild, deze zijn veel minder goed aan te rijden op het laatst want het worden hiermee weer gewone rij-kuilen (op hoogte).

het plastic gaat hier altijd op de kuil zodra de shovel eraf gaat.

ik ben van mening dat bij mij de basis zoals (jij zegt) goed is. desondanks had ik last van het warm worden van de mais.
zoals gezegd accepteer ik geen enkele vorm van broei en heb dus als NOODMAATREGEL naar eco-tmr "gegrepen" en het heeft me wel geholpen het probleem weer onder controle te krijgen.
cs-agrar
Quattro-shooter
veel te makkelijk gezegd, van een voerman!

al heb je 20 cm zand erop, en voer je snel, kun je op bepaalde dagen broei krijgen!!
double-shooter,
wat bedoel je daarmee? kun je dat uitleggen?
misschien dat mijn vorige antwoord meer duidelijkheid geeft, maar waarom makkelijk gezegd??

dat klinkt een beetje als schieten op de beantwoorder van de vraag....ik probeer een duidelijk antwoord op de vraag te geven.

vr gr
Quattro-shooter
je zegt snel... je moet de bron oplossen, en dat is zo.

maar desondanks kunnen in de zomerdag broeiverschijnselen voorkomen met name in de ronding aan de buitenkant.

als je het eenmaal hebt, ben je er niet 123 vanaf.
jan w
Als we broei en schimmel kunnen voorkomen zijn meer dan 50 % van de voedingsproblemen al zo opgelost.
Daarom stelde ik ook al de vraag over het gebruik van een inkuilmiddel en de ph van de kuil. Als de PH niet laaggenoeg is dan is het inkuilproces mislukt en vraagt dan om verbetering.
ejb
wat ik nog wel eens zie dat bij regendagen en dat zijn er de laatste tijd nogal wat je de keus hebt tussen het voer aan de snijkant nat laten regenen of plastic terugvouwen, beide werkt broei in de hand

overigens heb ik nog nooit een broeiremmer gebruikt tot en met 2010 en voer toch al 15 jaar met voermengwagen.
jan w
Ik voer al jaren te veel koeien met een te kleine krabbak, en toch als ik wat nieuws nodig heb, kom ik toch weer op een (krab) voerbak uit.
Weinig last van broei, ik kom ieder dag een keer voor de kuil langs. Kan het ook nog redelijk door elkaar verdelen als ik eerst gras en dan mais in de bak trek. En anders over elkaar heen, wat ze het beste vreten onderop.
jan zonderland
Jeroen,
Ik ben geen koeienboer maar als ik zo door de reacties heen lees dan moet het zo zijn dat minimaal één van je kuilprodukten al warm is als je het in de mengwagen gooit. Als je dat er nu eerst in gooit en je mengt daar eerst even die broeiremmer doorheen bespaar je globaal al de helft aan kosten voor dat spul.
jeroen groot
Jan, het klopt wat je daar zegt! De mais is net niet helemaal koel te houden met het vodderige weer van de afgelopen 2 weken. Goed bedacht om eerst het warmste voer in de kar te gooien en broeiremmer door te mengen.
jan zonderland
jeroen groot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan, het klopt wat je daar zegt! De mais is net
> niet helemaal koel te houden met het vodderige
> weer van de afgelopen 2 weken. Goed bedacht om
> eerst het warmste voer in de kar te gooien en
> broeiremmer door te mengen.

Jeroen,

Sommige (grote) problemen zijn soms simpel op te lossen.

Laat me even weten of het ook werkt op die manier (als je het gaat uitproberen)

Succes ermee
jeroen groot
Net geladen en gevoerd, morgen laat ik je weten hoe effectief jou methode is.

groeten
adrie
Hoe haal je de mais uit de kuil ?
Hoe is de kuil afgedekt ?
Hoeveel meter voer je per week en hoever maak je de kuil open per keer ?
jeroen groot
De mais is aangekochte kuilmais, in sleufsilo, 40 cm onder de rand, loonwerker met enkellucht vastgereden, maakt vaste indruk. Afgedekt met 15 cm aardappelstoomschillen, totale hoogte 1 meter. Voer plusminus1,5 meter per week op. Ik laad met volumebak aan de shovel. Dit geeft soms wel resten vooraan de kuil. Groeten jeroen
anonymous_244
is die mais dus overgekuild? hebben hier de ervaring dat dat veel makkelijker gaat broeien, al lijkt de kuil nog zo goed aan gereden.
pipo2
dat is ookmijn ervaring. ik denk dat het verzurende proces na het overkuilen niet goed op gang komt of achterwege blijf. zodra er dan weer zuurstof bij komt (na het openen) dan volgt na verloop van tijd automatisch broei.
ejb
die ervaring heb ik zelf ook(soms in najaar laatste beetje mais uit de sleufsilo halen en apart aan kuil zetten om als eerste op te maken)

