Stikstofpolitiek lijkt op nieuwe toeslagaffaire - Opinie Jaap Majoor



Quote:
Stichting Agrifacts (STAF) heeft een gevoelig onderzoek openbaar gekregen over de productie van stikstof door het natuurbeheer zelf. Alle perikelen over stikstof en energie roepen de vraag op: heeft de overheid wel een visie?

Deel dit topic

Reacties

MaFlodder
Lijkt inderdaad steeds meer op een nieuwe toeslagaffaire. Waarom heeft de provincie dit onder de pet gehouden? Of heeft de provincie andere belangen soms? En waarom wordt er zo weinig aandacht gegeven aan de conclusie van STAF over het onder de pet gehouden onderzoek in Drenthe? De media zou hier toch bol van moeten staan??
jg
@MaFlodder Daar is op foodlog wel een discussie over.
j h p
De natuur zelf zet jaarlijks meer N2 om in reactief stikstof door middel van planten en bodemorganismen dan er jaarlijks aan synthetisch reactief stikstof wordt omgezet.
Dat is ook logisch want de natuur wil zich van nature vruchtbaarder maken.
De stikstofarme natuur is het lulletje rozewater van moeder natuur omdat dat in bepaalde gevallen de minst slechte tussenvorm is.
jan.1
Net als met de mestproblematiek gaat dit zeker 50 jaar duren,het is een gecreëerd probleem wat onoplosbaar blijft omdat niemand terug kan,want het is of minder auto,s ,minder vliegen en minder consumeren.Op het laatst zal men ook minder moeten eten,want de boeren zijn dan allemaal zo,n beetje het land uitgeschopt...
hans1980
@jan.1 precies wat ze willen vleestax en geen zuivel
Over 10 jaar kun je de helft v/d boeren wel wegstrepen
Nogeens 10jaar weer de helft
+1
sorry
@hans1980 alleen dit prikkebord blijft over...
Jaap40
@hans1980 10 jaar? Dat duurt te lang, zoveel geduld zullen ze niet hebben.
jg
@jan.1 Zo wordt het op foodlog ook voorgesteld, alle sectoren rechten geven ,50 % korten en verhandelbaar maken .
BertK
@jg Filter op een fabriek met miljoenen omzet is niet te vergelijken met onze koe in de wei. NOx versus NH3, appels met peren vergelijken!
+1
jg
@BertK Dat is ook een benadering. Echter dan wordt de politieke discussie of produceren en exporteren van 70 % van de melkplas boven allerlei andere maatschappelijke wensen gaat .
+1
j h p
@jg Geldt voor andere sectoren toch net zo, neem steenfabrieken, klei en gas importeren (gemiddeld 10 miljoen m3 gas per steenfabriek) en stenen exporteren. Geeft gemiddeld, afhankelijk van de oventemp., alleen voor de gasverbranding 2000 tot 4000kg zuivere N uitstoot per fabriek.
+1
Boerbakje
@jg ik ken de cijfers niet maar wordt al het staal wat Tata steel produceert alleen in Nederland gebruikt?
En zo zijn er nog wel een paar.

Het gezonde verstand moet gewoon terug komen dat is de enige oplossing!
En dat bereik je in ieder geval niet door hier eindeloos aan mee te polderen.

Genoeg is genoeg!
BertK
@jg De problematiek is inderdaad een politieke keuze. Er wordt hier wel geroepen dat het stikstofprobleem niet bestaat, dat gaat wellicht wat ver. De mens heeft invloed op wat er om hem/haar heen gebeurt. We geven nu stikstof de schuld op de veranderingen in de natuur, we noemen die verandering achteruitgang, maar de natuur staat niet stil. Ook als de mens er niet was, zou de natuur veranderen. Tempo en richting beïnvloeden we wel, de politiek vindt dat natuur moet blijven zoals die op een bepaald moment was. Gebrek aan kennis bij politiek en 'de massa' heeft tot regelgeving geleid waar we ons zelf mee in de vingers snijden, met de boer als één van de eerste slachtoffers.

Het zou daarom goed zijn om het plaatje van de cyclus van de plant in de natuur duidelijker in beeld te krijgen met daarin (oa) de invloed van klimaat (vocht, temperatuur, lichturen, CO2), voedingsstoffen (geen meststoffen dus) als stikstof en fosfaat, en bodem (grondsoort, bindend vermogen, afbraak organische stof, micro-organismen, schimmels etc.). Wie durft?
+2
Zwarecross
Goed artikel. Politiek werkt met de waan van de dag en de effecten op de peilingen
Niemand lijkt er een idee te hebben welke oplossing substantieel bij gaan dragen om doelen te bereiken.
M.a.w: ze doen maar wat. Triest
j h p
@Zwarecross Dan waren ze er ook achter dat de doelen totaal onrealistisch en onhaalbaar zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0