Perspulp volgend jaar schaars en duur

De Suikerunie wordt de grootste leverancier van groen gas in Noord-Nederland. De fabriek gaat voor dit doel een biomassavergister bouwen die bietenpulp gaat fermenteren tot biogas.

De grote vergister wordt vanaf het najaar 2012 in gebruik genomen en gaat 10 miljoen kuub gas van aardgaskwaliteit produceren. Dat is genoeg voor de verwarming van 7000 huishoudens. De capaciteit van de vergister kan op een later tijdstip nog verder worden uitgebreid.

Meer: [www.energieplus.nl]

Deel dit topic

Reacties

1234
als m'n melk structueel meer gaat opleveren om het in een biovergister te gooien dan te gebruiken voor de consumptie, ben ik ook om. Ondernemersschap heet dat toch
Wimsumar
Beste 1234: U zult u eerst moeten deelnemen in een organistie zodat u inzage/inspraak krijgt wat uw melk gaat opleveren, waarvoor het gebruikt wordt en voor welke hoeveelheid ( P.S.:dat heet (ook) ondernemersschap).
Tot die tijd blijft u slechts:

''Grondstofleverancier''.

N.B.: Deze ''trein''rijdt gestaag voort. Gestaag, omdat het zelf de ''rails'' nog moet leggen. STATIONS (! Klik) zijn er niet, opstappen is overal en altijd mogelijk.
Red bull
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> N.B.: Deze ''trein''rijdt gestaag voort.
> Gestaag, omdat het zelf de ''rails'' nog moet
> leggen. STATIONS (! Klik) zijn er niet, opstappen
> is overal en altijd mogelijk.

Als de trein maar niet ontspoort.....
jvt
leuk voor de mensen die een sleufsilo hebben laten plaatsen door de suikerunie, verplichte afname de komende jaren toch...
anonymous_42
beter duur dan niet te koop
josl
volgens mij gaat het om bietenstaartjes/puntjes niet om perspulp
boer met de pet
jan bakker gaat bekijken of de pulp uut het buitenland kan worden gehaald en voor minder geld
ricardo
boer met de pet Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan bakker gaat bekijken of de pulp uut het
> buitenland kan worden gehaald en voor minder geld

En ook dat heet ondernemerschap , hebben we vorige week kunnen zien op de open dag.
puddingbroodje
mijn perspulp komt al jaren uit het buitenland maar helaas voor de zelfdeprijs!
Quattro-shooter
minder geld voor hem, reken er maar op dat jij net zoveel betaald....

die dure grote fendts en bmw's moeten toch ergens vandaan komen
anonymous_427
is volgens mij bijna allemaal van Cosun, dus een pot nat
Grasbaal
Er gaat straks ook perspulp in die vergisters:

Vraag is wat Duynie wil met haar perspulpafzet. Het timmert zelf hard aan de weg met natte bijproducten en voeradvies, maar stelt ook dat moederbedrijf Cosun steeds meer perspulp in haar vergisters in Dinteloord en Vierverlaten wil gebruiken. Of Duynie vervolgens alle pulp zelf wil vermarkten blijft onhelder.

Meer over de Perspulp oorlog: [www.agd.nl]
brabo
Ook mijn vaste voerleverancier mopperde behoorlijk op Duynie omdat hij een veel kleinere hoeveelheid perspulp heeft toegewezen gekregen. Daarom hebben verschillende vaste afnemers nu niet bij hem maar bij Duynie moeten bestellen. Ok ik hoor hierbij en ik vermoed dat als Duynie hun machtspositie zo blijft benutten, het voor mij het laatste jaar wordt dat er hier perspulp gevoerd gaat worden.
klaas de b
Hoe heet dat ook al weer....... eeeehhhhh............Oh ja, nou schiet het mete binnen. Marktwerking .
brabo
je bedoeld waarschijnlijk......eeeehh.......monopolist