maar heb toch ook mengkuilen gezien bij collega die gewoon koud waren
Wimsumar
Beste JeroenGroot: Ik voer de mais met een krab-bak.In de maiskuil laat ik het krab-bord, in 1 beweging over z'n volle breedte, "plakjes" van 10 cm van boven naar beneden afschrapen. Een "snijvlak''van vaste kuil blijft over.
U kunt met de shovel ook eerst met het mes van de bak, van boven naar beneden de dagelijkse hoeveelheid losschrapen zodat ook een vast snijvlak blijft.
adrie
Karst schreef het al, maar ik denk dat je met die volume bak voorzichtig te werk moet gaan (telkens een klein beetje los maken) en er voor moet zorgen dat alle "losse mais" dagelijks op gevoerd word, want die broeit het makkelijkst.
hoe nat is het voer?
hoe is het vastgereden? met enkellucht, maar ook goed?
hoe lang heeft het geduurt voordat het plastic op de kuil ging?
hoe lang duurde het voordat het zand er op werd gemaakt? of alleen snippers/vezel?
hoe is het vast gereden? op het oog goed, of ook ECHT goed?
wat was de haksellengte?
wat doe je met de losse mais bij de kuil?
dek je de kuil af bij een bui?

en zo kan ik nog wel even doorgaan met factoren die allemaal belangrijk zijn en die in de praktijk niet altijd kunnen worden nageleefd, of nog wel eens vergeten worden om goed na te leven.


ik denk dat het goed is dat je probeert om broeiremmer erin te doen als je alleen het warme voer hebt geladen, dan weet je meteen of het helpt.
Maar vergeet niet dat het een broeiREMMER is, niet een koelmiddel. het zal nooit koud worden. als het al warm is zal de rest van het voer ook warm worden.
Als je net hebt geladen kun je het beter tegen de kuil aan sproeien, dat is nog niet zo warm waarschijnlijk, dan kun je het in de kiem smoren.
volgens mij is dat de enigste manier om op dit moment het probleem op te lossen. maar dat kan wel een paar weken duren voordat je het hebt gestopt. (dan wordt het waarschijnlijk ook alweer kouder

succes en laat maar weten at het beste was.
succes.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/08/2011 20:07 door HVAH.
Karsjen Tamminga
Ik denk dat vooral devolumebak aan de shovel.meede het probleem veroorzaakte HVAH
JEROEN pakte bv 900 kg mais met de volumebak , maar maakte ook nog eens 500 los zondere dat je het ziet aan de bulte mais
als dat zo is.....
ik weet nog wel een mooie triotrac zelfrijder met snijbord te koop.....

maar dat kan een reëele oorzaak zijn.
Quattro-shooter
ga je al afscheid nemen van dat ding...valt tegen die capaciteit he
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> ga je al afscheid nemen van dat ding...valt tegen
> die capaciteit he

waarom hap je zo op mijn opmerkingen?
brabo
bij DS is dat chronisch
Quattro-shooter
tsss, is dat happen, dit is gewoon een vraag!

wat ik al in het begin van deze machine geconstateerd heb


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 11:53 door double-shooter.
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> tsss, is dat happen, dit is gewoon een vraag!
>
>
> wat ik al in het begin van deze machine
> geconstateerd heb

ik weet niet wanneer je dat precies geconstateerd hebt, maar ik nodig je uit om eens een keer te komen kijken.
Mocht je dit geconstateerd hebben van het filmpje op mijn site, toen was de machine 2 dagen oud.
en even een paar getallen;

155 koeien
gras/mais/hooi/bostel laden
8,5 minuut. aanrijden, laden, lossen en wegrijden.

andere klant;
3900 kg mais in 35 seconden. maiskuil 4 m hoog.

capaciteit van de machine is enorm, meestal is het bedrijf de beperking. zelfs met een grote kuilhapper kun je nooit en te nimmer zo snel en secuur laden, je moet dan elke kuil meerdere keren heen en weer rijden.
dus meestal duurt het voeren wel langer, maar dat ligt niet aan de machine.
misschien dat dit je mening veranderd, maar ik ben wel benieuwd waar je je mening op gebaseerd hebt, net als je eerdere vraag of ik mijn machine kwijt 'moest'??en dat ik mijn werk maar op tractorfan moest verkopen?? je reageert nogal raar op mijn reacties, vandaar dat ik vond dat je zo 'hapte'. als je mij persoonlijk wat wilt vertellen kun je me beter mailen....

ik ben wel overtuigd van de machine, maar dat is mijn mening, en dat blijkt wel uit het feit dat ik gewoon dezelfde weer heb gekocht. maar ieder zn mening.

