Mestrobot met of zonder watertoepassing?

We willen mestrobot aanschaffen en vragen ons af hoe de watertoepassing op de lely discovery sw in de praktijk bevalt? we hebben een stal met roosters. 1 gedeelte bij de droge koeien bestaat uit een dichte vloer (20 meter) maar ik denk dat de robot hier zowiezo niets uit kan richten.
Een sproei installatie op de robot moet ervoor zorgen dat het zomers geen gladde smeerboel wordt, maar helpt een extraatje van €4000 voldoende? of zorgt het op de lange termijn alleen maar voor dure kosten (lekkage's etc).

Deel dit topic

Reacties

+1
Kringloper
Een druppel systeem werkt beter en is goedkoper.
JappieJo
4000€ om wat water te verdelen?? Is de melkprijs 60 cent ofzo? Gewoon niet schuiven, hou het maar simpel dat kost het minst
+5
BertK
@JappieJo mestrobot verdient zich zelf terug, schonere koeien en minder klauwproblemen.
JappieJo
@BertK is dat wel zo? Ik kan dat nergens herleiden, schoner geloof ik je gelijk. Roosters zijn immers altijd droog, vroeger met dichte vloer en vouwschuif stonden ze altijd in de zeik.
+3
ntd79
@JappieJo ik moest er toch niet aan denken, gadverdamme. Verleden jaar met verbouwing voor melkrobots kon hij twee maand amper lopen. Wat een gesmeer, ondanks dat we een roostervloer hebben, gedeeltelijk proflex, natte klauwen, smerige staarten en dus koeien, boxen veel vuiler, wat een ergernis.
Noorderling
@ntd79
Met een giergoot is dat zo opgelost. Schuif heeft toch geleiding nodig.
ntd79
@Noorderling hoe bedoel je? We hebben gewoon roosters
Noorderling
@ntd79
Dacht dat je op een dichte vloer doelde.
+1
ntd79
@Noorderling nee, meer op dat zo'n mestrobot onzin is. Ondanks een roostervloer wórdt het nog een grote bende als dat ding niet loopt.
+3
schoppenboer
@JappieJo
Als je er eentje hebt wil je niet meer terug!
+1
JappieJo
@schoppenboer dan neem ik er maar niet 1 😎
+1
JappieJo
Waarom een mestrobot als ik vragen mag?
Melkboer16
@JappieJo met gewone roosters liever mestrobot als een schuif! Dichte vloer geen idee maar kunt er altijd nog voor dat gedeelte touwschuif op zetten!
Water geen ervaring mee maar sterk drogend weer is sowieso ruk voor robot maar dan ook het minst nodig!
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Melkboer16:
met gewone roosters liever mestrobot als een schuif!

Schuif gaat langer mee en is goedkoper in onderhoudt
Jawis
@MTSTAMMINGA mag je zelf dwarseinden doen en andere niet te bereiken plekken voor schuif. Plus meer klauwbekappen met schuif ivm ontsteking in tenen door stoten...
+1
MTSTAMMINGA
@Jawis Heb nu veel minder storing,en als de storing er is ,schuif is zo weer bij !
Robot was na 10 jaar af Schuif doet zijn werk nog altijd van af 1997
gprumo
@MTSTAMMINGA ben benieuwd hoe een mestrobot op kan raken , de oudere typisch roesten soms een keer maar alles is te vervangen aan dat ding. Heb je ieder jaar onderhoud ?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @gprumo:
ben benieuwd hoe een mestrobot op kan raken

Gewoon techniek versleten na dik 10 jaar Was bij mij en mijn zwager net zo

Als hij het doet een machtige mooi ding!!!
gprumo
@MTSTAMMINGA alles is te vervangen , dus de techniek kan haast niet versleten zijn. Als je hem nog hebt wil ik hem graag overkopen.
MTSTAMMINGA
@gprumo Hij in geruilt voor een kabel schuif @gprumo
klant
@MTSTAMMINGA joz denk
bio boer
@klant moet bijna wel heb hier nog stokoude lely van beton heb hem zelf nu 6 jaar is nog geen monteur bij geweest maar de bandjes zijn nu wel op de ruberflap nu ook voor de 2e keer
Jawis
@MTSTAMMINGA welk merk?
david2
@MTSTAMMINGA hoor dat ze altijd kapot gaan op zondag of met de kerst
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @david2:
hoor dat ze altijd kapot gaan op zondag of met de kerst

Klopt maar bij de schuif kun je het veel vaker zelf oplossen!!
Hebben er 5 kabel schuifen en kabel op voor raad
Bij robot te vaak monteur nodige voor eigenlijk een onnozel storing,maar zelf niet kunnen oplossen
Frits1
@david2 die van mij is van 2007, heeft vorig jaar een 3000 euro op de kop gehad. Nieuwe motors en printplaat. Oude motors konden niet op een nieuwe printplaat draaien.
ek
@JappieJo Klauwen droger en koeien schoner. Vooral bij koematrassen met dun laagje strooisel. Met vieze klauwen blijft alles aan de klauwen plakken en ben je het laagje strooisel zo kwijt.
The Hurminator
@ek precies!! Zou niet meer zonder willen. Naast de klauwproblemen voorkom je ook problemen met uiergezondheid...
schoppenboer
Hier eentje zonder water. In de zomer is het wel eens minder als de mest snel opdroogt. Laten hem elk uur de rondes lopen.
ntd79
@schoppenboer hier ook zonder water. Bij de melkkoeien heb je volgens mij echt geen water nodig bij een normale bezetting. Bij de droge koeien wil ie in de bocht een keer staan blijven bij echt drogend weer, hoogzomer. Ik denk er nog over om het stuk bij de droge koeien te vernevelen met een tyleenslang en een automatische klep, hij heeft maar een heel klein beetje vocht nodig dan.
KOC1981
Hier ook 1 zonder water, heb 1 deel Eco-Vloer van Anders beton. daar heb ik sproeiers gemonteerd aan de voorkant van het aangrenzende ligbed, anders kon hij het niet trekken in de zomer. nu zet ik in deze maanden 2 x daags de sproeiers 5 minuutjes op terwijl ik de boxen aan het doen ben en gaat het net.

Als je denkt binnen nu en 5 jaar ook met zulke roosters te moeten werken, dan zou ik water voorzien.
Frits1
Hier ook zonder water op normale roosters, zomers is het vooral rond het laadpunt lastig. Rijd hij er voorbij.
Jawis
Maar druppelsysteem van wildkamp of engeldot is stukken goedkoper en zeer bedrijfszeker
+2
gprumo
Als je er één koopt met water moet je lood achterin leggen, draait de robot een stuk beter van. Onderweg zie ik niet heel veel verschil tussen de sw en de 90s, alleen duurt onderhoud iets langer bij een sw. (Ik ben service monteur bij Lely) Gemiddeld moet je volgens mij uitgaan van 750 euro per jaar aan kosten, inc arbeid.

Zelf hebben wij een druppel systeem, is iets goedkoper als water op de discovery. Alleen moet je het er wel zelf inhangen, druppel systeem heeft wel veel meer capaciteit.
T60401
@gprumo Hoe heb je dat druppel systeem in de stal hangen? heb er zelf een hekel aan dat er van alles door de stal hangt. Bij 1 rij roosters zou je het nog aan het dak kunnen hangen. maar bij de ander moet je 7 meter hoog zijn. valt er dan niet te veel in de boxen?
gprumo
@T60401 bij ons hangen ze zelfs op 12 m in de nok , gaat gewoon goed hoor. Het is ook maar een paar minuten per dag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0