de NMA zou er eens naar moeten kijken
jan w
Wat ik mij afvraag is of het iets oplost.
Zelf zie ik er niks in in die hele bio-massa vergisters.
Je stopt er veel voedingsstoffen erin en je krijgt er een beetje gas uit en voor de rest blijf je dezelfde hoeveelheid "Rommel " digistaat houden. Dat moet ook weer afgezet worden. Hoe reageert de grond op het toedienen van de digistaat.( langdurig )
spotmelker
Dat vraag ik me ook af. Een gewild (en als zodanig betaald)voedermiddel afzetten of met een berg subsidie wat gas maken terwijl ¾ van de bestaande vergisters met verlies draaien
klaas de b
Ik begrijp heelgoed wat je bedoelt, het stoot mij ook tegen de borst, maar ik denk dat de voedermiddelen daar naar toe gaan waar ze het meeste opbrengen. Zelf heb ik nog een stukje mais voor de verkoop staan. Is een dubbeldoel ras. Kan snijmais worden of korrelmais. Maar als het meer opbrengt voor de vergisting ook al is dat met subsidie, dan gaat het daar naar toe. Geen scrupules.
1234
zonder subsidie draait er geen vergister of andere milieuproject rendabel. En hoeveel energie(aan het milieu) kost het om zgn milieuvriendelijk te produceren. Heb me laten vertellen dat dit allemaal een negatief balans is, maar goed je moet wat als andere bronnen op den duur opraken.
anonymous_402
Wil die vergister het hele jaar draaien kunnen ze nogal wat silo's wegzetten.
George
Dat doet meteen ook weer wonderen voor de maisprijzen.
anonymous_15
Komt allemaal goed met de prijs van mais, in de streken waar het meeste mais staat regent het het minst. Hier in de achterhoek wordt ie flink duur, veel mais verdroogd, rest zit de pluim wel in. Gaat nog wel beetje tegenvallen die opbrengst.
jan w
Hier is de mais goed, ook in de achterhoek.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Komt allemaal goed met de prijs van mais, in de
> streken waar het meeste mais staat regent het het
> minst. Hier in de achterhoek wordt ie flink duur,
> veel mais verdroogd, rest zit de pluim wel in.
> Gaat nog wel beetje tegenvallen die opbrengst.

Ja Jan, wij zitten ook in de achterhoek en hier is de mais beter dan vorig jaar.
George
Gelukkig hebben we afgelopen week hier flink wat neerslag gehad maar ik weet niet precies hoeveel. Ik ben sinds gistermiddag pas terug van 10 dagen Spanje voor het eerst in mijn leven. Ik heb vanmorgen wel een ronde gemaakt en zie dat er water in de spuitsporen van de aardappelen staan.Maar de mais is enorm gegroeid en de kolfzetting een feit. Ik heb wat foto's genomen vanaf dak van de trekker.Beetje moeilijk te zien maar ik probeer het verschil tussen Isanto van MOVO zaden en Lacta KWS te laten zien.Telkens 10 rijen Lacta en dan 2 rijen Isanto. Isanto is een kleine 10-15 cm langer en de kolfzetting is tot op heden ongeveer hetzelfde hoewel iets in het voordeel van Lacta. Zaaidatum 26 april. Mais is al 3 meter lang.

jan.1
Mooi gewas George,en piepers staan ookhier in Utrecht op de klei staan goeie stukken mais,maar er zijn ook stukken bij waar maar beter de maaier door kan gaan.Ook nog mais gezien in Spanje,of alleen maar on the beach geweest.
casev
Jan.1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> hier in Utrecht op de klei staan goeie stukken mais,maar er zijn ook stukken bij waar maar beter de maaier door kan gaan

Vorige weeknog door die buurt bij jou gereden.Vooral in de uiterwaardentussen lopik envianenstaat hetniet best.Je zou toch zeggendat er water genoeg is, zo vlak bij het water....
jan.1
Casev Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan.1 Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > hier in Utrecht op de klei staan goeie stukken
> mais,maar er zijn ook stukken bij waar maar beter
> de maaier door kan gaan
>
>
> Vorige weeknog door die buurt bij jou gereden.
>Vooral in de uiterwaardentussen lopik en
> vianenstaat hetniet best.Je zou toch
> zeggendat er water genoeg is, zo vlak bij het
> water....

Heeft niet zoveel met water te maken denk ik,maar daar zitten een paar putten in en die zijn dicht geschoven,is verder wel mooie grond,aan andere kant vd dijk staat het wel wat beter,is de zelfde boer maar waar niet gekilverd is staat het iets beter.
George
Barcelona gezien met die kerk die nooit af komt , dat enorme stadion Camp Nou , de fonteinen van de wereldtentoonstelling , La Ramblas de drukke winkelstraat. Verder nog een waterpretpark waar we zijn weg geonweert. Verder nog de dorpjes en de bergen in geweest en de rest beach. Maar we hadden niet zo'n best weer. De mais in Spanje en Frankrijk stond heel wisselvallig , sommige was redelijk goed , maar er stond ook dramatisch slechte mais.