vr gr

ik probeer een antwoord te geven op de vraag. ik hoop dat jeroen groot er wat aan heeft.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 15:11 door HVAH.
cs-agrar
vindt dat je opmerkingen geeft waar velen nog niet aan gedacht hebben of voor gewoon aan nemen.
Die trioliet-wagen is qua zelfrijder volgens mijn de enige die het voer intact laat qua structuur en ook nog eens een keurige wand achter laat.
Het is zeker waar dat je met een kuilhapper qua laden niet sneller kan, en bij velen zitten er bij de blokovergangen losgetrokken lagen in de kuilwand. Ook is het zo dat vanwege de benodigde snijkracht de boven(top)laag van de kuil naar beneden gedrukt wordt voordat het echt gesneden wordt, ofwel, 20-30cm achter de gesneden wand is de toplaag ook losgraakt door "kantelen" en kan de broei zo in schieten.
Zijn hier nu met proef bezig om kuilsnijder op de voorlader te bouwen, en weer op voor te snijden of zo direct te laden.
Als je grof produkt hebt en de kuil is open op de meest gangbare windkant, is er ook sneller broei vanwege binnendringen vaan luchtdoor de grove stengels.
anonymous_8
Geen kuilhapper.... maar happer van nature...
Quattro-shooter
.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 21:37 door double-shooter.
anonymous_8
precies.... als iemand weet wat happen is....
Quattro-shooter
.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 21:36 door double-shooter.
anonymous_8
Ja ik ben het weer zelf vandaag. Zit jij ook achter de knoppen DS of is het je vrouw nu?
Quattro-shooter
.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/08/2011 21:36 door double-shooter.
anonymous_8
met een beetje creatief denken kun je soms ver komen DS.... probeer het ook eens, zou ik zeggen. Wie weet wat er allemaal nog op je pad komt....
cs-agrar
je hoeft niet altijd laatste woord te hebben...
anonymous_8
Ja precies. Dat zeg ik ook altijd
Karsjen Tamminga
En hoe vaak perdag marcster zeg je dat ??
anonymous_8
Ik ben de tel nu al kwijt...
Karsjen Tamminga
Dan leefje tegestreste marcster
Dit komt op de lange duur niet goed denk ik marcster
anonymous_8
Ja Karst.... de lange duur.... dat is ongeveer nog een jaar of 50.... daar doe ik het voor....
Karsjen Tamminga
Maar ondertussen de tel kwijgt marcster ,dat wordte een heel eind misschien
anonymous_350
'T is ouderwets en het begint wel erg op werken te lijken, maar je zou ook een tijdje, om de broei kwijt te raken met de maisgreep ( je weet wel zo'n ding met een steel eraan) elke dag 20 cm voor de hele kuil kunnen afsteken, met de shovel schoon weghalen en dan propionzuur ofzo voor het snijvlak spuiten.
Wimsumar
Beste Jopie: De hete adem van de persoon die 'dat ding met die steel er aan' moet bedienen komt de temperatuur van de maiskuil niet ten goede. Het zout uit het zweet zou daarintegen misschien weer broeiremmend werken
anonymous_244
is het geen idee om met kuilvoersnijder voor ong. 3 dagen pakken uit te snijden en vervolgens de kuil weer luchtdicht af te sluiten, heb je veel minder lucht intreding.(tis alleen zo'n gesleep met die akelige zandzakken)
anonymous_8
alleen al de vervanging van volumebak door kuilvoersnijder kan een grote verbetering te zien geven...
hans e
Goedkoopste is tijdensvochtige warme dagen niet te mengen,
verpest je de kuil ook niet met de warmere mais. Een tikkie te warme mais vreten ze wel op
maar gemengd wordt t een bende. Maiskuil strak houden.
jeroen groot,

wat is je ervaring tot nu toe en welke aktie heb je ondernomen?

vr gr
jeroen groot
MIjn beste ervaring is mat de volumebak voortaan met het mes naar beneden de kuil afsteken en daarna scheppen ipv gewoon opscheppen.

Veel minder broei, de ervaring om het warmste produkt eerst met broeiremmer te mengen en zodoende middel te besparen ging ook goed.

Nu geen broeiremmer nodig, hopen dat t niet te warm word buiten, anders ontkom je soms niet aan.
Wimsumar
jeroen groot Schreef:
-------------------------------------------------------
> MIjn beste ervaring is met de volumebak voortaan
> met het mes naar beneden de kuil afsteken en
> daarna scheppen

Beste Jeroen Groot:Hmmm, zeker de tip van iemand met een 'krabbakkie' opgevolgd?
jeroen groot
zou zomaar kunnen
cs-agrar
en van z'n broer!
anonymous_6
Waarom vraag je niet aan je loonwerker of hij de kuil wél goed wil vast rijden? Broei komt door een combinatie van omzetting en zuurstof. Een goed aangereden kuil zit geen zuurstof in.
christo
Voer jij kuil in de zomer? Bij mij komt het snijvlak wel in contact met zuurstof. Het bovenste deel van de kuil waar de minste zuren zitten wil dan nog wel eens broeien.
jeroen groot
Wij voeren in de zomer net als in de winter, alles staat hier binnen. De graskuil ligt niet open, telkens dicht na kuilsnijden.
jeroen groot
Bij overkuilen kun je nog zo snel voeren of super aanrijden, kans op broei is gewoon groter.

De kuil is goed aangereden, 12tons shovel met enkellucht in lagen aangebracht, uur nagereden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , tmr en broeiremmer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
24
TREFWOORDEN