GGD-directeur liet Tata Steel uit rapport over longkanker schrappen

GGD-directeur liet Tata Steel uit rapport over longkanker schrappen
De directeur van de GGD Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel werd geschrapt uit een GGD-rapport over mogelijke oorzaken van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk. Dat meldt het Noordhollands Dagblad, dat documenten opvroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de krant heeft directeur Bert van de Velden verscheidene keren persoonlijk ingegrepen om een verband met Tata Steel te verwijderen. Het Noordhollands Dagblad zegt 345 pagina's aan e-mails en WhatsApp-berichten van GGD-medewerkers in te hebben gezien waarin dat wordt bevestigd.

Ook vroeg de krant alle 31 conceptversies op van het rapport over kankergevallen in Kennemerland, dat een jaar geleden verscheen. Dat rapport vermeldt 25 procent meer gevallen van longkanker in die regio dan het landelijk gemiddelde.

Eerder kwam de krant erachter dat in dichtbevolkte wijken het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. Dat stond niet in het rapport.

'Woord Tata niet gebruiken'
Desondanks beval de GGD-directeur zijn medewerkers de staalfabriek als mogelijke oorzaak van longkanker uit dit rapport te schrappen. "Het woord Tata mag niet worden gebruikt", zou de GGD-directeur zijn medewerkers hebben opgedragen.

Omwonenden van Tata hadden al vermoedens dat de staalfabriek door de GGD zorgvuldig buiten schot werd gehouden, schrijft de krant. Van de Velden geeft tegen het Noordhollands Dagblad nu toe dat Tata uit de tekst is geschrapt. Volgens de GGD-directeur had dat puur een tekstuele reden.

"Nimmer is er druk op ons uitgeoefend door Tata over wat dan ook. Wij doen gewoon onderzoek", aldus de GGD-directeur. "Onze mensen doen dat naar eer en geweten, met de wetenschappelijke statuur die daarbij hoort."

Deel dit artikel:

Twitter
Facebook
Email
WhatsApp

Deel dit topic

Reacties

+2
Bartlehiemboer
??? Wat een corrupte bende. Heb het niet gevolgd maar denk dat de boeren hier wel de schuld in hebben gekregen...
HenkK
Voor een paar cent en een goeie fles wijn doe ik alles😉
groeier
Quote Reactie van @HenkK:
Voor een paar cent en een goeie fles wijn doe ik alles

En zo gaat dat ook met milieu, maar ook onze prijzen van melk, vlees en groente.... Wat een rotte bende zeg, ons land is nog verder 't moeras in gezakt dan zuid Europa bahbahba, lang genoeg opsluiten zulke gasten. Minister Schouten zou 1.5 jaar geleden met een onderzoek beginnen, naar eerlijke prijzen voor de landbouw, waar is dat onderzoek ergens??
+3
diekman
@groeier ik heb onderhand het idee dat er meer onderzoekers en adviseurs zijn dan boeren.
casev
Van roken krijg je ook (long) kanker, terwijl die zooi nog steeds overal te koop is, en we het blijkbaar normaal vinden dat bijna de helft van de jeugd dagelijks staat te paffen.
+1
huub
@casev per 1 juli moeten rookruimtes gesloten worden, de verkoop van tabak wordt ook steeds verder ingeperkt. Het wordt toch behoorlijk ontmoedigd.
+1
Boerbakje
En zo worden we gepipeld.
Het lijkt wel of iedereen uit de top van de bestuurlijke baantjes carrousel hier aan mee werkt.
+2
Nevergiveup
@Boerbakje Er zijn bijna geen integere mensen meer in de top , het is all for the money en macht.
Vdejong
@Nevergiveup het nieuwe verdienmodel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0