jan.1
Ja Barcelona is mooie stad,heb in hotel Royal in de Ramblas overnacht ,je kijkt je ogen daar uitGaudi zijn kerk is indrukwekkend,en vooral mooi.ook de de enorme hoge torens,waar we ook met trappen naar boven konden zijn indrukwekkend.
Quattro-shooter
dan kun je er wel niet om geven, ik denk dat je blij bent-dat- je het gezien hebt, altijd op eenzelfde erf vertoeven, zonder iets te zien... ook daar moet jij niet aan denken.
George
Ik kom erg veel van het erf , maar een dag of 3 er van weg vind ik meer dan genoeg. Ik ben toch gewoon het liefste thuis.
Quattro-shooter
geloof wel dat jij dat doet... maar er zijn er vele die niks anders zien dan koeien, en een -vreet-beursje.. oja nog een jaarvergadering van de coop.

daar moet ook jij toch niet aan denken?
anonymous_15
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> daar moet ook jij toch niet aan denken?

Dit is wel een erg retorische vraag ds, net zoiets als ik jouw zou vragen:
denk je dat het nog wat wordt met ajax dit weekend?
George
Daar moet ik inderdaad niet aan denken maar ben wel gewoon het liefste hier.

Wimsumar
Beste George: U schrijft: "Ik ben het liefst hier" , gecombineerd met enkele foto's (waarschijnlijk vanaf de plek. Is dat de slaapkamer van de buur?
George
Nee hoor Wim wat denk je toch?
Hoogwerker hebben we deze week gebruik voor het maken en metselen van een schouw voor de houtkachel.
En dan kun je mooie plaatjes maken. De slaapkamer van de buren is iets verder weg.
anonymous_8
heb je zo'n hoge woonkamer dan? of heb je de houtkachel op zolder geplaatst?
George
Schoorsteen buiten langs de gevel. Zie foto.
Quattro-shooter
tja een bmw en een mini op het erf.... geen standaard boerenerf he
anonymous_78
>>tja een bmw en een mini op het erf.... geen standaard boerenerf he

de mini is van de bewoners van de schuurwoning en de bmw van de ambtenaar van bouw en woningtoezicht die kwam kijken bij de illegale bouw van een schoorsteen buitens huis
anonymous_196
Eerder een medewerker van de Fiod, of er niet onterecht gebruikt wordt gemaakt van ondernemersfaciliteiten
Gezien het ''geringe'' risco

Nee George...., jij hoeft je naar ons niet teverdedigen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/08/2011 17:30 door qwert.
anonymous_8
Nee dat hoeft echt niet. De situatie is ons geheel duideiljk...
Karsjen Tamminga
En denken teweten hoe het zit is veel mooier dan zeker teweten hoe het zit marcters
George
De Fiod is welkom , ik heb niks te verbergen.Er valt inderdaad niks te verdedigen . Tja gering risico , dat is ook een keuze die je maakt met je bedrijfsvoering.
George
De BMW is gewoon van mij en de Mini van de hurende buurvrouw.
Wimsumar
Beste George: Pardon, de hurende buurvrouw.

anonymous_8
Maar waarom staat die Mini niet gewoon in de garage ??
George
Ga je ervan roken Marcster?
Quattro-shooter
jammer jan.... daar gaat Ruiz!!!! ]

maak je op voor plek 3-4
anonymous_15
Ja het leven is hard, we zullen wel weer kampioen worden, maar zonder ruiz is het allemaal toch even saaier.
Quattro-shooter
hahahahahahaahaa.... hoogste tijd om naar bed te gaan, en verder te droomn!!!
Quattro-shooter
wel weerkampioen??datzal zeker niet!
anonymous_360
........want?
gezienus
voorproefje voorfinale 2012
[www.sport1.nl]
anonymous_196
Jij kunt nu een paar uur met de boot van huis, snel terug voordat hij droog valt

George
Ja afgelopen nacht meer dan 40 mm. Ongeloooflijk nat hier en de spuitsporen van de aardappelpercelen staan vol met water.
bert m
Hoe is de Isanto nu ???
En dan vooral t.o.v. de Lacta ??
George
Hij is goed , zie niet echt veel verschil. De Isanto is wel een cm 10-15 langer dan de Lacta. Kolven heb ik nog niet goed beoordeeld.
paul1
perspulp momenteel vlot leverbaar, omdat de maisoogst nog moet beginnen........wel flink aan de prijs.
puddingbroodje
De mais in de achterhoek die op tijd gepoot is is hartstikke goed hoor!
anonymous_294
laatste jaren wordt er amper nog perspulp naar belgie geleverd....de mijne komt nu ook vanuit frankrijk...veel goedkoper en garantie op 27%ds
anonymous_306
beboer1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> laatste jaren wordt er amper nog perspulp naar
> belgie geleverd....de mijne komt nu ook vanuit
> frankrijk...veel goedkoper en garantie op 27%ds

via wie ?
Ik ben die arrogantie van duynie namelijk ook beu en ga hem graag uit het buitenland betrekken.
casev
cootje2 Schreef:
> via wie ?
> Ik ben die arrogantie van duynie namelijk ook beu
> en ga hem graag uit het buitenland betrekken.


Wees blij dat je niet met `n sleufsilo,met verplichte afnamevan minstens250?ton van hun zit.......
euroknaller
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> De Suikerunie wordt de grootste leverancier van
> groen gas in Noord-Nederland. De fabriek gaat voor
> dit doel een biomassavergister bouwen die
> bietenpulp gaat fermenteren tot biogas.
>

Ik meende dat men bij de Sukerunie met name bietenpuntjes wilde vergisten. Deze gaan nu naar een 6-tal vergisters in Noord Nederland op boeren-erven als ik me niet vergis....
kaas
dat klopt van de bietenstaartjes waar de capiciteit
is wel zo groot dat er perspulp bij in kandus dat is de bodem in de markt
antje
als we nu eens geen bieten meer leveren aan duiny
Zouden er geen andere afnemers zij bv in buiten land
dan zingen ze wel een toontje lager
voor mij volgend jaar geen perspulp meer.
brabo
bert Schreef:
-------------------------------------------------------
> als we nu eens geen bieten meer leveren aan duiny
>

Succes ermee,
Nog niet zolang geleden wilde ze dit met de melk toch ook proberen. Het viel niet mee om toen alle boeren op een lijn te krijgen.
anonymous_8
... en bovendien, hoe veel melkveehouders telen suikerbieten?
brabo
bedoel je nu te zeggen dat akkerbouwers wel op een lijn te krijgen zijn ?
anonymous_8
.... zeker niet....(denk alleen maar aan het feit dat Wim ook een broer heeft die akkerbouwer is)....
Karsjen Tamminga
En een broer die landte verhuurd voor akkerbouw marcster
anonymous_123
Kan de melkveehouderij een voorbeeld aan nemen. De bijproductenbranche is in staat om hun afvalproducten tot waarde te brengen en schaarste te creëren.
Helaas is landbouwsector nog niet zover; voor de varkenshouderij zou het ook heel goed zijn om het aanbod te reguleren (te minderen) tot een niveau waarbij er meer vraag dan aanbod is en de prijzen weer kunnen worden gemaakt.
Een groot deel van de melkveehouderij smacht naar een quotumvrij tijdperk; hopen dat het niet gaat als in de varkens.
ejb
trebor68 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Een groot deel van de melkveehouderij smacht naar
> een quotumvrij tijdperk; hopen dat het niet gaat
> als in de varkens.

heb ik ook jaren gedaan maar als ik nu zie op wat voor idioote manier sommigen zich hier op voorbereiden d.m.v. megastallen bouwen terwijl ze nu tot de middelmaat qua groote behoren en niet nagedacht hebben hoe straks het vee te vreten moet hebben en waar de mest heen moet en geen benul hebben dat extra vee ook extra werk betekend.

ik krijg nu steeds meer het gevoel dat het voor mijn bedrijf beter is als quotum nog een paar jaar extra blijft


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/08/2011 16:08 door ejb.
Quattro-shooter
die bedrijven worden vanzelf mak, en als het tegen zit komt er helemaal niks van trechte, en komen die stallen nooit nie vol nie

precies wat je zegt... niks te vreten voor het vee, of veels te duur + arbeidskracht. Normaal gezinsbedrijven blijven de sterkste ondernemingen, en moeilijke tijden
anonymous_15
hey ds, ajax houdt de race met twente nog aardig lang vol dit jaar . Maar om even op het onderwerp terug te komen. Ze houden die grote jongens aardig lang in leven hoor, kijk naar de varkenhouderij, hele secter is failliet, veel schuld en wat er staat is niet veel meer waard, toekomstperspectief nihil. Maar toch hobbelt het vrolijk verder. Dat gebeurt in koeienland natuurlijk nog veel langer, die hebben ook nog grond.
Karsjen Tamminga
Mijn buurman de varkensboer zei JAN dat de eerste zeugenstallen leeg staan
Doordat de bank de stekker er uitgehaald heeft
Hier in nederland en in denemarken gebeurde het zelfde aldus de buurman
anonymous_78
>>ik krijg nu steeds meer het gevoel dat het voor mijn bedrijf beter is als quotum nog een paar jaar extra blijft

dat gevoel heb ik al jaren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's perspulp , vergister , suikerunie en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
8